Jak vybrat litinový tál
- Možná jste na půdě narazili na starý litinový tál.
- Možná ani nevíte, k čemu byste ho využili.
- Věřte, že se v něm skrývá malý poklad, díky kterému dáte vašemu jídlu nový rozměr.
- Zkuste rozpálit ohniště, podložit tál cihlami a pak na něm udělat obyčejné bramborové placky.
- Pokud starý tál nemáte, není problém koupit nový a ideálně upravený přímo na váš gril.
Litinový tál - náš výběr
Kulaté litinoví tály
Litinové tály do trouby
Jak vybrat litinový tál
Typy
Typy litinových tálů se liší povrchovou úpravou:
Surová litina
Úprava pokrmů na tomto typu materiálu je považován za jeden z nejzdravějších. Než tál začnete používat, je nutné ho před prvním použitím vypálit. Tím vytvoříte ochrannou vrstvu. Některé produkty jsou takto ošetřeny už z výroby. Zárukou je, pokud je u výrobku uvedeno označení seasoning
Potažení smaltem
Smalt je křemičitá tavenina, která se používá jako povrchová úprava především kovového a litinového nádobí. Hlavní vlastností tohoto materiálu je zajištění ochrany proti korozi. Ideálně by nádobí se smaltem mělo splňovat atesty pro styk s potravinami.
Výhody, nevýhody
Základní rozdíl mezi přírodní a smaltem upravenou litinou je ve struktuře povrchu. Přírodní litina je na povrchu hrubá a pórovitá, smalt naopak hladký. S tím pak souvisí i péče o tyto materiály a následně vznikají případné výhody a nevýhody, kterými se odlišují.
Výhody | Nevýhody | |
---|---|---|
Surová litina | Díky Seasoning získává nepřilnavé vlastnosti. Zdravé vaření | Nutnost udržování mastného povrchu. Nesmí se drhnout, mýt v myčce. Může začít rezivět |
Potažená smaltem | Není třeba udržovat povrch mastný. Nevyžaduje žádný speciální způsob údržby. Je možné mít v myčce. | Smalt se může z povrchu odírat. Může docházet k připalování pokrmů |
Materiál
Litina je směs železa a uhlíku. Odlévá se do forem, která se po zchladnutí rozbije a daný kus nádobí vyjme. Mezi výhody tohoto materiálu patří:
- Zvládá prudké zahřátí
- Vhodný pro pomalé vaření
- Dlouho drží teplo
- Hřeje rovnoměrně
- Je silně odolná proti poškrábání, mechanickému poškození
- Dlouhá životnost
- Snadná údržba
Tály z litiny mají i jednu nevýhodu a tou je jejich cena, která je přece jen vyšší. V poměru s výhodami se ale určitě nákup vyplatí.
Seasoning
Pokud byste chtěli toto slovo přeložit, znamenalo by něco jako vypečení. Jedná se o speciální úpravu, jejíž základem je zapečení jedlého oleje do povrchu výrobku při vysokých teplotách. Tím je vytvořena ochranná vrstva, která zajišťuje
- Ochranu proti zrezivění
- Nepřilnavost
Aby nedošlo k narušení této vrstvy, je nutné o nádobí správně pečovat. Základní pravidlo je, že na nádobí z tohoto materiálu nelze skladovat hotová jídla. Umývejte, co nejdříve po použití, ale nikdy neodmáčejte. Po umytí potřete slabou vrstvou jedlého oleje a následně osušte papírovou utěrkou. Olej by měl obnovit lesk, ale nesmí zanechat lepkavou vrstvu.
Plocha
Litinové tály jsou oproti klasickým grilovacím mřížkám vhodné i pro úpravu menších pokrmů. Nedochází totiž k jejich propadávání, případně protečení. Plocha tálů může být buď hladká, nebo vroubkovaná (žebrovaná). Výhodou je, pokud disponuje oběma typy plochy. Každá se totiž hodí pro jiný druh potravin.
Vroubkovaná strana se používá např. k přípravě hamburgerů, steaků, žeber nebo ryb. Hladká strana je pak určena pro úpravu zeleniny, smažení bramboráčků, lívanců nebo vajec. Snadno na ní připravíte také sýrové toasty nebo krevety. Při grilování můžete využívat i oblíbenou grilovací podložku.
Víte, že…?
Bramborové placky z litinového tálu chutnají jedinečně. Nikdy se nepřichytí, i když se připravují úplně na sucho. Základní recept je, že nastrouháte kilo vařených brambor, přidáte 2 vejce, 4 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, případně česnek nebo sušenou majoránku. Dobrou chuť.
Koroze
Jedná se o naprosto přirozený proces jakéhokoli výrobku z kovu, který nemá žádnou povrchovou úpravu. Při nesprávném používání se tedy může stát, že i váš litinový tál začne rezivět. Naštěstí se nejedná o velkou tragédii, protože si se rzí můžete hravě poradit pomocí jemné ocelové vaty nebo ocelového kartáčku.
Korozi můžete předcházet častým používáním. Litina je totiž stále průběžně ošetřována tukem, který brání vzniku povlaku koroze.
Výrobci a ceny
- Ceny litinových tálů se pohybují v rozpětí cca 1000,- Kč do 3500,- Kč. Ceny se liší v souvislosti s konkrétními výrobci a většinou svými rozměry. Pokud vlastníte gril, zapátrejte, zda jeho výrobce nemá v nabídce i tento produkt, budete mít jistotu, že bude správně sedět.
- Značka Weber je světovým výrobcem grilů a jejich doplňků. Jejich pobočky najdete ve více než 40 zemích světa. Litinové tály tohoto výrobce se pohybují od cca 2500,- Kč a prvotně jsou určeny pro grily téže značky.
- Rösle je německá firma, která se věnuje výrobě kuchyňských doplňků. Roku 2012 představila tato společnost vlastní řadu produktů na grilování. Litinové tály stojí od 1500,- do 2300,- Kč a opět jsou určeny především pro grily této značky.