Hrnec na mléko

Autorka: Klára Machátová | Aktualizováno: Prosinec 2023

VÍTĚZ SROVNÁNÍ
WMF Hrnec na mléko s nepřilnavým povrchem 14 cm Vignola
100 %
★★★★★
★★★★★

Jak vybrat hrnec na mléko

  • Hrnce na mléko nebo také mlékovary slouží k ohřevu mléka, aniž by docházel k jeho připalování. Vyrábí se z několika základních materiálů a to nerezové oceli, hliníku, smaltu nebo keramiky.
  • Objem nádob je prakticky nejdůležitějším parametrem při výběru. Pro běžné domácí používání jsou vhodné mlékovary o objemu kolem 1 až 5 litrů.
  • U mlékovarů z nerezové oceli je nabídka nejširší a to i s ohledem na případné doplňky jako je píšťalka nebo teploměr. Důležitá je správná volba rukojeti. Poklici mohou a nemusí mít i mlékovary z jiných materiálů.

Hrnec na mléko - náš výběr

Hrnce na mléko na indukci

Hrnce na mléko s poklicí

Hrnce na mléko Orion

Hrnce na mléko Berlingerhaus

BerlingerHaus BL-3513
Výrobce: Berlingerhaus
Provedení výrobku: hrnce
BerlingerHaus BL-3512
Výrobce: Berlingerhaus
Provedení výrobku: hrnce
BerlingerHaus BH-7129
Výrobce: Berlingerhaus
Provedení výrobku: hrnce
BerlingerHaus BH-7130
Výrobce: Berlingerhaus
Provedení výrobku: hrnce
Zobrazit kompletní nabídku hrnců na mléko

Jak vybrat hrnec na mléko

  • Hrnce na mléko nebo také mlékovary slouží k ohřevu mléka, aniž by docházel k jeho připalování. Vyrábí se z několika základních materiálů a to nerezové oceli, hliníku, smaltu nebo keramiky.
  • Objem nádob je prakticky nejdůležitějším parametrem při výběru. Pro běžné domácí používání jsou vhodné mlékovary o objemu kolem 1 až 5 litrů.
  • U mlékovarů z nerezové oceli je nabídka nejširší a to i s ohledem na případné doplňky jako je píšťalka nebo teploměr. Důležitá je správná volba rukojeti. Poklici mohou a nemusí mít i mlékovary z jiných materiálů.

Typy mlékovarů podle materiálu

Na našem trhu se lze setkat s mlékovary z několika různých materiálů. Převažují mlékovary nerezové. Dále se jedná o nádobí hliníkové nebo smaltované. Za stylové hrnce na mléko jsou považovány ty z keramiky.

MateriálCharakteristika
Nerezová ocelOblíbený materiál na výrobu kuchyňského nádobí
 V případě mlékovarů je považovaný za nejkvalitnější z nabízených možností
 Nabídka na trhu je nejširší ze všech
 Ohřev mléka je pozvolný a rovnoměrný díky silnému dnu
 Obsah hrnce zůstává poměrně dlouho teplý
HliníkNabídka je pouze minimální
 Materiál je lehký tedy i výrobky z něj
 Cenově dobře dostupná varianta
SmaltKlasika v českých kuchyních dnes i v dřívějších dobách
 Základní ocelová nádoba je pokryta vrstvou ze smaltu
 Nádobí je odolné, zdravotně nezávadné
KeramikaDe facto multifunkční hrnec hodící se jak k pozvolnému vaření, tak dušení, případně pečení
 Kvalitní výrobky jsou odolné vůči mechanickému poškození
 Stylový design

Víte, že…?

Mlékovary jsou speciální hrnce s dvouplášťovou konstrukcí. Ta umožňuje ohřátí mléka ve vodní lázni. Díky tomu nedochází k jeho připalování jako při ohřevu v klasickém hrnci. Kromě mléka se používá k vaření pudinku, je vhodný i na omáčky nebo rozpouštění čokolády.

Mléko v hrnci na sporáku

Mléko by se v hrnci nemělo připalovat, iStock /Inna Dodor

Jakou zvolit velikost

Velikost, respektive objem mlékovaru patří mezi základní parametry, které je nutné při výběru zvážit. Nejčastěji se pohybuje v rozmezí od 0,75 l do 5 l.

  • Do 1 litru – tyto nejmenší mlékovary zpravidla vypadají jako konvičky, případně mají tvar rendlíku; své využití mají jak v teplé tak studené kuchyni; nejmenší mlékovary mají objem kolem 0,3 l
  • Od 1 do 5 litrů – zlatý střed a nejoblíbenější varianty vůbec; mlékovary vhodné pro domácí použití
  • 5 a více litrů – největší nádoby mají objem i nad 10 litrů a své využití mají zejména v profesionální sféře; největší nádoby mají tvar kotle opět v dvouplášťovém provedení; slouží k přípravě pokrmů, jejichž základem je právě mléko

Praktické doplňky

Hrnec na mléko
WMF Hrnec na mléko s nepřilnavým povrchem 14 cm Vignola

Tato kategorie se týká výhradně výrobků z nerezové oceli. Mlékovary z ostatních materiálů patří de facto k univerzálnímu nádobí, které se svým vzhledem zpravidla neliší od běžných hrnců a rendlíků.
K praktickým doplňkům nejčastěji patří:

  • Píšťalka – slouží k upozornění, že je mléko dostatečně ohřáté
  • Rukojeť – většina mlékovarů má již ergonomicky tvarovanou rukojeť; bývá vyrobena z plastu, výjimečně z kovu; v druhém případě je nutné počítat s tím, že se stejně jako celý hrnec zahřeje a může dojít k popálení
  • Teploměr – slouží ke kontrole připravovaných surovin; vhodný právě při úpravě choulostivých potravin jako je mléko, smetana, vejce a pokrmy z nich připravované; většinou pouze u dražších výrobků
  • Poklice – tento doplněk se může týkat hrnců na mléko ze všech materiálů; ohřev s poklicí má podstatně kratší dobu než bez ní

Víte, že…?

Údržba tohoto typu nádobí je velmi jednoduchá. Hrnec se standardně myje v ruce, pokud je výrobcem uvedeno i v myčce na nádobí. Pokud je mlékovar vybavený píšťalkou, bude vhodné pravděpodobně pouze ruční mytí.

Mléko v hrnci

K ohřevu mléka můžete použít prakticky jakýkoliv hrnec, iStock /gaelgogo

Výrobci a ceny

Hrnce na mléko je možné nalézt pod značkami jako je Berlingerhaus, Orion, Blaumann, Metalac, Silampos, Florina a samozřejmě další.
Pro cenu je určující zejména velikost nádoby nebo výrobní materiál a její design. Mlékovary o objemu do cca 1,5 litru stojí nejčastěji 200 až 500 Kč. Nejdražší hrnce na mléko pak mohou stát i kolem 3000 Kč. U větších nádob, na rozdíl od těch menších, je standartním vybavením poklice. U dražších mlékovarů je součástí také např. teploměr.

Otázky a odpovědi

Jak vybrat hrnec na mléko?

Mlékovary jsou de facto velmi jednoduchý druh nádobí u kterého je pouze několik parametrů ke zvážení. Mezi nejdůležitější patří výrobní materiál a objem. V případě nerezové varianty lze volit i nádoby s praktickými doplňky.

Na jakých varných deskách lze mlékovar použít?

U každého výrobku by mělo být mimo další parametry uvedeno také to, na jaké kuchyňské spotřebiče je daný výrobek vhodný. Většinu mlékovarů je možné použít na téměř jakémkoli typu varné desky, včetně indukční.
Zobrazit kompletní nabídku hrnců na mléko