Konvice na indukci

Vaření vody pěkně po staru.

ca. 4 400 CZK
ca. 400 CZK
ca. 1 000 CZK
ca. 1 000 CZK
ca. 500 CZK
ca. 700 CZK

Jak vybrat konvici na indukci

Indukce si našly v našich domácnostech stálé místo a rozsekly tak hamletovský spor, zda vařit na plynu, nebo na sklokeramické desce. Díky nim se někteří z nás dokonce zbavují rychlovarných konvic a ohřívají vodu “po staru”. Proč? V čem je konvice na indukci lepší? Odpovědi najdete v našem článku.

O indukci

Výhodou indukčního vaření je především úspora, o tom není třeba vést dlouhé diskuze. Trik je v tom, že teplo vzniká pouze tam, kde ho potřebujete, neuniká okolo nádoby jako je tomu u plynu, ani se zbytečně neohřívá celá plotýnka jako u sklokeramické desky.

Výhody

Fakt, že se deska neohřívá celá, je velmi důležité nejen při celkové úspoře. Jedná se také o velmi důležitý bezpečnostní prvek, zejména v případě, že máte doma malé děti. Navíc, plocha, která je přímo ve styku s nádobím chladne velmi rychle, a již do pár sekund po vypnutí je chladná. Nehrozí, že byste se o ni vy nebo kdokoliv jiný opařili.

Další velkou výhodou je snadná údržba. Povrch desky je rovný, a tím pádem nevznikají žádná těžko omyvatelná zákoutí. Horká je vždy jen ta část, která se přímo dotýká nádobí, nečistoty nebo vylitá tekutina jinde na desce se vám nepřipálí.

Nevýhody

Může se zdát, že je ani nenajdete. Přesto, u kvalitních indukčních desek počítejte s vyšší pořizovací cenou.

Zkontrolujte také vybavení kuchyně. Ne všechno nádobí lze na indukční desky používat. Indukce funguje na principu magnetismu.Pod varnou deskou je v podstatě indukční měděná cívka a ta v ní vytváří vysokofrekvenční proud a magnetické střídavé pole, které ohřívá přímo dno hrnce. Dno nádobí tedy musí být feromagnetické.

Tip: Nemusíte hned nakoupit celou novou výbavu do kuchyně. Vyzkoušejte jednoduchý trik s magnetem. Pokud se chytne na dno hrnce, máte vyhráno.

Ohřev vody

Protiargumentem pro konvici na indukci může být doba ohřevu vody. Nenechte se vyvést z míry. Moderní spotřebiče ohřejí vody skutečně rychle. Pro představu uvádíme porovnání s jednotlivými typy sporáků v následující tabulce.

Typ vařiče Rychlost ohřevu vody (1l / počet minut)
Indukční 2 minuty
Sklokeramická deska 9 minut
Plynový sporák 8 minut

Tip: Doba ohřevu vody u rychlovarných konvic se pohybuje, v závislosti na výkonu, mezi 2 až 3 minutami.

Konvice vs. sporák

Konvice na indukci se zdá být krásnou designovou vychytávkou. Proč její obliba roste? Důvod je prostý. Vaření na indukci je rychlé a úsporné, stejně jako tomu je u dražších rychlovarných konvic.

Po praktické stránce, jak uvádí web usetreno.cz, vycházejí téměř na stejno. Ohřev vody na indukční desce dokonce o něco lépe.

Spotřebič Doba měření Spotřeba za dobu měření Roční náklady / frekvence používání
Rychlovarná konvice 1 l vody do varu (cca 3 minuty) 0,110 270 Kč / 10x týdně
Indukční deska 1 l vody do varu (cca 3 minuty) 0,105 260 Kč / 1 plotýnka 10x týdně
       

Rychlovarné konvice

Na českém trhu se objevily až po revoluci. První konvice připomínaly spíše ponorný vařič. Patřily mezi praktické, ale už ne úsporné vynálezy. Později byly modely vybaveny plochým nerezovým dnem a topnou spirálou, čímž se značně zvýšila efektivita přenosu tepla. Postupem času se změnil tvar konvic – od vysokých úzkých, po oblé široké. Modernizace umožnila lepší čištění, a především rychlejší ohřev vody.

Moderní rychlovarné konvice obsahují v hrdle jemné plastové sítko, které zachytí případný vodní kámen. Profesionální modely umožňují nastavit teplotu – bod varu není nutný. Některé jsou dokonce vybaveny sítkem pro přípravu sypaných čajů či míchaných nápojů přímo v konvici. Tyto modely najdete například u značek Catler nebo KitchenAid.

Nevýhodou stále zůstává nutnost připojení kabelu do elektrické sítě. S tím se pojí stále problematická délka přívodního kabelu. Místo na lince má konvice jasně dané – tam kde je nejbližší zásuvka. S přibývajícím množstvím spotřebičů na lince se vám může stát, že se o jednu zásuvku bude dělit několik pomocníků, což nebývá ani praktické ani bezpečné řešení.

Nezanedbatelné mínus tvoří fakt, že konvice vypouští páru. Stojí-li jinde než po digestoří, může poničit například skříňku visící nad ní.

Konvice na indukci

Alternativou k rychlovarným konvicím je ohřev vody pěkně “po staru” na sporáku. Konvice na indukci není jen ozdobou a jakýmsi módním retro trendem. Je to hlavně nejefektivnější běžně dostupný prostředek na vaření vody pro domácnost, pokud máte indukční vařič. Indukce patří v dnešní doby mezi nejekonomičtější metodu ohřívání a konvice na vodu jsou dnes přizpůsobené tak, aby si ze zdroje vzaly maximum.

Jak už bylo několikrát zmíněno, ohřev vody na indukční desce je bez diskuze nejrychlejší a nejúspornější variantou. Není divu, že tento klasický způsob, od kterého všichni v minulosti upustili, znovu začíná stoupat v oblibě.

Obrovskou výhodou konvice na indukci je především bezporuchovost. Na rozdíl od rychlovarných konvic, jenž jsou přece jen drobným spotřebičem, kde hrozí nějaká ta porucha, kovová nádoba kvalitní konvice na indukci nemá žádné dráty, a tak se prakticky nemůže nic pokazit. Odpadá také pověstné kazítko, které způsobí, že věc vyhodíte týden po skončení záruky.

Pro konvice na indukci hovoří také další výhody:

Nemají přívodní kabel, který se plete pod rukama na kuchyňské lince.
Vaří vodu přímo pod digestoří. Pára tak neuniká do místnosti a nehrozí poškození nábytku.
Odpadá zvyk některých hospodyň předvařit si vodu v rychlovarné konvici a dát ji do hrnce horkou – ohřát vodu přímo na indukci je rychlejší.

Samozřejmě každá strana má dvě mince. Nevýhodou konvic na indukci je, že se nedokáží samy vypnout, jako ty rychlovarné.

Konvice na indukci mají sice integrovanou píšťalku, takže pěkně postaru slyšíme, že už voda začíná vřít, ale stále platí, že bez lidského zásahu voda prostě bude vařit, dokud se nevypne indukční deska.

I když i na časovač vypnutí výrobci indukčních desek pamatují. Je možné na nich nastavit, aby se za minutu až dvě, případně jiný požadovaný čas, samy vypnuly.

Materiál

Z použitých materiálů převládá kvalitní nerezová ocel. Držadla se vyrábí většinou mosazná nebo silikonová. Setkat se však můžete také s krásnými litinovými konvicemi. Pro litinové nádobí je typickou vlastností jeho odolnost a šetrnost ke zpracovávaným surovinám. Litina je zdravý, tradiční a vysoce odolný materiál.

Vzhled

Jste milovníky hladkých čistých linií nerezu nebo raději pořádnou retro klasiku s bílými puntíčky, známou z dob našich babiček. Fantazie nezná mezí. Výrobci si s designem konviček na ohřev vody opravdu hrají.

V nabídce najdete nerez v klasickém, ale také barevném provedení, nebo dokonce měděném provedení.

Tip: S ohledem na vzhled musíme zmínit ještě jednu zajímavost. Některé konvice mají úzké nálevní hrdlo. Hodí se zejména pro zalévání kávy v dripperu. Správně zalít kávu, znamená dopřát si jedinečný zážitek. Pokud nalijete vodu příliš rychle, káva bude chutnat jinak, hůř.

Objem

Výběr objemu konvičky záleží na tom, pro kolik lidí budete vodu nejčastěji ohřívat. Dvě osoby se vystačí s malou konvičkou do objemu 1 litru. Běžná rodina nejčastěji volí konvičku větší, s objemem 1,75 až 2 litry.

Patříte-li do velké rodiny, nebo víte, že často používáte horkou vodu i na vaření, vybírejte konvice větší. Největší z nich mají objem až 3 litry.

Praktické doplňky

U konvic na ohřev vody není moc co vymýšlet. Přesto výrobci navrhují stále dokonalejší produkty.
Ohřev vody na pouze na určitý stupeň teploty vás posune o krůček blíže k přípravě dokonalého šálku čaje, nebo oblíbené kávy. V tomto směru vám pomůže zabudovaný analogový teploměr, který umožní snadno kontrolovat teplotu.

Přesné nalévání i v případě, že bude konvice naplněná vodou po okraj umožní dvě ergonomická držadla, vyrobená z protiskluzového povrchu. Je jen na vás, jak rychle bude voda z konvice proudit.

Čištění a údržba

Přesto, že se může zdát, že konvičky nevyčistíte jinak než ručním mytím, opak je pravdou. Mnoho z nich již můžete bez obav dát do myčky.

Pokud přeci jen zvolíte model, který se do myčky nehodí, zeptejte se na vhodné štětečky usnadňující mytí špatně dostupných míst. Nebo volte takové konvičky, které mají odnímatelné vrchní víčko.

Nákup a cena

Cena konvic na indukci se odvíjí nejen od objemu vody, který v ní můžete vařit, ale také od vybrané značky.

Kvalitní modely najdete u značek Tescoma, Lamart, Celio, Brewista, Wesco, KitchenAid, Mauviel.

  • Cena do 1 000 Kč: Tato cenová kategorie je poměrně široká a troufáme si říct, že na své si přijdou všichni, kdo hledají klasickou konvici pro ohřev vody. Ty nejlevnější pořídíte již od 400 Kč. Co se týče objemu, zastoupeny jsou tu všechny kategorie.
  • Cena od 1 000 do 2 000 Kč: Dražší konvice jsou vyráběny se silným termickým dnem, které přináší ještě rychlejší ohřev vody. Protiskluzová rukojeť je navržena tak, aby přesně padla do ruky. Připlatit si pár stovek navíc se vyplatí.
  • Cena od 2 000 do 3 000 Kč: Této kategorii dominují dražší značky, designová provedení, a vychytávky jako například zabudované hliníkové jádro pro ještě rychlejší ohřev vody. Maximální objem konvic z této kategorie dosahuje 2,5 litru.
  • Více než 3 000 Kč: Extravagantní nebo kónické tvary navržené předními italskými designéry, ručně vyráběné konvice, držadla z mahagonového dřeva, melodické píšťalky – to vše naleznete v poslední cenové kategorii.
Nomination
Litinová
Pro velkou rodinu
Sada
Pro dva
Čajová
Retro
Image
Product
Staub
Banquet Konvice nerezová Metallic
KORKMAZ Provita Midi
Hario Buono VKB-120HSV
Korkmaz Tombik
METALAC červený puntík
Materiál
litinové
nerezové
nerezové
nerezové
nerezové
smaltové
Objem
1.15 l
2.7 l
1.2 l
2 l
Cena ca. 4 400 CZK ca. 400 CZK ca. 1 000 CZK ca. 1 000 CZK ca. 500 CZK ca. 700 CZK
  Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena