Pronett XR287 Fritovací hrnec na smažení s košíkem a skleněným víkem 26 cm
Jak vybrat hrnec na smažení
- Hrnce, které jsou primárně určeny na smažení pokrmů, se jinak označují jako fritézy a liší se od sebe typem topného tělesa.
- Nejdůležitějším parametrem je objem fritovací nádoby, který přímo ovlivňuje množství použitého oleje a potravin, které se budou zpracovávat.
- Kvalitní filtry zamezují vzniku nepříjemného zápachu při smažení. Přídavné funkce zvyšují komfort při používání fritovacího hrnce.
Hrnec na smažení - náš výběr




Hrnec na smažení horkovzdušný





Hrnec na smažení fritovací olejový





Jak vybrat hrnec na smažení
Jaké jsou typy fritéz
Základní rozdíl mezi jednotlivými typy fritovacích hrnců je způsob ohřevu, respektive je dán typem topného tělesa.
Vestavěné topné těleso
Fritézy s tímto typem topných těles patří mezi nejoblíbenější. Těleso je uložené pod teflonovou nádobou, kterou ohřívá. Hlavní výhodou je fakt, že nikde nepřekáží žádná spirála, což umožňuje velmi komfortní přípravu pokrmů. Na druhou stranu je třeba počítat s horší údržbou těchto spotřebičů. Smažící nádobu nelze vyjmout, je tedy nutné olej velmi opatrně vylévat a následně vnitřní část čistit ručně. Fritézy opatřené vestavným topným tělesem nelze vkládat do myčky na nádobí.
Pronett XR287 Fritovací hrnec na smažení s košíkem a skleněným víkem 26 cm
Topné těleso ponořené v oleji
Tyto spotřebiče mají větší velikost. Topná spirála je uložena ve spodní části, takže není možné maximálně využít objem fritézy. Vnitřní nádobu lze vyjmout a mýt v myčce na nádobí. Většina výrobců také deklaruje nižší energetickou náročnost, a to zejména proto, že topné těleso ohřívá olej, nikoli samotnou nádobu. Olej je také možné použít opakovaně.
Horkovzdušná fritéza
Horkovzdušná fritéza představuje zdravější způsob přípravy pokrmů, protože využívá jen minimální množství oleje. Topné spirály jsou integrované a to v horní i dolní části spotřebiče. Teplo je následně rozháněno pomocí ventilátoru. Samotná příprava pokrmů ale trvá podstatně déle než u předchozích variant. Také je nutné počítat s jinou chutí než u klasického smažení. Mezi nevýhody opět patří horší údržba.
Rotační fritéza
Rotační fritézy jsou jinak označovány jako robofritézy. Jsou vybaveny rotačním drátěným košem, který je lehce nakloněný. Opět využívají menší množství oleje, do kterého jsou potraviny ponořeny pouze z části. I v tomto případě trvá proces smažení déle. Spotřebiče jsou poměrně energeticky náročné.
Typ | Klady | Zápory |
---|---|---|
Vestavné topné těleso | Topné těleso je skryté, nepřekáží | Nelze mít v myčce |
Komfortní příprava pokrmů | Náročnější údržba | |
Olej lze použít pouze jednou | ||
Těleso ponořené v oleji | Snadná údržba, možnost mytí v myčce | Větší rozměry |
Nízká energetická náročnost | Lze využít jen část objemu spotřebiče | |
Opakované používání oleje | ||
Horkovzdušná fritéza | Zdravá příprava potravin | Delší příprava pokrmů |
Použití je malého množství oleje | Pokrmy nemají klasickou smaženou chuť | |
Smažení bez přepalování | Horší údržba | |
Rotační fritéza | Menší množství použitého oleje | Energeticky náročnější |
Zdravá příprava potravin | Delší příprava pokrmů | |
Vyšší pořizovací cena |
Jaký zvolit objem
Objem fritovacího hrnce patří mezi stěžejní parametry, které ovlivňují výběr. Hodnota také určuje množství oleje, který nádoba pojme. Zde pak platí pravidlo, že čím větší objem, tím více surovin bude možné ve fritéze v rámci jednoho cyklu, připravit. Hodnotu je dobré přizpůsobit účelu používání fritézy. Jiný objem využije jedno nebo dvoučlenná domácnost a jiný početná rodina. Fritézy mohou disponovat objemem v rozmezí 1 litr až více než 10 litrů.
Víte, že…?
U fritovacích hrnců je možné zvážit také designové zpracování a to zejména tehdy, bude-li spotřebič v kuchyni umístěn trvale na viditelném místě. V tomto případě je nutné zaměřit se např. na barevnost nebo rozměry.
Filtr
Při smažení dochází ke vzniku typického zápachu, ale také mastnoty, které se mohou usazovat v prostorách kuchyně. Tomuto mohou zamezit kvalitní filtry, které jsou součástí fritovacích hrnců.
- Pachový filtr – je umístěn ve víku fritézy a má podobu speciální vložky; ideální je, pokud je možné jeho vyjmutí a následné očištění, případně výměna
- Tukový filtr – je určen k zachytávání kousků potravin, které odpadávají z fritovacího koše; u spotřebičů s tímto typem filtru je možné používat olej opakovaně
Funkce
Nabídka nadstandardních funkcí se liší u jednotlivých modelů a může se jednat např. o:
- Indikátor ohřevu oleje – může se jednat o svítící kontrolku nebo zobrazení funkce na LCD displeji
- Nastavení teplot – umožňuje přesné nastavení teploty smažení
- Časovač, automatické vypnutí – na fritéze je možné nastavit čas, po kterou se pokrm připravuje, následně se automaticky vypne
- Termostat – umožňuje nastavit a udržet teplotu pro konkrétní druh potraviny
- Izolace – odizolování jednotlivých vrstev fritézy předchází vzniku popálenin během používání spotřebiče
Perfect Home 11218 Hrnec na smažení hrnec na fritování nerezový 4 L 25 cm
Otázky a odpovědi
Jak vybrat hrnec na smažení?
Je možné používat olej ve fritéze opakovaně?
Různé typy produktů porovnejte zde.