Jak vybrat struhadlo
- Struhadlo je zcela nenahraditelným pomocníkem v každé kuchyni.
- Koupit můžete jednoduché ruční nebo moderní elektrické struhadlo.
- Klasické ruční struhadlo bývá vyrobeno z nerezového plechu, přičemž tyto modely se pyšní i dlouhou životností.
- Pozornost při výběru by měla být věnována také madlu, za které by mělo být možné
- Součástí elektrických struhadel jsou i různé kotouče, které lze jednoduše vyměnit.
- Elektrické struhadlo by mělo mít výkon alespoň 800W. Tyto struhadla se nebudou zasekávat ani při zpracovávání tvrdé zeleniny.
Struhadlo - náš výběr


Elektrická struhadla




Ruční struhadla

Struhadla na brambory

Jak vybrat struhadlo
Typy struhadel
Mezi nejstarší a stále nejběžnější patří klasická kovová struhadla, které v ruce někdy držel snad každý. A pak je tu ještě moderní provedení tohoto pomocníka v elektrické verzi.
Ruční
Manuální struhadla jsou nejčastěji vyráběna z nerezu, méně kvalitní jsou pak plastová.
- Jsou k dostání v mnoha různých provedeních, od opravdu malých, po klasický čtyřhranný typ.
- Některá struhadla disponují pouze jedním typem břitů, jiná mají jemnější i hrubší břity, nebo umožňují krájení na tenké plátky. Manuální nerezová struhadla jsou určena pro menší množství potravin, práce s nimi je náročnější jak časově, tak fyzicky. Jejich výhodou je zejména skladnost, rychlá údržba.
Typ ručního struhadla | Využití | ||
---|---|---|---|
Ploché | Jen běžné strouhání | ||
Hranaté | Více odlišných strouhacích ploch |
Elektrické
Elektrická struhadla jsou určená hlavně na větší množství zeleniny a ovoce. Své využití pak mají i při pečení, s jejich pomocí můžete namlet ořechy, mandle, čokoládu nebo jiné suroviny. Elektrická struhadla jsou ve většině případů dodávána s různými typy břitů a umožnují strouhat na různé hrubosti, dále krájí na plátky, melou a drtí.

Elektrické struhadlo zvládne zpracovat velké množství surovin, iStock / andreygonchar
Materiály
Kuchyňské ruční struhadlo je zcela nejčastěji vyrobeno z poměrně tenkého kusu nerezového plechu. Řeč je samozřejmě o oné strouhací části. Narazit však můžete taktéž na plastovou variantu, nicméně ta není tak vhodná, protože jednak dochází k docela rychlému otupení ostrých plastových částí sloužících ke strouhání a jednak je výsledný efekt strouhání rozporuplný. Zdaleka nedosahuje kvality struhadel s nerezovými materiály. Stejné materiály se používají i na výrobu elektrických struhadel.

Kvalitní struhadla jsou vyrobena z nerezi, iStock / Liudmila Chernetska
Víte, že…?
I v případě vhodnějších nerezových struhadel je dobře si vybírat modely, jejichž nerezový plech je spíše o něco tlustší, protože je třeba mít na paměti, že strouhací plochu nejde dodatečně nijak ostřit a ani měnit.
Rukojeť ručního struhadla
Každé struhadlo by mělo být vybaveno také rukojetí, za kterou jej lze držet, případně při položení přidržovat tak, abyste mohli efektivně strouhat.
- Dříve byly rukojeti vyrobeny rovněž z nerezového plechu a přímo tak zpravidla navazovaly na strouhací část. Šlo o velmi praktické řešení, co se týká životnosti struhadla. Na druhou stranu ergonomie a pohodlí držení nebylo z nejlepších.
- V dnešní době se proto častěji setkáte s plastovými rukojeťmi. Ty mohou být různě velké i zakřivené tak, aby se co nejlépe držely. Často bývá ve stejném plastovém duchu vyvedena také spodní část struhadla, aby jednak ladila a jednak neodírala materiál, na kterém je struhadlo položeno či opřeno.
Příslušenství k elektrickému struhadlu
Součástí elektrických struhadel je omezené množství příslušenství. Nejvíce toho nabízí multifunkční struhadla.
- Chybět by neměly náhradní břity a každé struhadlo by mělo být dodáváno s pěchovadlem, kterým můžete strouhanou surovinu bezpečně přitlačit na strouhači mechanismus.
- Součástí některým modelů je i nádoba, do které nastrouhaná surovina padá.

Součástí struhadla může být i miska, iStock / VlarVix
Kotouče
Díky kvalitním kotoučům si struhadlo poradí s jakoukoliv zeleninou nebo jinou surovinou bez toho, aby se nějakým způsobem zadrhávalo nebo dokonce zastavovalo. Kotouče, ať už jsou v jakékoliv podobě, by měly být vyrobeny z kvalitní nerezové oceli.
Víte, že…?
Struhadlo by mělo mít nejen ostré plochy, ale mělo by se také pohodlně držet, doporučuje se jej tak vždy vyzkoušet.
Ceny
- Základní jednostranná struhadla s kovovou rukojetí pořídíte za pár korun, typicky pod hranicí 50 Kč.
- Jedná se o menší typy, větší snadno zakoupíte do 100 Kč. Zhruba od 150 Kč pak pořídíte struhadla s více hranami a tedy širším využitím.
- Cena pak narůstá například za lepší rukojeti nebo v případě šestihranných struhadel, kdy se může pohybovat i kolem 300 Kč.
- Elektrická struhadla lze koupit v rozmezí cca 700 – 2 000Kč. Elektrická struhadla koupíte samostatně, velmi často vak bývají součástí kuchyňského robota.