Jak vybrat fritézu bez oleje
- Horkovzdušná fritéza připraví pokrmy s minimem oleje, vše je připravováno zdravým způsobem, bez připalování i zápachu.
- Díky všemožnému příslušenství je možné fritézu považovat za multifunkční zařízení.
- Vybírat můžete mezi halogenovou, statickou a dynamickou fritézou
Fritéza bez oleje - náš výběr





Multifunkční fritézy bez oleje





Fritézy bez oleje Klarstein





Fritézy bez oleje Tefal





Fritézy bez oleje Domo





Jak vybrat fritézu bez oleje
při výběru fritézy zohledněte velikost, výkon a funkce, kterými fritézy disponují
Druhy
Na našem trhu najdete 4 druhy horkovzdušných fritéz:
- Fritézy se skrytým topným tělesem – do spotřebiče nalejete několik litrů oleje, ten se po zapnutí termostatu rozehřeje, následně vložíte pokrm a smažíte
- Fritézy s topným tělesem ponořeným v oleji – funguje stejně jako výše uvedené, ale součástí je drátěný koš, do kterého vkládáte jídlo a v něm pak smažíte
- Rotační fritéza – funguje na stejném principu jako ta s topným tělesem ponořeným v oleji, ale oleje použijete podstatně méně; po vložení koše se fritéza uzavírá a koš v ní rotuje, tím zajistí rovnoměrnou přípravu pokrmu i přesto, že jídlo je ponořeno jen částečně
- Horkovzdušná fritéza
Horkovzdušná fritéza
Tento typ fritéz nevyužívá k přípravě olej, jako je tomu u klasických fritéz, ale horký vzduch. To znamená, že jídlo, které budete v tomto spotřebiči připravovat, bude mnohem zdravější. Výrobci uvádí, že na přípravu pokrmu, budete potřebovat asi lžičku oleje, díky tomu se sníží kalorická hodnota jídla.
Existuje několik typů:
- Halogenové – používá halogenové světlo, které vytváří teplo, díky kterému dochází k přípravě potravin; přípravu lze sledovat přes průhledné víko (pokud ho má); tento typ je zpravidla dražší
- Statické – k přípravě jídla dochází působením horkého vzduchu, který koluje kolem; mívají nižší pořizovací cenu; může docházet k nerovnoměrnému smažení (lze během přípravy koš vyjmout a suroviny promíchat)
- Dynamické – mají integrované rameno, to se během přípravy točí a promíchává potraviny; rovnoměrná příprava potravin
Víte, že…?
Cirkulace horkého vzduchu ve fritéze je rovnoměrná, díky tomu je možné přístroj použít i k jiným účelům. Někteří výrobci nabízí funkce jako je pečení, zapékání, grilování nebo vaření.
Výhody a nevýhody
Zdá se, že horkovzdušné fritézy mají jen samé výhody, ale není tomu tak. Nicméně silné stránky zcela jistě převažují.
Klady | Zápory |
---|---|
Rychlá příprava (nahřátí vzduchu trvá podstatně méně než oleje) | Vyšší cena |
Širší škála přípravy jídel | Chuť není typicky „smažená“ |
Nízká kalorická hodnota jídel (absence oleje) | |
Snadná údržba |
Objem
U horkovzdušných fritéz udává objem velikost fritovacího koše. Od toho se odvíjí množství potravin, které lze v rámci jednoho cyklu přípravy, do něj vložit. Většinou se uvádí objem 1,3 l – 2,5 l, ale najdete fritézy s menším i větším objemem.
Velikost/hmotnost
Velikost i hmotnost přístroje přímo souvisí s jeho objemem. Čím objemnější fritéza, tím bude těžší i větší. Tyto parametry jsou důležité především pro ty z vás, kteří máte menší kuchyň. Pokud nebude mít fritéza své stále místo a vy ji budete muset po každé přípravě uklízet, bude pro vás stěžejní, jestli není příliš těžká a jestli se vejde právě do té nebo oné skříňky.
Výkon
Nejčastěji se setkáte s výkonem mezi 1400 – 1800 W. Výkon je důležitý pro přípravu pokrmů, především pro konečný výsledek. Zcela jistě nekupujte fritézu, která má výkon nižší než 1300 W.
Funkce
Každý model bude mít svá specifika a také rozdílnou nabídku funkcí. Zaměřit se můžete na:
- Vyjímatelný koš
- Mytí v myčce
- Regulace teploty – využijete především u náročnějšího smažení/vaření/pečení
- Průhledné víko – usnadní vám kontrolu připravovaných pokrmů
- Displej – zobrazuje funkce a programy
- Přednastavené programy
- Časovač
- Pojistka proti nechtěnému vytáhnutí koše
Příslušenství
U některých přístrojů se můžete setkat i s doplňkovým příslušenstvím, díky kterému se z fritézy stane multifunkční pomocník, který vám vaření usnadní i zpříjemní. Některé fritézy mívají příslušenství jako součást balení, jindy je možnost jeho dokoupení. Součástí výbavy může být:
- Nízká pečící pánev
- Rošt, grilovací mřížky
- Rukojeť na vyjmutí koše
- Kleště
Víte, že…?
U některých fritéz nebudete olej potřebovat vůbec, někde se uvádí použití asi lžičky oleje. Praktickou alternativou je olej ve spreji, který se rovnoměrně rozprostře na připravovaných potravinách.
Výrobci a ceny
Ceny jsou zpravidla závislé na objemu, velikosti přístroje, funkcích případně konkrétní značce výrobku. Nejlevnější fritézu koupíte zhruba za 1000 Kč, nejdražší se pohybují kolem částky 8000 Kč.
- Do 1500 Kč koupíte pravděpodobně fritézu statickou s menším objemem. Také nabídka funkcí bude omezená. Nicméně i v této cenové relaci najdete kvalitní přístroj, zvláště pokud ho nebudete používat každý den. Tyto fritézy vyrábí např. Tristar nebo Profi Cook.
- Fritézy do 3000 Kč již nabízí, kromě smažení, funkce jako vaření, pečení nebo zapékání. Mohou být opatřeny displejem, alespoň některé části budete moci dát do myčky. Také objem bude větší. V nabídce je mají např. značky Domo a Klarstein.
Pokud vaříte opravdu často a víte, že budete fritézu používat téměř denně, jistě se vyplatí investovat víc a sáhnout po dražších variantách. Tady už se zpravidla jedná o opravdu multifunkční přístroje s širokým příslušenstvím a nabídkou nejrůznějších funkcí. Z výrobců lze uvést např. Tefal a Philips.
Otázky a odpovědi
Co vše je možné ve fritéze připravit?
Jak vybrat horkovzdušnou fritézu?
Různé typy produktů porovnejte zde.