Jak vybrat struhadlo na brambory
- Struhadlo na brambory vám dovolí snadněji a velmi rychle nastrouhat brambory na požadovanou jemnost.
- Vyrábí se zpravidla z nerezových materiálů a v plochém či prohnutém tvaru
- Rukojeti struhadla na brambory mohou být rovněž nerezové, nebo také plastové.
Struhadlo na brambory - náš výběr
Elektrická struhadla na brambory
Ruční struhadla na brambory
Struhadla na brambory Tescoma
Jak vybrat struhadlo na brambory
Jak struhadlo vypadá
Struhadlo na brambory je nedocenitelným pomocníkem při přípravě mnoha různých pokrmů. Brambory patří mezi typickou přílohu, a to v různých podobách. Často je proto vhodné využít možnost strouhání, a to v různé šířce. Struhadla na brambory jsou proto většinou ruční zařízení, která mají rukojeť či nějaké madlo, za které jej můžete pevně chytit a následně brambory strouhat.
Vzhled
Struhadlo na brambory nemusí být nijak specificky vypadající zařízení. Na první pohled se nijak neliší od běžných struhadel. Platí totiž, že brambory například nastrouháte takřka jakýmkoliv struhadlem. Pakliže však připravujete jídla vyžadující pravidelné strouhání brambor, vyplatí se pořídit si ještě například jedno struhadlo speciálně pro brambory. Tělo struhadla na brambory bývá vyrobeno z nerezových materiálů, případně bývá povrch pocínován.
Druhy struhadel
Na současném trhu můžete nalézt několik druhů struhadel na brambory. Většinou je lze rozdělit na první pohled, protože se liší velikostí a svým vzhledem.
Ploché struhadlo
Na první pohled standardní struhadlo na brambory s plochým povrchem a jednou možností strouhání. Vyhovuje všem, kteří nepotřebují žádné speciality, případně těm, kteří brambory strouhají jen zřídkakdy. Současně vám může přijít vhod, že ploché struhadlo na brambory je možné velmi snadno uskladnit například v šuplíku a nezabere nijak mnoho místa. Stejně snadno lze ploché struhadlo na brambory například i zavěsit na stěnu.
Prohnuté struhadlo
Dalším možným druhem struhadla na brambory je to s prohnutým tvarem. Netřeba dodávat, že tento tvar usnadňuje samotný proces strouhání a také umožňuje lepší odpadávání nastrouhané části brambor. Individuální věcí je lepší úchop tohoto typu struhadla. Na druhou stranu prohnuté struhadlo na brambory vyžaduje více místa při skladování a v krajním případě může překážet.
Vícehranné struhadlo
Univerzálním řešením pro náročné uživatele je vícehranné struhadlo na brambory, které má na svých typicky čtyřech, výjimečně i šesti hranách různě velké otvory. Strouhání brambor tak může probíhat v různé jemnosti, přesně dle vaší potřeby. Tento typ struhadel je samozřejmě vůbec největší a tedy nejnáročnější na případné skladování. Práce s ním však bývá vůbec nejpohodlnější.
Struhadlo na brambory | Využití | ||
---|---|---|---|
Ploché struhadlo | občasné strouhání, snadné skladování | ||
Prohnuté struhadlo | pohodlnější strouhání, lepší odpadávání nastrouhaných brambor | ||
Vícehranné struhadlo | častější strouhání, více možností | ||
Rukojeť
Každé struhadlo na brambory by mělo být vybaveno také rukojetí, za kterou jej lze držet, případně při položení přidržovat tak, abyste mohli efektivně strouhat.
- Dříve byly rukojeti vyrobeny rovněž z nerezového plechu a přímo tak zpravidla navazovaly na strouhací část. Šlo o velmi praktické řešení, co se týká životnosti struhadla. Na druhou stranu ergonomie a pohodlí držení nebylo z nejlepších.
- V dnešní době se proto častěji setkáte s plastovými rukojeťmi.
Tvar rukojeti
Pozor si jen dejte na konkrétní tvar rukojeti. Ta se sice může skvěle držet, ale pokud bude značně členitá, bude ji velmi obtížné udržovat čistou. Pohodlí při držení struhadla je klíčové a doporučujeme si struhadlo vždy zkusit, pokud je to možné.
Speciální možnosti
V případě struhadla na brambory je nutné zmínit i speciální typy struhadel, které vám brambory v okamžiku promění na domácí hranolky. Tento typ struhadel má na svém těle minimálně tři velké nože, jejich počet však může být i vyšší. Pohybem posuvného šuplíku s bramborou vznikají rovnoměrné hranolky a celý proces je rychlejší a snazší, než kdybyste museli jednotlivé brambory krájet.
Víte, že…?
Struhadlo na brambory by vždy mělo být vybaveno ostrými otvory, ideálně z nerezu, přičemž se doporučuje si osobně vyzkoušet i ergonomii při držení struhadla.
Ceny
- Obyčejná struhadla na brambory s plochým profilem a menšími rozměry pořídíte již od hranice 100 Kč. Cena následně roste s většími rozměry struhadla na brambory, případně i možnostmi strouhání.
- Vícehranné modely startují přibližně od 250 Kč.
- Pakliže chcete speciální struhadlo na tvorbu hranolek, počítejte s přibližnou cenou kolem 300 Kč.