Jak vybrat lívanečník
- Materiál – při výběru jakéhokoli nádobí je třeba zohlednit materiál, ze kterého je vyrobeno.
- Tvar – lívanečníky mají nejčastěji kulatý tvar, v menší míře jsou zastoupené ve čtvercové podobě.
- Design – ve většině případů je možné lívanečník zakoupit v hladké podobě, koupit můžete i různě tvarované pánve.
- Údržba – to jak správně máte lívanečník mýt, se dozvíte přímo v návodu od výrobce.
Lívanečník - náš výběr





Lívanečníky na indukci





Litinové lívanečníky





Lívanečníky se smajlíky





Jak vybrat lívanečník
Materiál
Při výběru jakéhokoli nádobí je třeba zohlednit materiál, ze kterého je vyrobeno. I lívanečníky jsou vyrobeny z různých materiálů, často se pak kombinuje více druhů materiálů. Nejvíce je na trhu zastoupeno nádobí vyrobené z nerezové oceli nebo v kombinaci hliníku a dalších materiálů. Méně často je zastoupena litina, teflon, keramika a jiné. Čím se od sebe jednotlivé materiály liší a jaké jsou jejich klady a zápory si nyní popíšeme.
Materiál | Popis |
---|---|
Hliník | Hliník je lehký a má vysokou tepelnou vodivost. Nádobí, které je z hliníku vyrobeno, dobře reaguje na změnu teploty a rovnoměrně teplo vede do všech částí. Hliníkové nádobí je zcela zdravotně nezávadné, protože je kombinováno s jinými materiály například titanem, keramikou, teflonem nebo nerezovou ocelí. |
Nerezová ocel | Nerezová ocel patří k nejpoužívanějším materiálům. Vyznačuje se vysokou odolností, dlouhou životností a dobře drží teplotu. Je jednoduchá na údržbu a hodí se pro všechny druhy potravin. Při výběru nerezového nádobí je nutné pohlídat její označení. Kvalitní nádobí má označení 18/10, 18/12 a poznáte je také podle větší hmotnosti, protože je jeho konstrukce vícevrstvá. Nádobí, které je lehčí a nese označení 18/8, 8/0, je méně kvalitní a při vaření s ním, nedosáhnete takových výsledků. Označení udává kolik je do nádobí přidáno jiných kovů za účelem zlepšení jeho vlastností. Do nerezové oceli se přidává nejčastěji chrom a nikl a vyšší označení poukazuje na více těchto materiálů. |
Litina | Litina je masivní, odolná, dobře drží teplo a lze ji používat při vysokých i nízkých teplotách. K nevýhodám tohoto materiálu patří pomalé zahřívání a vyšší hmotnost. K dostání je ve dvou provedeních, klasická litina a posmaltovaná litina. Litinový lívanečník můžete použít i v případě indukční desky. |
Keramika | Keramický povrch je vhodný na přípravu pokrmů při nižších teplotách. Je vhodná pro tzv. zdravé vaření, protože umožňuje připravovat pokrmy s minimálním množstvím tuku. Výhodou je jejich snadná údržba. Keramická pánev je ideální na indukční varnou desku. V případě keramiky je ale třeba volit pouze prověřeného výrobce. Nádobí s keramickým povrchem je často k dostání od nekvalitních výrobců, což poznáte především díky nižší ceně. |
Smalt | Smaltované nádobí se vyrábí z tenkého ocelového plechu, který je pokryt odolnou minerální vrstvou. Při manipulaci se smaltovým nádobím je třeba dávat pozor na případné nárazy, které by ho mohly poškodit. Nemá rád ani prudké změny teploty, protože by jeho povrch mohl popraskat. U smaltu je také třeba dávat pozor na možné připalování pokrmů. |
Tvar a design
Lívanečníky mají nejčastěji kulatý tvar, v menší míře jsou zastoupené ve čtvercové podobě. Je možné je koupit v několik rozměrech. Kulaté pánve mají průměr v rozmezí 24 – 29 cm. Menší velikost kulatých a čtvercové provedení disponuje čtyřmi otvory, větší pánve umožňují připravit až 7 lívanců.
Pro lepší manipulaci je dobré vybírat lívanečníky s ergonomickým tvarem rukojeti. Některé pánve umožňují rukojeť odejmout, což je vhodné u malých kuchyní, kde při uskladňování nezaberou mnoho místa.
Ve většině případů je možné lívanečník zakoupit v hladké podobě. Pokud chcete, aby vaše pokrmy dostaly netradiční vzhled, můžete vybírat lívanečníky, které svým tvarem připomínají smajlík, zvířátko nebo nesou vánoční motiv.
Údržba
To jak správně máte lívanečník mýt, se dozvíte přímo v návodu od výrobce. Ne všechny materiály jsou vhodné pro mytí v myčce. Do té nepatří měděné nádobí a to, které je vyrobeno ze surové litiny bez povrchové úpravy. Na mytí používejte pouze klasické přípravky určené k mytí nádobí.
I v případě, že si pořídíte lívanečník z odolného materiálu, nepoužívejte žádné ostré předměty. Předejdete tak poškození povrchu pánve.
Značka a cena
- Mnoho lívanečníků nabízí například Orion. Najdete je v provedení, které umožňuje připravit 4 i 7 lívanců naráz. Dětem uděláte radost designovou pánví, s jejíž pomocí připravíte lívance nebo bramboráky ve tvaru smajlíka.
- Tescoma má na svém skladě lívanečníky kulatého i čtvercového tvaru, které umožňují připravit 4 kusy lívanců.
- Další oblíbenou značkou je Banquet. I zde můžete vybírat z několika různých variant. V menší míře jsou zastoupeny značky jako Skeppshult, Belis nebo Blaumann.
- Pořízení lívanečníku není nijak drahou záležitostí. Jednotlivé pánve lze pořídit za cenu v rozmezí 200 – 700 Kč. Důležitý je zde výběr materiálu, velikost pánve a počet lívanců, které můžete připravit.
Víte, že…?
Při výběru nádobí si dobře nastudujte informaci, na jaký druh sporáku je ho možné používat. Některé materiály se hodí na jakýkoliv typ, jiné nebudou fungovat na indukční desce.
Otázky a odpovědi
Co je lívanečník?
Jaký materiál zvolit?
Různé typy produktů porovnejte zde.