Nejlepší grilovací podložky 2025 a jak vybrat
Chutné pokrmy na každé grilovací party.
Jak vybrat grilovací podložku
- Grilovací podložku je možné používat v kombinaci s jakýmkoliv typem grilu. Vhodná je i do běžné pečící trouby, na venkovní ohniště nebo grilovací kámen.
- Na podložce je možné grilovat jakoukoliv potravinu. Může se jednat o maso, uzeniny, zeleninu, ovoce, houby. Na rozdíl od roštu nic nepropadne a vše bude ugrilováno rovnoměrně.
- Podložky je možné poměrně snadno udržovat a používat ji můžete opakovaně.
- Výrobním materiálem grilovacích podložek je zpravidla zdravotně nezávadný teflon
Grilovací podložka - náš výběr
Grilovací podložky Orion
Jak vybrat grilovací podložku
Co je grilovací podložka
Grilovací podložka plní ve své podstatě stejnou funkci jako třeba pečící papír. Místo plechu ji však umístíte na jakýkoliv rošt. Podložka je vyrobená z materiálů, které odolávají vysokým teplotám a má antibakteriální vlastnosti. Můžete ji použít při grilování na všech typech grilů, je vhodná i do trouby. Nemáte gril? Nevadí, stačí umístit rošt nad ohniště, například na grilovací kámen, položit podložku a můžete grilovat.
- Podložky se nedoporučuje překládat, protože by mohlo dojít k trvalému poškození jejich vlastností.
- Dále pak nepoužívejte ostré předměty, které je mohou poškodit nebo poškrábat jejich povrch.
- Velikost podložky lze upravovat jednoduše s pomocí nůžek, prostě je zastříhnete na velikost, kterou potřebujete.
Výhody
- Grilovací podložku můžete použít na všechny druhy potravin od masa, přes ryby, sýry, zeleninu, houby a dokonce i vejce. Díky podložce bude jídlo nepřipálené, šťavnaté, chutné a měkké. Jistě se vám stalo, že při grilování malých kousků zeleniny, někdy něco propadlo do ohně. I toto vyřeší grilovací podložka.
- Při používání podložky se vám nestane, že by se grilovaný pokrm spálil, protože slouží také jako ochrana.
- Podložku lze používat také v klasické troubě. Můžete na ní připravovat pizzu, pečivo, koláče a samozřejmě také maso, klobásy a jiné.
- Podložku lze používat opakované, snadno se čistí, což je její další velká výhoda. Díky ní vám odpadne zdlouhavé a namáhavé čištění grilovacích nebo pečících roštů. Podložku můžete bez obav vložit do myčky, nebo ji umýt mýdlovou vodou.
- Díky podložce ochráníte od znečištění i samotný gril.
- Je vhodná pro všechny typy a velikosti grilů a to díky své universální velikosti.
Cena
Podložku můžete používat opakovaně a její cena se pohybuje kolem 100 Kč. Lze je koupit také v sadě po více kusech, nejčastěji po 3 nebo 5. V tomto případě sadu zakoupíte za cenu v rozmezí 200 – 300 Kč. Tyto podložky tedy nejsou nijak cenově náročné a jistě se ji tedy vyplatí vyzkoušet. Pak už se sami rozhodnete, jestli pro ni máte využití nebo se bez ní obejdete.
Výrobci
Výrobců těchto podložek je více, jednotlivé typy podložek se však od sebe příliš neliší. Co se týká recenzí samotných uživatelů těchto podložek, v drtivé většině si tento výrobek pochvalují. Lze však ojediněle najít i nelichotivý komentář, který se netýká funkčnosti nebo praktičnosti tohoto výrobku, ale spíše ne úplně jednoduchému čištění. Co se však týká údržby i v tomto bodě převládají pochvalné komentáře.
Podložky jsou vyrobeny z teflonu, který je zdravotně nezávadný a odolá i velmi vysokým teplotám až do 260°C. Podložky jsou velmi skladné, po umytí je jednoduše srolujete do ruličky, takže vám zaberou pouze minimum místa.
Značka | Detail |
---|---|
Malatec | Pomocí podložky této značky budete moci grilovat i malé kousky masa, které by jinak propadly skrz mřížku. Malatec na trh dodává podložku vyrobenou z teflonového sklolaminátu, jejíž rozměr je 40 cm/ 33cm. |
Deminas | Podložky vyrobené z teflonu, tedy materiálu, který je nepřilnavý a maso nepřipeče ani na vysoce rozpáleném grilu. Podložku můžete používat také v troubě, vyznačuje se snadným čištěním a lze ji používat opakovaně. |
InnovaGoods | I tato podložka je vhodná pro všechny druhy potravin, lze ji použít i jako zdravé vymazání plechů. |
Orion | Další značka, která tyto podložky nabízí, ani tato značka nenabízí jiné než již popsané využití výrobku. |
Víte, že…?
Obdobně jako grilovací podložka vám poslouží také grilovací tácky. Ty jsou vyrobeny z alobalu a i v tomto případě na ně lze pokládat potraviny určené ke grilováni. Tácky jsou však na jedno použití a ve srovnání s podložkami, které lze používat opakovaně, vás vyjdou na víc korun. Alobalové tácky nemají tak široké využití jako podložky.
Grilování jako zdravý způsob úpravy pokrmů
Grilování je často označováno jako nezdravé, pokud však dodržíte správný postup, můžete připravit zdravý a dietní způsob úpravy pokrmů. Pro zdravý způsob je nutné zamezit hoření odkapávajících šťáv, při kterém vznikají nebezpečné karcinogenní látky.
Mezi nejzávadnější karcinogeny patří benzo pyren, který se tvoří rozkladem tuku, který odkapává z grilovaného masa na rozžhavené uhlí. Tyto spaliny pak mohou potraviny kontaminovat. Odkapávání tuku můžete zabránit právě používáním grilovacích podložek.
Další nebezpečné spaliny vznikají při hoření dřeva. Jestliže vlastníte gril na dřevo, vybírejte nesmolnaté druhy, vhodná není zejména borovice.