Jak vybrat hrnec na mléko
- Hrnce na mléko nebo také mlékovary slouží k ohřevu mléka, aniž by docházel k jeho připalování. Vyrábí se z několika základních materiálů a to nerezové oceli, hliníku, smaltu nebo keramiky.
- Objem nádob je prakticky nejdůležitějším parametrem při výběru. Pro běžné domácí používání jsou vhodné mlékovary o objemu kolem 1 až 5 litrů.
- U mlékovarů z nerezové oceli je nabídka nejširší a to i s ohledem na případné doplňky jako je píšťalka nebo teploměr. Důležitá je správná volba rukojeti. Poklici mohou a nemusí mít i mlékovary z jiných materiálů.
Hrnec na mléko - náš výběr

Hrnce na mléko na indukci



Hrnce na mléko s poklicí



Hrnce na mléko Orion



Hrnce na mléko Berlingerhaus
Jak vybrat hrnec na mléko
Typy mlékovarů podle materiálu
Na našem trhu se lze setkat s mlékovary z několika různých materiálů. Převažují mlékovary nerezové. Dále se jedná o nádobí hliníkové nebo smaltované. Za stylové hrnce na mléko jsou považovány ty z keramiky.
Materiál | Charakteristika |
---|---|
Nerezová ocel | Oblíbený materiál na výrobu kuchyňského nádobí |
V případě mlékovarů je považovaný za nejkvalitnější z nabízených možností | |
Nabídka na trhu je nejširší ze všech | |
Ohřev mléka je pozvolný a rovnoměrný díky silnému dnu | |
Obsah hrnce zůstává poměrně dlouho teplý | |
Hliník | Nabídka je pouze minimální |
Materiál je lehký tedy i výrobky z něj | |
Cenově dobře dostupná varianta | |
Smalt | Klasika v českých kuchyních dnes i v dřívějších dobách |
Základní ocelová nádoba je pokryta vrstvou ze smaltu | |
Nádobí je odolné, zdravotně nezávadné | |
Keramika | De facto multifunkční hrnec hodící se jak k pozvolnému vaření, tak dušení, případně pečení |
Kvalitní výrobky jsou odolné vůči mechanickému poškození | |
Stylový design |
Víte, že…?
Mlékovary jsou speciální hrnce s dvouplášťovou konstrukcí. Ta umožňuje ohřátí mléka ve vodní lázni. Díky tomu nedochází k jeho připalování jako při ohřevu v klasickém hrnci. Kromě mléka se používá k vaření pudinku, je vhodný i na omáčky nebo rozpouštění čokolády.

Mléko by se v hrnci nemělo připalovat, iStock /Inna Dodor
Jakou zvolit velikost
Velikost, respektive objem mlékovaru patří mezi základní parametry, které je nutné při výběru zvážit. Nejčastěji se pohybuje v rozmezí od 0,75 l do 5 l.
- Do 1 litru – tyto nejmenší mlékovary zpravidla vypadají jako konvičky, případně mají tvar rendlíku; své využití mají jak v teplé tak studené kuchyni; nejmenší mlékovary mají objem kolem 0,3 l
- Od 1 do 5 litrů – zlatý střed a nejoblíbenější varianty vůbec; mlékovary vhodné pro domácí použití
- 5 a více litrů – největší nádoby mají objem i nad 10 litrů a své využití mají zejména v profesionální sféře; největší nádoby mají tvar kotle opět v dvouplášťovém provedení; slouží k přípravě pokrmů, jejichž základem je právě mléko
Praktické doplňky
Tato kategorie se týká výhradně výrobků z nerezové oceli. Mlékovary z ostatních materiálů patří de facto k univerzálnímu nádobí, které se svým vzhledem zpravidla neliší od běžných hrnců a rendlíků.
K praktickým doplňkům nejčastěji patří:
- Píšťalka – slouží k upozornění, že je mléko dostatečně ohřáté
- Rukojeť – většina mlékovarů má již ergonomicky tvarovanou rukojeť; bývá vyrobena z plastu, výjimečně z kovu; v druhém případě je nutné počítat s tím, že se stejně jako celý hrnec zahřeje a může dojít k popálení
- Teploměr – slouží ke kontrole připravovaných surovin; vhodný právě při úpravě choulostivých potravin jako je mléko, smetana, vejce a pokrmy z nich připravované; většinou pouze u dražších výrobků
- Poklice – tento doplněk se může týkat hrnců na mléko ze všech materiálů; ohřev s poklicí má podstatně kratší dobu než bez ní
Víte, že…?
Údržba tohoto typu nádobí je velmi jednoduchá. Hrnec se standardně myje v ruce, pokud je výrobcem uvedeno i v myčce na nádobí. Pokud je mlékovar vybavený píšťalkou, bude vhodné pravděpodobně pouze ruční mytí.

K ohřevu mléka můžete použít prakticky jakýkoliv hrnec, iStock /gaelgogo
Výrobci a ceny
Hrnce na mléko je možné nalézt pod značkami jako je Berlingerhaus, Orion, Blaumann, Metalac, Silampos, Florina a samozřejmě další.
Pro cenu je určující zejména velikost nádoby nebo výrobní materiál a její design. Mlékovary o objemu do cca 1,5 litru stojí nejčastěji 200 až 500 Kč. Nejdražší hrnce na mléko pak mohou stát i kolem 3000 Kč. U větších nádob, na rozdíl od těch menších, je standartním vybavením poklice. U dražších mlékovarů je součástí také např. teploměr.