Rožeň

Klasický způsob přípravy masa bude u Vás doma ten nejoblíbenější.

ca. 1 700 CZK
ca. 3 000 CZK
ca. 4 700 CZK
ca. 1 000 CZK
ca. 13 500 CZK

Jak vybrat rožeň

  • Rožnění je stejně jako grilování velmi oblíbený způsob přípravy masa.
  • Rožeň se nejčastěji pořizuje jako příslušenství k ohništi, lze ho však zakoupit i k některým grilům.
  • Aby bylo rožnění snadné, umožňují rožně použít motorek, který se postará o plynulé otáčení.

Co je rožnění

Při rožnění je třeba maso pomalu a trpělivé opékat nad žhavými uhlíky. Lze ho připravovat na grilu, v zahradním krbu, nebo použít tradiční ohniště. To vám navíc umožní péct najednou větší množství masa.

Grilovací jehla

K rožnění masa se používá grilovací jehla, kterou můžete sehnat v různých tvarech a délkách. Je vyrobena z kvalitní nerezové oceli, která je velmi odolná. Propracovanější jehly jsou teleskopické, které je možné přizpůsobit na vhodnou délku velikosti připravovaného masa.

S motorem
ECD Germany Grilovací rožeň 120 cm s 2x jehlami na maso a motorem z nerezové oceli 2

Rožně na kuřata nebo na kýtu jsou sestavené ze tří nebo čtyř jehel, které zabrání protáčení opékaného masa. Mohou být založeny na různých typech konstrukce, například dvojici vidlic s nastavitelnou délkou, které napíchnutý kus masa drží ze dvou stran proti sobě, nebo pro jednoduché napíchnutí masa, které se v příslušné délce zafixuje zarážkou s motýlkovou maticí.

Vidlice a rožně jsou rozděleny podle velikosti do 3 řad:

Velikost Druh masa
řada 20×20 na větší i menší kusy masa – např. prase, sele, jehně, krůtu ale i kuřata, králíky, kachny atd.
řada 15×15 na menší kusy masa kuřata, kachny, králíky atd.
řada 16 vhodné opět na menší kusy masa jako kuřata atd.

Pro každý gril

Grilovací jehly je možné použít na všechny typy grilů, ať už kotlové, plynové nebo elektrické. Rožeň tvoří osu, kolem které je připravovaný pokrm otáčen, jednoduše jím propíchnete surovinu a napojíte na gril.

Universální sada
Broil King Otočný rožeň s elektrickým motorem
  • Rožeň bez motoru – Grilovací rožeň bez motorku je vhodný nejen na gril, ale také do kuchyně. Je určen především pro menší kusy masa nebo ji lze použít při přípravě špízu.
  • Rožeň s motorem – Díky motoru bude rožnění velice snadné. Motor stačí připevnit ke grilu, zapnout a můžete začít grilovat. Grilovací jehla s motorkem se pomalu otáčí, což zajišťuje perfektně a rovnoměrně propečené maso ze všech stran.

Motor je napájen pomocí baterií nebo ze sítě. Pohon na baterie je vhodný pro lehčí a menší kousky masa, pokud budete častěji rožnit větší kusy masa, pořiďte motor se zapojením do elektrické sítě.

Pro pomalé opékán
Otočný rožeň Rotisserie GrandHall A07101043F

Rozlišení motorů dle zátěže

  • MOTOR BATERIOVÝ 1 BAT – 3 kg – na malý gril, na jedno kuře
  • MOTOR do  10 KG – na menší grily do 10 kg, kuřata, králíci, kachny
  • MOTOR MG  – 40 KG – na větší grily do zátěže 40 kg,
Kompletní sestava
Otočný rožeň Lucifer nad ohniště
  • MOTOR UMR03 – 60 kg – nejsilnější motor na velké grily, při vyvážení masa do 120 kg, kuřata, kachny, kýta, sele, prase, jehně
  • Multifunkční rožeň – Pokud často opékáte velké kusy masa, bude se vám hodit jehla na gril s motorem, která zajistí rovnoměrné opečení za vás. Naopak do kuchyně se z praktických důvodů hodí jehly bez motorku.

Víte, že…?

Po napíchnutí masa na rožeň je důležité, aby bylo správně vyvážené, to znamená, že těžiště musí být co nejblíže ke středové tyči. Když je maso správně vyvážené, rožeň se otáčí plynule a nepřepadává na jednu stranu.

Opékací gril
Technologis SR-01 Opékací gril rožeň

Cena

Jednotlivé rožně a jehly se pohybují v rozmezí 150 – 2 000 Kč. Zhruba patnáct set až dva tisíce zaplatíte za kompletní soupravu k rožnění masa včetně motorku nebo rožně na opékání kuřete. Ke grilu si můžete pořídit také speciální rožeň na kebab, stojánek na grilování kuřete s integrovanou miskou, do níž při pečení odtéká všechna skvělá šťáva, sady na grilování špízů atd.

Grilovací jehly s motorkem stojí od cca 1 500 Kč a výše, zakoupit pak můžete i samostatné motorky. Ty vybírejte podle předpokládané zátěže. Motor, který zvládne otáčet s celým prasetem, vás vyjde na cca 4000 Kč. Grilovací motorky na standardní zátěž 15 až 20 kilogramů, pak stojí kolem pětistovky.

Kdy je hotovo

  • Kuře – Doba rožnění kuřete – 1 hod 15 min – 1 hod 45 min   dle velikosti kuřete a síly žáru pod rožněm. To jestli je maso hotové poznáte pomocí teploměru. Zapíchněte ho do nejtlustší části stehna, aby se nedotýkal kosti, teplota by měla být 82 – 92 °C. Propečenost masa se dá taky zjistit, když zahýbete stehnem kuřete – mělo by se v kloubu volně pohybovat.
  • Sele – Doba rožnění selete: 5 – 7 hod dle velikosti selete a podle toho, na jak prudkém žáru rožníte, pokud zabalíte sele do alobalu, tak ho můžete grilovat na silnějším žáru a dobu zkrátíte, po cca 3 hod sele rozbalíte a pomalu dopékáte. Vnitřní teplota masa 80 – 90 °C.  Většinou se okrajuje maso postupně v 0,5 – 1 cm tlustých plátcích a maso se postupně dopéká.

Otázky a odpovědi

Lze použít rožeň s ohništěm?

Rožeň se standardně používá pro přípravu masa nad ohništěm. Grilovací jehlu lze pochopitelně koupit i jako příslušenství k některému grilu, zde však závisí na tom, co vám Váš gril dovolí. Pokud kupujete rožeň nad ohniště, máte větší možnosti zvolit správnou velikost.

Co vše je třeba koupit pro rožnění?

Rožeň je možné koupit jako sadu. Ta by měla obsahovat stojan, samotný rožeň a vidlice. Vidlice jsou dostupné v několika provedeních. Grilovat můžete různě velké kusy masa, drůbež nebo špekáčky. Pro snadnější rožnění je ideální , koupit rožeň s motorkem.

Různé typy produktů porovnejte zde.

Jméno
S motorem
Universální sada
Pro pomalé opékán
Kompletní sestava
Opékací gril
Image
Produkt
ECD Germany Grilovací rožeň 120 cm s 2x jehlami na maso a motorem z nerezové oceli 2
Broil King Otočný rožeň s elektrickým motorem
Otočný rožeň Rotisserie GrandHall A07101043F
Otočný rožeň Lucifer nad ohniště
Technologis SR-01 Opékací gril rožeň
Cena ca. 1 700 CZK ca. 3 000 CZK ca. 4 700 CZK ca. 1 000 CZK ca. 13 500 CZK
  Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena