Nejlepší kávovary 2025 a jak vybrat
Nechcete turka ani instantní kávu - vyberte si vhodný kávovar pro vás. V čem se liší?
Jak vybrat kávovar
- Kávovary dělíme podle druhu připravovaného nápoje na espressovače a na filtrovanou kávu.
- Filtrovaná káva nepatří mezi nejoblíbenější, ale jsou i ti, kteří na ni nedají dopustit. K přípravě se používá mletá káva, buďto koupená nebo doma umletá.
- Při výběru některého z typů spotřebičů je třeba přemýšlet o koupi příslušenství, které při přípravě nápoje jistě oceníte.
Kávovar - náš výběr




Automatické kávovary





Kávovary na kapsle





Pákové kávovary




Retro kávovary




Jak vybrat kávovar
Druhy kávovarů
Kávovary dělíme podle druhu připravovaného nápoje na espressovače a na filtrovanou kávu.
- První z nich je určený pro milovníky silné chutě, vůně, pěny a mléčných nápojů. Espresso je nejrozšířenějším kávovým nápojem. Připravíte ji ze 7 gramů mleté kávy, přes kterou proteče horká voda během 20 vteřin pod tlakem 9 barů. Ve výsledku dostanete asi 30 ml silné aromatické kávy. Espresso je základem pro další oblíbené nápoje jako cappuccino nebo caffe late.
- Druhý typ ocení ti, kteří si potrpí na méně aromatickou a ne tolik silnou kávu. Filtrovaná nebo také překapávaná káva se připraví tak, že horká voda prochází přes kávu při normálním tlaku. Takový nápoj je řidší, obsah kofeinu je ale vyšší. Překapávaná káva je alternativa k nezdravému turkovi.
Přístroje na přípravu espressa se dělí na tři kategorie: automatické, pákové a kapslové. Liší se náročností na přípravu a údržbou.
Kapslové
Velmi oblíbený typ přístroje, který pořídíte za nižší cenu. Kávu připravíte rychle, nejedná se ale o čerstvě namletou kávu. Tento typ se těší velké oblibě zejména pro jednoduchost přípravy. Stačí vložit do přístroje kapsli a stisknout tlačítko. K výhodám patří i rychlé nahřátí mléka a vody, takže káva je připravená během chvíle. Výhodou kapslí je pak jejich dlouhá trvanlivost a uchovávání aroma v ochranné atmosféře. Koupíte i kapsle s různými druhy nápojů, případně kombinaci dvou kapslí s kávou a mlékem. Můžete tedy připravit cappuccino nebo dětem horkou čokoládu. Dražší modely jsou vybaveny parní tryskou na přípravu mléčné pěny.
Nevýhodou je to, že nepřipravíte jinou kávu než tu z kapsle. Před samotnou koupí je třeba zjistit, jaká káva vám vyhovuje a pak teprve kupovat kávovar. Většinou jsou totiž použitelné jen kapsle výrobce kávovaru. Počítejte i s vyšší cenou za jeden šálek.
Výhody | Nevýhody |
---|---|
Nízká pořizovací cena | Vysoká cena kapslí |
Rychlá a jednoduchá příprava | Lze použít kapsle pouze od výrobce kávovaru |
Trvanlivost a uchování aroma v kapsli | Tvorba množství těžko recyklovatelného dopadu |
Snadná údržba | Kvalita výsledného šálku |
Možnost přípravy i nekávových nápojů |
Pákové
Jsou určeny pro milovníky kávy, kteří si přípravu tohoto nápoje vychutnávají. Kávovar vám kávu uvaří, vy se ale budete muset postarat o přípravu. Ta ale není úplně jednoduchá a zabere více času. O to více ale bude chutnat.
Kávu je třeba namlet a napěchovat sítko v páce. Samotné pěchování zabere určitý čas a je třeba trochu cviku a trpělivosti. Poté přístroj kávu propasíruje do šálku. Kávovary bývají vybaveny parní tryskou, která za vaší asistence připraví mléčnou pěnu. Můžete si tak vychutnat i další druhy mléčných nápojů.
S pořízením tohoto typu budete muset investovat i do mlýnku na kávu a konvičky na mléko. Některé typy jsou již mlýnem vybaveny, jejich pořizovací cena je ale poměrně vysoká. Lze použít i kupovanou mletou kávu, ale nedocílíte oné lahodné chuti a vůni, pro kterou jsou tyto modely tak oblíbené.
Výhody | Nevýhody |
---|---|
Nízká pořizovací cena | Náročná příprava |
Nízká cena za šálek | Náročnější údržba |
Výborná chuť | Nutný mlýnek |
Ekologické – tvorba bioodpadu |

Dobrá volba pro opravdové milovníky kávy, iStock /nata_zhekova
Automatické
Příprava je velmi jednoduchá. Stačí stisknout tlačítko a vše ostatní zařídí kávovar. Kávu namele, upěchuje i spaří. Mezi velké výhody patří i to, že přístroj dodržuje přesné pokyny pro přípravu nápoje. Připraví tedy již zmíněných 7 gramů kávy, provede extrakci trvající asi 30 vteřin a nalije celkový objem 25 – 30 ml do šálku. Samotná příprava zabere pouze pár vteřin.
Není pro něj problém připravit také latte macchiato nebo cappucino. Pokud si zakoupíte model se zásobníkem na mléko, zvládne celou přípravu. Pokud zásobník nemá, máte k dispozici trysku na horkou páru, pomocí které dokážete mléko našlehat sami. Tryska umí dodat i horkou vodu, která se hodí na přípravu čaje.
Další, co dozajista oceníte, je skutečnost, že se umí sám vyčistit. Je vybaven funkcí propláchnutí, odvápnění a umí vyčistit i vnitřní části. Pokud nechcete investovat do koupi nových šálků, pořiďte si model s nastavitelnou výškou výpustě.
Výhody | Nevýhody |
---|---|
Jednoduchá příprava | Větší rozměry |
Použití mleté i zrnkové kávy | Vyšší cena |
Ovládací panel s LCD displejem | |
Vestavěný mlýnek | |
Automatické čištění | |
Automatická příprava mléčné pěny |
Filtrovaná káva
Tato káva nepatří mezi nejoblíbenější, ale jsou i ti, kteří na ni nedají dopustit. K přípravě se používá mletá káva, buďto koupená nebo doma umletá. Příprava je jednoduchá, voda protéká skrz filtr. Filtry mohou být jednorázové papírové nebo sítka, která lze použít opakovaně. Výsledný nápoj se vyznačuje nahořklou chutí, což je způsobeno delší dobou filtrování. Pořizovací cena výrobků na přípravu této kávy je daleko nižší než pořízení espressovačů. Pohybuje se řádově do 1 000Kč.
Moka konvička
Připraví kávu se silnou chutí s vyšším obsahem kofeinu. Příprava je velmi jednoduchá a použít můžete jakoukoliv kávu. Konvice se skládá ze tří dílů. Do spodní části nalijete vodu, do sítka nasypete kávu a zašroubujete. Voda, která se vypařuje, prochází skrz kávu a ve třetí části konvice mění na výsledný nápoj. Káva se vaří na klasické plotně. Je možné zakoupit i konvičku s integrovaným topným tělískem.
Výhody | Nevýhody |
---|---|
Nízká pořizovací cena | Malé množství připravené kávy |
Snadná příprava | Nahořklá chuť při převaření |
French press
Patří k nejoblíbenějším způsobům přípravy filtrované kávy na světě. Výsledný nápoj je chuťově velmi dobrý a téměř se vyrovná pravému espressu. Také příprava je jednoduchá. Mletou kávu nasypte do skleněné nádoby. Je lepší, pokud je nádoba nahřátá. Zalijte ji horkou, ne však vroucí vodou, promíchejte a přiklopte horní částí s filtrem. Po přibližně čtyřech minutách píst stlačte dolů a nápoj přelijte do šálků. Ideální teplota vody je dolem 93°C.
Výhody | Nevýhody |
---|---|
Nízká pořizovací cena | Nutnost mlýnku |
Snadná příprava | Nutnost dodržet postup přípravy |
Větší množství kávy |
Překapávače
Další z oblíbených způsobů přípravy filtrované kávy. Také zde je postup přípravy jednoduchý. Na papírová filtr nebo sítko rozprostřete kávu, tu pak přelijte horkou vodou o teplotě nejlépe 93°C. Jakmile voda proteče, je příprava u konce. Použít můžete kávu doma čerstvě nemletou nebo i koupit již namletou. Čím bude namletá jemněni, tím bude silnější. Pořizovací cena je nízká. Koupit můžete také dražší modely, vybavené časovačem, které vám přípravu nápoje usnadní.
Výhody | Nevýhody |
---|---|
Nízká pořizovací cena | Nutnost mlýnku |
Snadná příprava | Méně výrazná a nahořklá chuť |
Větší množství kávy |

Stylový překapávač na kávu, iStock / Arlette Lopez
Příslušenství
Při výběru některého z typů spotřebičů je třeba přemýšlet o koupi příslušenství, které při přípravě nápoje jistě oceníte. Mezi příslušenství patří mlýnek, napěňovač mléka, konvička, odměrka na kávu nebo pěchovačka, kterou využijete u pákových kávovarů.
Mlýnek
Mlýnek je to nejdůležitější příslušenství. Pokud nebude káva namletá správně, nikdy nedocílíte požadované chuti. Pořídit si můžete ruční nebo elektrický mlýnek. Elektrické mletí kávy přípravu urychlí a usnadní. Zvolit můžete mezi typy s mlecími kameny, noži nebo tříštivé mlýnky. V posledních zmíněných namelete také byliny a koření. Toto zařízení se pořídíte od 1 000 – 5 000 Kč. Záleží na tom, kolik chcete investovat.
Napěňovače mléka
Díky těmto zařízením připravíte nadýchanou mléčnou pěnu. Ruční napěňovač představuje nejlevnější řešení. Mléko se napění otáčením kliky. Takovou výrobou se mléko neohřívá a pěna není kvalitní.
Elektrický model pak můžete přirovnat k ručnímu mixéru. Stačí ho ponořit do studeného nebo teplého mléka a během chvilky vytvoří pěknou pěnu.
Automatický napěňovač vyrobí pěnu jako z kavárny. Stačí nalít mléko do nádoby, zmáčknout možnost studené či teplé pěny a chvilku počkat na výsledek. Cena těchto pomocníků je odvozená od typu výrobku a pohybuje se od 100 do 1 000 Kč.
Ostatní
Konvičku na mléko pořizujte z nerezové oceli. Hodí se zejména u kávovarů vybavených tryskou na horkou páru. Správnou teplotu mléka poznáte snadno. Až vás bude konvička pálit v dlani tak, že ji nebudete moct udržet, je teplota ideální. Touto metodou se vám nestane, že byste mléko přepálili. Konvička se prodává v různých velikostech a pořizovací cena je do 500 Kč.
Pěchovadla se vyrábí v několika provedeních. Mezi nejoblíbenější patří kombinace nerez – dřevo. Pokud není součástí výbavy výrobku, bude se vám hodit při výběru kávovaru pákového. Pořizovací cena je vyšší. Pohybuje se do 1 000 Kč.
Funkce
Stejně jako u jiných spotřebičů, i v případě kávovarů máte na výběr velké množství doplňkových funkcí, které vám usnadní práci. Zde je přehled některých funkcí, na které můžete při výběru narazit.
Nastavení hrubosti mletí
Hrubost namleté kávy má vliv na celkové chuti nápoje. Pokud je mlýnek zabudován v espressovači, je výhoda, jestli umožňuje nastavení hrubosti podle vašich představ. Ne všechny modely ale tuto funkci nabízí.
Nastavitelná výška výpusti
Nastavitelná výška je již běžným vybavením automatických espressovačů. Je ideální při přípravě různých druhů nápojů. Můžete používat různě velké šálky nebo skleničky.
Pěnění mléka
U kávovarů se můžete setkat se třemi způsoby pěnění mléka. Manuální šlehání je ten nejjednodušší. Vyžaduje určitý cvik a jeho výhodou je to, že si pěnu našleháte tak, jak vám to bude vyhovovat. Automatické pěnění nevyžaduje vaši asistenci. Přístroj obstará vše sám. Kvalitu pěny tedy nijak neovlivníte a musíte se spokojit s tím, co vám kávovar nabídne. Poloautomatické pěnění nabízí možnost volby. Pěnu si necháte našlehat, případně ji vyrobíte sami. Přístroje nabízející poloautomatické šlehání, jsou vybaveny hadičkou, která nasává mléko přímo z krabice.

Přivpavte si lahodný mléčný nápoj, iStock /Anton Ostapenko
Automatické čištění a odvápnění
Mnoho přístrojů je těmito funkcemi vybaveno. Automatické čištění provede proplach, při kterém odstraní případné nečistoty. Přístroje, které tuto funkci nemají, musíte vyčistit ručně. Není to nijak složité. Stačí jen nechat opakovaně vytéct horkou vodu z přístroje. Když voda teče čistá, máte hotovo.
Odvápňování je třeba provádět alespoň jednou do měsíce. Některé typy mají tento proces ve výbavě. Potom stačí postupovat podle návodu a odvápnění se provede samo. Kávovar vás na nutnost odvápnění upozorní sám.
Jestliže tato funkce k vybavení nepatří, musíte ji obstarat sami. Prostředek na odvápnění může být součástí balení, případně ho budete muset dokoupit.
Proces odvápnění není složitý. Podle návodu připravíte roztok a necháte ho projít přes přístroj. Některé kávovary vybavené displejem vás budou krok za krokem navádět, jinde si pomůžete manuálem, kde je celý proces popsán. Po odvápnění přístroj důkladně pročistěte čistou vodou.
Časovač
Přejete si svoji kávu vypít v určitou hodinu, třeba před odchodem do práce? S časovačem to není problém. Stačí nastavit přesný čas, kdy má být nápoj připraven.
Ohřev šálků
Většina modelů nabízí možnost nahřát šálky na vyhřívané ploše kávovarů. Pokud přístroj tuto funkci má, naservírovaná káva rychle nechladne, lépe udrží krémovou pěnu a bohatou chuť a aroma. Někdo tuto funkci neocení, pro jiné může být velmi důležitá.
Příkon a spotřeba
Tento údaj udává, kolik elektrické energie zařízení při své činnosti spotřebuje. Příkon ovlivňuje rychlost nahřívání. Můžete tedy volit spotřebiče s nižším či vyšším příkonem. Vaše volba nebude mít vliv na kvalitu nápoje.
Spotřeba je v případě kávovaru zanedbatelná. Pokud chcete co největší úsporu, volte model, který lze uvést do úsporného režimu.
Tlak
Výkon kávovaru se počítá na bary a patří mezi důležité údaje. Pokud patříte mezi milovníky espressa, je pro vás tento údaj důležitý. Pro přípravu kvalitního espressa se doporučuje výkon minimálně 9 barů. Ideální výkon se pohybuje kolem 15 barů. Tyto údaje většinou všechny kávovary splňují.
Doba přípravy
Příprava kvalitního espressa by měla zabrat asi 30 sekund. Pokud voda protéká kávou příliš rychle, nebude mít výraznou chuť. Pokud naopak poteče pomalu, může dojít k jejímu přepálení.
Cenové rozpětí
- do 10 000 Kč – s těmito přístroji připravíte dobrou kávu. Tyto modely nejsou vybaveny pokročilými funkcemi. Neobsahují ani přídavné vybavení. Pokud máte rádi klasické espresso a pěnu si ušleháte sami, nemá smysl investovat do dražších modelů.
- od 10 000 – 20 000 Kč – v této kategorii nejdete velké množství kvalitních přístrojů, které jsou vybaveny mnoha funkcemi a příslušenstvím. Přístroje vám umožní připravit mnoho druhů nápojů. V této kategorii si vybere každý.
- nad 20 000 Kč – modely jsou vybaveny velkou škálou různých funkcí a plnohodnotným příslušenstvím. Mezi funkce patří automatické odvápnění, časovač nebo volba oblíbeného nápoje.
Výrobce
Ke špičkám na trhu patří společnosti DeLonghi, Philips, Krups nebo Jura.
Víte, že…?
Většina výrobců nabízí kávovary v různých barvách. Nemusí být vždy jen černý nebo stříbrný. Co říkáte třeba zelené, modré nebo červené? Výjimkou nejsou ani barevné kombinace.
Pokud máte na kuchyňské lince málo místa, můžete koupit vestavěný kávovar. Je to moderní řešení a kávovar zapadne do celkového designu kuchyně.