Elektrická trouba

Elektrické trouby - parní, horkovzdušné, vestavné i samostatné.

ca. 8 000 CZK
ca. 6 700 CZK
ca. 8 800 CZK
ca. 15 000 CZK
 
ca. 12 700 CZK
ca. 17 000 CZK
ca. 43 300 CZK
ca. 2 300 CZK
ca. 2 500 CZK

Jak vybrat elektrickou troubu

Elektrická trouba je vybavena tolika funkcemi, že je její používání doslova hračkou. V moderní troubě můžete rozmrazovat, grilovat, sušit ovoce a zeleninu, vařit v páře, zavařovat a nabízí toho mnohem více. Teplotu lze nastavit v rozmezí od 35°C do 300°C.
Tyto spotřebiče jsou v současné době nejvyužívanějším a nerozšířenějším typem dostupným na trhu.

Vybavení

Moderní trouby nabízí snadné ovládání, přesné nastavení teploty a mnoho funkcí. Nabízí také několik druhů ohřevu pro snadnější přípravu pokrmů. Použít tak můžete oboustranný nebo samostatný horní/dolní ohřev. Horkovzdušná trouba nabízí proudění horkého vzduchu po celém vnitřním prostoru.

Standardním vybavením každé elektrické trouby jsou prosklené dveře. Toto prosklení zabírá velkou část přední strany trouby. Je proto potřeba, aby byly dostatečně odizolované. Nebude tak zbytečně unikat teplo. Proto bývají dveře odizolované až čtyřikrát. Čím více je sklo odizolování, tím více lze ušetřit na energiích. Sklo je navíc ochlazováno ventilátorem. Díky tomu ochráníte členy rodiny před možným spálením.

Rozměry a design

Standardní rozměr vestavěné trouby je 60 x 60 cm. Setkat se můžete i s rozměrem 45 x 60 cm. Volně stojící trouba mívá šířku 50 nebo 60 cm.

Dalším parametrem, který označuje velikost trouby je pak její objem. Celkový objem je odvozen od počtu osob v domácnosti a také na tom, jak často budete troubu používat. Trouby o objemu 45 litrů jsou vhodné pro 2 osoby. Objem 45 – 70 litrů postačí pro klasickou rodinu a objem více než 70 litrů potom pro větší množství osob a častější využívání trouby.

Pečící trouby jsou vyráběny z oceli a smaltu v kombinaci se sklem. Výhodou těchto materiálů je dlouhá životnost a snadná údržba. Co se týká vzhledu, nejoblíbenějším typem je nerezové provedení, dále je to pak klasika v podobě bílé a černé barvy.

Volně stojící a vestavěná

K dostání jsou dva základní typy trub z pohledu možnosti jejich umístění. Jsou to trouby vestavěné nebo volně stojící.

Volně stojící

Tyto trouby jsou podstatně menší než vestavěné typy. Mají ale téměř ty samé funkce, jsou vhodné do menší kuchyně, často jsou součástí kuchyně na chatě nebo chalupě. Mezi jejich přednosti patří skutečnost, že je můžete libovolně přenášet. Některé tyto trouby mají navíc elektrické plotýnky, nahradí tak celý velký spotřebič.

Vestavby

Vestavěné trouby jsou v současné době velmi oblíbené a setkáte se s nimi častěji než s volně stojícími typy. Jejich velkou výhodou je skutečnost, že je lze zabudovat kamkoliv do kuchyňské linky. Trouba tedy již není umístěna pouze pod pracovní deskou a nemusíte se k ní ohýbat.

U vestavěných trub pak můžete ještě volit mezi samostatnou a kombinovanou troubou. Samostatnou vestavěnou troubu lze umístit kamkoliv. Tato trouba funguje zcela samostatně, má ovládání pouze pro troubu a nevyžaduje tedy stejný typ varné desky.

Pyrolytická trouba

Pyrolytická trouba je také samostatný spotřebič, ale součástí její výbavy je také ovládání varné desky. Z toho vyplývá, že je určena do kombinace s varnou deskou a musí být umístěna pod ní. Dále je nutné, aby byla jak deska, tak trouba od jednoho výrobce.

Víte, že…?

Společnost Ariete vytvořila produktovou řadu Vintage, která je určena pro všechny milovníky retro stylu. Pečící trouba této značky tak vypadá, jakoby zrovna vypadla z amerického bistra v 60. letech. Zaujme již na první pohled svými křivkami a velkými ovládacími knoflíky. Tento model se díky svým malým rozměrům hodí na každou chalupu.

Typy

Elektrické trouby se dělí do několika skupin podle toho, jaký způsob pečení nabízí. Vybírat můžete mezi klasickými troubami s ventilátor, troubami, které nabízí možnost horkovzduchu, nebo těmi, kde je možné pokrmy připravovat pomocí páry.

Horkovzdušné

Pří výběru elektrické trouby narazíte na pojem horkovzduch. V případě tohoto typu trouby dochází ke kolování horkého vzduchu uvnitř trouby, díky němuž je ve všech místech stejná teplota. Díky tomu můžete péct několik plechů současně, čímž zkrátíte dobu pečení a ušetříte peníze.

Horkovzdušné trouby mohou být vybaveny ventilátorem. Tento typ trouby je levnější. Ventilátor rozhání vzduch, který je předem ohříván jiným zdrojem tepla. Doporučuje se pro pečení maximálně dvou plechů současně. Během takového pečení je navíc nutné plechy prohodit, aby došlo k rovnoměrnému propečení.

V případě, že má horkovzdušná trouba kruhové topné těleso, bude vzduch vháněn do trouby již ohřátý. To umožňuje péct více plechů současně bez nutnosti s nimi jakkoliv manipulovat. Dražší modely pak mají ventilátor i kruhové topné těleso a obě funkce lze používat současně.

Parní trouby

Parní trouba umožňuje přípravu pokrmů pomocí horké páry. Tím si potraviny uchovávají veškeré živiny, především pak vitamíny. Lze ji využít pro vaření, pečení i grilování. Příprava v páře také zabraňuje vysoušení pokrmů, jako je tomu v případě pečení horkým vzduchem.

Spotřeba a ovládání

Při vybírání elektrické trouby nezapomeňte sledovat energetické štítky. Na nich naleznete energetickou třídy trouby, která se pohybuje v rozmezí A – G. Trouby mají označení A, ty nejúspornější pak A+++. Počet kW je uváděn na jednu hodinu pečení nebo na jeden celý program.

Mnoho modelů je možno ovládat pomocí mechanických knoflíků, což je pro mnohé jednodušší a pohodlnější. Další možností mechanického ovládání jsou Push knoflíky, neboli také otočné zasouvací knoflíky na ovládacím panelu. Tyto zamačkávací knoflíky mají vliv na design, ale mají i praktické využití. Pokud jsou zamáčknuté, je možné troubu snadněji vyčistit a také tak zamezíte nechtěnému zapnutí trouby dětmi.

Další skupina spotřebičů je již vybavena displejem s před nastavitelnými programy a jsou ovládány dotykově. V tomto případě lze navolit program na displeji, který bývá pro větší srozumitelnost obrázkový.

Údržba

Co se týká čištění vnitřního prostoru, existují dva základní způsoby samočištění a to pyrolytický a katalystický. Při pyrolytickém způsobu, který má označení Fast Clean, se krátkodobě v troubě zvýší teplota, nečistota je vypálena a po skončení procesu stačí setřít dno trouby.

Při katalytickém způsobu jsou tři vnitřní strany trouby pokryty plechy s porézní smaltovou úpravou. Tento materiál dokáže zničit tuky, které ulpěly na stěnách. Po skončení pečení tak stačí ponechat troubu po dobu 20 minut v režimu čištění a poté nečistoty setřít. Plechy je ale nutné každých 5 -6 let vyměnit.

Další možnost údržby nabízí některé modely vybavené funkcí Aqua Clean. Trouba se v tomto případě čistí pomocí páry. Nalijete asi půl litru vody do pekáče, který poté vložíte do trouby a necháte zahřívat předepsanou dobu na doporučené teplotě. Celý proces je podrobně popsán v manuálu každého spotřebiče. Po skončení procesu se vnitřek trouby pouze vytře.

Funkce

Elektrické trouby mají mnoho nejrůznějších funkcí, které vám usnadní práci a také ušetří čas a peníze. Kromě funkcí trouby nabízí přehledné displeje, vnitřní osvětlení a také ochlazování dvířek a madel trouby. Mezi další vylepšení může patřit výklopný gril, teleskopické výjezdy nebo výsuvné pečící vozíky.

Nové trouby jsou ve většině případů dovybaveny rošty a pekáči. Jestliže jich budete potřebovat více, je dobré, dokoupit je současně s novou troubou. Předejdete tak možným problémům způsobeným nesprávnými rozměry.

Funkce Popis
Programové pečení Umožňuje nastavit celkovou dobu pečení.
Pizza pečení Pokud máte rádi pizzu a často ji připravujete, můžete mít troubu, která je určená výhradně tomuto pokrmu. V opačném případě je ale tato funkce zbytečná.
Udržování teploty V tomto případě lze troubu díky této funkci využít také jako sušičku na ovoce. Využijete ji také v případě, že budete chtít pokrm udržet v servírovací teplotě a předejdete tak opakovanému ohřívání.
Funkce Jet – Slouží pro rychlý předehřev trouby.
Mikrovlnka – Pokud nevlastníte mikrovlnnou troubu a ani ji neplánujete pořizovat, vynahradí vám je klasická trouba, která je vybavena mikrovlnami.
Termosonda Po zasunutí do pečeného pokrmu můžete kontrolovat jaká je jeho aktuální teplota. Termosondu lze dokoupit i samostatně.
Infrapečení Nejvíce ho využijete při pečení masa, to se prakticky ugriluje za použití ventilátoru.
Kompaktní zavírání dvířek Zaručuje tiché a šetrné zavírání dvířek s tlumeným dovíráním.
Odnímatelné dveře Umožňují celá dvířka odstranit a vyčistit tak i obtížně přístupná místa.

Cena

Jak již bývá pravidlem, s vyšší cenou trouby zpravidla obdržíte vyšší kvalitu výrobku. Je tedy pouze na vašem uvážení, jestli upřednostníte levnější nebo dražší model. U dražšího typu trouby je předpoklad, že bude mít nižší spotřebu, bude spolehlivější a bude vám sloužit déle. Dražší výrobek vám také nabídne delší záruku.

  • Od 2 000 – 5 000 Kč – v tomto cenovém rozpětí pořídíte volně stojící trouby s kapacitou do 40 litrů. Mezi dostupnými funkcemi lze najít horní a spodní ohřev, gril, horkovzdušné pečení nebo rozmrazování. Trouby mohou být také v kombinaci se dvěma elektrickými plotýnkami.
  • Od 5 000 – 10 000 Kč – zde se už jedná o klasické horkovzdušné trouby větších rozměrů a to i ve vestavěné verzi. Trouby mají objem kolem 70 litrů, nabízí množství funkcí, ovládání je mechanické nebo dotykové.
  • Nad 10 000 Kč – další typy horkovzdušných a parních trub, kdy objem trouby přesahuje 70 litrů. Ovládání může být mechanické i dotykové. Spotřebiče nabízí veškeré možné funkce, bezpečnostní prvky a mnohé příslušenství.

Top výrobci

Mezi nejlepší značky na trhu patří Mora, tuzemská značka, která nabízí cenově dostupné spotřebiče. AEG je německá značka, jejíž krédem je jednoduchost v obsluze a elegantnost ve vzhledu. Electrolux je další prověřenou značkou tentokrát ze Švédska. Nabízí mnoho kvalitních a spolehlivých výrobků.

Mezi další výrobce, které vás jistě nezklamou, pak patří výrobky značek Sencor, Guzzanti, Indesit, Bosch nebo Amica.

Nomination
Multifunkční sporák
Sporák s grilem
Všestranná vestavná
Parní vestavná
S teleskopickým výsuvem
Horkovzdušná
Pyrolitická
Chytrá pyrolitická
Stolní i s plotýnkou
Retro stolní
Image
Product
Electrolux EKC52550OX
Amica SHC 5831 X
GORENJE BO637E30X
ELECTROLUX EOC 5654AOX
Bosch HND 12PS50
AEG 47056 VS-MN
Electrolux EOC 5751FOZ
Bosch HNG6764S6
Orava EC 320
TKG Team Kalorik OT 2500
Maximální příkon
8045 W
7800 W
3.3 kW
2.75 kW
10386 W
3.5 kW
3.6 kW
3.2 kW
1.3 kW
Objem trouby
54 l
67 l
65 l
74 l
74 l
71 l
67 l
28 l
19 l
Energetická třída
A
A
A
A+
A
A
A+
A
Gril
Horký vzduch
Ventilátor
Šířka
50 cm
50 cm
59.7 cm
59.4 cm
60 cm
59.4 cm
59.4 cm
38.5 cm
44.2 cm
Výška
85.8 cm
85 cm
59.5 cm
59.4 cm
85 cm
59.4 cm
59.5 cm
38 cm
36.3 cm
Cena ca. 8 000 CZK ca. 6 700 CZK ca. 8 800 CZK ca. 15 000 CZK   ca. 12 700 CZK ca. 17 000 CZK ca. 43 300 CZK ca. 2 300 CZK ca. 2 500 CZK
  Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena