Nejlepší lisy na hamburgery 2024 a jak vybrat

Autorka: Klára Machátová | Aktualizováno: Květen 2024

VÍTĚZ SROVNÁNÍ
Lis na hamburgery

Jak vybrat lis na hamburgery

  • Perfektní hamburger musí mít ideální tvar a optimální výšku. Lisy na hamburgery slouží k tomu, aby byla každá porce masa dokonalá. Lisy na hamburgery mají podobu jednoduchých forem nebo přístrojů, které jsou většinou určeny pro gastronomické provozy
  • Výrobní materiál má vliv zejména na to, jak snadná bude údržba lisu. Možnost mytí v myčce na nádobí je vždy výhoda.
  • Lisy lze vybírat zejména podle toho, jak velké hamburgery v nich lze vytvořit. Někteří výrobci uvádí průměr masa, jiní výslednou váhu.

Lis na hamburgery - náš výběr

Lis na hamburgery
Zobrazit více
Tento hliníkový lis na hamburgery umožňuje formování mletého masa do vhodného tvaru a tloušťky pro rovnoměrné propečení. Je vybaven nepřilnavým povrchem s zářezy a může být použit pro různé druhy masa i kombinace s jinými ingrediencemi. Jeho rozměry jsou průměr 11,5 cm a výška 7,1 cm.
Zobrazit méně
Tepro Lis na hamburgery 8564
Výrobce: Tepro
Zobrazit více
Tepro Lis na hamburgery 8564 je zhotoven z litého hliníku s nelepivým povrchem. Opatřen plastovou držadlem, pěchovadlo lisu obsahuje drážky pro přípravu pokrmů. Jego průměr je přibližně 12 cm.
Zobrazit méně
Westmark Lis na hamburgery Tvořítko na hamburgery 62332260
Výrobce: Westmark
Barva: bílá;odstíny červené
Zobrazit více
Westmark Lis na hamburgery Tvořítko na hamburgery 62332260 je nástroj speciálně navržený pro tvarování hamburgerů. Pomocí tohoto zařízení můžete dosáhnout konzistentního tvaru a velikosti vašich hamburgerů. Tento lis je snadno ovladatelný a praktický pro použití v kuchyni.
Zobrazit méně
Zobrazit kompletní nabídku Lis na hamburgery

Jak vybrat lis na hamburgery

Jaký typ zvolit

Z konstrukčního hlediska je tento typ grilovacího náčiní rozdělit do dvou základních kategorií. Tou první jsou jednoduché formy, druhou skupinu tvoří přístroje, které zejména pro svou pořizovací cenu jsou vhodnější pro profesionální kuchyni.

Domácí výroba hamburgerů

Díky lisu si usnadníte práci při domácí výrobě hamburgerů, iStock / LightFieldStudios

Formy

Většina forem sestává z podkladní misky, do které se vloží masová směs a horního krytu (lisu), de facto se jedná o jakási tvořítka. Horní kryt je zpravidla opatřený rukojetí, která usnadňuje manipulaci. Obecně tyto lisy slouží k vytvoření stejně silných, vysokých a kulatých plátků masa. Možné je pak rozlišit dva základní typy:

  • Formy určené pouze pro tvorbu hamburgerů – tato varianta mnohdy umožňuje vytvoření i více kusů masa najednou; maso ale nelze ve formě následně ugrilovat
  • Formy jako grilovací nářadí – po vytvoření hamburgeru je možné přímo ve formě ugrilovat; jedná se o tzv. burgrovače.

Gastro lisy na hamburgery

V tomto případě se již jedná o větší manuální zařízení, která mají své uplatnění v nejrůznějších oblastech veřejného stravování od stánků s rychlým občerstvením až po hotely a restaurace. Účelem těchto zařízení je urychlit výrobu masa pro přípravu hamburgerů. Vzhledem k vyšší pořizovací ceně i větší náročnosti na prostor nejsou příliš vhodné pro použití v běžných kuchyních.

Typ lisuKladyZápory
FormySnadné použitíProces přípravy masa je pomalejší
 Některé formy umožňují vytvoření i dvou velikostí hamburgerů 
 Nižší pořizovací cena 
Gastro lisyRychlejší příprava i více kusů hamburgerů najednouVyšší pořizovací cena
  Větší nároky na prostor na pracovní ploše

Víte, že…?

Lis na hamburgery
Lis na hamburgery

Hamburger je pokrm, který zpravidla sestává z několika základních ingrediencí. Patří sem houska ideálně potřená kečupem a tatarkou, mleté maso, sýr a zelenina jako je cibulka, salát nebo rajčata. Kromě kečupu a tatarky lze použít i jiný dresing.

Z jakých materiálů se vyrábí

Dá se říct, že v tomto případě je výrobní materiál odrazem kvality. Mezi nejběžnější výrobní materiál patří litý hliník ideálně s nepřilnavým povrchem, nerezová ocel nebo plast. Litina je materiál, který se používá u lisů určených nejen k tvorbě hamburgeru, ale také jeho tepelné úpravě. Rozdíly v materiálech jsou také u rukojetí lisu. Setkat se lze např. s plastem nebo dřevem. Při výběru materiálu je důležitá zejména snadná údržba. Některé lisy je např. možné mít i v myčce na nádobí. Tato informace by měla být u výrobku vždy uvedena.

Muž připravuje hamburgery

Lisy a tvořítka se vyrábí nejčastěji z nerezové oceli, iStock / niwate bunlue

Velikost hamburgerů

Lisy na hamburgery se vyrábí v různých velikostech a samozřejmě ovlivňují i velikost výsledného hamburgeru. Někteří výrobci uvádí konkrétní rozměry formy, u jiných je pak uvedena hmotnost výsledného produktu.

  • V prvním případě se nejčastěji průměr formy pohybuje mezi 10 až 12 cm.
  • V případě gramáže masa se může jednat o hamburgery o hmotnosti 100 g, 125 g nebo 150 g. Některé lisy umožňují vytvoření i dvou různých velikostí.

Víte, že…?

Lis na hamburgery
Tepro Lis na hamburgery 8564

Na výrobu hamburgerů se nejčastěji používá mleté hovězí maso. To je nutné následně ochutit a to solí, pepřem nebo sekanou petrželkou. Přidat lze ale i další koření a ochucovadla např. dijonskou hořčici, worcestrovou omáčku, chilli, česnek atd.

Výrobci a ceny

Lisovací formy na hamburgery vyrábí např. Landmann, TESCOMA, Hendi, Weber a další. Jejich pořizovací cena se zpravidla pohybuje mezi 150 Kč až 100 Kč. Nejlevnější výrobky jsou zpravidla vyrobené z plastu nebo hliníku, dražší modely pak nejčastěji z nerezové oceli.
Mezi značky gastro lisů na hamburgery patří např. Import, Hendi nebo Sirman. Jejich pořizovací cena začíná na cca 3500 Kč a vyšplhat se může i ke 20000 Kč.

Otázky a odpovědi

Jak vybrat lis na hamburgery?

Pro běžné využití pro domácí přípravu tohoto pokrmu jsou naprosto dostačující lisovací formy nebo tvořítka. Hlavním parametrem je pravděpodobně velikost nebo váha výsledného produktu. Některé formy pak umožňují výrobu i více kusů masa najednou.

Existuje další příslušenství k lisu na hamburgery?

Lis na hamburgery je velmi jednoduché zařízení, které nevyžaduje žádné speciální příslušenství. Výjimkou jsou pouze papíry a fólie do lisů, které slouží k tomu, aby masová hmota nepřišla do kontaktu s přístrojem ani rukama toho, kdo ji připravuje.
Zobrazit kompletní nabídku Lis na hamburgery