Nejlepší kombinované sporáky 2025 a jak vybrat
Kombinovaný sporák - elektrická trouba s indukcí nebo plynem.
Jak vybrat kombinovaný sporák
- Kombinovaný sporák je ta nejlepší možnost, pokud si nejste jistí volbou mezi plynovým a elektrickým. Tato zlatá střední cesta patří zároveň k těm nejprodávanějším typům sporáků.
- Kombinovaný sporák může být samostatně stojící i vestavěný.
- Kombinovaný sporák se liší i počtem plotýnek a různým počtem dalších funkcí.
Typ spotřebiče | Výhody | Nevýhody Plynová trouba se špatně reguluje, mívají rozmezí mezi 150 – 260°C Ohřívají potraviny zespodu |
---|---|---|
Plynový | Rychlost plotýnek a dobré regulovatelnost, okamžitý ohřev, úspora energie, bezpečnostní pojistka plynu | Plynová trouba se špatně reguluje, mívají rozmezí mezi 150 – 260°C Ohřívají potraviny zespodu |
Elektrické | Dobrá regulovatelnost trouby 50 – 250°C, teplo v troubě je rovnoměrně rozložené, množství funkcí v troubě, sklokeramická, indukční nebo litinová deska | Větší energetická náročnost |
Kombinované | Dobrá regulovatelnost a rychlost plynových plotýnek Výhody, které poskytuje elektrická trouba |
Kombinovaný sporák - náš výběr

Retro kombinované sporáky


Kombinované sporáky 60 cm



Jak vybrat kombinovaný sporák
Volně stojící nebo vestavěný
Jestliže si zařizujete novou kuchyň, volte spíše vestavěný model.
- Ušetříte místo a spotřebič dobře zapadne do zvoleného designového provedení linky.
- Vyhnete se také volnému prostoru mezi skříňkami, což vám usnadní i samotnou údržbu.
V případě, že kupujete sporák do již vybavené kuchyně a nemáte možnost volit vestavěný model, poslouží vám volně stojící spotřebič.
- Výhodou je snadná manipulace a lze ho umístit kamkoliv, kde je zdroj energie.
- Volně stojící spotřebič je zpravidla také levnější.
- Nejčastější šířka se pohybuje mezi 50 – 60 centimetry.
- Nevýhoda těchto typů je mezera, která zpravidla vzniká mezi sporákem a kuchyňskou linkou.
- Místo se i při sebevětší pečlivosti plní nepořádkem a údržba je složitá.
Plynové plotýnky
Říká se, že se nejlépe vaří na plynu. Potvrdí to snad každý kuchař. Pokud se vám zdá plynový sporák nebezpečný, pořiďte si desku s bezpečnostní pojistkou, která zajistí vypnutí plynu v případě, že plamen zhasne.
Počet plotýnek je parametr, který neurčuje pouze, kolik místa budete mít na vaření, ale především ovlivňuje celkové rozměry. Počet plotýnek tedy zvolíte, podle počtu osob v domácnosti a prostorových možností vaší kuchyně. K dostání jsou modely o 3 – 5 plotnách, základem jsou čtyři plotny.
Plynové plotýnky pořídíte v případě vestavěných i volně stojících spotřebičů. Plynové plotýnky jsou levnější na provoz a dosahují okamžitého ohřevu. Jsou dobře regulovatelné a mají minimální tepelné ztráty. Z praktických i bezpečnostních důvodů je sporák vybaven ochrannými mřížkami. Buď jsou v celku, nebo má každý hořák svoji vlastní mřížku.
I v případě plynových plotýnek máte na výběr z různých druhů provedení a nabízí i některé praktické funkce.
- Automatické zapalování – staří otočit kolečkem a je hotovo. Nemusíte mít tedy po ruce sirky ani jiný zapalovač.
- Pojistka plamene – zamezuje úniky plynu po zhasnutí plamene.
- Rychlohořák
- Krycí víko – v případě, že se jedná o volně stojící spotřebič, může být vybaven krycím poklopem.
- LED podsvícení ovládacích prvků

Plynové varné desky nabízí několik způsobů ovládání, iStock / GorynVD
Elektrická trouba
Nabízí širokou a přesnou regulaci teploty v rozmezí od 50 – 250 °C. Nabízí i více druhů programů, mezi kterými najdete spodní a horní ohřev, rozmrazování, gril, horký vzduch a ohřev s ventilátorem.
Ovládání je mechanické nebo dotykové, samozřejmostí je přehledný displej.
Velikost trouby je zásadní a vnitřní objem je důležitý faktor při samotném výběru. Objem trouby musí vyhovovat požadavkům rodiny. Menší trouby s výškou 45 centimetrů a objemem od 40 do 70 litrů postačí úspornější domácnosti.
Standardní trouby, které mají výšku 60 centimetrů a více, mají objem 70 litrů a jsou vhodné pro větší rodiny.
Nerezová povrchová úprava – je nepraktická pokud se nachází v okolí tlačítek. Zůstávají po ní nevzhledné otisky prstů. Je tedy lepší volit model, který má v okolí tlačítek skleněný povrch.
- Dvířka – všímejte si designu dvířek a také toho, jestli skrz ně uvidíte dovnitř trouby. Vhodné je také vyzkoušet, jaká je s nimi manipulace a zjistit byste měli, zda mají alespoň dvě vrstvy skla. Ty zabrání nadměrnému zahřívání vnějších částí trouby.
- Isofront – čelní dvířka trouby jsou relativně chladná, jejich teplota dosahuje v maximech 70°C. To ocení především rodiny s malými dětmi. Další možnost je Isofront plus, kde teplota dvířek dosahuje maximálně 50°C a v případě Isofront top je teplota maximálně 40°C.
- Ventilátor a kruhové topné těleso – umožňuje horkovzdušné pečení, které je výkonnější díky rovnoměrně rozloženému teplu. Ventilátor pouze rozhání vzduch, to vám umožní péct 2 plechy zároveň. V případě, že trouba nabízí kruhové topné těleso, proudí vzduch lépe a můžete péct ještě více plechů. Dokonalejší trouby obsahují obě tyto možnosti.
- Samostatný horní a dolní ohřev – umožňují kombinaci horního a dolního ohřevu nebo každého způsobu zvlášť.
- Rozmrazování – v provozu je pouze ventilátor a osvětlení. Potraviny se rozmrazují velmi pomalu, aby byl proces co nejšetrnější.
- Aqua Clean – čištění pomocí páry, kdy vložíte do trouby nádobu s vodou a zapnete tuto funkci. Díky vlivu páry se nečistoty uvolní a je možné je setřít.
- Teleskopické výsuvy – umožňují vysunout téměř celý pekáč. Nemusíte ho tedy přidržovat při kontrole připravovaného pokrmu. Bezpečnostní zámky nebo pojezdy takovou výhodu nemají a mohou vám naopak manipulaci s plechem znepříjemnit.
- Gril – speciální spirála v horní části trouby. Lepší trouby jsou pak vybaveny otočným rožněm, který využijete při přípravě většího kusu masa, které napíchnete a to se otáčením ugriluje. Pokud zapnete i ventilátor, vznikne cirkulační grilování pro rovnoměrné prohřátí.
- Displej – slouží k zobrazení času a zároveň díky němu můžete nastavit ukončení programu.
- Teplotní sonda – speciální jehla, která se zapíchne do masa a to pak má uvnitř teplotu, kterou si nastavíte.
- Osvětlení trouby

Elektrická trouba nabízí mnoho funkcí a programů, iStock / Aliaksandr Litviniuk
Pyrolytické a katalytické trouby
Tyto trouby zvládají samočištění a tím vám ušetří čas, které byste jinak trávili drhnutím vnitřních prostor trouby. Pyrolytické trouby pracují na principu zahřátí na vysokou teplotu, při které dochází ke spálení mastnoty i zbytků připáleného jídla. Díky těmto teplotám dochází k chemickým procesům, během kterých se nečistoty přemění na popel, který pouze setřete.
Katalytické trouby pracují obdobně. Povrch vnitřku trouby je vybaven porézní smaltovou úpravou, která zaručuje, že se při samočištění mastnoty a nečistoty vsakují a postupně rozpouštějí. Toto čištění většinou probíhá po pečení, kdy je trouba ponechána v chodu v režimu čištění. Nevýhodou je, že se musí každých 5 – 6 let měnit plechy v troubě.
Energetická třída a výkon
Energetická třída určující, kolik bude stát provoz, je jeho energetická náročnost. Setkat se můžete s označeními od A+++ do G. Energetický štítek, který se nachází na spotřebiči, vám pomůže při výběru. Podle energetické hodnoty budete vědět, jaké je energetická náročnost provozu spotřebiče. Na štítku najdete také informace o objemu trouby a spotřebě na jeden cyklus.
Rychlost vaření a spotřebu elektrické energie ovlivňuje výkon. Jeho výše se odvíjí od zvoleného typu sporáku. U kombinovaných si vystačíte s výkonem 4 kW, protože se zde jedná pouze o výkon trouby.
Design
Volit můžete také podle barvy a designu. Výrobci nabízí sporáky v klasické bílé nebo černé barvě. Samozřejmostí je také nerezové provedení. Design je moderní a spotřebič se hodí do jakékoliv kuchyně.
Údržba
Samočistící funkce zajistí snadnou údržbu. Je zde využita kombinace vysokých teplot a kvalitních vnitřních materiálů.

Nevýhodou kombinovaných sporáků je náročnější čištění varného prostoru, iStock / sb2010
Bezpečností prvky
Základními prvky jsou čidla zabezpečující přívod plynu při zhasnutí plamene. Termostat pomůže zvýšit energetickou úsporu.
Výrobci
Kombinované sporáky nabízí mnoho známých značek. Mnoho typů mají značky Mora a Beko. Vybírat můžete také u značek Amica, AEG, Gorenje, Electrolux, Zanussi, Bosch…
- Mora – nabízí široký sortiment kuchyňských spotřebičů, na které se můžete spolehnout. Výrobky mají zajímavý vzhled a také velmi příznivé ceny.
- Amica – je dnes nejznámější a nejspolehlivější výrobce spotřebičů a svoje výrobky vyváží do celé Evropy. Při výrobě je kladen velký důraz na vysokou kvalitu a ekologickou nezávadnost. Díky tomu společnost získala mnoho ocenění i certifikáty.
Cena
V mnoha případech je cena rozhodujícím faktorem výběru. Není ale dobré hledět pouze na cenu, ale také na to, aby vám spotřebič dobře sloužil, byl praktický a bezpečný. Levný spotřebič může sice práci odvést dobře, ale nižší cena má vždy nějaký důvod. Nemusí jít pouze o kvalitu, na vině může být malý počet funkcí nebo příslušenství.
Na druhou stranu ani vysoká cena nezaručuje vyšší kvalitu. Při rozhodování se seznamte s recenzemi jednotlivých výrobků a vybírejte podle spokojenosti spotřebitelů vlastnících jednotlivé modely.
- Výrobky, které zakoupíte pod 10 000 Kč, budou volně stojící spotřebiče. Nemají tolik funkcí, některé jsou vybaveny krycím víkem.
- V cenovém rozpětí od 10 000 – 20 000 Kč najdete vysoce kvalitní kombinované sporáky jak samostatně stojící, tak vestavěné modely. Nabízí i větší počet varných ploch. Patří k energetickým třídám A+, A ++. Nabízí již řadu funkcí a jejich celkový objem může být 60 – 68 litrů.
- Nad 20 000 Kč pak koupíte vysoce kvalitní spotřebiče v luxusním provedení. Naprostou samozřejmostí jsou veškeré dostupné funkce a objem trouby přesahuje i 69 litrů.
Víte, že…?
Informujte se, zda jsou plynové hořáky vybaveny pro ten druh plynu, kterým je zásobena vaše domácnost. Případně, zda je možné trysky vyměnit. Samotnou instalaci plynové varné desky musí vždy provádět odborník. Pro svoje pohodlí a bezpečnost dejte přednost výrobkům, které jsou vybaveny automatickým zapalováním.