Jak vybrat indukční vařič
- Indukční vařiče jsou menší alternativou ke klasickým sporákům s indukcí nebo vestavným varným deskám. Jsou vhodné zejména pro menší domácnosti.
- Z hlediska parametrů můžete zohlednit počet plotýnek, příkon vařiče nebo způsob ovládání.
- Při nákupu indukčního vařiče nezapomínejte i na vhodné nádobí, to bývá označeno symbolem cívky.
Indukční vařič - náš výběr





Jednoplotýnkové indukční vařiče





Dvouplotýnkové indukční vařiče





Indukční vařiče Sencor





Indukční vařiče Klarstein





Jak vybrat indukční vařič
Typy
Vaření na indukci s sebou přináší celou řadu výhod. Jedná se o špičkovou technologii, která s sebou přináší nový pohled na vaření.
Samostatné vařiče
Zde se jedná o přenosné indukční vařiče, které jsou vhodné nejen do malých kuchyní, ale využijete je i na vašich chatách a chalupách. Základní dělení je podle počtu plotýnek:
- Jedno plotýnkové – pouze jedna varná zóna; vařič je vhodný spíše na příležitostné vaření
- Dvou plotýnkové – dvě varné zóny umístěné vedle sebe nebo za sebou
Varná deska, sporák
Sporáky s indukční deskou, případně vestavné indukční desky jsou vhodné do klasických kuchyní pro každodenní vaření. Běžně se setkáte s modely vybavenými 2 až 6 varnými zónami. Jejich počet volte podle vytíženosti spotřebiče.
Plotýnky
Plotýnky jsou důležitou součástí jak samostatných vařičů, tak varných desek. Jejich počet přizpůsobte zejména tomu, jak moc případně pro kolik osob pravidelně vaříte. Pro občasné vaření si vystačíte s maximálně dvou plotýnkovým vařičem, pro rodinné vaření se více vyplatí klasická vestavná varná deska.
Velikost varné zóny u jedno plotýnkových vařičů se většinou pohybuje kolem 20 cm. V případě více plotýnkových modelů se velikost jednotlivých varných zón liší a nejčastěji se pohybuje mezi 12 až 20 cm. Kromě velikosti počítejte také s odlišným příkonem.

Koupit můžete i dvouplotýnkový vařič
Víte, že…?
U klasických varných desek je velkou výhodou, pokud jsou varné zóny flexibilní. To prakticky znamená, že se dají vzájemně propojit do jedné. Získáte tím velkou varnou plochu pro pohodlné vaření ve velkých hrncích.
Příkon
Hodnota příkonu udává u spotřebičů spotřebu elektrické energie. U indukčních vařičů je také ukazatelem rychlosti vaření. Běžně se pak pohybuje od 1600 W do 3500 W.
V případě více plotýnkových vařičů se příkon dělí, respektive každá z plotýnek disponuje jiným příkonem. Běžné pak je, že malé plotýnky mají menší příkon než ty větší. V technických parametrech se příkon uvádí jako součet těchto hodnot, tzn., pokud budete chtít docílit maximálního příkonu, bude nutné používat současně všechny plotýnky.
Ovládání
Ovládání u indukčních vařičů může být dvojí:
- Mechanické – je součástí jednodušších, levnějších vařičů; ovládání probíhá na základně otočného knoflíku, kterým nastavujete teplotu, případně dalších doplňkových tlačítek
- Dotykové – dotykové displeje představují modernější způsob ovládání vařičů; z hlediska údržby jsou také komfortnější, protože se prakticky jedná o hladkou plochu
Důležité je také umístění ovládacího panelu. Ten se může nacházet:
- V přední část vařiče uprostřed před plotýnkami
- Na boku u menších varných zón

Výhodou indukčních vařičů je jednoduchá údržba
Víte, že…?
Mezi hlavní výhody vaření na indukci patří nesporná úspora elektrické energie, rychlá a efektivní příprava pokrmů a velmi snadná údržba. Z bezpečnostního hlediska jistě oceníte i fakt, že mimo varné zóny zůstává plocha vařiče studená, takže prakticky nehrozí riziko popálení.
Funkce
Indukční vařiče mohou být také vybaveny několika velmi praktickými funkcemi jako např.
- Regulace teploty – zvyšování nebo snižování teploty a to běžně i přes 7 stupňů
- Boost – funkce rychlého naběhnutí teploty umožňuje opravdu rychlý ohřev tekutin na bod varu
- Automatická detekce nádob – díky této funkci vařič automaticky rozezná dno hrnce
- Světelná signalizace – slouží k ohlášení nahřáté plotýnky
- Indikace zbytkového tepla – vzniká z předchozího vaření
- Stop and go – funkce umožňuje přerušení ohřevu
- Automatické vypnutí – bezpečnostní funkce, která vařič vypne v okamžiku, kdy by mohlo dojít k jeho poškození
- Časovač – umožňuje nastavení času jak pro zapnutí, tak vypnutí vařiče dle vašich potřeb

Indukční vařičr nabízí praktické funkce
Nádobí
Pokud si pořizujete indukční vařič poprvé, myslete také na vhodné hrnce. Jedna z mála nevýhod tohoto typu spotřebiče je totiž právě to, že pro vaření nelze použít některé typy nádobí většinou vyrobeného z hliníku a mědi, někdy i nerezu.
Nádobí, které lze použít, bývá označeno buď přímo na výrobku nebo na jeho obalu. U starších typů hrnců a pánví můžete provést jednoduchý test, který spočívá v přiložení magnetu k jejich dnu. Pokud bude reagovat, můžete nádobí používat.
Porovnání
Kromě indukčních vařičů máte samozřejmě na výběr i z dalších možností. V tabulce níže najdete porovnání jednotlivých typů.
Typ | Výhody | Nevýhody |
---|---|---|
Indukce | Nízká spotřeba energie | Ne všechno nádobí je vhodné |
Energetická efektivita až 90 % | Vyšší pořizovací cena | |
Rychlá regulace ohřevu | ||
Chladný povrch vařiče mimo varné zóny | ||
Snadná údržba | ||
Plyn | Přímý ohřev dna nádoby, | Nerovnoměrná teplota plamene |
Okamžitá regulace ohřevu | Horší údržba | |
Nízká cena | Nutnost pravidelných revizí | |
Levnější provoz | Energetická efektivita kolem 50 % | |
Elektřina | Odolná konstrukce | Pomalejší vaření |
Nižší pořizovací cena | Pomalejší regulace teplot | |
Vysoká spotřeba energie | ||
Sklokeramika | Rychlé přenášení tepla | Snadnější poškození nebo rozbití |
Pokročilé funkce | Vyšší spotřeba energie | |
Odolnější proti teplotním šokům | Těžko využitelné zbytkové teplo |
Otázky a odpovědi
Kdy je výhodné zvolit indukční vařič?
Proč je indukce výhodnější oproti ostatním typům vařičů?
Různé typy produktů porovnejte zde.