Kameninová pánev

Universální, lívanečníky, wok pánev.

ca. 600 CZK
ca. 900 CZK
ca. 300 CZK
ca. 800 CZK

Jak vybrat kameninovou pánev

  • Typů pánví je celá řada, mezi základ patří pánve univerzální, palačinkové, na lívance nebo wok pánve
  • Základním parametrem při výběru pánví je jejich velikost, respektive průměr. – Ten určuje, jaké množství jídla v ní bude možné připravit.
  • Kamenina je typ keramiky, která v případě těchto pánví zaručuje nepřilnavost a brání připalování pokrmů.

Jaké typy pánví existují

Pánve lze rozdělit do několika základních typů podle toho, jaký pokrm se v ní bude nejčastěji připravovat.

Typ pánve Popis
Univerzální Lze na nich připravovat prakticky jakýkoliv pokrm
  Volit lze z různých průměrů, rozdíl je i ve výšce okrajů
  Kromě smažení je lze používat i na dušení pokrmů
Palačinkové Lehké ploché pánve s nízkým okrajem
  Kromě palačinek se hodí k přípravě bramboráků, omelet apod.
Lívanečníky Pánve jsou opatřeny důlky, do kterých se nalévá těsto
  Lívance jsou symetrické, stejně velké
Wok Pánve mají menší průměr u dna a větší u okrajů
  Umožňují přípravu většího množství jídla

Jakou velikost vybrat

Z hlediska rozměrů je možné sledovat dva základní parametry:

Mramorový povrch
Berlingenhaus BH 1193 s mramorovým povrchem Forest Line 28 cm
  • Průměr pánve
  • Výšku okrajů – hloubku pánve

Jako velikost pánve bývá častěji udáván průměr horního širšího okraje. U nejmenších modelů se průměr pohybuje kolem 16 cm. Největší pánve mohou mít průměr více než 32 cm. Průměr pánví ovlivňuje množství pokrmů, které bude možné připravit:

  • Do 20 cm – pánve vhodné pro jednu osobu nebo na přípravu jednoduchých pokrmů (např. míchaná vajíčka)
  • 20 až 24 cm – dostačující pro přípravu jídla dvěma osobám
  • 28 cm – nejčastěji prodávaná velikost; vhodná i pro rodinu se 4 až 5 členy
  • 32 cm – na smažení řízků, sýrů, větších ryb atd.
Revoluční pánev
Royalty Line Oboustranná grilovací RL-DF34M o průměru 34 cm bordó

Tvar

Nejtypičtější pro pánve je kulaté dno. Tyto pánve se nejen snadno skladují, ale příjemné je i vaření v nich. Narazit lze ale také na pánve obdélníkového tvaru nebo čtverce. Tyto výrobky mohou mít, místo jedné rukojeti, po obou stranách ucha. Pánve jsou zpravidla větší.
V některých případech může být dno rozděleno do několika částí. Tento typ umožňuje přípravu různých surovin současně.

Základní materiál – kamenina

Kamenina je vlastně druh keramiky, která se vyrábí z kameninového jílu, případně jeho směsi s dalšími prvky jako je kaolin, vápenec a další.
Kameninové nebo také kamenné pánve mají antiadhezní povrch, který je zvrásněný a připomíná neleštěný přírodní kámen. Tento materiál zaručuje 100% nepřilnavost. Mezi další výhody patří i snadná údržba, která spočívá v otřením pánve vlhkým hadříkem. Na druhou stranu je třeba počítat s náchylností k poškrábání, proto se nedoporučuje používání kovového náčiní.

Víte, že…?

Antiadhezní povrch může být na výrobku v několika vrstvách. Jejich počet určuje jak odolná, kvalitní pánev bude. Více vrstev ale také znamená vyšší pořizovací cenu. Antiadhezní vrstva bývá nejčastěji 4 až 10 mm. Údaj bývá u výrobků uveden.

Keramicko-mramorový plášť
Elitehoff E-7026 Pánev s poklicí mramorový povrch 16 cm

Rukojeť

Materiál rukojeti je neméně důležitý jako materiál celé pánve. Nejčastěji je obojí vyrobeno ze stejného materiálu. Tento základ pak může a nemusí být pokrytý vrstvou jiného materiálu, který zlepšuje manipulaci s pánví. Nejčastěji se používá:

  • Dřevo
  • Plast
  • Silikon

V případě pánví s rukojetí z hořlavých materiálů je nutné se vyvarovat jejího vkládání do trouby.

Menší pánev
Herenthal Greblon C3+ s odnímatelným madlem 24 cm HT-HGF24

Praktické vlastnosti

Pro usnadnění přípravy pokrmů nebo rozšíření způsobů vaření mohou být pánve vybaveny následujícími vychytávkami:

  • Odnímatelná rukojeť – umožňuje vkládání pánve do trouby nebo přípravu pokrmů na přímém ohni
  • Indikátor teploty a rozpálení – přesně určí, kdy je pánev připravena k použití
  • Poklička – pánve jí mohou, ale nemusí být vybaveny, ale vždy ji lze přikoupit; rozšiřuje možnosti použití pánve o dušení

Víte, že…?

Kamenina má po výpalu základní barvu světle bělavou. Velmi často se tedy používá i na výrobu jiných produktů zejména souprav nádobí, váz, hrnečků apod.

Výrobci a ceny

Mezi výrobce kameninových pánví patří např. značky Berlingerhaus, Ballarini, KönigHoffer, Royalty Line nebo Starke Pro.
Obecně patří pánve z tohoto materiálu k levnějším výrobkům. Cena nejlevnějších modelů se pohybuje kolem 200 Kč. Nejdražší pánve lze koupit za necelé 2000 Kč.

Otázky a odpovědi

Jak vybrat kameninovou pánev?

Jako u všech pánví je i u výrobků z tohoto materiálů nejdůležitější typ pánve a také její průměr. Při výběru je dobré se zaměřit také na materiál rukojeti nebo možnost jejího odejmutí. Poklice může a nemusí být součástí.

Co znamená, že má pánev antiadhezní povrch?

Pánve s antiadhezním povrchem zaručují naprostou nepřilnavost, která umožňuje vysoký komfort při smažení. Bonusem je také velmi snadná údržba. Kromě kameniny patří do tohoto typu povrchu např. teflon, duflon nebo xylan.

Různé typy produktů porovnejte zde.

Jméno
Mramorový povrch
Revoluční pánev
Keramicko-mramorový plášť
Menší pánev
Image
Produkt
Berlingenhaus BH 1193 s mramorovým povrchem Forest Line 28 cm
Royalty Line Oboustranná grilovací RL-DF34M o průměru 34 cm bordó
Elitehoff E-7026 Pánev s poklicí mramorový povrch 16 cm
Herenthal Greblon C3+ s odnímatelným madlem 24 cm HT-HGF24
Cena ca. 600 CZK ca. 900 CZK ca. 300 CZK ca. 800 CZK
  Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena