Jak vybrat termostat lednice
- Termostat je takzvané srdce lednice, bez kterého by její funkce nebyla úplně možná
- Termostat může být společně s teploměrem, jestliže jej nemá lednice zabudovaný, skvělým průvodcem
- Existuje určitá teplota lednice, na kterou musí být termostat nastaven, aby nedošlo ke zkažení potravin
Termostat lednice - náš výběr
Termostaty do lednice Whirlpool
Termostat lednice Gorenje
Jak vybrat termostat lednice
Specifika teploty
Nastavení teploty je velice důležitou součástí provozu lednice. Jako většina v, že díky správné teplotě, zůstávají potraviny déle poživatelné. Díky správnému nastavení termostatu, ale předejdete daleko více věcem.
- Množení bakterií – většinu bakterií dokážete zlikvidovat, díky správně nastavené teplotě. Jedná se především o bakterie, které napadají potraviny a můžou vám způsobit nemalé zdravotní potíže.
- Prodloužení trvanlivosti potravin
- Úspora energie – jestliže nebudete přetěžovat teplotu, která je nastavena na minimum, bude úspora energie mnohem větší.
- Úspora financí – jestliže termostat správně nastavíte, budou vaše potraviny čerstvé a lednice spotřebuje méně elektřiny, ušetříte taktéž i peníze.
Nastavení teploty
Existují čtyři různé ideální teploty, doporučovány výrobci a to 0, 4, 5 a 8 °C.
- Obecně lze říci, že v rozmezí od 0 až 8 °C, je považováno za standardní. Většina bakterií by se v této teplotě neměla množit a ani přežít.
- Nejvyšší maximální hranice je 8 °C, ale i to už nemusí některým potravinám dělat dobře.
- Dalším teplotním extrémem je rozmezí 0 až 1 °C. Při takto nízké teplotě se vám potraviny rozhodně nezkazí a ocení ji především maso, avšak ve spodní části lednice můžou zmrznout.
Ideální teplota
Za nejideálnější teplou je považováno rozmezí 4 až 5 °C. Pod touto teplotou přežije opravdu malé množství mikroorganismů, málokteré z nich jsou schopné rozmnožování. Potraviny budou stále čerstvé a nebude hrozit jejich zamrznutí.
Funkce termostatu
Termostat slouží k regulaci teploty, je nedílnou součástí každé lednice. Jde o zařízení propojené se snímači teploty. Zachytí z nich údaje, které následné vysílá do kompresoru, který se zapne nebo vypne v závislosti na tom, zda je komora dostatečně studená nebo naopak až příliš nahřátá. Designově to vypadá jako kolečko či páčka s čísly. V prvé řadě byste si měli přečíst návod k obsluze, protože každý termostat funguje jinak.
Teploměr
Někdy se může stát, že nastavená teplota na termostatu neodpovídá realitě. Ty nejnovější lednice bývají opatřeny teploměrem, díky kterému si můžete údaje zkontrolovat. Jestliže jste majiteli staršího typu lednice, je vhodné si pořídit teploměr, díky kterému budete mít teplotu vaší lednice pod kontrolou.
Teploměr je vhodné umístit do prostředních poliček, jelikož se teplota drží uprostřed
Měření teploty by se mělo provádět každý den, abyste měli co nejpřesnější údaje
Kolísání teploty
Kolísání teploty je nejčastějším problémem, kterému můžete předejít díky teploměru. Problémem kolísání teploty mohou být různé důvody.
Špatné těsnění
I nová lednička může mít poškozené těsnění. Proto jej při kolísán teploty zkontrolujte, jako první věc. Těsnění doma nikterak neopravíte, musíte jej nechat vyměnit.
Naplněná lednička
Abyste předešli přeplněné lednici, měli byste zvážit, co je opravdu důležité koupit a co naopak zpracovat. Jestliže bude lednice přeplněná velkým množstvím potravin, bude spotřeba energie vysoká a problémy s kolísáním teploty budou rázem tu. Do lednice by se mělo dávat pouze určité množství potravin, které má daná lednice v doporučení.
Ucpané kondenzační cívky
Kondenzační cívky najdete na zadní či na spodní části lednice. Jsou náchylné na zanesení prachem a jinými nečistotami. V tomto případě je zapotřebí lednici pořádně vyčistit.
Skladování teplých pokrmů
Do lednice se nesmí dávat horké jídlo, už z více důvodů. Pokrm by se vám mohl zkazit a zkysnout, ale také teplota pokrmu vaší chladničce nepřidá. Pokrm tedy vkládejte do lednice řádně vychladlý.
Přecpaná kuchyň
Zejména si dejte pozor na to, aby lednice nebyla zbytečně obestavěna různými věcmi či dalšími spotřebiči. U každé lednice by mělo být minimálně 20 cm volného místa z bočních a alespoň 10 cm ze zadní strany.
Víte, že…?
Skladování v ledničce je nevhodné v některých případech ovoce a zeleniny. Mezi nevhodné suroviny patří jablka, avokádo, banány, hrušky, broskve, švestky, melouny, houby a spoustu dalších.
Chlazení
Spodní část | – nejnižší teplota |
---|---|
Vhodné pro skladování masa, zpracovaných masných výrobků | |
Zeleniny a ovoce podle druhu | |
2. až předposlední polička | Střední teplota |
Vhodné pro skladování mléčných výrobků, sladkostí, vařeného jídla, nápojů, vajíček | |
Vrchní část chladničky + přihrádky ve dveřích | Nejvyšší teplota |
Vhodné pro skladování konzerv, pečiva, vajíček, některých nápojů (víno) |