25 nejlepších elektrických grilovacích panelů 2023
Vaše oblíbené pochoutky bez kouře.
Jak vybrat elektrický gril
- Elektrický gril Vám umožní venkovní i vnitřní používání.
- Tyto grily se prodávají ve dvou variantách a to zahradní a stolní.
- Kontaktní gril vzhledem připomíná toustovač. Má přítlačnou grilovací desku z horní strany, takže využívá tepla ze dvou grilovacích ploch současně. Příprava pokrmů je tak rychlejší.
- Raclette gril je typ grilu, který je charakteristický tím, že je kromě horní desky určené na grilování masa vybaven i malými spodními pánvičkami.
Elektrický gril - náš výběr





Stolní elektrické grily





Elektrické venkovní grily





Elektrické raclette grily





Elektrické grily Tefal





Jak vybrat elektrický gril
Pro a proti
Elektrický gril má svoje výhody i nevýhody. Jedni na něho nedají dopustit, najdou se však i odpůrci, kteří přípravu pokrmů na tomto grilu nepovažují za pravé grilování. Je však dokázáno, že maso připravené na elektrickém grilu chutná stejně jako to, které připravíte na ohni.
Výhody | Nevýhody |
---|---|
Možnost použít gril nejen na zahradě, ale i na balkóně nebo v kuchyni | Nutnost elektřiny |
Grilování bez kouře | Postrádá pro grilování typickou atmosféru |
Snadná obsluha | |
Čistota – žádný prach a popel | |
Pokrmy chuťově srovnatelné s ostatními druhy grilů | |
Lze ho používat celý rok |
Víte, že…?
Elektrické grily, a to ani typy opatřené poklopem, se nesmí používat za deště. Hrozí zde nebezpečí úrazu elektřinou a nebezpečí požáru.
Typy grilů
Tyto grily se prodávají ve dvou variantách a to zahradní a stolní. Zde již záleží na tom, pro kolik osob má gril sloužit. Domácí grily jsou menší a postačí tedy pro menší počet strávníků. V případě, že chcete grilovat pro větší počet osob, vybírejte tedy mezi grily zahradními.
Stolní – domácí gril
Stolní grily jsou určeny k pokládání na stůl, jsou menší a skladnější, snadno se přenášejí. Můžete je využívat i na chatě nebo chalupě. Tento typ grilu můžete používat celoročně a jeho pořizovací cena je nižší.
Zahradní gril
Zahradní grily jsou větších rozměrů, podobají se grilům na dřevěném uhlí. Jejich součástí jsou stabilní nohy. Oproti domácím grilům mají větší výkon a disponují i odkládací plochou na grilovací náčiní nebo přísady, které budete během přípravy pokrmů používat.
Kontaktní gril
Kontaktní gril vzhledem připomíná toustovač. Má přítlačnou grilovací desku z horní strany, takže využívá tepla ze dvou grilovacích ploch současně. Příprava pokrmů je tak rychlejší.
Lze ho použít k výrobě sendvičů, poslouží i pro grilování hamburgerů nebo plátků masa. Kontaktní gril má různě nastavitelné polohy, kdy je jedna určená pro přípravu hamburgerů, sendvičů a plátků masa. Druhá je pootevřená a je určená k přípravě ryb, masa a zeleniny a třetí poloha je úplně otevřená. V tomto případě pak slouží jako klasický gril.

Kontaktní gril patří k těm nejoblíbenějším
Otevřený gril
Otevřený gril má větší grilovací plochu, díky tomu bude sloužit pro větší množství osob. Grilovací plocha může být vyrobena z různých druhů materiálů a to teflonu, keramiky nebo grilovacího kamene. Některé modely pak mohou mít tuto plochu rozdělenou a můžete pokrmy připravovat pomocí dvou různých materiálů.
Raclette gril
Tento typ grilu je charakteristický tím, že je kromě horní desky určené na grilování masa vybaven i malými spodními pánvičkami. Ty jsou umístěny po celém obvodu grilu přímo pod topnou spirálou.
Pánvičky jsou ideální na zapékání různých pochoutek a také slouží k rozpouštění sýra. Můžete je využít pro flambování ovoce, přípravu dezertů a mnoho jiného. Zapékací misky mají ve většině případů nepřilnavý povrch, horní deska je pak vyrobena z mramoru, teflonu, nepřilnavých materiálů nebo umělého kamene.
Tvar raclette grilu je kulatý nebo elipsovitý a co se týká velikosti, narazíte na menší i větší modely, které uspokojí i více osob.
Pokud vás tento typ grilu oslovil, vybírejte modely se zvýšeným okrajem, nebo takový, který má alespoň drážku na okraji. Zabráníte tak nechtěnému odkapávání tuku. Dále je vhodnější model vybavený kamennou deskou, která se bude lépe udržovat a potraviny se zde dají připravovat téměř bez tuku, docílíte tak zdravější přípravy pokrmů.
Na tomto grilu připravíte všechny druhy masa, různé uzeniny, houby, zeleninu na plátky, ovoce i plody moře. Ve spodních pánvičkách lze rozpékat různé druhy sýrů, některé jsou určeny speciálně pro tyto grily. Využijete je i k přípravě vajíček.
Grilovací plocha
Elektrický stolní gril bývá vybavený oboustranným nepřilnavým roštem, nejčastěji potažený teflonovou vrstvou, pod kterou je zabudována elektrická spirála, která ohřívá rošt. Rošt bývá vroubkovaný, díky tomuto řešení může vypečená šťáva odtékat a nedochází tak k přepalování tuku.
Většina kvalitních zahradních grilů má litinový nebo nerezový rošt. Další možností je pak smaltová úprava, která se lépe čistí.
Elektrický gril může mít desku vybavenou nepřilnavým povrchem, který je odolný proti oděru a je vybaven ukazatelem správné teploty. Grilovací deska je nakloněná tak, aby mohl odtékat přebytečný tuk a lze ho rozebrat a některé části je možno umývat v myčce nádobí.
Další možností, která je v poslední době velmi oblíbená je deska z lávovým kamenem. Lávové kameny pocházejí z vyhaslých sopek, takže se nemusíte bát, že by mohly prasknout velkým žárem. Výhodou lávových kamenů je jejich samočistící schopnost. Pouze při velkém znečištění je nutné desku po úplném vychladnutí omýt.
Výhodou lávových kamenů je jejich schopnost rychlého zahřátí na požadovanou teplotu a rovnoměrný žár. Lávové kameny dokážou vstřebat velké množství tuku a příprava pokrmů je tedy zdravější. Jejich nevýhodou je velká hmotnost, najdete ale modely, kde je lávový kámen kombinován s grilovací mřížkou nebo pečícími miskami.

Velikost grilovací plochy volte s ohledem na Vaše požadavky
Materiál
Levné a méně kvalitní grily jsou vyrobeny z plastu. Jejich pořizovací cena je nízká stejně tak je to i s kvalitou. Plastový gril bude sloužit 2 – 3 roky. Delší životnost pak mají grily, kde je plast skombinován s kovovými částmi. Moderní a plně funkční grily, které mají dlouhou životnost, se vyrábí z kovu a ocele.
Funkce a výkon
Nezbytností elektrických grilů je nastavení různé teploty. Na výběr zde máte dvě možnosti. V prvním případě se teplota nastavuje pomocí otočného termostatu. V druhém případě máte na výběr několik přednastavitelných možností. Dražší modely jsou pak vybaveny přehledným LCD displejem, díky kterému máte přehled o aktuální teplotě.
Mezi další funkce patří také indikátor nahřívání. Ten vás upozorní na skutečnost, že je gril dostatečně nahřátý a připravený k použití.
Nejluxusnější modely jsou vybaveny senzory, které teplotu regulují automaticky. Tento typ ocení zejména méně zdatní kuchaři, kteří díky této možnosti připraví výborné pokrmy.
Výkon
Elektrické grily jsou napájeny z elektrické sítě a vás tak bude zajímat i hodnota příkonu. Výkon grilu zodpovídá za rychlost ohřátí i za to, že teplota neklesne. Minimální příkon by měl být alespoň 2 000 W a více.
Víte, že…?
Při výběru elektrického grilu myslete také na délku napájecího kabelu, který budete potřebovat. Před výběrem si tedy změřte vzdálenost od zásuvky.
Příslušenství
Elektrické grily jsou jednoduchá zařízení, nabízejí jen malé množství příslušenství. Mezi to základní patří:
- Víko – výhodou každého grilu je dobře těsnící víko, které umožňuje nepřímé grilování a urychluje přípravu.
- Odkapávací miska – díky odkapávací misce nebude docházet k přepalování tuků.
- Odkládací plocha – poslouží hlavně pro větší grilování, můžete na ni položit řadu pomůcek a surovin. Hodit se může i vanička určená na maso nebo zeleninu.
- Aromatizace dřevem – některé dražší grily nabízí funkci aromatizace dřevem. Můžete dovnitř grilu vložit kapsli s dřevěnými kousky. Jejím zahřátím se do masa dostane vůně dřeva.
Čištění
Co se týká údržby, patří tento typ grilu k těm nejméně náročným. Stolní grily jsou ve většině případů rozebíratelné a některé části lze omývat nebo je vložit do myčky na nádobí. Zahradní gril má samočistící topnou spirálu, která je schovaná pod roštem. Přichytávání a připalování tuků a zbytků jídla pak zabráníte používáním hliníkových odkapávacích misek. V případě, že rošt potřebuje vyčistit, lze ho vydrhnout kartáčem, tak, jak u ostatních typů.

Díky nepřilnavému povrchu bude čištění grilu jednoduché
Cena
Ceny elektrických grilů jsou různé, záleží na typu přístroje. Levnější jsou malé stolní grily, které pořídíte za pár stovek. Dražší zahradní grily lépe poslouží většímu počtu osob, jejich cena je pak pochopitelně vyšší.
- Do 1 000 Kč – sem patří především stolní grily, které mají menší plochu pro grilování. Příkon se pohybuje do 1 000 W. Využijete je pro grilování steaků, ryb i zeleniny. Za cenu do 1 000 Kč lze pořídit také Raclette gril, který je vybaven až 8 umělohmotnými pánvičkami. Výrobním materiálem je plast, nerez nebo kombinace obojího.
- Od 1 000 – 3 000 Kč – stále ještě převyšují klasické stolní grily větších velikostí, mnohdy se jedná o otevřené grily. Objevují se ale také první jednodušší zahradní grily. Příkon se zde pohybuje až do 2 500 W, což je ideální pro hladký způsob přípravy. Grily jsou vybaveny bezpečnostním mikrospínačem, regulátorem teploty i teplotní kontrolkou. Zahradní grily pak mohou být otevřené nebo vybavené poklopem.
- Od 3 000 – 6 000 Kč – zde najdete moderní grily a to jak různé provedení stolních, tak i zahradních grilů. Moderní grily si samy nastaví teplotu a čas grilování. Mezi příslušenství patří misky na odkapávající tuk a šťávu. Mají několik programů, jsou vhodné i pro grilování mražených surovin. Příkon je v rozmezí 2 000 – 2500 W. V této cenové skupině si přijde na své skutečně každý.
- Nad 6 000 Kč – pokud chcete ten nejmodernější model s velkou plochou, najdete ho v nejvyšším cenovém rozpětí. Jedná se o moderní a kvalitní výrobky, vybavené veškerými funkcemi, doplněné o příslušenství. Příkon těchto modelů může být až 6 000 W.
Otázky a odpovědi
Jaké jsou výhody elektrického grilu?
Je používání grilu složité?
Různé typy produktů porovnejte zde.