Jak vybrat spiralizér
- Existují dva typy spiralizéru
- Oba typy spiralizérů mají své výhody i nevýhody
- Předností spiralizéru je pestrost pokrmů
Spiralizér - náš výběr
Elektrické spiralizéry
Jak vybrat spiralizér
Typy
Spiralizér je známý i jako struhadlo na cuketové špagety. Existují dva typy spiralizérů, a to elektrický a ruční.
Spiralizér elektrický
Elektrický spiralizér je ideální pro rychlou přípravu zeleninových těstovin a salátů či jiných příloh podávaných s rybou nebo masem. Z ovoce připraví zajímavý a dekorativní dezert. Nejlepší na krájení ve spiralizéru jsou pevné odrůdy ovoce a zeleniny oválného tvaru. Má vyměnitelné nástavce, takže hravě připravíte i různé druhy špaget, jako napříkladtagliatelle*či linguiny. Elektrický spiralizér je nenáročný stroj, který pomocí jednoho tlačítkem zapnete a tvoříte.
Spiralizér ruční
Ruční spiralizér má výhodu v tom, že je opravdu skladný, vejde se i mezi hrnečky. Můžete vybírat samozřejmě z více typů ručních spiralizérů. Na nádobku se nasadí víčko s čepelí, které lze měnit dle toho, co chcete strouhat. Přítlačným víčkem otáčíte zeleninu, která je strouhána na jemné či hrubší nudličky.
Typ | Výhody | Nevýhody |
---|---|---|
Elektrický spiralizér | rychlý | skládá se z více částí |
lehce omyvatelný | vyšší cena než ručního | |
bezpečná pojistka | ||
Ruční spiralizér | skladný | funguje pouze na ruční pohon |
nízká cena | ||
vhodné do myčky |
Funkce
Snadno připravíte různý druhy ozdobných spirál ze zeleniny nebo ovoce.
- Tenké nudličky, silnější špagety, spirálové plátky
- Vyměnitelné čepele
- U elektrického tlačítko pro spuštění
- U ručního stlačením vršku či strouhá pomocí kličky
Specifika
Před výběrem se zaměřte na to, zda má spiralizér výměnné násady a čepele a kolik jich je. Důležité je zaměřit se také na kvalitu materiálu, a to nejen čepelí, ale i samotného spiralizéru. Dobré je také zjistit, jakým způsobem se přístroj čistí a jak se s krouháním ovoce či zeleniny zachází.
- Čím víc čepelí, tím více variant krájení
- Čím tvrdší zelenina nebo ovoce, tím kvalitnější a pevnější materiál by měl spiralizér mít
- Výhodou jsou protiskluzové nožičky, které zajistí bezpečné užívání spiralizéru
Materiál
Spiralizér se vyrábí z bezpečného nezávadného materiálu, který by měl splňovat hygienické požadavky. Vyrábí se z pevného plastu, nerezové oceli. Některé typy spiralizérů mohou být myty v myčce a nehrozí žádné poničení.
Pořízení spiralizéru
Spiralizér je výborným pomocníkem pro zdravější přípravu pokrmů, hodí se především pro vyznavače raw stravy, ale samozřejmě se využívá běžně, a to z mnoha důvodů.
- Připraví zdravější alternativu klasických příloh jako jsou těstoviny nebo rýže
- Pomůže vám zařadit nové suroviny do jídelníčku
- Zvýší atraktivitu pokrmu především pro malé děti
- Dokáže vyrobit skvělé jedlé dekorace na různé druhy oslav
- Nestojí příliš moc peněz, takže určitě stojí za zvážení jeho koupě
Víte, že…?
Spiralizér je univerzální výrobek, který si bez problému poradí se slupkou od jablek, ale zároveň je vhodný i pro zpracování cukety. Díky spiralizéru se může obyčejná brambora proměnit v ozdobnou a atraktivní přílohu.Jeho využití je široké a nabízí velké množství zajímavých receptů.
Příprava jídel
Velkou předností spiralizéru je, pestrost připravovaných pokrmů. Mezi nejčastěji upravovanou zeleninu patří cuketa, mrkev a další. Níže je pár typů, jak zeleninu připravit a k čemu ji například použít.
Brambory
Brambora se dá tímto způsobem upravit do podoby tradičních křupavých brambůrků, které jsou především známé na různých jarmarcích.
Cuketa
Odřízněte okraje a rozkrojte na polovinu. Nejlepší je zpracovávat mladší kousky, s minimem semínek. Cuketu můžete použít jak syrovou, tak vařenou. Můžete ji připravit různě.
- 2-3 minuty opéct na pánvičce
- 2 minuty povařit ve vývaru.
Dá se použít místo špaget, nudlí, do salátu či zeleninové směsi
Mrkev
Oloupejte slupku, odkrojte konce a rozkrojte na polovinu. Mrkev se dá používat syrová i tepelně upravená.
- 5-7 minut povařit v omáčce
- 7-10 minut povařit ve vývaru a vodě
- 10 minut péct v troubě 200 °C
Dá se použít místo špaget, nudlí, do salátu, zeleninové směsi. Pečená spirálková mrkev je super příloha místo hranolek, místo brambůrku skvělá pochoutka k televizi.
Cena
- 300 Kč – ruční spiralizér
- 450 Kč – spiralizér na kličku
- 900 Kč – elektrický spiralizér