Nejlepší parní hrnce 2025 a jak vybrat
Nejzdravější pokrmy pro celou rodinu.
Jak vybrat parní hrnec
- Vaření v páře je trendem současnosti. Parní hrnec vám pomůže připravit zdravé jídlo, které během tepelné úpravy neztratí vitamíny a minerály.
- Hrnec je složen ze spodního hlavního dílu a několika nástavců. Potraviny jsou připravovány za pomocí vlhkého horka.
- Parní hrnec je elektrický, jednoduchý hrnec budete moci postavit na sporák.
- Výrobní materiál souvisí s celkovým vzhledem hrnce.
Parní hrnec - náš výběr



Parní hrnce s časovačem




Parní hrnce Avent



Parní hrnce Tefal



Parní hrnce na příkrmy




Jak vybrat parní hrnec
Proč mít parní hrnec
Pro někoho to může být kuchyňský robot navíc, který zabírá spoustu místa. Jiný ho bere jako nepostradatelného pomocníka při přípravě pokrmů. Ať tak či onak pravdou je, že si získávají stále větší oblibu. Jejich přednosti ocení zastánci zdravého životního stylu, gurmáni i ti, kteří mají různá dietní omezení. Příprava pokrmů na páře je způsob, jak docílit zdravého a plnohodnotného stravování.

Parní hrnec využijete při zdravé přípravě pokrmů, iStock /EKramar
Snadná obsluha
Nemusíte se bát, že s tímto přístrojem nebudete umět pracovat. Manipulace i údržba je velmi jednoduchá. Samotné vaření je snadnější a pohodlnější než to v klasických hrncích. Nehrozí vám žádné připalování a to díky fungování na principu horkovzdušné trouby. Ze začátku budete mít pocit, že vše chutná tak nějak stejně. Po čase ale zjistíte, že vlastně skutečnou chuť různých potravin ani neznáte. Je to vlivem tuků a různého koření, díky kterým je chuť zvýrazněná. Pokrmy připravené v páře nejlépe dochutíte pomocí bylinek.
- Vaření je delší než příprava ve vodě. Na druhou stranu, v parním hrnci můžete vařit více jídel zaráz a tím si ušetříte práci. Práce s tímto přístrojem vyžaduje cvik a čas, ale pokud vše správně poskládáte a nastavíte čas, nemusíte nic hlídat ani dohřívat a celý oběd uvaříte naráz.
Výhody | Nevýhody |
---|---|
Vaření více pokrmů naráz | Omezené kořenění |
Zachování většiny živin a vitamínů | Malé rozdíly v chuti, jídlo může být mdlé |
Jednodušší příprava | Delší doba přípravy |
Vaření nevyžaduje přidávání oleje | Příliš výrazná chuť masa a zeleniny |
Potraviny se nikdy nepřipálí | |
Při vaření se nesmíchají pachy jednotlivých potravin |
Princip parního hrnce
Hrnec je složen ze spodního hlavního dílu a několika nástavců. Potraviny jsou připravovány za pomocí vlhkého horka. Na víku a stěnách nástavců se voda sráží, nekape ale na potraviny, stéká po stěnách zpět do spodního hrnce. K přípravě postačí jen malé množství vody. Živiny tak zůstanou v potravinách a nejsou zničeny.
- V tomto zařízení připravíte především zeleninu, ale také různé druhy masa. – Maso připravené v páře neztratí svoji šťavnatost a přirozenou chuť.
- Zvládne knedlíky, brambory nebo rýži. Nehodí se pro přípravu hovězího nebo jehněčího masa. To vyžaduje vyšší teplotu.
- Také potraviny bohaté na vodu nejsou pro parní hrnec vhodné. Jedná se o houby, dýni nebo třeba lilek.
- Pokud chcete vyzkoušet něco opravdu netradičního, zkuste v páře připravit například ovoce. Doporučuje se je připravovat i se slupkou a popřípadě oloupat až po uvaření. Zachováte tak všechny vitamíny a další výživné složky.

Při občasné přípravě je možné parní hrnec nahradit pařníkem, iStock /leszekglasner
Typy hrnců
Hrnce dělíme na dva základní typy elektrické a ty, které jsou určené na sporák. V současné době se větší oblibě těší ty elektrické. Hrnec jednoduše postavíte na linku, nalijete do spodního dílu vodu. Poté vložíte potraviny určené k vaření do nádoby, přiklopíte pokličkou, zapnete a spustíte příslušný program. O zbytek se postará hrnec sám. Na konec vaření vás upozorní zvukový signál.
Výrobní materiál
Výrobní materiál souvisí s celkovým vzhledem hrnce. Nejpoužívanějšími materiály je jako u mnohých dalších spotřebičů nerez a plast, případně kombinace obojího.
Levnější přístroje jsou především platové, hrozí zde riziko snadnějšího poškození. V případě, že si za plastové připlatíte, lze vybírat z různých barevných provedeních. Dražší nerezové modely vypadají elegantněji. Vynikají delší životností a jsou odolnější proti poškození.
Nádoby na potraviny jsou ve většině případů vyrobeny z tvrdého průhledného plastu. To vám dává možnost kontrolovat připravované pokrmy.
Velikost parních hrnců
V širším hrnci můžete připravit celou rybu nebo třeba kuře a celý proces vaření bude jednodušší.
- Setkat se můžete se dvěma, třemi nebo čtyřmi nádobami, které se skládají na sebe. Můžete používat všechny nebo vařit pouze v jedné.
- Další možností je dávat nádoby vedle sebe. Díky tomuto uspořádání odpadá během vaření obtížná manipulace s nádobami umístěnými nad sebou.
- Rozdíl je i ve velikosti jednotlivých nádob, ty bývají u horizontálního umístění mnohem větší.
- Objem nádob se počítá v litrech. Celkové rozmezí se pohybuje mezi 3 – 12 litry. Některé hrnce umožňují zasunout nádoby po vaření do sebe. Parní hrnec tak nezabere tolik místa.
K některým modelům je možné dodatečně nádoby dokoupit nebo přikoupit speciální nástavce, které vám umožní vařit vajíčka, rýži nebo omáčky.
Funkce
Přídavné funkce zvyšují komfort vaření. Počet funkcí navíc se samozřejmě odvíjí od ceny spotřebiče. Čím bude pořizovací cena větší, tím více vám toho přístroj nabídne.
Funkce | Využití |
---|---|
Displej | Na displeji můžete sledovat právě probíhající programy. |
Automatické vypnutí | Po ukončení programu se hrnec vypne. |
Minutky | Pracuje na stejném principu jako běžné kuchyňské minutky. |
Udržení teploty | Schopnost udržet stálou teplotu po ukončení přípravy. |
Zvuková signalizace | Upozorňuje na ukončení programu zapípáním. |
Dětská pojistka | Bezpečnostní prvek, který zabrání nechtěnému spuštění přístroje |
Funkce Vitamine + | Možnost zrychleného vaření a tím možnost zachování co největšího množství vitamínů. Tuto funkci najdete u výrobků od firmy Tefal. |
Odložený start | Možnost nastavení času, kdy má být zahájena příprava pokrmu. |
Mezi praktické možnosti patří i dolévání vody v průběhu vaření. Bohužel všechny modely tuto možnost nenabízejí.
Kromě klasického napařování máte možnost využít funkce jako expresní paření nebo rychlonapařování.
Příslušenství
Některé hrnce nabízí velkou škálu příslušenství od misek na vejce, rýži nebo malé mističky na dezerty.
- Nádoba na rýži – speciální nádoba na přípravu rýže.
- Držák na vaření vajec – zjednoduší přípravu vaření vajec.
- Vanička na omáčku – pomáhá při vaření omáček.
Příkon a výkon
Příkon se pohybuje v rozmezí 400, až 2 000 W. Platí že, čím je vyšší příkon, tím rychleji je jídlo uvařené. Levnější spotřebiče mají nižší výkon, ale doba přípravy je delší. To způsobuje v konečném důsledku vyšší spotřebu. Svou roli hraje i teplota vaření.
Pokud budete hrnec používat často, zvolte příkon kolem 1 200 – 1 400 W. Spotřebič vybírejte v energetické třídě A až A+++.
Údržba spotřebiče
Voda a její oběh je především hygienickou záležitostí. Šťávy a odpařená voda znečišťuje hrnec. Dohlédněte tedy na to, aby byla voda v zásobníku čistá. Po skončení vaření nádoby opláchněte pod vodou. Použít můžete saponát. Lze je umývat i v myčce na nádobí.
V zásobníku vody se může po čase usazovat vodní kámen. Je proto nutné provádět odvápnění. Postačí použít vodu s octem případně kyselinou citronovou.
Délka kabelu
U tohoto spotřebiče je dobré, aby byl kabel dostatečně dlouhý. Je to především z důvodu páry vycházející z hrnce. Není dobré, aby se pára srážela v blízkosti elektrické zásuvky.
Výrobci
Jestliže chcete vlastnit kvalitní spotřebič, který bude bezpečný, spolehlivý a bude vám dlouho sloužit, vybírejte mezi ověřenými a kvalitními značkami, které dnešní trh nabízí.
- Gallet – je francouzská společnost vyznávající jednoduchý styl, praktičnost a hlavně funkčnost. Zaměřuje se především na výrobu domácích spotřebičů.
- Morphy Richards – zabývá se výrobou elektrických spotřebičů. Nabízí inovační design a také nejvyšší výrobní standardy.
- Zelmer – Polská společnost, která se na počátku se firma zabývala výrobou vysavačů, nyní nabízí celou řadu výrobků od vestavěných spotřebičů až po malé kuchyňské spotřebiče. Výrobky mají vysokou kvalitu a spolehlivost. Získala i několik atestů kvality od různých významných institutů.
Dalšími značkami, na které se při výběru můžete spolehnout je Tefal, Phillips, Eta, Severin, Klarstein.
Cena
Parní hrnce jsou cenově dostupné. Samozřejmě záleží na velikosti přístroje, počtu plastových nádob, funkcím nebo případnému příslušenství.
- Do 1 000 Kč – za tuto cenu pořídíte pouze základní modely. Materiálem je zde plast. Většinou budou mít 2 nádoby na přípravu pokrmů. Objemově se mohou pohybovat kolem 6,5 litrů. Příkon zřejmě nepřesáhne 800 W.
- Od 1 000 – 2 000 Kč – Objemově se můžete pohybovat kolem 8,5 litrů, mohou obsahovat i 3 plastové nádoby. Příkon je kolem 900 W. Najdete zde výrobky od různých výrobců. I designové provedení bude rozmanitější, stejně tak i použité materiály jsou kvalitnější.
- Od 2 000 – 4 000 Kč – Výrobky, které vyhoví i náročnějším zákazníkům. Příkon se pohybuje kolem 1 200 w a výše. Objem je až 10 litrů. Výrobky jsou vybaveny dostupnými funkcemi a také příslušenstvím. Provedení je na vysoké úrovni, a co se týče designu, můžete vybírat z velkého množství různého provedení.
- Nad 4 000 Kč – Příkon až 2 000 W, kapacita 12 litrů. Jsou vybaveny přehlednými displeji.
Tip pro maminky
Velkým hitem se staly hrnce a mixéry 2 v 1. Ty umožňují nejprve uvařit dětskou výživu v páře a poté ji ve stejném přístroji rozmixovat. Příprava je velmi rychlá a snadná. Maso a zelenina je uvařená během 15 minut.
Víte, že…?
Při vaření uniká pára i z hrnce. Proto hrnec umístěte tak, aby byl v dosahu elektrické zástrčky. Můžete vyzkoušet vaření v páře v nerezovém hrnci, do kterého vložíte děrovanou vložku. Ochucujte potraviny až po jejich dovaření. Pára sůl a ostatní koření smyje a to se nedostane dovnitř potravin. Pokud chcete dosáhnout kořeněné chuti, naložte pokrm do marinády. Zeleninu krájejte na přibližně stejně velké kousky. Podle velikosti se odvíjí celkový čas vaření. Pokud připravujete velké množství jídla, počítejte s delším časem vaření.