Nejlepší pekáče 2025 a jak vybrat

Autorka: Klára Machátová | Aktualizováno: Prosinec 2025

VÍTĚZ SROVNÁNÍ
Banquet pekáč hranatý 42cm
95 %
★★★★★
★★★★★

Jak vybrat pekáč

  • Celá řada českých i zahraničních pokrmů vyžaduje ke své přípravě pečení v troubě. Kvalitní pekáč je tedy nezbytných vybavením každé kuchyně.
  • Základní dělení spočívá zejména v tvaru pekáče. Ten zpravidla určuje, jaké pokrmy se v něm budou nejčastěji připravovat.
  • Pekáče se vyrábí z nejrůznějších materiálu. Při výběru je vhodné zvážit jejich vlastnosti. Velikost pekáče souvisí s nejčastěji připravovaným počtem porcí.

Pekáč - náš výběr

Banquet pekáč hranatý 42cm
přečíst recenzi
Výrobce: Banquet
Druh: pekáče
Tvar: obdélníkové
Materiál: smaltované
Vhodné do myčky nádobí: ano
Indukce: ano
Banquet 2dílný oválný pekáč 38 cm
přečíst recenzi
Výrobce: Banquet
Druh: pekáče
Tvar: oválné
Materiál: smaltované
Vhodné do myčky nádobí: ano
Indukce: ano
Zobrazit více
S pokličkou: ano
Banquet 2dílný oválný pekáč má objem 6,5 litru a je vyroben z oceli pokryté smaltem o tloušťce 0,7 mm. Jeho rozměry jsou 38 cm na délku, 26 cm na šířku a 17 cm na výšku. Produkt se skládá ze dvou částí.
Zobrazit méně

Skleněné pekáče

Simax pekáč hranatý s víkem 8 l
přečíst recenzi
Výrobce: Simax
Druh: pekáče
Tvar: oválné
Materiál: skleněné
Vhodné do myčky nádobí: ano
De Gusto Skleněný pekáč 3,5l s víkem
přečíst recenzi
Výrobce: De Gusto
Druh: pekáče
Tvar: obdélníkové
Materiál: skleněné
Vhodné do myčky nádobí: ano
Na lasagne: ano
Zobrazit více
Skleněný pekáč De Gusto s víkem o objemu 3,5 litru je vyroben z boritokřemičitého skla. Může být používán v rozmezí teplot -10°C až 300°C. Rovněž je vhodný do mikrovlnné trouby a na elektrické a sklokeramické sporáky. Rozměr pekáče je 35 x 21 x 14 cm.
Zobrazit méně
BANQUET Pekáč skleněný s víkem CASEO 5,7 l hranatý
přečíst recenzi
Výrobce: Banquet
Druh: pekáče
Tvar: obdélníkové
Materiál: skleněné
Vhodné do myčky nádobí: ano
S pokličkou: ano
Zobrazit více
Pekáč CASEO od BANQUET je vyrobený z varného skla, teplotně odolné do +220/-25 st. C a má objem 5,7 litrů. Jeho rozměry jsou 34,5 cm na délku a 14,5 cm na výšku. Pekáč je možné používat v mikrovlnné troubě a mytí v myčce.
Zobrazit méně

Litinové pekáče

KELA Pekáč litinový s poklicí CALIDO 21 cm KL-11940
Výrobce: Kela
Druh: pekáče
Materiál: litinové
Zobrazit více
Pekáč KELA CALIDO je vyroben z litiny, má objem 2,5 l a průměr 21 cm. Vyznačuje se víkem, glazovaným vnějším povrchem a vnitřkem v béžové barvě. Teplotní odolnost tohoto pekáče dosahuje až 300 °C a hmotnost činí 4,08 kg. K poklici je přidělán nerezový úchyt.
Zobrazit méně
Zobrazit kompletní nabídku Pekáč

Jak vybrat pekáč

Žena dává pekáč na stůl

Pekáč je základím vybavením každé kuchyně, iStock / Angelika Heine

Typy pekáčů podle tvaru

Tvar pekáče je prakticky první parametr, který ji při výběru na zvážení. Souvisí s nejčastějším účelem používání tohoto typu nádobí.

TvarCharakteristikaPříklady vhodných pokrmů
HranatýKlasický a nejoblíbenější tvar pekáčeKnedlo – vepřo – zelo
 Vhodný na přípravu jídel pro celou rodinuGratinované brambory
  Zapékané pokrmy
  Tradiční české buchty
KulatýVětšinou menších rozměrůPečení drůbežího masa
 Pro přípravu menšího počtu porcíZapékání zeleniny
OválPapilotový pekáč, který je nižšíPečení, smažení ryb
 Zaručuje rovnoměrné rozložení tepla 
 Drážkované dno pomáhá ideální cirkulaci páry, nedochází k připalování ani přichycení ingrediencí 
 Vhodný i na servírování 
SrdcovitýSpeciální typ určený k pečení drůbežího masaPečená drůbež
 Maso díky tomuto tvaru zůstává šťavnaté, má křupavou kůrku 
 Opět vhodný i k servírování 

Víte, že…?

Pekáče jsou de facto všestranným kuchyňským pomocníkem. Proces pečení probíhá v uzavřeném prostoru, díky tomu se zachovává konstantní teplota i vlhkost. Pokrm se připravuje rovnoměrně a pozvolna. Výsledné jídlo je tak více šťavnaté a tedy i chutné.

Slaný koláč v pekáči

Pekáče se liší tvarem i velikostí, iStock / nobtis

Volba nejvhodnějšího materiálu

Aspektů pro výběr materiálu je celá řada. Může se jednat např. o následující možnosti:

  • Způsob údržby – některé materiály vyžadují více péče než jiné
  • Odolnost vůči mechanickému poškození – poškrábání, prasknutí, rozbití
  • Váha nádobí – těžší pekáče bývají zpravidla odolnější než lehčí varianty
  • Jiné způsoby přípravy pokrmů – k restování, smažení; v tomto případě je třeba si ověřit, jestli se povrch nádobí hodí na konkrétní varnou desku

Nerez

Pekáč
Banquet pekáč hranatý 42cm

Nerezové pekáče jsou poměrně lehké, co se váhy týká. Připravované jídlo se na nich ale může snadněji připalovat. Předejít tomuto lze výběrem kvalitních výrobků, které jsou celonerezové. Údržba nerezových pekáčů je také náročnější. Nutné je zamezit poškrábání povrchu, proto nejsou vhodné drsnější houbičky ani klasické drátěnky.

Hliník

Hliníkové pekáče jsou zpravidla opatřeny nepřilnavým povrchem. Díky němu nedochází při pečení k přichycení jídla. Opět se jedná o váhově lehčí nádobí, což zaručuje snadnější manipulaci. Při čištění ale může docházet k narušení nepřilnavé vrstvy, proto opět nejsou vhodné drsnější pomůcky ani čisticí prostředky.

Litina

Pekáče z litiny jsou určeny ke zdravějšímu způsobu přípravy pokrmů. Materiál mívá smaltovanou povrchovou úpravu, která zaručuje dokonalou nepřilnavost a to i bez použití tuku. Litina je navíc vysoce odolná vůči jakémukoli poškození. Výhodou je také snadná údržba. Nutné je ale počítat s vyšší váhou.

Smaltované

Skleněné pekáče
Simax pekáč hranatý s víkem 8 l

Jedná se opět o klasický typ pekáče, který je ale na rozdíl od předchozího výrazně lehčí. Nádobí má dlouhou životnost a je také relativně odolné. Snadnou údržbu zaručuje i to, že smaltované pekáče je možné mýt v myčce na nádobí.

Titan

Titanové pekáče patří mezi nejdražší v nabídkách. Nádobí je ale odrazem kvality a vynikajících vlastností, jako je výborná akumulace tepla, vysoká odolnost i životnost. Umožňuje tedy používání i kovových kuchyňských pomůcek (obracečky, vidličky atd.). Čištění titanového nádobí probíhá tzv. tepelným šokem. To znamená, že je nádobí prudce zchlazeno studenou vodou. Poté je možné jeho čistění pomocí kartáčku.

Měď

Měděné pekáče vynikají výbornou vodivostí tepla. Vyznačují se okamžitým zahřátím a následně i udržením tepla. Měď je považována za luxusní kov, který se využívá zejména ve vysoké gastronomii. Toto nádobí se tedy nejčastěji uplatní v drahých hotelech a restauracích. Hlavní nevýhodou je vysoká pořizovací cena.

Skleněný pekáč

Velmi oblíbené jsou i skleněné zapékací nádoby, iStock / OlgaLepeshkina

Nekovové materiály

Litinové pekáče
Berlingerhaus Pekáč litinový s poklicí 26 cm Black Rose Collection

Z dalších poměrně hojně využívaných materiálů lze zmínit následující možnosti

  • Terakota – jedná se o nádobí z pálené hlíny, které není glazované; vaření je zdravé bez nutnosti použití tuku
  • Sklo – používá se speciální žáruvzdorné sklo; nádobí je odolné a poměrné levné
  • Keramika, porcelán – nádobí je křehké, ale při správném zacházení zaručuje dlouhou životnost; materiály dobře vedou teplo

I velikost je důležitá

Velikost je třeba přizpůsobit počtu strávníků v domácnosti, respektive nejčastěji připravovanému počtu porcí. Pro malou domácnost o dvou členech je naprosto dostačující menší pekáč např. kulatého tvaru. Za střední velikost jsou považovány pekáče o délce kolem 35 cm. Pro větší domácnost se pak hodí zejména hlubší pekáče, jejich délka je i více než 40 cm.

Otázky a odpovědi

Jak vybrat pekáč?

Prvním kritériem je samozřejmě tvar nádobí, protože ten je určující pro samotný účel použití. Při výběru materiálu je nutné zvážit případné klady i zápory.

Musí mít pekáč víko?

Víko nebo poklice představují nezbytnou součást všech pekáčů. Díky němu dochází při pečení k vytvoření optimálních podmínek. Pokrmy jsou připravované v páře a nevyžadují větší množství tuku.
Zobrazit kompletní nabídku Pekáč