Kontaktní gril

Kontaktní grily na zeleninu, masíčku i panini. Vyberte si.

ca. 1 200 CZK
ca. 2 200 CZK
ca. 3 300 CZK
ca. 1 500 CZK
ca. 3 400 CZK

Jak vybrat kontaktní gril?

Mnoho z nás propadlo grilování a s oblibou si pochutnají na flákotě šťavnatého masa, křupavém toustu nebo grilované zelenině a nejlépe na všem společně. Pokud Vás mrzí, že v našich klimatických podmínkách není grilovací sezóna celoročně nebo bydlíte v bytě, kde Vám grilování není umožněno tak nezoufejte. Je zde elegantní a efektivní řešení – elektrický kontaktní gril.

Proč vybrat právě kontaktní gril?

Kontaktní gril je určitým poddruhem elektronických grilů, tedy grilů, které se obejdou bez uhlí, ale potřebují přísun elektřiny, jednoduše ze zásuvky s 240 V. Samozřejmě příprava uhlí, rozdělávání ohně a jeho udržování tvoří to pravé kouzlo grilování na správné garden párty, ale výsledek při použití kontaktního grilu je minimálně stejně uspokojující pro chuťové pohárky. Navíc tento způsob grilování sebou přináší výhody:

  • žádný kouř = můžete grilovat v interiéru po celý rok
  • připravovaný pokrm grilujete ze spodu i z vrchu, dosáhnete rovnoměrného propečení
  • rychlejší příprava jídla, protože nemusíte obracet
  • elektronické grily mají pomocné programy, které udělají mistra kuchaře i ze začátečníka.

Jak si vybrat ten správný kontaktní gril pro svou potřebu? Zvažte následující parametry.

Velikost grilu

To, jak velký gril si vyberete, bude mít celou řadu souvislostí s jeho užíváním. Měli byste uvažovat o tom, jestli gril budete využívat denně pro přípravu jedné nebo dvou porcí – potom stačí menší gril. Pokud máte velkou rodinu, tak sáhněte určitě po větším grilu pro přípravu alespoň pěti porcí. Stejně tak, pokud gril použijete jednou týdně, ale pozvete přátele, tak je lepší mít větší gril, ať můžete servírovat všem najednou.

Pokud budete na velkém grilu pravidelně připravovat jednu nebo dvě porce, tak zbytečně utratíte více peněz za elektřinu na rozehřáni grilu a také budete déle čekat na to, než se gril nahřeje. Naopak, pokud bude připravovat pravidelně větší množství porcí na malém grilu, tak než připravíte porci pro posledního strávníka, tak ta první bude studená a nebude to ono.
Abyste si svůj kontaktní gril užili, zvolte velikost odpovídají tomu, pro kolik lidí budete grilovat nejčastěji. Samozřejmě záleží na tom, jaké jídlo připravujete a jak velké porce chystáte. Pro lepší orientaci ve velikostech grilu se můžete inspirovat zjednodušenou tabulkou.

Velikost grilovací plochy Obvyklý počet porcí Hmotnost grilu
500 – 1000 cm2 2 – 3 2 – 5 kg
1000 – 1500 cm2 3 – 5 5–10 kg
1500 cm2 a více 6 a více 10 kg a více

Nabídka těch největších grilů není velká, většinou jsou oblíbené menší spotřebiče, protože s velikostí grilu roste jak pořizovací cena, tak hmotnost grilu.

Výkon grilu

Výkon, příkon a velikost grilu mají vliv na rychlost nahřání grilu. Čím větší gril, tím větší by měl být příkon a výkon. Menší grily, pro dvě až čtyři osoby mívají příkon kolem 2000W a výkon 2 kW, což bohatě stačí, abyste mohli po spuštění grilu do pár minut vkládat potraviny do grilu.
Větší grily, pro 5 a více osob mají výkon od 5 do 10 kW a s výkonem roste i příkon. Výrobci se většinou snaží, aby grily měly vyvážené parametry. Pozor si dejte jen u podezřele levných zařízení, kde může být výkon sražen na minimum na úkor nízké ceny.

Materiál

Před pořízením kontaktního grilu budete určitě řešit i materiál, který byl použit při výrobě spotřebiče. Zajímejte se o to, z čeho je vyrobeno tělo grilu a z čeho grilovací rošt.

Tělo grilu je nejčastěji vyrobeno z hliníku nebo nerezu a s umělohmotnými prvky, jako jsou úchytky nebo madla pro přenos grilu. Kovové tělo grilu je určitě praktičtější než z plastu a to kvůli údržby. Na plastovém povrchu by se časem objevily známky používaní a manipulace s mastnotou, která ke grilování patří. Nerezový gril si dlouho zachová elegantní vzhled.

Materiál roštu nebo spíše grilovacích desek by měl být hlavně nepřilnavý! Na výběr pak máte u levnějších variant teflon, dražší litinu a nebo nejdražší možnost – kameninové desky. Zároveň si můžete vybrat mezi plochým a žebrovaným (vroubkovaným) provedením. Ploché desky se hodí na přípravu vajíček nebo palačinek. Vroubkované desky jsou lepší pro přípravu masa, které Vám jednak lépe propečou a nechají dobře vypadající proužky. Stejně tak můžete připravovat populární panini.

Asi nejlepší varianta při výběru grilovacích desek je mít obě varianty, tedy aby se desky z grilu daly snadno vyjmout a nahradit druhým typem. Jednak získáte větší variabilitu a desky, které se dají vyjmout mnohem lépe vyčistíte, případně vložíte do myčky na nádobí.
Vybavení a doplňky

Příprava pokrmu na elektronickém grilu sebou přináší různé výhody spojené právě s elektronikou, které můžou grilování usnadnit. Proto se při výběru kontaktního grilu zajímejte o to jaké má funkce.

Termostat

U klasického grilu na uhlí a dřevo zvyšujete teplotu přiložením a rozfoukáním ohně, u kontaktního grilu otáčíte knoflíkem. Tímto způsobem řešené ovládání teploty je charakteristické pro základní a nejlevnější kontaktní grily. U těch lepších už máte výrobcem přednastavené programy, například si můžete zvolit,jestli budete grilovat zeleninu, kuřecí maso nebo hovězí steaky. Gril poté sám přizpůsobí teplotu na jakou se nahřeje.

Informace o nahřání a časovač

Tyto funkce jsou velice užitečné, pokud víte, že chcete maso grilovat například 4 minuty. Díky informaci o nahřání grilu na požadovanou teplotu (nebo dle zvoleného programu) víte, že můžete maso vložit na gril. Většina grilu dá najevo, že je připraven pomocí rozsvícení/zhasnutí kontrolky.
S vložením masa na gril zapnete časovač na Vámi navolený čas a můžete se věnovat jiné činnosti. Po uplynutí času Vás gril upozorní, že maso je hotové. Upozornění je většinou pomocí zvukového signálu, a nebo se gril sám otevře.
Uznejte sami, že je to mnohem větší komfort, než neustále gril otvírat a kontrolovat stav připravované lahůdky.

Záchytná miska

Pokud připravujete maso, tak tuk z masa můžete sbírat právě do odkapávací misky. Jídlo potom není tolik tučné, tuk nezůstává na grilovacích deskách a dá se dále použít třeba na přípravu omáčky nebo polití přílohy.

Funkce „barbecue“

Gril s touto funkce se dá otevřít jako kniha, tedy víko se otočí o 180° a zdvojnásobí pak grilovací plochu, ale samozřejmě potraviny nepropékáte z obou stran a musíte je obracet. Tato funkce je ideální, pokud si pořizujete menší gril pro méně osob a jednou za čas pozvete rodinu nebo přátelé. Potom gril rozevřete na dvojnásobnou velikost, takže můžete připravit a podávat jídlo pro více lidí najednou.

Další vybavení

Prodejci kontaktních grilů Vám k vybranému produktu budou často nabízet další doplňky v ceně. Od těch méně zajímavých jako různé kuchařky, až po ty zajímavější jako speciální grilovací nářadí. To se určitě bude hodit, pokud je v sadě. Různé obracečky a podobně, které jsou většinou ze dřeva se hodí, abyste si při použití kovového nástroje nepodřeli grilovací desky.

Výrobci a ceny

Kontaktní grily vyrábí cela řada výrobců specializovaných na kuchyňské spotřebiče. Mezi přední výrobce s největší nabídkou patří Tefal, DeLonghi nebo Catler.
Co se týče ceny za kontaktní gril, tak se může pohybovat na pár sto korunách a nebo taky na pár tisících. Předtím, než se rozhodnete, v které cenové kategorii budete gril vybírat, zkuste si říct, jak často na grilu budete připravovat jídlo.

  • Cena do 1000 Kč je reálná, pokud si vystačíte s grilem, který umí doopravdy jen grilovat a nemá další přidané funkce, nebo jsou jen základní, jako termostat a ohlášení nahřání. Tyto grily jsou menší a zároveň méně kvalitní, často budou k dostání například v supermarketech. Pokud plánujete grilovat například jednou za měsíc, abyste si zpestřili domácí kuchyni, tak je to vhodná volba.
  • V cenové kategorii 1000 až 3000 Kč už pořídíte kvalitní gril, který se dá většinou rozložit o 180° a nabízí programy na výběr podle toho, jaké jídlo se chystáte připravovat. Samozřejmostí budou funkce ovládání teploty, indikátor zahřátí nebo časovač. Tyto grily jsou vhodné pro Ty, kteří ho budou využívat častěji.
  • Za cenu vyšší než 3000 Kč byste měli dostat gril s vysokým výkonem, tedy velice rychlým nahřáním. Funkce by měly být vybaveny na maximum, tak aby se gril dokázal co nejlépe přizpůsobit připravovanému pokrmu. Tato zařízení mývají polohovatelné grilovací desky, takže se přizpůsobí tloušťce chystaného jídla. Jsou to grily vhodné pro gurmány, kteří si například objednávají steaky z vybraných chovů apod. Dále jsou v této kategorii zastoupeny největší grily, na kterých připravíte jídlo i pro větší počet osob.
Nomination
Expert na panini
Kvalitní a všestranný
Profík domů
Pro rodiny
Exkluzivní pro náročné
Image
Product
Domo DO9140G
Sage BGR200
Tefal Optigrill GC702D34
Tristar GR 2849
DeLonghi CGH1012D
Příkon
2000 W
2200 W
2000 W
2000 W
2000 W
Velikost grilovací plochy
796 cm2
600 cm2
1334 cm2
850 cm2
Možnost grilovat na dvou plotýnkách
Materiál roštu
teflonový
Quantanium
litý hliník
Raclette
Hmotnost
3.45 kg
3.8 kg
2 kg
Cena ca. 1 200 CZK ca. 2 200 CZK ca. 3 300 CZK ca. 1 500 CZK ca. 3 400 CZK
  Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena