Jak vybrat zahradní udírnu
- Čerstvě připravené uzené maso je vyhlášená, ale také tradiční delikatesa, kterou rád ochutná opravdu každý.
- Vlastní zahradní udírna vám pak umožní přípravu masa v pohodlí domova.
- Domácí uzení není nic složitého, a i když vám zabere více času než klasické grilování, bude výsledek jistě stát za to.
- Základem je výběr nejvhodnější udírny právě pro vás.
Zahradní udírna - náš výběr





Dřevěné zahradní udírny



Zahradní udírny s grilem





Elektrické zahradní udírny



Jak vybrat zahradní udírnu
Typ
Dřevěná, zděná
Jedná se o typy udíren, které nejčastěji najdete jako součást venkovního posezení. U obou provedení se dá říct, že se jedná o tradiční řešení, které vám doporučí každý, kdo se uzení masa opravdu věnuje. Udírny zajistí masu charakteristickou chuť. Nespornou výhodou je také dostatek prostoru, který nabízí. Oba typy pak slibují nízké pořizovací i provozní náklady. Na druhou stranu dřevěná i zděná udírna používá jako topivo dřevo, kterého musíte mít vždy dostatečnou zásobu. Samo uzení je nutné kontrolovat a to si žádá určitou míru zkušeností.
Elektrická
Elektrické udírny nabízí vyšší komfort používání, protože celý proces je zautomatizovaný. Stačí nastavit požadované parametry a dobu uzení. Také odpadá starost se dřevem a jeho přípravou. Tento typ má zpravidla menší rozměry je tedy vhodná i do menších prostor. Vyrábí se i v přenosné variantě. Pro milovníky uzeného masa bude pravděpodobně fakt, že chuť nebude taková jako u předchozích typů. Také počítejte s vyšší pořizovací cenou.
Provedení
Domácí udírny mohou mít nejrůznější provedení a to více méně souvisí s tím, jak a kde chcete udírnu využívat. Možnosti jsou tedy následující.
Typ udírny | Popis |
---|---|
Pevná zahradní | Jedná se o klasický typ domácí udírny, která má své stálé místo; většinou je v dřevěném nebo zděném provedení |
Přenosná stolní | Tento typ je v hodný pokud bojujete s prostorem; lze ji umístit např. i na terase; udírny mohou disponovat klasickým topeništěm nebo fungovat na zdroj elektrické energie; udírny jsou menších rozměrů, takže nabízí omezenou kapacitu |
Kombinovaná s grilem | Může se jednat o udírnu s grilem nebo primárně o gril s udírnou; umožňuje tedy více možností příprav pokrmů a to i najednou; udírny mohou být na dřevo nebo elektřinu, ve formě pevné i přenosné |
Multifunkční | Jsou často využívány přímo v domácnostech; kromě uzení mohou nabízet i možnost pečení masa; opět se používá jako topivo dřevo nebo elektrická energie, případně jejich kombinace |
Izolovaná | Specifický typ udírny, který lze mít v provozu i při teplotách pod 5 °C, což umožňuje uzení i v zimních měsících na rozdíl od většiny předcházejících typů |
Automatická, digitální | Pokročilejší typ multifunkční udírny; celý proces uzení probíhá automaticky včetně dávkování dřevěné směsi a regulace teploty |
Víte, že…?
Úplně nejmenší modely udíren mohou jako zdroj tepla využívat např. lihový hořák nebo svíčku. Tady už se ale nebude jednat o uzení jako takové, ale udírny využijete např. na douzení již tepelně zpracovaného masa.
Materiál
Materiál konstrukce udírny se zpravidla odvíjí od základního typu. Nejčastěji se tedy používá dřevo, zdivo nebo kov, případně kombinace materiálů.
Jumon Dřevěná udírna zahradní 50x50x60+ topeniště dvířka komín
Dřevo
Dřevo je tradiční materiál používaný pro stavbu udíren. Nejčastěji se používají desky ze smrkového dřeva. O tento typ udíren je nutné řádně pečovat, jedině tak zajistíte dlouhou životnost a odolnost vůči povětrnostním vlivům. Nicméně díky dřevu získá uzené maso opravdu jedinečnou chuť.
Udírny ze dřeva se zpravidla používají od jara do podzimu, ale existují i modely opatřené izolací, u kterých je možnost provozu i v zimě.
Zdivo
Používají se bílé nebo klasické červené cihly, které dodají stavbě tradiční vzhled. Udírny pak mohou stát samostatně nebo být součástí např. otevřeného krbu apod. Zděné udírny se vyznačují svou bytelností, dlouhou životností a také možností celoročního používání. Cihly dobře kumulují a dlouho drží teplo, což vyváží delší roztápění udírny. Navíc se jedná o prakticky bezúdržbovou variantu.
Tento typ nebývá běžně nabízen jako hotový výrobek, zpravidla je nutné si ji postavit svépomocí nebo oslovit odborníka. Při stavbě je nutné dodržet technické parametry, které zajistí její správné fungovaní.
Kov
Kovové udírny slibují prakticky bezúdržbový provoz, ale také jednoduché zpracování. Používají se následující materiály:
- Nerezová ocel – materiál garantuje delší životnost a zdravotní nezávadnost; udírny budou mít pravděpodobně vyšší hmotnost a také pořizovací cenu
- Pozinkovaný plech – materiál není tak odolný jako ocel; je zde nutnost udírnu před prvním použitím vypálit; jedná se o modely s menší hmotností a nižší cenou; prodávají se i ve variantě s izolací, která umožňuje její používání, kdy teploty dosahují 0°C.
Výrobci a ceny
Cenově pak lze udírny rozdělit do tří kategorií:
- Do 3000 Kč – většinou se jedná o malé přenosné elektrické udírny; kvalita výrobků bude průměrná; přístroje jsou vhodné na základní použití; v horní cenové relaci můžete narazit i na dřevěné zahradní udírny, které ale pravděpodobně nebudou obsahovat žádné příslušenství
- 3000 Kč až 10000 Kč – v nabídkách najdete jak větší elektrické udírny s uspokojující kapacitou, tak dřevěné udírny s veškerou výbavou; kvalita výrobků samozřejmě roste úměrně s jejich cenou, což se odrazí především na použitém materiálu
- Nad 10000 Kč – udírny z kvalitních materiálů a špičkového designu; od cca 20000 Kč se již dá mluvit o profesionálních udírnách; cena se pak může vyšplhat i do řádů statisíců korun
Otázky a odpovědi
Jakého výrobce zvolit?
Jak vybrat zahradní udírnu?
Různé typy produktů porovnejte zde.