BerlingerHaus grilovací s mramorovým povrchem Rosegold Metallic Line 28 cm
Jak vybrat kameninovou pánev
- Typů pánví je celá řada, mezi základ patří pánve univerzální, palačinkové, na lívance nebo wok pánve
- Základním parametrem při výběru pánví je jejich velikost, respektive průměr. – Ten určuje, jaké množství jídla v ní bude možné připravit.
- Kamenina je typ keramiky, která v případě těchto pánví zaručuje nepřilnavost a brání připalování pokrmů.
Kameninová pánev - náš výběr
Kameninové pánve WOK
Grilovací kameninové pánve
Jak vybrat kameninovou pánev
Jaké typy pánví existují
Pánve lze rozdělit do několika základních typů podle toho, jaký pokrm se v ní bude nejčastěji připravovat.
Typ pánve | Popis |
---|---|
Univerzální | Lze na nich připravovat prakticky jakýkoliv pokrm |
Volit lze z různých průměrů, rozdíl je i ve výšce okrajů | |
Kromě smažení je lze používat i na dušení pokrmů | |
Palačinkové | Lehké ploché pánve s nízkým okrajem |
Kromě palačinek se hodí k přípravě bramboráků, omelet apod. | |
Lívanečníky | Pánve jsou opatřeny důlky, do kterých se nalévá těsto |
Lívance jsou symetrické, stejně velké | |
Wok | Pánve mají menší průměr u dna a větší u okrajů |
Umožňují přípravu většího množství jídla |
Jakou velikost vybrat
Z hlediska rozměrů je možné sledovat dva základní parametry:
- Průměr pánve
- Výšku okrajů – hloubku pánve
Jako velikost pánve bývá častěji udáván průměr horního širšího okraje. U nejmenších modelů se průměr pohybuje kolem 16 cm. Největší pánve mohou mít průměr více než 32 cm. Průměr pánví ovlivňuje množství pokrmů, které bude možné připravit:
- Do 20 cm – pánve vhodné pro jednu osobu nebo na přípravu jednoduchých pokrmů (např. míchaná vajíčka)
- 20 až 24 cm – dostačující pro přípravu jídla dvěma osobám
- 28 cm – nejčastěji prodávaná velikost; vhodná i pro rodinu se 4 až 5 členy
- 32 cm – na smažení řízků, sýrů, větších ryb atd.
Tvar
BerlingerHaus grilovací s mramorovým povrchem Rosegold Metallic Line 28 cm
Nejtypičtější pro pánve je kulaté dno. Tyto pánve se nejen snadno skladují, ale příjemné je i vaření v nich. Narazit lze ale také na pánve obdélníkového tvaru nebo čtverce. Tyto výrobky mohou mít, místo jedné rukojeti, po obou stranách ucha. Pánve jsou zpravidla větší.
V některých případech může být dno rozděleno do několika částí. Tento typ umožňuje přípravu různých surovin současně.
Základní materiál – kamenina
Kamenina je vlastně druh keramiky, která se vyrábí z kameninového jílu, případně jeho směsi s dalšími prvky jako je kaolin, vápenec a další.
Kameninové nebo také kamenné pánve mají antiadhezní povrch, který je zvrásněný a připomíná neleštěný přírodní kámen. Tento materiál zaručuje 100% nepřilnavost. Mezi další výhody patří i snadná údržba, která spočívá v otřením pánve vlhkým hadříkem. Na druhou stranu je třeba počítat s náchylností k poškrábání, proto se nedoporučuje používání kovového náčiní.
Víte, že…?
Antiadhezní povrch může být na výrobku v několika vrstvách. Jejich počet určuje jak odolná, kvalitní pánev bude. Více vrstev ale také znamená vyšší pořizovací cenu. Antiadhezní vrstva bývá nejčastěji 4 až 10 mm. Údaj bývá u výrobků uveden.
Rukojeť
Materiál rukojeti je neméně důležitý jako materiál celé pánve. Nejčastěji je obojí vyrobeno ze stejného materiálu. Tento základ pak může a nemusí být pokrytý vrstvou jiného materiálu, který zlepšuje manipulaci s pánví. Nejčastěji se používá:
- Dřevo
- Plast
- Silikon
V případě pánví s rukojetí z hořlavých materiálů je nutné se vyvarovat jejího vkládání do trouby.
Praktické vlastnosti
Pro usnadnění přípravy pokrmů nebo rozšíření způsobů vaření mohou být pánve vybaveny následujícími vychytávkami:
- Odnímatelná rukojeť – umožňuje vkládání pánve do trouby nebo přípravu pokrmů na přímém ohni
- Indikátor teploty a rozpálení – přesně určí, kdy je pánev připravena k použití
- Poklička – pánve jí mohou, ale nemusí být vybaveny, ale vždy ji lze přikoupit; rozšiřuje možnosti použití pánve o dušení
Víte, že…?
Kamenina má po výpalu základní barvu světle bělavou. Velmi často se tedy používá i na výrobu jiných produktů zejména souprav nádobí, váz, hrnečků apod.
Výrobci a ceny
Mezi výrobce kameninových pánví patří např. značky Berlingerhaus, Ballarini, KönigHoffer, Royalty Line nebo Starke Pro.
Obecně patří pánve z tohoto materiálu k levnějším výrobkům. Cena nejlevnějších modelů se pohybuje kolem 200 Kč. Nejdražší pánve lze koupit za necelé 2000 Kč.