Domácí pekárna

Pro milovníky čerstvého a zdravého pečiva. Skvělá snídaně pro každého.

ca. 3 700 CZK
ca. 1 700 CZK
ca. 4 000 CZK
ca. 4 500 CZK
ca. 3 500 CZK
ca. 8 600 CZK
ca. 2 000 CZK

Jak vybrat domácí pekárnu

Domácí pekárny se stávají velkým hitem. Pokud chcete i vy péct pečivo doma, ale nemáte příliš času, bude pro vás pekárna tím správným pomocníkem. Stačí nasypat mouku, nalít vodu a přidat droždí. Vše ostatní udělá za vás. Bude se vám hodit i v případě přípravy bezlepkového pečiva nebo při držení různých diet. Péct můžete podle vlastních představ, možností je mnoho například celozrnné pečivo, špaldové, ořechové, cibulové, bylinkové a mnoho dalšího.

Kdo ji využije

Dá se říct, že tento spotřebič využije skutečně každý. Odpadá vám s ní každodenní sháňka po čerstvém pečivu, budete mít jistotu, že připravíte kvalitní pokrm a v neposlední řadě bude vámi upečený chléb levnější. Domácí pekárny dokáží těsto nejen upéct, ale také celé připravit a vymíchat. V pekárně zvládnete připravit i světlé nebo sladké pečivo a můžete i libovolně experimentovat s různými přísadami.

Chleba z domácí pekárny vypadá jinak než kupovaný. Bochník má tvar cihličky, která má klasickou kůrku pouze na povrchu. Na bocích a spodní straně je kůrka tenčí, protože přichází do styku s formou.

Pro přípravu můžete zvolit dvě možnosti. Jednodušší varianta je zakoupit hotovou směs mouky, droždí a dalších ingrediencí, tu vsypete do nádoby, přidáte vodu dle návodu a zapnete program.

Druhá možnost je ta, že si směs na výrobu chleba vyrobíte sami, další postup je pak stejný. V případě této možnosti můžete přidávat suroviny dle vlastní fantazie a výsledná směs bude levnější než kupovaná.

Na co všechno jde použít

V pekárně můžete péct nejen chleba, ale i různé druhy pečiva a řadu dalších potravin. Každá zvládne díky různým programům několik druhů chleba. S pomocí dalších funkcí můžete připravit vánočku, koláče z kynutého těsta nebo kypřícího prášku. Pomocí pekárny uděláte těsto na rohlíky, bagety, veky a mazance a po vykynutí vše upečete v troubě.
Řada modelů nabízí i doplňkové funkce, mezi které patří příprava marmelády, škvarků a sádla. Ve většině připravíte také maso.

Materiál formy

Chléb se peče ve formě. Ta je tepelně dobře vodivá a opatřená nepřilnavým hladkým povrchem. Formu lze vymazat sádlem nebo do těsta přidat trochu oleje, aby bylo vyklopení bochníku ještě snadnější. Každá forma je mírně rozšířená směrem vzhůru a musí umožnit bezproblémové vyklopení. Může být vyrobená ze tří různých materiálů. Každý materiál má své výhody a nevýhody.

Název Výhody Nevýhody
Teflonová Nejčastěji používaná Snadno se poškrábe a to i v případě tvrdších přísad v těstě, například semínek
  Není náročná na údržbu Teflon může být pro někoho zdravotně závadný – toto tvrzení není prokázáno
  Nízká cena  
  Vysoká vodoodpudivost  
Nerezová Vysoká trvanlivost Možnost připečení chleba – nutnost péct při nižší teplotě delší dobu
  Neomezené možnosti využití  
  Možnost výměny poháněcích hřídelí včetně těsnění  
Keramická Vyšší odolnost proti poškrábání Vyšší cena
  Delší životnost Větší křehkost
  Zdravotní nezávadnost  

Parametry výběru

Velikost a design

Pekárny nabízejí možnost péct chleba o velikosti v rozmezí 500 – 2 000 gramů. Při rozhodování o velikosti přístroje berte v potaz to, pro kolik lidí budete chléb připravovat. Všeobecně je udáváno, že klasická čtyřčlenná rodina vystačí s pekárnou o obsahu 1300 gramů.
Domácí pekárna může být vyrobena z plastu nebo nerezu.

Počet hnětačů a komor

Menší pekárny jsou vybaveny jedním hnětačem. Ty největší modely pak mají hnětače dva. Díky nim mohou připravit podlouhlý chléb. V případě dvou hnětačů je dobré volit opravdu prověřené značky. Mechanismus převodu je složitější a častěji dochází k poruchám.

Pekárna s jedním hnětačem je praktičtější z důvodu zapékání hnětače do chleba, ale méně praktická pro častější přípravu různých druhů těst.

Pečící komora bývá ve většině případů jedna, najdou se však i takové modely, která mají komory dvě. Jiné velké pekárny nabízí možnost přepažení komory. Můžete tedy upéct dva menší bochníky.

Po hnětači v těstě zůstává díra. Některé modely vám umožní hnětač ještě před pečením vyjmout, v jiných je možné hnětač sklopit, ale i tak se do bochníku částečně zapečou. V případě vyjmutelného hnětače zůstane v nádobě osička, na které je usazen a zanechá na chlebu malou dírky. Poškození je ale daleko menší než v případě, že je hnětač do těsta zapečen a musíte ho vytrhnout.

Ovládání

Většina modelů je vybavena 6 – 8 tlačítky, které můžete obsluhovat nejčastěji dotykem.

Programy a funkce

Dalším kritériem výběru je různorodost pečiva, které je možné připravit. Doplňkové funkce proces pečení usnadní.

  • Pečení chleba – program, který těsto vymíchá a nechá nakynout je součástí všech pekáren. Některé dražší modely pak vymíchají i jiné druhy těsta než jen kynuté.
  • Marmeláda – pokud máte rádi marmeládu, zvolte pekárnu, která tuto možnost nabízí. Při vysoké teplotě bude ovoce více než hodinu míchat a zahřívat. Poté přisypete želírovací cukr a můžete plnit skleničky.
  • Regulace teploty – v případě, že vaše pekárna disponuje funkcí regulace teploty, lze připravit i domácí jogurt.
  • Automatický dávkovač surovin – bude do těsta postupně přidávat vámi zvolené přísady, kterými své pečivo dochutíte.
  • Možnost nastavení propečení kůrky – umožní vám volbu propečení, někdo preferuje kůrku spíše světlejší, jiný tmavší, křupavější.
  • Rychlé pečení – program určený pro rychlé nebo superrychlé pečení.
  • Příprava těsta – určené pro hnětení a kynutí těsta
  • Odložený start – je dnes samozřejmostí u všech typů pekáren. Umožňuje odklad až o 13 hodin. Lze tedy využívat i noční proud a ráno posnídat čerstvě upečený chléb. Ne všechny pekárny jsou pro noční proud vhodné a to z důvodu hluku. Hlučnější jsou zejména levnější modely.
  • Automatická paměť – pokud během procesu přípravy pečiva vypne proud a cyklus se přeruší, dokáže pekárna pokračovat v tom časovém úseku, kde byla přerušena.
  • Vnitřní osvětlení – velice praktické, což zjistíte až v momentě, kdy správné kynutí musíte kontrolovat pomocí baterky, protože jinak dovnitř pekárny nevidíte.
  • Přehledný displej – usnadní vám kontrolu procesu pečení

Spotřeba energie

Cyklus než pekárna vymíchá, nechá vykynout těsto a upeče chléb, může trvat i 3 hodiny. Na plný příkon jede pouze v době pečení, tato doba trvá zhruba hodinu.
Obvyklá spotřeba energie je něco kolem 480 W.

Topné těleso

Všechny pekárny mají topné těleso ve spodní třetině. Spotřebitelé to často vidí jako nedostatek, protože chléb není nahoře dopečený. Není to ovšem vina uložení topného tělesa. Jedná se o špatně zvolený program pečení, kdy se chléb pekl na vysokou teplotu, nebo příliš krátkou dobu. Proto je vhodnější volit teplotu nižší a dobu pečení delší. Mezi další příčiny tohoto problému může být i těžší těsto, než na jaké je forma určena.

Hmotnost

Tento spotřebič je poměrně malý, hmotnost se pohybuje mezi 5 – 10 kilogramy. Zvážit byste měli především to, jestli se stane součástí kuchyňské linky nebo ji budete po použití odkládat na jiné místo.
Co se týká výšky, myslete na to, že je potřeba otevírat víko.

Údržba

K čištění stačí pouze navlhčený hadřík. Pokud jsou ve formě připečené nečistoty, postačí dovnitř nalít horkou vodu se saponátem a nechat chvíli působit, nejdéle však půl hodiny. Není dobré tento postup provádět často, mohlo by dojít k poškození těsnění, která se nachází ve spodní části formy.

Cena

I když je možné pekárnu pořídit i za 1 000 Kč, je lepší si připlatit a pořídit propracovanější a kvalitnější výrobek. Nekvalitní pekárna špatně hněte těsto, je hlučná a rychle se opotřebuje.
Důvod, proč investovat do dražšího modelu jsou přídavné funkce. Dražší typy nabízí programy na těsto na pizzu, džem, sladké pečivo a mnoho dalšího.

Do 2 000 Kč – v této cenové kategorii naleznete menší modely, vybavené jedním hnětacím hákem. Zakoupit můžete i větší pekárnu se dvěma hnětači, počítejte s tím, že nebude mít mnoho programů a funkcí. Z materiálů bude převažovat levnější plast a pekárna bude také hlučnější.

Od 2 000 do 5 000 Kč – zde najdete velké množství pekáren různých tvarů a velikostí. Materiálem je zde už kvalitnější nerez, výběr funkcí je větší. S pekárnami v této cenové skupině již připravíte i marmeládu nebo jogurt.

Nad 5 000 Kč – nabízí veškeré dostupné funkce, kvalitní zpracování a hezký design. Investovat do takových dražších přístrojů se vyplatí v případě, že pekárnu budete používat opravu často. Pokud tomu tak nebude, poslouží vám velmi dobře i výrobky nižší ceny.

Výrobci

K nejkvalitnějším modelům na trhu patří značky Morphy Richards, Unold nebo Domo.
K dalším již známějším výrobcům pak patří Concept, Gorenje, Kenwood, Eta nebo třeba Tefal.

Víte, že…?

Kvalitní celozrnná mouka je základ chutného chleba. Kombinovat můžete žitnou i pšeničnou mouku. Další vhodnou přísadou je špaldová mouka. Bezlepkový chléb vytvoříte z bezlepkových směsí nebo pohankové mouky. Přidávat můžete slunečnicová, dýňová, sezamová nebo lněná semínka. Dále pak kmín, sůl a jiné koření podle libosti. Pečivo můžete vylepšit také bylinkami, sušenými rajčaty, cibulí, česnekem, sýrem nebo ořechy. Používat můžete čerstvé i sušené droždí.

Nomination
Chytrý krasavec
Dostupná kvalita
Pro mlsné jazýčky
Pro bezlepkovou dietu
Pro velkou rodinu
Exkluzivní
Se dvěma háky
Image
Product
ETA Duplica Vital 2147
Sencor SBR 930SS
Tefal PF 611838
Imetec 7815
Unold 68511
Sana SBM Exclusive
Guzzanti GZ 635
Kapacita nádoby
1400 g
900 g
1500 g
2000 g
1800 g
1700 g
1600 g
Příkon
815 W
600 W
1600 W
920 W
700 W
815 W
900 W
Počet hnětacíh háků
2
1
1
2
2
2
Odložený start
Počet programů
13
11
19
20
7
15
Program bezlepkové pečení
Cena ca. 3 700 CZK ca. 1 700 CZK ca. 4 000 CZK ca. 4 500 CZK ca. 3 500 CZK ca. 8 600 CZK ca. 2 000 CZK
  Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena