Palačinkovač
- Ve chvíli, kdy se rozhodnete pro koupi palačinkovače, nastává otázka, jak vybrat ten správný. Naštěstí se jedná o poměrně jednoduché spotřebiče a jejich výběr není žádná raketová věda. Přesto vás seznámíme alespoň se základními parametry, které byste měli znát.
Palačinkovač - náš výběr



Profi palačinkovače
Dostupné palačinkovače
Palačinkovače Krampouz
Palačinkovač
- Podíváme se také na to, co kromě palačinek v něm zvládnete připravit, jaké jsou možnosti rozšíření, na specifické i praktické funkce tohoto přístroje. Nevynecháme ani pár rad, jak se o palačinkovač starat, aby vám dobře sloužil. Navrch přidáme špetku inspirace, aby jste se mohli pustit do díla.
- Palačinkovač je přístroj, který vám usnadní přípravu domácích palačinek.
- Příkon je jediným technickým parametrem, který by pro vás měl být skutečně důležitý.
- Pro bezproblémovou přípravu palačinek budete samozřejmě potřebovat vhodný povrch plotýnky. Nejlepší je samozřejmě ten, který se nepřipaluje.
Proč ho mít doma
- Možná váháte, zda si nevystačíte s obyčejnou pánví na palačinky. Přečtěte si 3 důvody, proč ve vaší domácnosti najde uplatnění.
1. Smažíte hodně a často: pokud doma milujete palačinky a připravujete je hodně a často, bude se vám palačinkovač hodit. Ani s pořádnou pánví nebude příprava tak pohodlná jako s tímto pomocníkem.
2. Zrádná teplota: s předchozím bodem se pojí i tento. Jestliže smažíte velké množství palačinek, jistě bojujete s teplotou. Pánev ze sporáku různě sundaváte a hýbete s ní, což může vést k nerovnoměrnému propékání. Oproti tomu palačinkovač má zabudovaný termostat, který udrží teplotu zhruba stejnou.
3. Milujete francouzské palačinky: Vzpomínáte na “francouzské crepes” tenké jako papír. Ruku na srdce, jejich příprava doma na pánvi je velmi obtížná. S palačinkovačem si ušetříte nervy.
Průměr plotýnky
Palačinkovač má s klasickou pánvičkou mnoho společného. Vylijete na něj těsto a necháte působit teplo, které placku propeče. Rozdíl spočívá ve spodní části přístroje, kde je umístěna uzavřená elektronika sloužící k regulaci teploty.
Víte, že…?
Na trhu převládají palačinkovače s jednou plotýnkou. Pokud však jste součástí velké rodiny, poohlédněte se po modelech, které mají dvě plotny. Ve stejném čase pak připravíte dvojnásobné množství palačinek.
Povrch plotýnky
Pro bezproblémovou přípravu palačinek budete samozřejmě potřebovat vhodný povrch plotýnky. Nejlepší je samozřejmě ten, který se nepřipaluje. Volte proto takové modely, které jsou opatřeny kvalitní teflonovou vrstvou. Ta totiž zabraní tomu, aby se palačinky přichytávaly, nebo aby jste každou podlévali velkou vrstvou oleje.
- V okamžiku, kdy se rozhodnete pro teflonovou vrstvu, zapomeňte na kovové předměty. Vaším přítelem při smažení se stane dřevěná roztěračka, se kterou rozetřete těsto rovnoměrně po celé plotýnce. Některé modely ji mají přímo v základní výbavě.
- Pokud se nebudete držet těchto rad, svrchní teflonová vrstva se brzy poškrábe a palačinky se vám budou přichytávat a trhat.
Příkon
Příkon je jediným technickým parametrem, který by pro vás měl být skutečně důležitý. Tento údaj je uveden ve wattech a jednoduše určuje, jak výkonný daný spotřebič je.
- Příkon téměř všech palačinkovačů se pohybuje kolem 1 000 Wattů.
- Profi modely mají příkon samozřejmě vyšší, obvykle kolem 7 000 W.
Z toho vyplývá jediné, tito kulinářští pomocníci patří mezi slušné žrouty elektrické energie, a není radno je nechávat jen tak v nečinnosti.
Úspora
Mnohé modely jsou vybaveny vlastním regulátor teploty a indikátorem teplotní připravenosti, čímž se dá spotřebovaná energie výrazně ušetřit. Jednoduše řečeno sledováním indikátoru budete přesně vědět, kdy můžete začít smažit palačinky, a pokud náhodou budete potřebovat dodělat těsto, snížíte výkon tak, aby palačinkovač zbytečně netopil.
Funkce a příslušenství
Kromě výše uvedených funkcí, které ušetří vaši peněženku, se ještě můžete setkat s indikátorem provozu. Jedná se o praktické světýlko, případně zvukovou signalizaci, která vás upozorní na to, že máte přístroj zapnutý.
Přestože je palačinkovač triviálním spotřebičem, ke kterému není moc co dodat, některé mají ve výbavě náčiní, které vám usnadní přípravu.
Náčiní | K čemu se hodí |
---|---|
Odměrná lžíce | Odměření ingrediencí při přípravě těsta |
Špachtle a stěrka | Pro manipulaci s palačinkou na plotýnce |
Roztíračka | Rovnoměrné rozetření těsta po celé ploše plotýnky |
Příjemným bonusem bývá také kniha receptů na sladké i slané palačinky (galette).
Vzhled
V okamžiku, kdy budete vědět, co od palačinkovače můžete čekat, zaměříte se na vzhled. Špatná zpráva je, že většina z přístrojů příliš krásy nepobrala. Na estetiku se v této kategorii zatím příliš nekouká. Nicméně najdete i výjimky. Většinou se jedná o prolínání materiálů – kovu a plastu. Narazíte i na barevná provedení. Za takové výrobky si však budete muset připlatit.
Údržba a čištění
Stejně jako jsme vás varovali před používání kovového náčiní při přípravě, buďte opatrní i při čištění.
Vyvarujte se veškerých drátěnek a houbiček se zdrsněným povrchem. Čištění je ideální až po vychladnutí plotýnky. Papírový ubrousek nasaje zbylou mastnotu a zbaví povrch případných černot.
Cena
Palačinkovače nejsou ničím, co by vám mělo způsobit průvan v peněžence. Při nákupu vsaďte na prověřené značky. Tradičně se mezi oblíbené přístroje řadí například výrobci Tefal, Clatronic, Guzzanti, Krampouz, Roller Grill, Royal Catering, Bartscher, Domo, Severin a další.
Cena do 1 000 Kč: Patříte k nenáročným zákazníkům? Nejlevnější modely sežete už za 300 Kč. Od takových výrobků však nečekejte žádný vysoký příkon a dodatečné funkce. Jedná se o varianty s malým průměrem do 29 centimetrů, které jsou určeny pouze k občasné přípravě palačinek.
Dobrým průměrem pro nenáročné uživatele jsou palačinkovače kolem 700 Kč.
Cena od 1 000 Kč do 5 000 Kč: Milovníkům palačinek se určitě vyplatí připlatit si za lepší a propracovanější palačinkovač. Za vyšší cenu dostanete kvalitní povrch plotny, zařízení s příkonem do 2 500 W a větší průměr kolem 33 centimetrů.
Cena od 5 000 Kč do 10 000 Kč: Jestli patříte k opravdu náročným zákazníkům a chcete si dopřát poloprofesionální model, vybírejte v této cenové kategorii. Dochází tu k prolínání nadstandardních domácích palačinkovačů s těmi profesionálními. Na jedné straně tedy vítězí originální a nadčasový vzhled, na té druhé pak funkčnost spojená s větším zatížením.
Cena nad 10 000 Kč: V této kategorii sežete palačinkovače určené pro restaurační zařízení. Jde o profesionální kuchyňské přístroje, jejichž cena se může bez sebemenšího problému vyšplhat až na 45 000 Kč. Půjde o modely s příkonem až 7 000 W, se dvěma plotnami s větším průměrem nad 35 centimetrů.
Výběr na první dobrou
Nechcete dlouho nic studovat a hledáte pouze spolehlivý přístroj za rozumnou cenu?
Tady jsou 4 body, které by měl takový palačinkovač splňovat:
- Je malý, kompaktní s průměrem plotýnky 30 cm (běžná palačinka)
- Dřevěná roztěračka je v základní výbavě. Protože kov se s teflonem nemusí.
- Má termostat, který ukáže, že přístroj je rozehřátý na tu správnou provozní teplotu.
- Příkon se pohybuje kolem 1 000 W.
Inspirace
K tomu, abyste se mohli pustit rovnou do díla a vyzkoušet svůj palačinkovač v praxi, potřebujete vyzkoušený recept. Zkuste palačinky podle francouzského receptu.
Crapes Suzette
Tento recept dříve kraloval snad všem světovým restauracím.
Těsto (cca 8 palačinek):
100 g hladké mouky
špetku soli
1 lžíci třtinového cukru
2 velká vejce
1 lžíci slunečnicového oleje do těsta
300 ml polotučného mléka
2 lžíce světlého piva (nemusí být)
Do mísy nasypte přes síto mouku se solí a přidejte cukr. Uprostřed udělejte důlek a rozklepněte do něj vejce. Přidejte olej a dvě lžíce mléka. Vařečkou prošlehejte do hladka. Pomalu přidávejte další mléko, aby směs zůstala hladká. Nakonec přilijte pivo.
Pomerančový karamel:
100 g másla
2 lžíce vaječného koňaku
100 g třtinového cukru
150 ml pomerančová šťáva
2 lžičky pomerančové kůry
1 lžička citronové kůry
3 lžíce pomerančového likéru
Pozor: Při přípravě karamelu vlijte alkohol až na konci po zhnědnutí karamelu.
Galettes
Pokud zrovna sladké není vaše parketa, nezoufejte. Máme pro vás recept i na slanou verzi.
Základní těsto (cca 6 palačinek):
125 g pohankové mouky
1 větší vejce
200–250 ml vody
½ lžičky soli
2 lžíce rozpuštěného sádla nebo másla
Při přípravě těsta na palačinky nejprve rozmíchejte vejce a mouku. Do této husté směsi přidávejte postupně vodu. Těsto nesmí být příliš hutné. Nakonec přidejte rozpuštěné máslo, promíchejte a upečte palačinky.
Náplň do nich můžete dávat po upečení jen tak, případně je dát zapéct. Hotovou palačinku položíte na rozehřátou plotýnku a do jejího středu vložte připravenou náplň. Pak už jen stačí okraje poskládat do čtverečku a počkat, až se náplň zapeče. Jedním z triků je přiklopit pánvičku víkem. Palačinka se totiž tolik nevysuší.
S čím galettes podávat? Možností je nespočet, stejně jako když připravujete sendviče. Naplňte je třeba klasicky šunkou, vejcem a sýrem. Nebo můžete vyzkoušet variantu se špenátem, přidat různé druhy uzenin, grilovanou či čerstvou zeleninu, nebo třeba cibulku karamelizovanou v medu.
Lívance
Vypadají jako malinké tlusté palačinky, přesto palačinky nejsou. Rozdíl mezi nimi je v receptu. Přidávají se do nich kvasnice (případně kypřící prášek) a trochu rumu. Také příprava je odlišná. Smaží se ve tvaru menších silnějších koleček.
Základní těsto:
1 lžíce cukru
1 lžíce rumu
½ prášku do pečiva (případně polovina kvasnic, ale nezapomeňte před přidáním do těsta nechat vzejít kvásek)
300 g polohrubé mouky
2 ks vejce
500 ml mléka
¼ lžičky soli
Máte své oblíbence? Napište nám.
Otázky a odpovědi
Lze vybrat velikost pečící plochy?
Co je multifunkční palačinkovač?
Různé typy produktů porovnejte zde.