25 nejlepších struhadel na zeleninu 2023
Universální struhadlo do kuchyně.
Jak vybrat struhadlo na zeleninu
- Struhadlo na zeleninu by mělo být především ostré a pohodlně se držet.
- Důležitou součástí bývá také více stran, abyste mohli vytvářet různé tvary při strouhání.
- V případě zeleniny se může hodit i příslušenství v podobě misky, kam nastrouhané části odpadávají.
Struhadlo na zeleninu - náš výběr


Struhadla na zeleninu 6 v 1

Elektrická struhadla na zeleninu





Ruční struhadla na zeleninu
Struhadla na zeleninu Tescoma
Jak vybrat struhadlo na zeleninu
Jak struhadlo vypadá
Struhadlo na zeleninu nemusí vypadat nijak specificky. Mnohé totiž mají běžný tvar a řadí se mezi univerzální struhadla, na kterých sice spolehlivě nastrouháte zeleninu, ale současně poslouží ke strouhání dalších druhů potravin. Struhadla na zeleninu jsou většinou ruční zařízení, které má rukojeť či nějaké madlo, za které jej můžete pevně chytit a následně danou zeleninu strouhat.
Druhy struhadel
Na současném trhu najdete nespočet různých struhadel na zeleninu, které se liší velikostí, tvarem a ve výsledku samozřejmě i možnostmi.
- Základ tvoří klidně menší plochá struhadla na zeleninu, jejich výhoda spočívá ve skladnosti a možnosti je například zavěsit na háček nad kuchyňkou linkou. Hodí se pro občasná použití, například pokud vaříte menší porce, nebo bydlíte sami.
- Větší struhadla mohou mít spíše kvádrovitý tvar a nabídnout například čtyři nebo dokonce šest stěn s různými otvory pro strouhání. Výsledkem je, že můžete různě strouhat odlišné druhy zeleniny a například vytvářet esteticky působivé obložené mísy.
- Specifické druhy struhadel mohou mít ozdobné otvory, díky čemuž například z brambor snadno vytvoříte pravidelné domácí hranolky během krátké chvíle. Vždy je to jen o nástavci. Oblíbeným typem struhadla je spiralizér.
- Existují také rotační struhadla, kterými se například velice snadno strouhá zelí. Struhadlo se do chodu uvádí točením a hlávku zelí pouze posouváte a vytváříte pravidelné nakrouhané zelí, přesně tak, jak požadujete.
Druhy struhadel na zeleninu | použití | ||
---|---|---|---|
malé a ploché | občasné využití, menší strouhací plocha | ||
velké a ploché | pravidelné využití, ale jen s jedním druhem strouhací plochy | ||
vícehranná struhadla | pestřejší možnosti strouhání | ||
struhadla s vyměnitelnými plochami | možnost vytvářet specifické tvary při strouhání |
Výrobní materiál
Struhadlo na zeleninu může mít zcela klasický vzhled plochého tvaru s nerezovou části, kde probíhá strouhání. Někdy se můžete setkat také s plastovými dírami na strouhání, ale ty se brzy otupí a ve výsledku tak nejsou příliš žádoucí.
- Plast se naopak hodí na rukojeť, kdy můžete struhadlo pevně a jistě chytit a soustředit se na strouhání požadované zeleniny.
- U plastu dbejte na to, aby byl připraven na snadné čištění. Není totiž nic méně příjemného, než špatně umyté struhadlo, přičemž některá zákoutí například běžným způsobem ani umýt nelze.
- Praktické struhadlo na zeleninu by mělo mít i praktickou rukojeť.
Praktické příslušenství
- U větších struhadel na zeleninu se hodí, aby na jejich těle byly protiskluzové nožičky. Struhadlo na zeleninu sice držíte v ruce, ale určitě se hodí, aby při strouhání nedocházelo k nežádoucímu posouvání struhadla po kuchyňské lince.
- Vhod přijde i doplňkové příslušenství v podobě misek či zásobníků. Do nich můžete padat již nastrouhaná zelenina a vy tak nemusíte řešit prostor, kam byste ji dávali. Současně tím také vyřešíte nechtěné pády již nastrouhaných kousků mimo vámi požadovaný prostor.
Mytí
Každé nádoby, struhadla na zeleninu nevyjímaje, je po vaření či úpravě potravin potřeba omýt. Někdy stačí prosté opláchnutí pod tekoucí vodou, jindy je vyžadováno důkladnější mytí. V dnešní době je součástí mnoha domácností praktická myčka na nádobí, a proto je vhodné dle toho vybírat i struhadla na zeleninu. Pakliže ve své kuchyni máte a používáte myčku na nádobí, vybírejte taková struhadla, která jsou uzpůsobená mytí v myčce na nádobí. Zatímco nerezové části budou připraveny takřka vždy, pozor si je nutné dát na plastové části, neboť obyčejnějším typům může vadit vysoká teplota, která v myčce na nádobí může při mycím cyklu být.
Bezpečnost
Ačkoliv jsou zejména ruční struhadla poměrně bezpečné nástroje a poranění hrozí pouze při opravdu velké nepozornosti, ale větším pohodlím pohrdne zřejmě málokdo.
- Základem je pohodlná rukojeť, a to ideálně protiskluzová, abyste získali jistý pocit při držení.
- Některá ruční struhadla na zeleninu jsou vybavena i chráničem prstů, který zabraňuje tomu, abyste se ostrých děr dotkli v momentě, kdy strouháte již malý zbytek zeleniny.
Víte, že…?
Struhadla na zeleninu mohou být vybavena speciálními nástavci na tvorbu konkrétních tvarů, například v případě brambor tak snadno vytvoříte domácí hranolky. Tyt nástavce jsou k dispozici i pro ruční struhadla na zeleninu.
Ruční kuchyňská struhadla na zeleninu z nerezové oceli s nádobou OXO GOOD GRIPS COLOR VÍCEBAREVNÉ (4
Ceny
Struhadla na zeleninu můžete pořídit již zhruba od 50 Kč, v takovém případě se jedná o rozměrově menší modely s jednou strouhací plochou. Lepší kousky s například výměnnými plochami pro různé strouhání zeleniny pořídíte za zhruba 300 až 400 Kč.
Otázky a odpovědi
Jak vybrat struhadlo na zeleninu?
Lze struhadlo na zeleninu mýt v myčce?
Různé typy produktů porovnejte zde.