Jak vybrat stroj na popcorn
- Základní rozdělení strojů na popcorn spočívá v tom, jestli při přípravě budete používat olej. Dále se popcornovače dělí na horkovzdušné, plotýnkové nebo hrncové.
- Mezi základní parametry patří např. příkon nebo kapacita, která souvisí i s velikostí spotřebičů.
- Na přípravu popcornu budete také potřebovat kvalitní kukuřici, případně nejrůznější ochucovací směsy.
Stroj na popcorn - náš výběr


Dostupné stroje na popcorn

Komerční stroje na popcorn
Horkovzdušné stroje na popcorn



Jak vybrat stroj na popcorn
Typy
Prvotní dělení těchto přístrojů souvisí s tím, zda chcete nebo naopak nechcete při přípravě používat olej:
- Bezolejový – Jedná se o horkovzdušnou variantu tohoto přístroje
- Olejový – do této kategorie lze zařadit dva typy a to plotýnkový nebo hrncový popcornovač; pro přípravu se používá malé množství oleje; jedná se sice o méně zdravou variantu, ale docílíte lepší chuti
Horkovzdušný
Pražení probíhá za pomoci horkého vzduchu. Základem je tedy topné těleso a ventilátor, který ohřátý vzduch rozhání. Kvalitnější modely pak mohou být vybaveny také promíchávačem, který zajišťuje rovnoměrné opékání. Výhodou těchto modelů je, že nepotřebujete pro přípravu žádný olej. Jedná se tedy o zdravější variantu. Na druhou stranu se může zdát, že chuť tohoto popcornu je mdlá. Samotná příprava je rychlá, uvádí se, že na přípravu zhruba 50 g kukuřice stačí 3 minuty. Tyto modely jsou většinou malé, a proto bývají označovány jako mini popkornovače.
Plotýnkový
Popcorn se připravuje na rozžhavené plotýnce, která je umístěna uvnitř spotřebiče. Pro přípravu je nutné použít několik málo kapek oleje, díky kterému získá popcorn výraznější chuť. Tato varianta patří mezi nejoblíbenější. Opět se jedná spíše o menší přístroj. Příprava je rychlá a jednoduchá.
Hrncový
Tyto modely se nejvíce přibližují klasickým profesionálním strojům na popcorn. Sestává z hrnce, do kterého nasypete kukuřici s troškou oleje, míchadla a samozřejmě víka. Následně dochází k zahřívání, při kterém kukuřice puká a vyskakuje. Hrncové popkornovače jsou větších rozměrů, takže jsou zároveň vhodné na přípravu většího množství této pochoutky. Hodí se i pro komerční využití.
Typ | Výhody | Nevýhody |
---|---|---|
Horkovzdušný | Zdravější varianta přípravy popcornu | Příprava jen omezeného množství popcornu |
Rychlá příprava | Méně výrazná chuť | |
Malé rozměry | ||
Plotýnkový | Výraznější chuť popcornu | Méně zdravá varianta přípravy |
– Rychlá a jednoduchá příprava | ||
Hrncový | Příprava většího množství najednou | Spíše pro komerční využití |
Výrazná chuť |
Víte, že…?
Kromě těchto tří základních typů strojů na popcorn existují také popkornovače do mikrovlnné trouby. Jedná se zpravidla o silikonovou mísu s víčkem, do které se vsypou kukuřičná zrna. Příprava je opět možná bez použití oleje.
Příkon
Jeden ze základních parametrů určující rychlost přípravy, ale také energetickou náročnost. Hodnoty se nejčastěji pohybují mezi 800 až 1200 W, ale jsou i modely s příkonem kolem 300 W. Pokud zvolíte kvalitní přístroj s nízkým příkonem, neměl by mít vliv na rychlost ani kvalitu přípravy popcornu.
Rozměry, hmotnost
Stroje na popcorn mají zpravidla menší rozměry, takže jsou prakticky nenáročné na prostor. Základní rozměry se pohybují následovně:
- Výška – 30 až 40 cm
- Šířka – 15 až 20 cm
Existují samozřejmě i atypické velikosti a tvary a samotný výběr se většinou s ohledem na rozměry nevybírá, pokud tedy nepotřebujete kvůli místu opravdu mini spotřebiče.
Hmotnost se nejčastěji pohybuje do 2,5 kg.
Kapacita
Tento údaj říká, jaké množství popcornu budete moci v jedné dávce připravit. Jednotlivé stroje se pak dělí na:
- Malé – kapacita jedné dávky je cca 50 g zrnek
- Velké – kapacita může být až 100 g kukuřičných zrn
Kapacita úzce souvisí s velikostí přístroje, ale také cenou, která úměrně roste. Vzhledem k rychlosti pražení, která se pohybuje do maximálně 5 minut, se nemusíte bát, že byste s menším přístrojem nezasytili i větší počet strávníků.
Víte, že…?
Základní ingredience pro přípravu popcornu jsou kukuřičná zrna, případně olej. Nejvhodnější je pak slunečnicový olej ve spreji, ale můžete použít i olivový. Popcorn je dále možné dochutit např. solí, cukrem, různým kořením nebo sýrem.
Materiál
Jako materiál bývá nejčastěji uváděn:
- Odolný plast – levnější varianta s nižší životností
- Nerez – kvalitnější modely
- Kombinace materiálů – velmi často i skleněné části umožňující sledování přípravy
Výrobci a ceny
Výrobců nabízející tento typ přístrojů je celá řada. Mezi nejoblíbenější patří např. značky Klarstein, Princess, Concept nebo Guzzanti.
Základní pořizovací cena strojů na popcorn je poměrně nízká. Základní modely koupíte od cca 500 Kč a může se jednat o přístroje pro přípravu s olejem i bez něj. Pro náročnější uživatele jsou určeny popcornovače v cenové relaci kolem 2000 Kč. Přístroje nad 2000 Kč slouží k přípravě většího množství popcornu a vyplatí se při pravidelném používání.
Otázky a odpovědi
Podle čeho vybírat typ stroje na popcorn?
Jaká kukuřice je vhodná pro přípravu popcornu?
Různé typy produktů porovnejte zde.