Nejlepší sady hrnců na indukci 2025 a jak vybrat
Vše, co k rychlému vaření využijete.
Jak vybrat sadu hrnců na indukci?
- Vaření na indukční desce má celou řadu výhod jako je rychlost, přesnost, bezpečnost. Navíc disponuje jednoduchým ovládáním a snadným čištěním.
- V případě výběru nádobí je ale třeba být obezřetní.
- Základem je, aby měly hrnce feromagnetické dno.
- To ověříte tak, že ke dnu přiblížíte magnet. Když se přichytí, je možné nádobí používat k vaření na indukci.
Sada hrnců na indukci - náš výběr
Sady hrnců na indukci Tescoma
Nerezové sady hrnců na indukci
Jak vybrat sadu hrnců na indukci?
Typy
Sady hrnců zpravidla obsahují několik různých druhů nádobí. Než se rozhodnete, jakou bude nejlepší vybrat, je třeba si ujasnit, co od konkrétních modelů očekáváte a k čemu je budete pravděpodobně používat.
Obecně lze hrnce rozdělit do následujících typů.
Typ hrnce | Popis |
---|---|
Univerzální | Středně velký hrnec, který je možné využít prakticky na jakékoli vaření, dušení, ohřívání atd. |
Velký | Hrnce určené na vaření většího množství surovin, případně pro větší počet strávníků |
Na těstoviny | Tento hrnec je vysoký, opatřený poklicí s otvory nebo perforovaným nástavcem (obojí zjednoduší cezení těstovin) |
Rendlík | Hrnec primárně určený k ohřevu tekutin (vody, mléka) nebo k vaření např. vajec; většinou je opatřen praktickou rukojetí, může být vybaven nálevkou |
Kastrol | Nízký hrnec se dnem většího průměru, tento typ nádobí je výrazně širší než vyšší |
Napařovací | Součástí je vždy poklice a vyjímatelný napařovací nástavec, který nahrazuje klasický pařáček; tyto hrnce umožňují v jednu chvíli připravovat více chodů |
Materiál
Na indukci lze použít, při splnění základní podmínky, kterou je magnetické dno, téměř jakýkoli materiál. V nabídkách najdete následující varianty.
Nerez
V současné době se jedná asi o nejpoužívanější a nejoblíbenější materiál pro výrobu hrnců. Nádobí má velmi často dvojité, někdy i trojité dno. Nepřilnavý povrch a celková odolnost materiálu je samozřejmostí. Hrnce se velmi rychle zahřívají, ale hůře drží teplo. Jsou vhodné do myčky na nádobí a pro použití na indukční desce.
Víte, že…?
Při nákupu se zaměřte zejména na tloušťku nerezu a dna. Kvalita by měla být značena na vnější straně dna. Mezi nejkvalitnější výrobky patří ty s označením 18/8, 18/10 a 18/12.
Smalt
Smaltované nádobí patří mezi klasiku. Samotné tělo hrnců je vyrobeno z hliníku, litiny nebo jiného kovu. Smaltování je povrchová úprava. Smaltové nádobí má výborné tepelné vlastnosti, respektive je odolné jak vůči vysokým, tak nízkým teplotám. Hrnce jsou vhodné na všechny typy varných desek i pro mytí v myčce. Mezi nevýhody patří fakt, že nemají nepřilnavý povrch a jsou křehké. Při nárazu může velmi snadno dojít k odloupnutí smaltové vrstvy.
Litina
Opět se jedná o lety ověřený materiál. Nádobí z litiny je poměrně těžké a také počítejte s vyšší pořizovací cenou. Na druhou stranu má skvělé teplené vlastnosti, nepřilnavý povrch a dlouhou životnost. O litinové nádobí je třeba se řádně starat, aby nedocházelo ke korozi. Základem je udržování mírně mastného povrchu, což zajistí pravidelné používání. Litinové hrnce nejsou vhodné do myček na nádobí.
Keramika
U keramických hrnců si vždy ověřte, zde je možné jejich použití na indukci. Keramické hrnce jsou odolné vůči vysokým teplotám a díky přirozeně nepřilnavému povrchu umožňují vaření bez tuku. Také dobře drží teplo, takže jídlo v nich chladne pomaleji. Jejich povrch je ale citlivější a při používání postupně může dojít k narušení struktury a následné ztrátě kvalitních vlastností. Navíc jsou poměrně křehké a při pádu se snadno rozbijí. Nevýhodou může být také vyšší pořizovací cena. I u keramických hrnců je možnost mytí v myčce.
Titan
Titanové nádobí vyniká svými tepelnými vlastnostmi, snadno odolá i prudkým teplotním změnám. Opět disponuje nepřilnavým povrchem, díky kterému můžete vařit zcela bez tuku. Nádobí je pevné a vysoce odolné. Mezi hlavní nevýhody patří vysoká cena. Také se nedoporučuje mytí v myčce.
Další
Z dalších materiálů může volit např.:
granit – u tohoto nádobí je základ tvořen z vodivého kovu a povrchovou vrstvou granitu (žuly). Granit je odolný proti mechanickému poškození a má dobré tepelné vlastnosti.
Hliníkové nádobí – může být také vhodné na indukci, ale příliš se nehodí ke styku s potravinami. Často se tedy potahuje jiným, zpravidla nepřilnavým materiálem.
- Na rukojeti se používá mimo základní materiál samotných hrnců také plast nebo dřevo. U nádobí s dřevěnými prvky počítejte s tím, že nebudou vhodné pro mytí v myčce.
- Sklo najdete nejčastěji na poklicích. Díky své průhlednosti umožňují nahlédnout na přípravu pokrmů bez nutnosti hrnec otvírat.
Parametry
Z dalších parametrů můžete zohlednit:
- Objem – běžně se pohybuje mezi 0,5 až 20 litry; objem volte především podle počtu osob, pro které budete vařit nebo podle způsobu používání
- Výška – zde se hodnoty pohybují v rozmezí 6 až 35 cm
- Průměr dna – měl by alespoň zhruba odpovídat velikosti plotýnek kvůli rovnoměrnému rozložení tepla při vaření; průměr je nejčastěji uváděn mezi 10 až 32 cm, ale existují i hrnce větší
Ceny
- Do částky cca 1000 Kč koupíte nejčastěji sady dvou nebo tří kusů hrnců určených na indukční vaření. Hrnce mohou, ale nemusí mít poklici. Z materiálů je nejčastější nerez nebo smaltované nádobí.
- V cenové relaci od 1000 Kč do 5000 Kč je v nabídkách dle možností 2 – 6 kusů hrnců velmi často s dalším příslušenstvím jako jsou poklice, nástavce na rukojeti atd. Výběr materiálů je širší – volit můžete téměř ze všech základních materiálů.
- Prakticky podobná nabídka je i v cenové kategorii od 5000 Kč s tím, že nejdražší sady se mohou pohybovat i v řádech desetitisíců korun.