Jak vybrat pekáč
- Celá řada českých i zahraničních pokrmů vyžaduje ke své přípravě pečení v troubě. Kvalitní pekáč je tedy nezbytných vybavením každé kuchyně.
- Základní dělení spočívá zejména v tvaru pekáče. Ten zpravidla určuje, jaké pokrmy se v něm budou nejčastěji připravovat.
- Pekáče se vyrábí z nejrůznějších materiálu. Při výběru je vhodné zvážit jejich vlastnosti. Velikost pekáče souvisí s nejčastěji připravovaným počtem porcí.
Pekáč - náš výběr




Skleněné pekáče



Hliníkové pekáče



Litinové pekáče





Jak vybrat pekáč

Pekáč je základím vybavením každé kuchyně, iStock / Angelika Heine
Typy pekáčů podle tvaru
Tvar pekáče je prakticky první parametr, který ji při výběru na zvážení. Souvisí s nejčastějším účelem používání tohoto typu nádobí.
Tvar | Charakteristika | Příklady vhodných pokrmů |
---|---|---|
Hranatý | Klasický a nejoblíbenější tvar pekáče | Knedlo – vepřo – zelo |
Vhodný na přípravu jídel pro celou rodinu | Gratinované brambory | |
Zapékané pokrmy | ||
Tradiční české buchty | ||
Kulatý | Většinou menších rozměrů | Pečení drůbežího masa |
Pro přípravu menšího počtu porcí | Zapékání zeleniny | |
Ovál | Papilotový pekáč, který je nižší | Pečení, smažení ryb |
Zaručuje rovnoměrné rozložení tepla | ||
Drážkované dno pomáhá ideální cirkulaci páry, nedochází k připalování ani přichycení ingrediencí | ||
Vhodný i na servírování | ||
Srdcovitý | Speciální typ určený k pečení drůbežího masa | Pečená drůbež |
Maso díky tomuto tvaru zůstává šťavnaté, má křupavou kůrku | ||
Opět vhodný i k servírování |
Víte, že…?
Pekáče jsou de facto všestranným kuchyňským pomocníkem. Proces pečení probíhá v uzavřeném prostoru, díky tomu se zachovává konstantní teplota i vlhkost. Pokrm se připravuje rovnoměrně a pozvolna. Výsledné jídlo je tak více šťavnaté a tedy i chutné.

Pekáče se liší tvarem i velikostí, iStock / nobtis
Volba nejvhodnějšího materiálu
Aspektů pro výběr materiálu je celá řada. Může se jednat např. o následující možnosti:
- Způsob údržby – některé materiály vyžadují více péče než jiné
- Odolnost vůči mechanickému poškození – poškrábání, prasknutí, rozbití
- Váha nádobí – těžší pekáče bývají zpravidla odolnější než lehčí varianty
- Jiné způsoby přípravy pokrmů – k restování, smažení; v tomto případě je třeba si ověřit, jestli se povrch nádobí hodí na konkrétní varnou desku
Nerez
Nerezové pekáče jsou poměrně lehké, co se váhy týká. Připravované jídlo se na nich ale může snadněji připalovat. Předejít tomuto lze výběrem kvalitních výrobků, které jsou celonerezové. Údržba nerezových pekáčů je také náročnější. Nutné je zamezit poškrábání povrchu, proto nejsou vhodné drsnější houbičky ani klasické drátěnky.
Hliník
Hliníkové pekáče jsou zpravidla opatřeny nepřilnavým povrchem. Díky němu nedochází při pečení k přichycení jídla. Opět se jedná o váhově lehčí nádobí, což zaručuje snadnější manipulaci. Při čištění ale může docházet k narušení nepřilnavé vrstvy, proto opět nejsou vhodné drsnější pomůcky ani čisticí prostředky.
Litina
Pekáče z litiny jsou určeny ke zdravějšímu způsobu přípravy pokrmů. Materiál mívá smaltovanou povrchovou úpravu, která zaručuje dokonalou nepřilnavost a to i bez použití tuku. Litina je navíc vysoce odolná vůči jakémukoli poškození. Výhodou je také snadná údržba. Nutné je ale počítat s vyšší váhou.
Smaltované
Jedná se opět o klasický typ pekáče, který je ale na rozdíl od předchozího výrazně lehčí. Nádobí má dlouhou životnost a je také relativně odolné. Snadnou údržbu zaručuje i to, že smaltované pekáče je možné mýt v myčce na nádobí.
Titan
Titanové pekáče patří mezi nejdražší v nabídkách. Nádobí je ale odrazem kvality a vynikajících vlastností, jako je výborná akumulace tepla, vysoká odolnost i životnost. Umožňuje tedy používání i kovových kuchyňských pomůcek (obracečky, vidličky atd.). Čištění titanového nádobí probíhá tzv. tepelným šokem. To znamená, že je nádobí prudce zchlazeno studenou vodou. Poté je možné jeho čistění pomocí kartáčku.
Měď
Měděné pekáče vynikají výbornou vodivostí tepla. Vyznačují se okamžitým zahřátím a následně i udržením tepla. Měď je považována za luxusní kov, který se využívá zejména ve vysoké gastronomii. Toto nádobí se tedy nejčastěji uplatní v drahých hotelech a restauracích. Hlavní nevýhodou je vysoká pořizovací cena.

Velmi oblíbené jsou i skleněné zapékací nádoby, iStock / OlgaLepeshkina
Nekovové materiály
Z dalších poměrně hojně využívaných materiálů lze zmínit následující možnosti
- Terakota – jedná se o nádobí z pálené hlíny, které není glazované; vaření je zdravé bez nutnosti použití tuku
- Sklo – používá se speciální žáruvzdorné sklo; nádobí je odolné a poměrné levné
- Keramika, porcelán – nádobí je křehké, ale při správném zacházení zaručuje dlouhou životnost; materiály dobře vedou teplo
I velikost je důležitá
Velikost je třeba přizpůsobit počtu strávníků v domácnosti, respektive nejčastěji připravovanému počtu porcí. Pro malou domácnost o dvou členech je naprosto dostačující menší pekáč např. kulatého tvaru. Za střední velikost jsou považovány pekáče o délce kolem 35 cm. Pro větší domácnost se pak hodí zejména hlubší pekáče, jejich délka je i více než 40 cm.