Nejlepší kameninové pánve 2024 a jak vybrat

Universální, lívanečníky, wok pánev.

Autorka: Klára Machátová | Aktualizováno: Únor 2024

VÍTĚZ SROVNÁNÍ
Kolimax Mramora Black 28 cm
98 %
★★★★★
★★★★★

Jak vybrat kameninovou pánev

  • Typů pánví je celá řada, mezi základ patří pánve univerzální, palačinkové, na lívance nebo wok pánve
  • Základním parametrem při výběru pánví je jejich velikost, respektive průměr. – Ten určuje, jaké množství jídla v ní bude možné připravit.
  • Kamenina je typ keramiky, která v případě těchto pánví zaručuje nepřilnavost a brání připalování pokrmů.

Kameninová pánev - náš výběr

Kolimax Mramora Black 28 cm
přečíst recenzi
Výrobce: KOLIMAX
Typ: na smažení
Materiál: kamenné
Průměr: 28 cm
Vnitřní úprava: Nepřilnavý
Hmotnost: 1 kg
Zobrazit více Zobrazit méně
Elektrický ohřev: ano
Plynový ohřev: ano
Indukční ohřev: ano
BerlingerHaus grilovací s mramorovým povrchem Rosegold Metallic Line 28 cm
přečíst recenzi
Výrobce: Berlingerhaus
Typ: grilovací
Materiál: hliníkové
Průměr: 28 cm
Vnější povrch: hliník
Vnitřní úprava: Mramorový
Zobrazit více Zobrazit méně
Hmotnost: 1.08 kg
Elektrický ohřev: ano
Plynový ohřev: ano
Indukční ohřev: ano
Royalty Line Wok mramorová pánev s poklicí 28 cm
přečíst recenzi
Výrobce: Royalty line
Typ: wok
Materiál: kamenné
Průměr: 28 cm
Poklice: ano
Vnitřní úprava: Mramorový povrch
Zobrazit více Zobrazit méně
Elektrický ohřev: ano
Plynový ohřev: ano
Indukční ohřev: ano
Kolimax Pánev Mramora black 20 cm
přečíst recenzi
Výrobce: KOLIMAX
Typ: na smažení
Materiál: kamenné
Průměr: 20 cm
Hmotnost: 0.57 kg
Elektrický ohřev: ano
Zobrazit více Zobrazit méně
Plynový ohřev: ano
Indukční ohřev: ano

Kameninové pánve WOK

Royalty Line Wok mramorová pánev s poklicí 28 cm
přečíst recenzi
Výrobce: Royalty line
Typ: wok
Materiál: kamenné
Průměr: 28 cm
Poklice: ano
Vnitřní úprava: Mramorový povrch
Zobrazit více Zobrazit méně
Elektrický ohřev: ano
Plynový ohřev: ano
Indukční ohřev: ano
BerlingerHaus WOK Forest Line s mramorovým povrchem 28 cm
přečíst recenzi
Výrobce: Berlingerhaus
Typ: wok
Materiál: kamenné
Průměr: 28 cm
Vnější povrch: Hliník
Hmotnost: 1.14 kg
Zobrazit více Zobrazit méně
Elektrický ohřev: ano
Plynový ohřev: ano
Indukční ohřev: ano
Royalty Line Mramorová wok pánev s víkem 5,9 l 32 cm
přečíst recenzi
Výrobce: Royalty line
Typ: wok
Materiál: hliníkové
Průměr: 32 cm
Indukční ohřev: ano
Royalty Line Wok mramorová pánev s poklicí 32 cm
Typ: wok
Materiál: kamenné
Průměr: 32 cm
Poklice: ano
Vnitřní úprava: Mramorový povrch
Elektrický ohřev: ano
Zobrazit více Zobrazit méně
Plynový ohřev: ano
Indukční ohřev: ano

Grilovací kameninové pánve

BerlingerHaus grilovací s mramorovým povrchem Rosegold Metallic Line 28 cm
přečíst recenzi
Výrobce: Berlingerhaus
Typ: grilovací
Materiál: hliníkové
Průměr: 28 cm
Vnější povrch: hliník
Vnitřní úprava: Mramorový
Zobrazit více Zobrazit méně
Hmotnost: 1.08 kg
Elektrický ohřev: ano
Plynový ohřev: ano
Indukční ohřev: ano
Royalty Line Oboustranná grilovací měděná 28 cm RL-DF28M
přečíst recenzi
Výrobce: Royalty line
Typ: grilovací
Materiál: kamenné
Průměr: 28 cm
Elektrický ohřev: ano
Plynový ohřev: ano
Zobrazit více Zobrazit méně
Indukční ohřev: ano
Royalty Line Oboustranná grilovací měděná 34 cm
přečíst recenzi
Výrobce: Royalty line
Typ: grilovací
Materiál: kamenné
Průměr: 34 cm
Hmotnost: 2 kg
Elektrický ohřev: ano
Zobrazit více Zobrazit méně
Plynový ohřev: ano
Royalty Line Oboustranná grilovací bordo 32 cm
přečíst recenzi
Výrobce: Royalty line
Typ: grilovací
Materiál: kamenné
Průměr: 32 cm
Vnitřní úprava: Mramorový povrch
Elektrický ohřev: ano
Zobrazit více Zobrazit méně
Plynový ohřev: ano
Zobrazit kompletní nabídku kameninových pánví

Jak vybrat kameninovou pánev

  • Typů pánví je celá řada, mezi základ patří pánve univerzální, palačinkové, na lívance nebo wok pánve
  • Základním parametrem při výběru pánví je jejich velikost, respektive průměr. – Ten určuje, jaké množství jídla v ní bude možné připravit.
  • Kamenina je typ keramiky, která v případě těchto pánví zaručuje nepřilnavost a brání připalování pokrmů.

Jaké typy pánví existují

Pánve lze rozdělit do několika základních typů podle toho, jaký pokrm se v ní bude nejčastěji připravovat.

Typ pánvePopis
UniverzálníLze na nich připravovat prakticky jakýkoliv pokrm
 Volit lze z různých průměrů, rozdíl je i ve výšce okrajů
 Kromě smažení je lze používat i na dušení pokrmů
PalačinkovéLehké ploché pánve s nízkým okrajem
 Kromě palačinek se hodí k přípravě bramboráků, omelet apod.
LívanečníkyPánve jsou opatřeny důlky, do kterých se nalévá těsto
 Lívance jsou symetrické, stejně velké
WokPánve mají menší průměr u dna a větší u okrajů
 Umožňují přípravu většího množství jídla
Pánev na prkýnku

Pánve z kameniny jsou k dostání v různých podobách, iStock / Vladimir Mironov

Jakou velikost vybrat

Z hlediska rozměrů je možné sledovat dva základní parametry:

  • Průměr pánve
  • Výšku okrajů – hloubku pánve

Jako velikost pánve bývá častěji udáván průměr horního širšího okraje. U nejmenších modelů se průměr pohybuje kolem 16 cm. Největší pánve mohou mít průměr více než 32 cm. Průměr pánví ovlivňuje množství pokrmů, které bude možné připravit:

  • Do 20 cm – pánve vhodné pro jednu osobu nebo na přípravu jednoduchých pokrmů (např. míchaná vajíčka)
  • 20 až 24 cm – dostačující pro přípravu jídla dvěma osobám
  • 28 cm – nejčastěji prodávaná velikost; vhodná i pro rodinu se 4 až 5 členy
  • 32 cm – na smažení řízků, sýrů, větších ryb atd.

Tvar

Kameninová pánev
Kolimax Mramora Black 28 cm

Nejtypičtější pro pánve je kulaté dno. Tyto pánve se nejen snadno skladují, ale příjemné je i vaření v nich. Narazit lze ale také na pánve obdélníkového tvaru nebo čtverce. Tyto výrobky mohou mít, místo jedné rukojeti, po obou stranách ucha. Pánve jsou zpravidla větší.
V některých případech může být dno rozděleno do několika částí. Tento typ umožňuje přípravu různých surovin současně.

Grilované maso na pánvi

Kaminina je materiál, který Vám umožní zdravé vaření, iStock / aristotoo

Základní materiál – kamenina

Kamenina je vlastně druh keramiky, která se vyrábí z kameninového jílu, případně jeho směsi s dalšími prvky jako je kaolin, vápenec a další.
Kameninové nebo také kamenné pánve mají antiadhezní povrch, který je zvrásněný a připomíná neleštěný přírodní kámen. Tento materiál zaručuje 100% nepřilnavost. Mezi další výhody patří i snadná údržba, která spočívá v otřením pánve vlhkým hadříkem. Na druhou stranu je třeba počítat s náchylností k poškrábání, proto se nedoporučuje používání kovového náčiní.

Víte, že…?

Antiadhezní povrch může být na výrobku v několika vrstvách. Jejich počet určuje jak odolná, kvalitní pánev bude. Více vrstev ale také znamená vyšší pořizovací cenu. Antiadhezní vrstva bývá nejčastěji 4 až 10 mm. Údaj bývá u výrobků uveden.

Rukojeť

Kameninové pánve WOK
Royalty Line Wok mramorová pánev s poklicí 28 cm

Materiál rukojeti je neméně důležitý jako materiál celé pánve. Nejčastěji je obojí vyrobeno ze stejného materiálu. Tento základ pak může a nemusí být pokrytý vrstvou jiného materiálu, který zlepšuje manipulaci s pánví. Nejčastěji se používá:

  • Dřevo
  • Plast
  • Silikon

V případě pánví s rukojetí z hořlavých materiálů je nutné se vyvarovat jejího vkládání do trouby.

Praktické vlastnosti

Pro usnadnění přípravy pokrmů nebo rozšíření způsobů vaření mohou být pánve vybaveny následujícími vychytávkami:

  • Odnímatelná rukojeť – umožňuje vkládání pánve do trouby nebo přípravu pokrmů na přímém ohni
  • Indikátor teploty a rozpálení – přesně určí, kdy je pánev připravena k použití
  • Poklička – pánve jí mohou, ale nemusí být vybaveny, ale vždy ji lze přikoupit; rozšiřuje možnosti použití pánve o dušení

Víte, že…?

Grilovací kameninové pánve
BerlingerHaus grilovací s mramorovým povrchem Rosegold Metallic Line 28 cm

Kamenina má po výpalu základní barvu světle bělavou. Velmi často se tedy používá i na výrobu jiných produktů zejména souprav nádobí, váz, hrnečků apod.

Výrobci a ceny

Mezi výrobce kameninových pánví patří např. značky Berlingerhaus, Ballarini, KönigHoffer, Royalty Line nebo Starke Pro.
Obecně patří pánve z tohoto materiálu k levnějším výrobkům. Cena nejlevnějších modelů se pohybuje kolem 200 Kč. Nejdražší pánve lze koupit za necelé 2000 Kč.

Otázky a odpovědi

Jak vybrat kameninovou pánev?

Jako u všech pánví je i u výrobků z tohoto materiálů nejdůležitější typ pánve a také její průměr. Při výběru je dobré se zaměřit také na materiál rukojeti nebo možnost jejího odejmutí. Poklice může a nemusí být součástí.

Co znamená, že má pánev antiadhezní povrch?

Pánve s antiadhezním povrchem zaručují naprostou nepřilnavost, která umožňuje vysoký komfort při smažení. Bonusem je také velmi snadná údržba. Kromě kameniny patří do tohoto typu povrchu např. teflon, duflon nebo xylan.
Zobrazit kompletní nabídku kameninových pánví