Jak vybrat litinový hrnec
- Litina je odolný a vodivý materiál, který dokáže dostatečnou dobu udržet teplotu.
- Na našem trhu můžete najít dva typy hrnců a to z čisté litiny nebo smaltované.
- Před nákupem dobře zvažte, k čemu budete hrnec používat, k dostání jsou universální i speciální hrnce.
- Litinové nádobí je sice téměř nezničitelné, ale i přesto potřebuje adekvátní péči, aby vydrželo co nejdéle v perfektním stavu.
Litinový hrnec - náš výběr
Litinové hrnce do trouby
Litinové hrnce na oheň
Litinové hrnce na chleba
Jak vybrat litinový hrnec
Typy
Na našem trhu můžete najít dva typy hrnců a to z čisté litiny nebo smaltované.
Materiál | Popis | |
---|---|---|
Surová litina | Náročnější na údržbu | |
Náchylná k oxidaci, což má za následek rezivění | ||
Nutné nádobí častěji používat, aby zůstalo mastné | ||
Není vhodné pro skladování potravin | ||
Smaltovaná litina | Má stejné vlastnosti jako čistá litina | |
Díky smaltové vrstvě je nádobí odolnější vůči čisticím prostředkům i kyselinám z potravin | ||
Nádobí má různá barevná |
Materiál
Pokud se rozhodnete pro verzi smaltované litiny, dejte pozor na případnou záměnu s klasickým smaltovým nádobím. To je oproti litinové verzi velmi křehké a může časem popraskat. Mezi hlavní výhody litinového nádobí patří:
- Odolnost vůči tlaku
- Mechanická odolnost
- Akumulace tepla, která umožňuje např. pomalé, dlouhé vaření (omáčky, vývary)
- Litinu lze použít na všechny typy sporáků (plyn, elektřina, indukce)
Víte, že…?
Existuje několik studií, které poukazují nato, že příprava pokrmů v nádobí vyrobeného ze železa, jako je např. litina, může být zdrojem železa ve výživě. To ocení zejména v oblastech, kde je jeho nedostatek.
Využití
Hledisko využití je jedním ze základních parametrů při výběru hrnců obecně. Na základě jeho využití pak můžete vybírat mezi následující nabídkou:
- Univerzální hrnec – zpravidla středně velký, využít se dá prakticky na cokoli
- Velký hrnec – určený na vaření více porcí
- Hrnec na těstoviny – tento typ je vysoký, může mít perforovaný nástavec nebo poklici s otvory
- Rendlík – hrnec menších rozměrů, většinou opatřený rukojetí, může mít nálevku nebo poklici; používá se k ohřevu (voda, mléko) nebo k malému vaření (vejce apod.)
- Kastrol – dno má větší průměr, ale hrnec je celkově nízký
- Napařovací hrnec – základní výbavou tohoto modelu je poklice a vyjímatelné napařovací nástavce; v hrnci lze připravit současně několik chodů
Obecné parametry
Opět vychází z toho, k čemu bude hrnec nejčastěji používán, případně pro kolik osob budete pokrmy připravovat.
- Objem – uvádí se mezi 0,5 až 20 litry
- Výška – zpravidla se pohybuje od 6 do 35 cm
- Průměr dna – měl by odpovídat velikosti plotýnek na vašem sporáku; hodnoty se pohybují mezi 10 a 50 cm
Péče
Litinové nádobí je sice téměř nezničitelné, ale i přesto potřebuje adekvátní péči, aby vydrželo co nejdéle v perfektním stavu. Základní trik je v častém používání, tedy čím častěji budete litinový hrnec používat, tím je menší pravděpodobnost, že začne korodovat. Rez je prakticky jediný nepřítel tohoto materiálu. Pokud už se ale objeví, můžete k navrácení původního vzhledu a vlastností použít následující návod:
- Rez odstraňte pomocí ocelové vaty nebo ocelového kartáče
- Do hrnce nalejte rostlinný olej a vložte do trouby vyhřáté na 180 – 200°C, nebo na sporák (dřevěné rukojeti)
- Hrnec nechte v troubě, dokud se olej nevypaří, to je cca 20 – 30 min
- Přebytečný tuk vytřete po vychladnutí papírovou utěrkou
- Stejný postup můžete použít i v případě, že nádobí používáte pouze sporadicky.
Víte, že…?
Na nádobí z litiny nikdy nepoužívejte chemické čisticí prostředky. Není nutné používat ani saponát na nádobí. Stačit by vám měla horká voda s jemnou houbičkou
Poklice
Poklice je nedílnou součástí každého hrnce, včetně těch litinových. Její hlavní funkcí je umocnění samotných vlastností daného hrnce. Některé modely jsou poklicí vybaveny již v základu, na jiné je třeba vhodnou dokoupit. Poklice lze rozdělit podle použitého materiálu:
- Skleněné – patří mezi univerzáln; mají nižší pořizovací cenu; umožňují pozorovat průběh vaření
- Nerezové – opět univerzální varianta; vydrží i vysoké teploty; vhodnější z hlediska bezpečnosti
- Měděné – poklice mají vyšší pořizovací cenu; jsou náročnější na údržbu
- Litinové – zbytečně těžká varianta; pokud nebude potažena smaltem, hrozí rezivění materiálu
Výrobci a ceny
Mezi výrazné výrobce litinových hrnců patří např. značky Kuchenprofi, Staub, Lava Metal nebo Skeppshult.
Ač se to možná nezdá, litinové nádobí není zase až tak drahé. Cena se zpravidla odvíjí od velikosti hrnce, ale také konkrétní značky.
- Do 1000 Kč koupíte většinou menší hrnce o objemu nejčastěji kolem 0,5 litru, případně o průměru 10 cm. Najdou se ale i výjimky s větším objemem. Většina těchto hrnců je vyrobena z litiny potažené smaltem.
- Od 1000Kč do cca 3000 Kč je již nabídka co se objemu nebo rozměrů týká, pestřejší. Většinou se ale opět jedná o menší nebo středně velké varianty litinových hrnců. Většina z nich je opatřena poklicí.
- Od 3000 Kč narazíte na hrnce střední nebo velké. Nejdražší modely se mohou pohybovat i kolem 10000 Kč.