Jak vybrat lis na hamburgery
- Perfektní hamburger musí mít ideální tvar a optimální výšku. Lisy na hamburgery slouží k tomu, aby byla každá porce masa dokonalá. Lisy na hamburgery mají podobu jednoduchých forem nebo přístrojů, které jsou většinou určeny pro gastronomické provozy
- Výrobní materiál má vliv zejména na to, jak snadná bude údržba lisu. Možnost mytí v myčce na nádobí je vždy výhoda.
- Lisy lze vybírat zejména podle toho, jak velké hamburgery v nich lze vytvořit. Někteří výrobci uvádí průměr masa, jiní výslednou váhu.
Lis na hamburgery - náš výběr
Jak vybrat lis na hamburgery
Jaký typ zvolit
Z konstrukčního hlediska je tento typ grilovacího náčiní rozdělit do dvou základních kategorií. Tou první jsou jednoduché formy, druhou skupinu tvoří přístroje, které zejména pro svou pořizovací cenu jsou vhodnější pro profesionální kuchyni.
Formy
Většina forem sestává z podkladní misky, do které se vloží masová směs a horního krytu (lisu), de facto se jedná o jakási tvořítka. Horní kryt je zpravidla opatřený rukojetí, která usnadňuje manipulaci. Obecně tyto lisy slouží k vytvoření stejně silných, vysokých a kulatých plátků masa. Možné je pak rozlišit dva základní typy:
- Formy určené pouze pro tvorbu hamburgerů – tato varianta mnohdy umožňuje vytvoření i více kusů masa najednou; maso ale nelze ve formě následně ugrilovat
- Formy jako grilovací nářadí – po vytvoření hamburgeru je možné přímo ve formě ugrilovat; jedná se o tzv. burgrovače.
Gastro lisy na hamburgery
V tomto případě se již jedná o větší manuální zařízení, která mají své uplatnění v nejrůznějších oblastech veřejného stravování od stánků s rychlým občerstvením až po hotely a restaurace. Účelem těchto zařízení je urychlit výrobu masa pro přípravu hamburgerů. Vzhledem k vyšší pořizovací ceně i větší náročnosti na prostor nejsou příliš vhodné pro použití v běžných kuchyních.
Typ lisu | Klady | Zápory |
---|---|---|
Formy | Snadné použití | Proces přípravy masa je pomalejší |
Některé formy umožňují vytvoření i dvou velikostí hamburgerů | ||
Nižší pořizovací cena | ||
Gastro lisy | Rychlejší příprava i více kusů hamburgerů najednou | Vyšší pořizovací cena |
Větší nároky na prostor na pracovní ploše |
Víte, že…?
Hamburger je pokrm, který zpravidla sestává z několika základních ingrediencí. Patří sem houska ideálně potřená kečupem a tatarkou, mleté maso, sýr a zelenina jako je cibulka, salát nebo rajčata. Kromě kečupu a tatarky lze použít i jiný dresing.
Z jakých materiálů se vyrábí
Dá se říct, že v tomto případě je výrobní materiál odrazem kvality. Mezi nejběžnější výrobní materiál patří litý hliník ideálně s nepřilnavým povrchem, nerezová ocel nebo plast. Litina je materiál, který se používá u lisů určených nejen k tvorbě hamburgeru, ale také jeho tepelné úpravě. Rozdíly v materiálech jsou také u rukojetí lisu. Setkat se lze např. s plastem nebo dřevem. Při výběru materiálu je důležitá zejména snadná údržba. Některé lisy je např. možné mít i v myčce na nádobí. Tato informace by měla být u výrobku vždy uvedena.
Velikost hamburgerů
Lisy na hamburgery se vyrábí v různých velikostech a samozřejmě ovlivňují i velikost výsledného hamburgeru. Někteří výrobci uvádí konkrétní rozměry formy, u jiných je pak uvedena hmotnost výsledného produktu.
- V prvním případě se nejčastěji průměr formy pohybuje mezi 10 až 12 cm.
- V případě gramáže masa se může jednat o hamburgery o hmotnosti 100 g, 125 g nebo 150 g. Některé lisy umožňují vytvoření i dvou různých velikostí.
Víte, že…?
Na výrobu hamburgerů se nejčastěji používá mleté hovězí maso. To je nutné následně ochutit a to solí, pepřem nebo sekanou petrželkou. Přidat lze ale i další koření a ochucovadla např. dijonskou hořčici, worcestrovou omáčku, chilli, česnek atd.
Výrobci a ceny
Lisovací formy na hamburgery vyrábí např. Landmann, TESCOMA, Hendi, Weber a další. Jejich pořizovací cena se zpravidla pohybuje mezi 150 Kč až 100 Kč. Nejlevnější výrobky jsou zpravidla vyrobené z plastu nebo hliníku, dražší modely pak nejčastěji z nerezové oceli.
Mezi značky gastro lisů na hamburgery patří např. Import, Hendi nebo Sirman. Jejich pořizovací cena začíná na cca 3500 Kč a vyšplhat se může i ke 20000 Kč.