Nejlepší krájecí desky 2024 a jak vybrat
Jak vybrat krájecí desku
- Krájecí desky jsou nedílným vybavením každé kuchyně. Dle použitého materiálu je lze rozdělit do několika základních typů. Mezi nejčastější varianty ale patří desky dřevěné nebo plastové.
- Mezi základní parametry patří vhodná velikost. Vždy je dobré mít po ruce několik různě velkých prkének, které lze využít k různým účelům.
- Krájecí desky se vyrábí v několika základních tvarech. Při výběru mohou být důležité další prvky, mezi které patří např. drážky pro zachycení tekutin, držadla, záchytné desky nebo protiskluzové nožky.
Krájecí deska - náš výběr
Plastové krájecí desky
Dřevěné krájecí desky
Bambusové krájecí desky
Jak vybrat krájecí desku
Typy krájecích desek dle materiálů
Desky a prkénka na krájení vždy byly nedílnou součástí každé pracovní desky. Jsou určeny pro každodenní používání ke krájení a sekání všech potřebných surovin určených k vaření. Podle použitých materiálů lze rozlišit několik základních typů krájecích desek.
Dřevo a bambus
Dřevěná prkénka patří bezesporu mezi nejoblíbenější z nabízených. Vyrábí se v různých velikostech i tvarech. Na výrobu se nejčastěji používají dřeviny jako je buk, dub, ořech, jedle nebo topol. Luxusnější výrobky mohou být z cizokrajných dřevin např. teak a akácie. Velmi efektně vypadají také desky z bambusu.
V případě dřevěných prkének je nutné se zaměřit na kvalitu zpracování. Nežádoucí jsou různé praskliny nebo otvory, prkénko nesmí vytvářet třísky a být nadměrně savé. Jako takové patří k šetrnějším k ostří nožů. To proniká do povrchu, tedy nedochází k jeho poškození. V těchto zářezech se ale mohou množit bakterie, protože je nelze zcela vyčistit. Problém může způsobovat také absorpce pachů, případně barviv z potravin. Dřevěná prkénka zpravidla nelze mít v myčce a doporučují se častěji měnit. Také je vhodné mít více kusů a každý používat na jiný typ potravin.
Plast
Plastová prkénka patří hned po dřevěné variantě k další nejčastější volbě. Používá se kvalitní plast, na kterém lze krájet prakticky jakékoliv potraviny včetně syrového masa. Z hlediska hygieny jsou na tom obdobně jako dřevo, ale na rozdíl od něj se mohou mýt v myčce nádobí. Nicméně častým mytím v příliš horké vodě se mohou začít deformovat a následně ztrácet stabilitu. Prodávají se samostatně nebo v celých sadách. Příznivá je také jejich pořizovací cena.
Materiál | Výhody | Nevýhody |
---|---|---|
Dřevo | Pestrá škála různých velikosti i celkového provedení | Nutné dát pozor na kvalitní zpracování |
Šetrné pro ostří nožů | Náročnější údržba | |
Ve vzniklých zářezech se mohou množit bakterie | ||
Absorbují pachy a barviva z potravin | ||
Plast | Snadnější údržba díky možnosti mytí v myčce | Horká voda může desky deformovat |
Nižší pořizovací cena |
Další materiály
Krájecí prkénka se vyrábí i z více netradičních materiálů, mezi které patří např.:
- Ocel – splňují vysoké hygienické normy, proto jsou využívány zejména v profi kuchyních; materiál ale výrazně poškozuje ostří, nůž na hladkém povrchu klouže
- Mramor – jedná se o vysoce designovou záležitost; i tato prkénka splňují hygienické normy; mimo krájení jsou vhodné také pro servírování; i tento materiál více tupí ostří
- Sklo – i tato prkénka mají vysokou estetickou hodnotu; jsou antibakteriální, neabsorbují žádné pachy, snadno se udržují; stejně jako u předchozích možností i zde je nutné počítat s hladkým povrchem, na kterém nože více kloužou a tupí se ostří
Jakou zvolit velikost
Velikost prkénka je de facto subjektivní záležitost. Krájecí plocha by měla být vždy dostatečně velká, ale zároveň musí odpovídat daným potřebám. Vždy je vhodné mít k dispozici několik různých velikostí prkének. Pro rozkrojení jablka nebo přípravy pokrmů pro jednotlivce lze volit menší rozměry, při vaření pro velkou rodinu, tedy přípravě většího množství surovin, bude potřeba větší pracovní prostor.
- Vzhled a zpracování
Krájecí desky se vyrábí v různých tvarech. Nejčastěji se jedná o obdélník nebo čtverec. Narazit lze ale i na prkénka oválná nebo kruhová. Mimo tvar se lze zaměřit také na další detaily. Mezi ty patří následující možnosti:
- Drážky – slouží k hromadění tekutin, respektive brání jejich vytékání na pracovní desku linky
- Držadla – usnadňují manipulaci s prkénkem; jsou praktická, zejména pokud deska slouží také k servírování
- Záchytná deska – slouží k oddělení zbytků z připravovaných potravin a „čistých“ částí apod.; desku lez vyjmout a použít případně jako podnos
- Protiskluzové nožky – zajišťují stabilní usazení prkénka na pracovní desce stolu; bezpečnostní prvek
Víte, že…?
Aby prkénko neklouzalo, lze pod něj položit vlhkou utěrku. Pokud se plocha krájecí desky potře octem, je možné krájet i větší množství cibule, aniž by výrazně dráždila oči. Potírání dřevěných prkének jedlým olejem eliminuje absorpci pachů a barviv z potravin.