Grilovací kleště

Jak vybrat grilovací kleště

  • Grilovací kleště představují základní vybavení každého mistra grilu. Slouží nejen k obracení masa, ale také rozpálených briket nebo uhlí. Speciální kategorii pak představují kleště na ryby.
  • Z hlediska konstrukce a způsobu používání kleští lze rozlišit dva základní typy. Jedná se o kleště nůžkové nebo pružinové. Druhý typ je rozšířenější, oblíbenější.
  • Většina kleští je vyrobena z nerezové oceli. Kleště mohou a nemusí mít izolovanou rukojeť. Pokud ano, používá se nejčastěji dřevo, plast nebo silikon.

Typy grilovacích kleští

Grilovací kleště lze rozdělit do tří základních kategorií a to podle účelu jejich použití. Jedná se o kleště na uhlí a brikety, klasické grilovací kleště na maso a kleště na ryby.

Kleště na uhlí a brikety

Tyto kleště jsou primárně určeny pro snadnou a bezpečnou manipulaci s rozpálenými uhlíky nebo briketami během grilování. U tohoto typu kleští je důležitá zejména dostatečně dlouhá rukojeť a kvalitní materiál odolný vůči žáru.

Grilování

Kleště jsou při grilování neocenitelným pomocníkem, iStock / eldadcarin

Klasické grilovací kleště

Klasické grilovací kleště slouží k pohodlnému obracení masa. Díky nim navíc nedochází k vytékání šťávy a steaky jsou díky tomu dokonale šťavnaté. I v tomto případě je důležitý kvalitní materiál a délka rukojeti. Celá řada kleští má dvojí funkci a to jak obracení masa, tak uhlí nebo briket. Pro tyto účely je vhodné zejména náčiní se zakřivenou hlavou, která umožňuje snadnější úchop.

Grilovací kleště na ryby

Ryby mají velmi jemné maso, které se může při otáčení snadno potrhat. Z tohoto důvodu je vhodné s rybou manipulovat, co nejméně. Kleště na ryby mají podobu jakési mřížky, do které se ryba vloží a přímo v ní také griluje. Otáčení je tak velmi snadné a rybímu masu nijak neublíží.

Víte, že…?

Grilovací náčiní netvoří pouze kleště, pořídit lze i další užitečné pomocníky. Grilovací pinzeta zajistí pevný úchop i malých kousků potravin. K otáčení masa je vhodná také obracečka, která je vhodná jak na velké, tak menší kousky grilovaných dobrot.

Mechanismus otvírání kleští

Z hlediska toho, jak se s grilovacími kleštěmi pracuje lze rozlišit dva základní typy a to nůžkové nebo pružinové kleště.

Kleště drží grilované maso

Levnějším typem jsou nůžkové grilovací kleště, iStock / Kerkez

Nůžkové kleště

Tvarem tyto kleště připomínají klasické nůžky a také se obdobně používají. S kleštěmi se snadno manipuluje zejména při obracení menších kusů potravin. U většího a těžšího masa je již manipulace o něco obtížnější. Často patří k levnějším výrobkům. To se samozřejmě odráží i na kvalitě materiálu a celkovém zpracování. Jejich rukojeť je také zpravidla kratší, což se odráží na bezpečném používání výrobku. Tento typ kleští zastupuje pouze menší procento zboží tohoto typu na našem trhu.

Pružinové kleště

Pružinové kleště představují klasiku na našem trhu, jsou oblíbenější a dostupnější. V horní části je umístěna pružina, díky které kleště zůstávají stále otevřené. Standardem je ale možnost jejich uzavření a zajištění. Díky tomu jsou poměrně skladné. Manipulace s nimi je velmi snadná, dle typu otočné plochy jsou vhodné na malé i velké kusy potravin.

Typ kleští Výhody Nevýhody
Nůžkové Pohodlné zejména při obracení menších kusů potravin Omezená délka rukojeti
  Nižší pořizovací cena Vyžaduje více prostoru při uskladnění
Pružinové Snadná manipulace Vyšší pořizovací cena
  Široká nabídka na trhu s ohledem na konkrétní typ kleští  
  Skladnější než předchozí varianta  

Z jakých materiálů se vyrábí

Nejčastějším materiálem, ze kterého se grilovací kleště vyrábí, je bezesporu nerezová ocel. Ta má několik benefitů jako např. nezávadnost při kontaktu s potravinami nebo snadná údržba. Pokud není na rukojeti použitá žádná izolace, nemusí to vadit při samotném obracení, ale není vhodné nechávat tyto kleště na okraji grilu. Pro izolaci tepla může být rukojeť kleští opatřena jiným materiálem, který teplo izoluje:

  • Dřevo – kleště s dřevěnou rukojetí působí luxusním dojmem, často je využívají profesionálové; nutné je ale počítat s vyšší pořizovací cenou; tyto kleště nelze zpravidla mýt v myčce nádobí
  • Plast – izolace vůči teplu je poměrně dobrá, ale plast sám o sobě příliš odolný vůči vysokým teplotám není; zpravidla se jedná o levnější výrobky
  • Silikon – představuje jakýsi střed mezi dřevem a plastem; materiál je žáruvzdorný, proto se používá nejen na rukojeť, ale i na otočnou plochu; kleště se snadno udržují

Otázky a odpovědi

Jak vybrat grilovací kleště?

Podle účelu lze vybírat z kleští určených na uhlí nebo brikety, dále z klasických kleští na maso nebo ryby. Z hlediska konstrukce existují kleště nůžkové nebo pružinové. Důležitý je výrobní materiál. Kvalitnější kleště jsou z nerezové oceli. Mohou, ale nemusí mít rukojeť izolovanou vůči teplu.

Co by měly grilovací kleště dále splňovat?

Grilovací kleště by měly být zpracované tak, aby se pohodlně ovládali jednou rukou. Úchop by měl být pevný, kleště vyvážené. Důležitá je dlouhá rukojeť, která má bezpečnostní funkci. Zamykací mechanismus dělá kleště skladnějšími v době nepoužívání.

Různé typy produktů porovnejte zde.

Klára Machátová

About the Author

About the Author

Do týmu copywriterů, jsem se dostala na mateřské dovolené. Práce mě baví a psaním produktových článků, kterým se v současné době věnuji, si nejen rozšiřuji rozhled v nejrůznějších oblastech, ale také získávám celou řadu důležitých informací. Nejblíže mi jsou témata související s péčí o děti, ale také zdraví či dům a zahradu.