Nejlepší olejové kompresory 2024 a jak vybrat

Výkonný stroj do dílny i provozu.

Autor: Jakub Černý | Aktualizováno: Únor 2024

VÍTĚZ SROVNÁNÍ
Güde 400/10/50N 50015
95 %
★★★★★
★★★★★

Jak vybrat olejový kompresor

  • Olejové kompresory patří k výkonným strojům, které najdou svoje využití v dílně domácího kutila i ve středně náročném provozu.
  • Na trhu jich najdete celou řadu od těch nejlevnějších pro nenáročné uživatele, až po komplikované stroje v ceně několika desítek tisíc.
  • Využijete je pro nafukování míčů, huštění pneumatik i pohon pneumatického nářadí, svojí podstatou ovšem nejsou vhodné do potravinářského průmyslu.

Olejový kompresor - náš výběr

Güde 400/10/50N 50015
přečíst recenzi
Výrobce: GÜDE
Pístové: ano
Maximální průtok: 395 l/min
Objem tlakové nádoby: 50 l
Hmotnost: 37.3 kg
Napětí napájení: 230 V
Zobrazit více
Pneumatické: ano
Maximální tlak: 10 bar
Příkon: 2200 W
Olejový kompresor je zařízení určené pro generování stlačeného vzduchu, který se používá v různých aplikacích. Tento kompresor je charakteristický svou konstrukcí, kdy je stlačování vzduchu prováděno olejem, který zároveň působí jako tepelná ochrana a těsnící prvek. Základní parametry, jako je tlak, objemový průtok, obsah oleje a energetická účinnost, se mohou lišit dle konkrétního modelu kompresoru.
Zobrazit méně
Scheppach HC 25 5906115901
přečíst recenzi
Výrobce: Scheppach
Maximální průtok: 110 l/min
Objem tlakové nádoby: 24 l
Hmotnost: 23 kg
Maximální tlak: 8 bar
Příkon: 1500 W
Zobrazit více
Olejové: ano
Kompresor Scheppach HC 25 je olejový typ s napájením 230 V/1 f a příkonem 1500 W. Nabízí maximální sací výkon 220 l/min, dodávané množství vzduchu 158 l/min a tlak 8 bar. Disponuje 24litr. tlakovou nádobou, manometrem, tlakovým spínačem a je vybaven rukojetí a kolečky pro snadnou manipulaci.
Zobrazit méně
Scheppach HC 53 dc (5906102901)
přečíst recenzi
Výrobce: Scheppach
Hlučnost: 97 dB
Maximální průtok: 412 l/min
Pístové: ano
Objem tlakové nádoby: 50 l
Hmotnost: 44.5 kg
Zobrazit více
Napětí napájení: 230 V
Maximální tlak: 10 bar
Pneumatické: ano
Příkon: 2200 W
Olejové: ano
Dvoupistový kompresor Scheppach HC 53 dc (5906102901) s objemem vzdušníku 50 l a tlakem 10 bar je vhodný pro použití s různými pneumatickými nástroji. Má motor o výkonu 2200W (3 HP) a otáčkách 2850/min. Nabízí snadnou mobilitu díky pojezdovým kolům a rukojeti. Tlaková nádrž splňuje nejnovější předpisy EU.
Zobrazit méně
Metabo Basic 250-24 W 601533000
přečíst recenzi
Výrobce: Metabo
Pístové: ano
Maximální tlak: 8 bar
Příkon: 1500 W
Olejové: ano
Hlučnost: 82 dB
Zobrazit více
Objem tlakové nádoby: 24 l
Hmotnost: 27 kg
Olejový kompresor se vyznačuje zvýšenou životností a optimálním chodem. Typicky disponuje většími pracovními objemy a tlaky, což umožňuje zachytávat více vzduchu. Má nízkou úroveň hluku a zároveň vyžaduje pravidelnou údržbu, přičemž klíčovým aspektem je olejová náplň.
Zobrazit méně
Proteco 51.02-K-1100
přečíst recenzi
Výrobce: Proteco
Maximální tlak: 8 bar
Příkon: 1100 W
Olejové: ano
Hlučnost: 71.2 dB
Objem tlakové nádoby: 8 l
Zobrazit více
Hmotnost: 15 kg
Přenosný kompresor Proteco 51.02-K-1100 je určen pro malé vzduchové nářadí, vybaven asynchronním motorem o výkonu 1100 W. Motor má hliníkové díly, odlitkový válec, dvouproudé ventily a olejové mazání. 8l nádoba má armatury pro tlakovou a redukční regulaci. Hmotnost: 15 kg, sací výkon: 155 l/min, pracovní tlak: 8 bar.
Zobrazit méně

Olejové kompresory 50l

Güde 400/10/50N 50015
přečíst recenzi
Výrobce: GÜDE
Pístové: ano
Maximální průtok: 395 l/min
Objem tlakové nádoby: 50 l
Hmotnost: 37.3 kg
Napětí napájení: 230 V
Zobrazit více
Pneumatické: ano
Maximální tlak: 10 bar
Příkon: 2200 W
Olejový kompresor je zařízení určené pro generování stlačeného vzduchu, který se používá v různých aplikacích. Tento kompresor je charakteristický svou konstrukcí, kdy je stlačování vzduchu prováděno olejem, který zároveň působí jako tepelná ochrana a těsnící prvek. Základní parametry, jako je tlak, objemový průtok, obsah oleje a energetická účinnost, se mohou lišit dle konkrétního modelu kompresoru.
Zobrazit méně
Abac Line V36-2,2-50CM
přečíst recenzi
Výrobce: ABAC
Maximální tlak: 10 bar
Příkon: 2200 W
Olejové: ano
Pístové: ano
Objem tlakové nádoby: 50 l
Zobrazit více
Hmotnost: 42 kg
Olejový kompresor je zařízení sloužící k komprimaci vzduchu za účelem vytvoření tlakové energie. Je vybaven pístovým mechanismem, který pracuje s vybraným olejem pro mazání a chlazení součástí. Mezi parametry kompresoru patří výkon, kapacita zásobníku a maximální tlak, které jsou rozhodující pro jeho efektivitu a využití.
Zobrazit méně
Einhell TE-AC 270/50/10
přečíst recenzi
Výrobce: EINHELL
Napětí napájení: 12 V
Maximální tlak: 10 bar
Pneumatické: ano
Příkon: 1800 W
Olejové: ano
Zobrazit více
Hlučnost: 74 dB
Do auta: ano
Objem tlakové nádoby: 50 l
Hmotnost: 36.8 kg
Pístový kompresor Einhell TE-AC 270/50/10 disponuje 1800W motorem, pracovním tlakem max. 10 bar a objemem nádrže 50 l. Udržuje sací výkon 270 l/min, což při 7 barach zaručuje dodaný výkon 100 l/min a při 4 barách 127 l/min. Přístroj váží cca 36 kg a obsahuje ochranu IP 20 a 10 let záruky na nádrž.
Zobrazit méně
Stanley DV2 400/10/50
přečíst recenzi
Výrobce: STANLEY
Objem tlakové nádoby: 50 l
Olejové: ano
Napětí napájení: 230 V
Pneumatické: ano
Hmotnost: 41 kg
Zobrazit více
Pístové: ano
Olejový kompresor je zařízení, jež pracuje na principu stlačování vzduchu za pomoci oleje, který zajišťuje mazání a těsnění. Tento technický prvek obvykle slouží pro pohon pneumatických nástrojů a provádění řady úkonů v průmyslových a domácích aplikacích. Při výběru olejového kompresoru je rozumné zaměřit se na jeho technická data, jako například maximální tlak, průtok vzduchu, objem nádoby a účinnost.
Zobrazit méně
Einhell TE-AC 270/50/10 Expert
Výrobce: EINHELL
Maximální tlak: 10 bar
Příkon: 1800 W
Olejové: ano
Pneumatické: ano
Objem tlakové nádoby: 50 l
Zobrazit více
Hmotnost: 35 kg
Olejový kompresor je zařízení pro zpracování stlačeného vzduchu s využitím oleje jako maziva. Technické parametry zahrnují kontrolu tlaku, teploty a úrovně oleje. Výhodou je nižší hluk, delší životnost a stabilní provoz. Nevýhodou jsou vyšší provozní náklady a nutnost pravidelné údržby.
Zobrazit méně

Olejové kompresory 24l

Abac Line L20N-1,5-24CM
Výrobce: ABAC
Pístové: ano
Maximální tlak: 8 bar
Příkon: 1500 W
Olejové: ano
Hlučnost: 95 dB
Zobrazit více
Přenosné: ano
Objem tlakové nádoby: 24 l
Hmotnost: 25 kg
Olejový kompresor je zařízení určené pro stlačování vzduchu s použitím oleje jako maziva. Technické parametry zahrnují tlak, objem vzduchu, výkon motoru a účinnost. Pracovní princip spočívá ve stlačování vzduchu pomocí pístu a ventilem vybaveného olejem. Při výběru je důležitá údržba, kapacita a provozní náklady.
Zobrazit méně
Scheppach HC 25 5906115901
přečíst recenzi
Výrobce: Scheppach
Maximální průtok: 110 l/min
Objem tlakové nádoby: 24 l
Hmotnost: 23 kg
Maximální tlak: 8 bar
Příkon: 1500 W
Zobrazit více
Olejové: ano
Kompresor Scheppach HC 25 je olejový typ s napájením 230 V/1 f a příkonem 1500 W. Nabízí maximální sací výkon 220 l/min, dodávané množství vzduchu 158 l/min a tlak 8 bar. Disponuje 24litr. tlakovou nádobou, manometrem, tlakovým spínačem a je vybaven rukojetí a kolečky pro snadnou manipulaci.
Zobrazit méně
Kraft & Dele KD 400
přečíst recenzi
Výrobce: Kraft&Dele
Napětí napájení: 220 V
Maximální tlak: 8 bar
Příkon: 2800 W
Olejové: ano
Hlučnost: 95 dB
Zobrazit více
Pneumatické: ano
Objem tlakové nádoby: 24 l
Hmotnost: 18 kg
Olejový kompresor je zařízení určené pro kompresi vzduchu pomocí oleje. Jeho technické vlastnosti zahrnují tlak, objemový průtok a spotřebu energie. Odolnost při provozu, účinnost a servisní doba také hrájí důležitou roli při posuzování kvality kompresoru. Při výběru olejového kompresoru je důležité zohlednit tyto parametry.
Zobrazit méně
Fieldmann FDAK 201522-E
přečíst recenzi
Výrobce: Fieldmann
Maximální tlak: 8 bar
Příkon: 1500 W
Napětí napájení: 230 V
Pneumatické: ano
Objem tlakové nádoby: 24 l
Zobrazit více
Hmotnost: 26 kg
Olejový kompresor je zařízení určené pro komprimaci vzduchu pomocí olejového mazání, což přináší delší životnost a nižší hladinu hluku oproti olejům bez oleje. Tento typ kompresoru se obecně vyznačuje vyšší kapacitou, větší efektivitou a lepším chladícím výkonem. Důležitými parametry při výběru jsou přítlačná síla, objemový výtěžek a maximální tlak.
Zobrazit méně
Proteco 51.02-K-1500
přečíst recenzi
Výrobce: Proteco
Napětí napájení: 230 V
Maximální průtok: 220 l/min
Objem tlakové nádoby: 24 l
Hmotnost: 23.5 kg
Pístové: ano
Zobrazit více
Maximální tlak: 8 bar
Příkon: 1500 W
Olejové: ano
Proteco 51.02-K-1500 je olejový kompresor s příkonem 1.5 kW, určený pro domácí dílny či garáže. Jeho výbava zahrnuje 24litrovou nádobu, asynchronní motor a vzdušník s rukojetí a pryžovými botkami. Dále disponuje redukčním ventilem, manometry a rychlospojkami. Jako olej lze použít ISO VG 100 či SAE10W-30.
Zobrazit méně

Olejové kompresory 100l

Tagred TA361
přečíst recenzi
Výrobce: Tagred
Maximální tlak: 10 bar
Hmotnost: 55 kg
Objem tlakové nádoby: 100 l
Olejové: ano
Pístové: ano
Zobrazit více
Dvoupístový kompresor Tagred TA361 disponuje elektrickým motorem o výkonu 3 000 W (4,1 HP) a pracovním tlakem 8 barů. Jeho kapacita činí 530 l/min při tlaku 1 bar a 380 l/min při 8 barech. Je vybaven 100litrů nádrží, odkalovačem a redukčním ventilem. Potřebujete dodat olej.
Zobrazit méně
Proteco 51.02-K-2200-100
přečíst recenzi
Výrobce: Proteco
Maximální průtok: 412 l/min
Pístové: ano
Objem tlakové nádoby: 100 l
Hmotnost: 54 kg
Napětí napájení: 230 V
Zobrazit více
Maximální tlak: 8 bar
Příkon: 2200 W
Olejové: ano
Olejový kompresor je zařízení využívající stlačený olej k pohonu mechanických částí a poskytování vzduchu. Tento kompresor disponuje tlakovým rozsahem, jehož hodnota se typicky pohybuje v jednotkách barů. Výkon motoru bývá udáván v koních nebo kilowattech. Olej v kompresoru je nutno pravidelně měnit a udržovat.
Zobrazit méně
Scheppach HC 100 dc (5906120901)
přečíst recenzi
Výrobce: Scheppach
Napětí napájení: 230 V
Maximální průtok: 412 l/min
Objem tlakové nádoby: 100 l
Hmotnost: 54 kg
Pístové: ano
Zobrazit více
Maximální tlak: 8 bar
Příkon: 2200 W
Olejové: ano
Kompresor Scheppach HC 100 DC je určen pro náročné domácí kutily, autodílny či truhlářství. Nabízí objem vzdušníku 100 l, sací výkon 412 l/min a max. tlak 8 bar. Vybavený je rychlospojkami, manometry, redukčním ventilem a dalšími prvky. Pohání ho 230 V, 50 Hz motor o příkonu 2200 W s objemem oleje 0,25 l.
Zobrazit méně
Kraft & Dele KD 404
přečíst recenzi
Výrobce: Kraft&Dele
Hlučnost: 95 dB
Maximální průtok: 580 l/min
Pístové: ano
Objem tlakové nádoby: 100 l
Hmotnost: 65 kg
Zobrazit více
Napětí napájení: 400 V
Maximální tlak: 8 bar
Příkon: 3400 W
Olejové: ano
Zobrazit méně
Abac A49B-2,2-100CT Pro Line
Výrobce: ABAC
Maximální tlak: 11 bar
Příkon: 2200 W
Olejové: ano
Pístové: ano
Objem tlakové nádoby: 100 l
Zobrazit více
Hmotnost: 70 kg
Olejový kompresor je zařízení určené pro stlačování vzduchu využitím oleje jako maziva. Tento typ kompresoru se vyznačuje klidným chodem a dlouhou životností. Hlavní technické parametry olejových kompresorů zahrnují tlak vzduchu, provozní objem a kapacitu olejové náplně. Při výběru je důležité zohlednit provozní podmínky a požadovaný výkon.
Zobrazit méně
Zobrazit kompletní nabídku Olejový kompresor

Jak vybrat olejový kompresor

  • Olejové kompresory patří k výkonným strojům, které najdou svoje využití v dílně domácího kutila i ve středně náročném provozu.
  • Na trhu jich najdete celou řadu od těch nejlevnějších pro nenáročné uživatele, až po komplikované stroje v ceně několika desítek tisíc.
  • Využijete je pro nafukování míčů, huštění pneumatik i pohon pneumatického nářadí, svojí podstatou ovšem nejsou vhodné do potravinářského průmyslu.

Využití

Princip olejového kompresoru spočívá v nasávání, stlačování a uskladňování vzduchu v tlakové nádrží – vzdušníku. Na rozdíl od bezolejových využívají olejové stroje k mazání běžného oleje, čímž se velmi blíží principu fungování běžného spalovacího motoru. Kvůli tomu se nehodí v potravinářském průmyslu, protože stlačí vzduch znečišťují olejové páry.

Muž s kompresorem

Olejový kompresen vybírejte podle toho, k čmu ho budete používat, iStock / Aleksandr Potashev

Sací výkon

Vstupní a výstupní tlak udávají sílu kompresoru. Kompresor musí vždy pokrýt provozní spotřebu nářadí připojeného ke stroji. Sací výkon se vždy udává v litrech vzduchu za minutu.

Výstupní výkon kompresoruVyužití
50 – 150 l/mindomácí dílny, huštění pneumatik, stříkání malých ploch
100 – 250 l/minmontážní pracoviště, náročnější provozy, stříkání středních ploch,
200 – 400 l/minpneumatické nářadí, NC stroje s nižší spotřebou, stříkání velkých ploch
400 – 700 l/minprofi provozy, pneuservisy, NC stroje, výkonné pneumatické nářadí

Víte, že…?

Při výběru kompresoru ověřte, zda výrobce udává vstupní nebo výstupní výkon. Pro porovnání spotřeby vzduchu je důležitější údaj s výstupním tlakem. Pokud výrobce udává vstupní tlak, výstupní z něj snadno spočítáte. Jedná se přibližně o 60 % vstupního sacího výkonu.

Tlak

Olejový kompresor
Güde 400/10/50N 50015

Při výběru kompresoru hledejte také údaj s maximálním provozním tlakem. Tento parametr ukazuje, na jaký tlak kompresor nafoukne vzdušník. Po dosažení této hodnoty tlakový ventil kompresoru vypne stroj a zamezí dalšímu přívodu vzduchu.

Tlak je důležitý parametr zejména při využití pneumatického nářadí. Výkonná bourací kladiva nebo utahováky pracují až od dosažení určitého tlaku.

  • Běžné kompresory mají tlak kolem 10 barů. V této hladině najdete ideální kompresor pro huštění pneumatik.
  • Výkonné kompresory do provozů mají maximální provozní tlak kolem 15 barů.
Modrý kompresor

Při výběru kompresoru je důležitým parametrem maximální provozní tlak, iStock / KangeStudio

Objem vzdušníku

Vzdušník, neboli tlaková nádoba, kompresoru tvoří nejvýraznější část stroje. Jedná se o prostor, ve kterém kompresor stlačuje vzduch a následně pouští směrem ven pro další využití. Objem tohoto prostoru pak udává maximální množství stlačeného vzduchu.

  • Na trhu najdete kompresory bez vzdušníku, které slouží výhradně pro krátkodobé a hobby využití. Tlakové nádoby kompresorů do dílny a méně náročného provozu mají objem mezi 20 až 50 litry.
  • Největší profesionální kompresory mají vzdušník i kolem 100 litrů. V případě potřeby většího množství vzduchu se doporučuje využití externí tlakové nádoby.

Hmotnost

Olejové kompresory 50l
Abac Line V36-2,2-50CM

Na hmotnost kompresoru se zaměřte zejména v případě, že kompresor nemá svoje stále místo a vy jeho využití plánujete například v dílně, garáži i na zahradě.

  • Nejlehčí kompresory váží kolem 10 kg. Tyto stroje ovšem nabídnou pouze základní zpracování bez kvalitního odvodu tepla.
  • Kompresory pro náročnější provozy váží mezi 30 až 50 kg.

Víte, že…?

Vyšší hmotnost kompresoru vám často vykompenzují ergonomické prvky. Kompresory s hmotností přes 10 kg by měly být vybaveny pojízdnými kolečky a pogumovanými a dostatečně zesílenými rukojetěmi pro snadný přesun.

Příslušenství

Zejména pokud plánujete pořízení vašeho prvního kompresoru, doporučujeme nákup levnějšího stroje se základním příslušenstvím. Bez příslušenství je totiž kompresor pouze nádoba se stlačeným vzduchem. Výrobci do sad nejčastěji přidávají:

  • ofukovací, stříkací a trysková pistole určené pro nanášení barvy a čištění povrchů stlačeným vzduchem,
  • foukací pistole s manometrem, které využijete při huštění pneumatik,
  • prodlužovací hadice a vzduchotechniku pro rozvod vzduchové instalace po dílně nebo garáži.

Cena

Olejové kompresory 24l
Abac Line L20N-1,5-24CM

Cenu kompresoru určuje především kvalita jeho zpracování. Díky tomu pořídíte levné a méně kvalitní kompresory už kolem 5 000 Kč. Kvalitní olejový kompresor pro malé a středně velké dílny seženete mezi 10 000 až 20 000 Kč. Kolem 10 000 Kč seženete také kvalitní kompresor i do běžné dílny středně náročného uživatele. Kvalitní kompresory pro profesionální provozy pořídíte kolem 20 000 Kč a výše. Výjimkou ale nejsou i ceny blížící se 100 tisícům korun.

Otázky a odpovědi

Jak vybrat olejový kompresor?

Svoje využití olejové kompresory ovšem najdou ve všech dílnách. Před samotnou koupí si zodpovězte otázku, jak často kompresor použijete. Pokud sháníte stroj pro huštění pneumatik a příležitostné ofukování, stačí vám levný stroj pro hobby využití. Stroje pro náročnější provozy a častější provoz nabízejí sofistikovanější chlazení. Poloprofesionální stroje využívají hliníkové chladiče, stroje určené pro náročné provozy využívají litinový blok.

Jakého výrobce vybrat?

Olejové kompresory nabízí celá řada výrobců, kteří se liší kvalitou a cílovou skupinou zákazníků. Pokud sháníte hobby stroj do malé dílny nebo garáže, sáhněte po značce Extol Craft, která nabízí široké portfolio nářadí pro méně náročné uživatele. Kompresory do středně náročné dílny pořídíte u značek Scheppach, Güde nebo Kraft&Dele. Zejména poslední zmiňovaná značka se řadí k velmi kvalitním výrobcům a nabízí kompresory s objemnými tlakovými nádobami. Mezi její výhody ale patří hmotnost, která dosahuje až 100 kg.
Zobrazit kompletní nabídku Olejový kompresor