Pekáč

Jak vybrat pekáč

  • Celá řada českých i zahraničních pokrmů vyžaduje ke své přípravě pečení v troubě. Kvalitní pekáč je tedy nezbytných vybavením každé kuchyně.
  • Základní dělení spočívá zejména v tvaru pekáče. Ten zpravidla určuje, jaké pokrmy se v něm budou nejčastěji připravovat.
  • Pekáče se vyrábí z nejrůznějších materiálu. Při výběru je vhodné zvážit jejich vlastnosti. Velikost pekáče souvisí s nejčastěji připravovaným počtem porcí.
Žena dává pekáč na stůl

Pekáč je základím vybavením každé kuchyně, iStock / Angelika Heine

Typy pekáčů podle tvaru

Tvar pekáče je prakticky první parametr, který ji při výběru na zvážení. Souvisí s nejčastějším účelem používání tohoto typu nádobí.

Tvar Charakteristika Příklady vhodných pokrmů
Hranatý Klasický a nejoblíbenější tvar pekáče Knedlo – vepřo – zelo
  Vhodný na přípravu jídel pro celou rodinu Gratinované brambory
    Zapékané pokrmy
    Tradiční české buchty
Kulatý Většinou menších rozměrů Pečení drůbežího masa
  Pro přípravu menšího počtu porcí Zapékání zeleniny
Ovál Papilotový pekáč, který je nižší Pečení, smažení ryb
  Zaručuje rovnoměrné rozložení tepla  
  Drážkované dno pomáhá ideální cirkulaci páry, nedochází k připalování ani přichycení ingrediencí  
  Vhodný i na servírování  
Srdcovitý Speciální typ určený k pečení drůbežího masa Pečená drůbež
  Maso díky tomuto tvaru zůstává šťavnaté, má křupavou kůrku  
  Opět vhodný i k servírování  

Víte, že…?

Pekáče jsou de facto všestranným kuchyňským pomocníkem. Proces pečení probíhá v uzavřeném prostoru, díky tomu se zachovává konstantní teplota i vlhkost. Pokrm se připravuje rovnoměrně a pozvolna. Výsledné jídlo je tak více šťavnaté a tedy i chutné.

Slaný koláč v pekáči

Pekáče se liší tvarem i velikostí, iStock / nobtis

Volba nejvhodnějšího materiálu

Aspektů pro výběr materiálu je celá řada. Může se jednat např. o následující možnosti:

  • Způsob údržby – některé materiály vyžadují více péče než jiné
  • Odolnost vůči mechanickému poškození – poškrábání, prasknutí, rozbití
  • Váha nádobí – těžší pekáče bývají zpravidla odolnější než lehčí varianty
  • Jiné způsoby přípravy pokrmů – k restování, smažení; v tomto případě je třeba si ověřit, jestli se povrch nádobí hodí na konkrétní varnou desku

Nerez

Nerezové pekáče jsou poměrně lehké, co se váhy týká. Připravované jídlo se na nich ale může snadněji připalovat. Předejít tomuto lze výběrem kvalitních výrobků, které jsou celonerezové. Údržba nerezových pekáčů je také náročnější. Nutné je zamezit poškrábání povrchu, proto nejsou vhodné drsnější houbičky ani klasické drátěnky.

Hliník

Hliníkové pekáče jsou zpravidla opatřeny nepřilnavým povrchem. Díky němu nedochází při pečení k přichycení jídla. Opět se jedná o váhově lehčí nádobí, což zaručuje snadnější manipulaci. Při čištění ale může docházet k narušení nepřilnavé vrstvy, proto opět nejsou vhodné drsnější pomůcky ani čisticí prostředky.

Litina

Pekáče z litiny jsou určeny ke zdravějšímu způsobu přípravy pokrmů. Materiál mívá smaltovanou povrchovou úpravu, která zaručuje dokonalou nepřilnavost a to i bez použití tuku. Litina je navíc vysoce odolná vůči jakémukoli poškození. Výhodou je také snadná údržba. Nutné je ale počítat s vyšší váhou.

Smaltované

Jedná se opět o klasický typ pekáče, který je ale na rozdíl od předchozího výrazně lehčí. Nádobí má dlouhou životnost a je také relativně odolné. Snadnou údržbu zaručuje i to, že smaltované pekáče je možné mýt v myčce na nádobí.

Titan

Titanové pekáče patří mezi nejdražší v nabídkách. Nádobí je ale odrazem kvality a vynikajících vlastností, jako je výborná akumulace tepla, vysoká odolnost i životnost. Umožňuje tedy používání i kovových kuchyňských pomůcek (obracečky, vidličky atd.). Čištění titanového nádobí probíhá tzv. tepelným šokem. To znamená, že je nádobí prudce zchlazeno studenou vodou. Poté je možné jeho čistění pomocí kartáčku.

Měď

Měděné pekáče vynikají výbornou vodivostí tepla. Vyznačují se okamžitým zahřátím a následně i udržením tepla. Měď je považována za luxusní kov, který se využívá zejména ve vysoké gastronomii. Toto nádobí se tedy nejčastěji uplatní v drahých hotelech a restauracích. Hlavní nevýhodou je vysoká pořizovací cena.

Skleněný pekáč

Velmi oblíbené jsou i skleněné zapékací nádoby, iStock / OlgaLepeshkina

Nekovové materiály

Z dalších poměrně hojně využívaných materiálů lze zmínit následující možnosti

  • Terakota – jedná se o nádobí z pálené hlíny, které není glazované; vaření je zdravé bez nutnosti použití tuku
  • Sklo – používá se speciální žáruvzdorné sklo; nádobí je odolné a poměrné levné
  • Keramika, porcelán – nádobí je křehké, ale při správném zacházení zaručuje dlouhou životnost; materiály dobře vedou teplo

I velikost je důležitá

Velikost je třeba přizpůsobit počtu strávníků v domácnosti, respektive nejčastěji připravovanému počtu porcí. Pro malou domácnost o dvou členech je naprosto dostačující menší pekáč např. kulatého tvaru. Za střední velikost jsou považovány pekáče o délce kolem 35 cm. Pro větší domácnost se pak hodí zejména hlubší pekáče, jejich délka je i více než 40 cm.

Otázky a odpovědi

Jak vybrat pekáč?

Prvním kritériem je samozřejmě tvar nádobí, protože ten je určující pro samotný účel použití. Při výběru materiálu je nutné zvážit případné klady i zápory.

Musí mít pekáč víko?

Víko nebo poklice představují nezbytnou součást všech pekáčů. Díky němu dochází při pečení k vytvoření optimálních podmínek. Pokrmy jsou připravované v páře a nevyžadují větší množství tuku.

Různé typy produktů porovnejte zde.

Klára Machátová

About the Author

About the Author

Do týmu copywriterů, jsem se dostala na mateřské dovolené. Práce mě baví a psaním produktových článků, kterým se v současné době věnuji, si nejen rozšiřuji rozhled v nejrůznějších oblastech, ale také získávám celou řadu důležitých informací. Nejblíže mi jsou témata související s péčí o děti, ale také zdraví či dům a zahradu.