20 nejlepších indukčních sporáků 2023
Kombinované elektrické sporáky s indukční deskou.
Jak vybrat indukční sporák
- Indukční deska funguje na principu elektromagnetické indukce.
- Největší předností je úspornější provoz.
- Při výběru je rozhodující dispozice vaší kuchyně a váš osobní vkus.
- Indukční desky mají i velký počet různých funkcí.
Indukční sporák - náš výběr





Indukční sporáky Electrolux





Indukční sporáky Amica





Indukční sporáky pečení v páře





Jak vybrat indukční sporák
Výhody a nevýhody indukčního sporáku
Indukční sporák se na první pohled neliší od klasického sklokeramického. Jeho největší předností je zejména úspornější provoz než v případě ostatních elektrických spotřebičů.
V indukční desce je ukrytá cívka se silným magnetickým polem, které působí přímo na dno hrnce a tím ho ohřívá. Na rozdíl od jiných typů varných desek, které pracují s rozžhavenou spirálou nebo hořícím plynem, se teplo negeneruje pod nádobou s jídlem, ale přímo ve dně nebo stěně hrnce. Po odstavení hrnce je deska mírně vlažná, protože přebírá teplo ze dna hrnce, sama ale žádnou tepelnou energii nevyzařuje.
Výhody | Nevýhody |
---|---|
Časová úspora – i v porovnání s plynovými sporáky má indukční přibližně o 30% kratší dobu vaření. | Speciální nádobí – pokud si pořídíte indukční sporák, budete muset používat speciální nádobí nebo speciální podložku z feromagnetického materiálu, které je určeno pro tento typ spotřebiče. Indukční varné desky vyžadují nádobí s magnetickým dnem, magnetický musí být i vnitřek nádoby. Pokud je nerezové nádobí potaženo hliníkem po stranách nebo uvnitř, nebude na indukčním sporáku fungovat. |
Úspora elektrické energie – jak už bylo řečeno, v porovnání se sklokeramickými sporáky dochází přibližně ke čtvrtinové úspoře elektřiny. | Vyšší pořizovací cena – indukční spotřebič patří k nejdražším typům na trhu. Zvažte proto, jestli se vám tento nákup vyplatí. |
Bezpečnost – indukční deska je bezpečná, protože se nezahřívá, takže se o ni nespálíte. Fungovat začínají, až když na ně postavíte hrnec, nemůžete ji tedy zapnout náhodně. | Povrch – veškeré škrábance nebo jiná poškození snižují výrazně životnost spotřebiče. Proto pro údržbu používejte pouze přípravky určené přímo pro indukční desky. |
Snadná údržba – povrch indukční plotýnky zůstává po celou dobu chladný, zbytky jídla, které na ni spadnou při vaření, se tedy nepřipalují. Je tedy možné desku kdykoliv otřít. | Elektromagnetické vlny – tento druh sporáku není příliš vhodný pro osoby s kardiostimulátorem. Pokud máte kardiostimulátor, doporučuje se před koupí indukční varné desky, poradit s lékařem |
Hlučnost – při vaření deska hučí a také vydává bzučivý zvuk. Hučení je způsobeno větrákem, který odvádí teplo z prostoru pod deskou. |
Víte, že…?
Pokud jste zvyklý nosit šperky i během vaření, existuje zde riziko jejich ohřátí. Týká se to řetízků, náramků i prstenů.
Volně stojící nebo vestavěný
Při výběru je rozhodující dispozice vaší kuchyně a váš osobní vkus. Volně stojící sporáky jsou k dispozici v šířkách 50, 55 a 60 cm. Jsou levnější a jejich instalace je méně náročná. Toto řešení je praktické, zejména pokud měníte starý spotřebič za nový. Nevýhodou tohoto řešení může být mezera, která vznikne mezi sporákem a kuchyňskou linkou. Ta se bude špatně udržovat.
Vestavěné sporáky se zabudovávají do kuchyňské linky. Varná deska i pečící trouba mohou být odděleny jedna od druhé, pokud mají samostatné ovládání. V opačném případě se jedná o polyvalentní troubu a varnou desku, tzn., že varná deska a trouba se ovládají společně.
Možnosti varné desky
Indukční deska je moderní zařízení, které ví, jak přípravu jídla urychlit a zefektivnit. Nabízí řadu funkcí a množství bezpečnostních opatření. Pro větší přehlednost některé dostupné funkce představíme:
- Booster – rychlý var je maximální výkon plotny pro rychlejší ohřev
- Rozpoznání přítomnosti hrnce – pokud není na zapnuté plotně postaven hrnec, nebude docházet k ohřevu.
- Zámek ovládání – neboli dětská pojistka, zabraňuje náhodnému zapnutí desky.
- Automatické vypnutí – pokud po odstranění hrnce zapomenete desku vypnout, vypne se po určité době sama.
- Automatická ochrana proti přetečení – v případě, že se tekutina dostane na povrch desky, dojde k jejímu automatickému vypnutí. Jedná se o bezpečnostní prvek, který zabraňuje popálení nebo poškození.
- Časovač – díky ní můžete nastavit přesnou dobu vaření.
- Stop and go – umožňuje přerušit vaření a poté v něm pokračovat se stejným nastavením výkonu.
- Bridge – díky této funkci je možné spojit dvě menší ohřevné zóny v jednu velkou.
- Detekce velikosti nádobí – deska se spustí pouze při kontaktu s nádobou, jejichž průměr je větší než 10 cm.
- Ochrana proti vznícení nádobí – maximální teplota varné zóny nepřesáhne 300°C a zabrání tak případnému vznícení oleje.
Ovládání a počet plotýnek
U indukčních desek se běžně setkáte se dvěma typy ovládání. Za prvé je to běžné dotykové ovládání, které je běžné také u klasických elektrických desek. Novější způsob je ovládání posuvné.
Standardní indukční deska má zpravidla čtyři varné zóny. Velice praktická je také deska, která nemá přesně vymezené varné zóny. Můžete ji proto využít po celé ploše.
Trouba
Indukční sporák je vybaven elektrickou troubou. Největší výhodou elektrické trouby je její přesná regulace teploty a možnost vybrat si ze spousty předvolených pečících programů. Co se týká tohoto typu sporáku jeho součástí, je elektrická multifunkční trouba. Ta může být horkovzdušná nebo parní.
Horkovzdušná
Horkovzdušná trouba se podobá klasické, disponuje ale více ventilátory, které lépe rozvádějí teplo. Díky tomu dochází k rovnoměrnějšímu propečení pokrmu. Lze také péct více plechů najednou a tím ušetřit, jak čas, tak i peníze.
Horkovzdušná trouba může být vybavena pouze ventilátorem, což je levnější varianta, která neumožňuje rovnoměrné propečení a v případě, že budete chtít péct více plechů, bude nutné je během pečení prohazovat.
Pokud je ale vybavena ventilátorem a kruhovým topným tělesem tyto starosti odpadají. Za tento komfort si ale budete muset připlatit.
Parní
Umožňuje zdravou přípravu pokrmů, kdy jsou pokrmy připravované pomocí horké páry. V této troubě lze péct, vařit i grilovat bez zbytečného používání tuků a pokrmy si navíc uchovají většinu vitamínů, minerálů i potřebných živin.
Multikunkční
Zakoupíte-li si sporák s multifunkční troubou, můžete využít parní i horkovzdušný režim. Za tyto možnosti si ale budete muset připlatit.
Volně stojící
Trouba ve volně stojícím sporáku se od vestavěné nijak neliší, pro její výběr tak platí stejná pravidla jako pro běžnou troubu. Ovládání může být digitální nebo je trouba vybavena mechanickými otočnými knoflíky. V případě, že se trouba ovládá otočnými knoflíky, bude se vám lépe udržovat v případě, že půjdou zasunout.
Praktičtější je také skutečnost, kdy je v okolí ovládacího panelu skleněný povrch, který jde snadno udržovat. Nerezová povrchová úprava je nepraktická, protože budete nuceni neustále leštit otisky prstů.
Teleskopický pojezd
Dalším praktickým řešením jsou teleskopické pojezdy, usnadní vám manipulaci s plechy. Jsou osazeny bezpečnostními zámky nebo pojistkami. Součástí každé trouby by měly být také vnitřní světla, pro snadnější přehled o připravovaném pokrmu.
Energetický štítek a údržba
Každý spotřebič je označen energetickým štítkem, který vás informuje o troubě daného sporáku. Najdete na něm informaci o typu trouby, objemu a energetické třídě.
Stejně jako je to v případě ostatních elektrických pečících trub i zde můžete vybírat mezi několika typy čištění vnitřních prostor.
Typ | Popis |
---|---|
Aqua clean | K čištění stačí nalít asi půl litru vody do pekáče, nastavit příslušný program a nastavit doporučenou teplotu na požadovanou dobu. Trouba se čistí pomocí páry, po skončení procesu stačí troubu vytřít. |
Katalytické stěny | Vnitřní stěny trouby jsou vyrobeny z mikroporézního smaltového materiálu, který je schopen spálit zbytky tuku a mastnoty. Nevýhodou tohoto čištění je ovšem omezená životnost, kdy je nutné desky uvnitř trouby vyměnit. |
Pyrolýza | Při tomto typu čištění je vnitřek trouby zahříván na vysokou teplotu, při které dochází ke spálení všech zbytků uvnitř trouby. Po skončení programu pak stačí troubu vytřít. |
Funkce trouby
Mezi funkce, které vám usnadní a zpříjemní přípravu pokrmů, patří:
- Infrapečení – nejvíce ho využijete pří přípravě velkého kusu masa, kdy je v podstatě ugrilováno za pomoci ventilátoru.
- Pizza pečení – tato funkce je možná v případě, že je trouba vybavena kruhovým topným tělesem a ventilátorem.
- Programovatelné pečení – umožňuje nastavit přesný průběh pečení pro určitý pokrm. Při opakované přípravě stačí zvolit přednastavitelný program.
- Rozmrazování – tento způsob pomalého rozmrazování je šetrný k potravinám.
- Turbo gril – určen k pečení větších kusů masa nebo drůbeže s kostmi. Používat ho můžete také pro zapékání a pečení dozlatova.
Cena
V nabídce prodejců najdete špičkové modely od předních výrobců kuchyňských spotřebičů, jako jsou Beko, AEG, Electrolux, Mora, Amica, Gorenje, Siemens nebo Whirlpool. Stačí si jen vybrat.
- Cena do 10 000 Kč – nejnižší cenová kategorie nabízí spotřebiče šířky 50 cm, objem trouby je kolem 60 litrů. Trouba je vybavena ventilátorem a má i 8 funkcí, nechybí gril, rozmrazování nebo pravý horký vzduch. Indukční deska má 4 plotýnky. V nejnižší třídě, ale mnoho vymožeností nečekejte.
- Cena od 10 000 – 20 000 Kč – zde si již vybere každý i ti náročnější. Rozměry spotřebičů mohou být až 60 cm, objem trouby přes 70 litrů. Samozřejmostí je moderní design. Horkovzdušné trouby jsou vybaveny některou ze samočistících funkcí a mnoho dalších funkcí. Také indukční desky nabízí doplňkové funkce.
- Cena nad 20 000 Kč – sporáky jsou vybaveny multifunkční troubou, která nabízí mimo jiné přípravu pokrmů v páře. Indukční desky mohou mít až 17 stupňů výkonu a stejně jako trouba veškeré možné doplňkové funkce. Pokud tedy chcete od tohoto spotřebiče vše, co nabízí, nebojte se investovat a vybírejte v tomto cenovém rozpětí.
Otázky a odpovědi
Má indukční vaření nevýhody?
Jaké funkce mají indukční desky?
Různé typy produktů porovnejte zde.