Jak vybrat ohřívač jídla
- Teplé jídlo je základní požadavek pro to, abyste si opravdu pochutnali.
- Způsobů, jak si ohřát jídlo nebo je zkrátka jen udržet teplé delší dobu je celá řada. Vše záleží na konkrétní situaci, které je nutné přizpůsobit také výběr vhodného ohřívače jídla.
- Ohřívač jídla využijete v domácnosti i v gastro podnicích.
- Nejdůležitější je vybrat správnou velikost ohřívače.
Ohřívač jídla - náš výběr
Ohřívače jídla do auta
Gastro ohřívače jídla
Elektrické ohřívače jídla
Přenosné ohřívače jídla
Jak vybrat ohřívač jídla
Typy
Ohřívače jídla lze rozdělit do tří základních skupin.
Typ | Popis | |
---|---|---|
Pro domácnost | V této kategorii využijete především menší ohřívače, které budou naprosto dostačující pro ohřev menšího množství jídla. Lze sem zařadit např. elektrické přenosné ohřívače nebo termomísu nebo ohřívače dětských lahví a jídla. | |
Profesionální | Profesionální vybavení patří např. do firemních kuchyní nebo restauračních zařízení. V nabídkách najdete např. chafing dish, lampy na ohřev jídla, vodní lázně nebo ohřívací vitríny. | |
Cestovní | Jsou určeny pro použití v automobilech po zapojení do zásuvky nebo se jedná o speciální boxy, které je možné napájet i prostřednictvím USB |
Mobilita
Podle způsobu umístění ohřívače můžeme tyto výrobky dále rozdělit na stacionární a mobilní.
Stacionární
Jedná se o ohřívače stolní, ale také podlahové.
Stolní varianty jsou spíše menších rozměrů a hodí se zejména pro domácí použití, ale také např. pro prezentaci pokrmů ve stravovacích zařízeních jako jsou restaurace nebo kavárny, jako součástí bufetových snídaní apod. Ohřívač je zpravidla umístěný na stole a jeho objem se obvykle pohybuje do cca 5 litrů.
Podlahové varianty jsou již větších rozměrů a jsou tedy umisťovány přímo na podlahu. V jejich případě je jedna z nejdůležitějších vlastností stabilita. Ohřívače jsou prostorné a dělené na jednotlivé oddíly, do kterých se vkládají různé potraviny. Hodí se např. do veřejných jídelen, restaurací, které nabízí pokrmy formou bufetu atd.
Mobilní
Tento typ ohřívače jídla se skládá ze speciálního vozíku s koly a prostorem pro umístění nádob s potravinami, které je nutné ohřát. Díky své mobilitě se opět hodí spíše do veřejných stravovacích zařízení nebo např. škol, nemocnic atd.
Víte, že…?
Většina elektrických ohřívačů je určena pro všechny typy pokrmů. Některé modely, zvláště ty cestovní ale mohou být určeny pouze pro tzv. mokré pokrmy, jako jsou polévky nebo omáčky. Vždy by mělo být uvedeno v popise. V případě, že do takového ohřívače vložíte „suché“ jídlo, může dojít k poškození přístroje.
Objem
Objem ohřívače je jeden z nejdůležitějších parametrů.
- Nejmenší hodnoty mají dětské ohřívače, které jsou určeny pro jednu porci příkrmu pro malé dítě.
- Druhé místo zaujímají cestovní boxy, které svým objemem pojmou zpravidla jednu porci. Objem se může pohybovat kolem jednoho litru, přičemž box může a nemusí být rozdělen na přihrádky pro např. hlavní jídlo a přílohu.
- Na druhé straně jsou naopak profesionální cateringové zařízení, která mohou disponovat objemem až kolem 50 – 60 litrů. Přístroj je zpravidla rozdělen na několik samostatných boxů, do kterých lze umístit různé potraviny.
Provoz
- Většina ohřívačů jídla, která najdete v nabídkách, potřebuje ke svému provozu elektřinu. Týká se to přístrojů jak pro domácnost a profesní využití, tak cestovních modelů.
- Dále existují velmi jednoduché ohřívače především určené pro přihřátí či ochlazení příkrmů pro malé děti, které fungují na principu gelového obalu s kovovým plíškem. Jeho prokliknutí způsobí reakci, která začne měnit gel na hřející pevnou hmotu, která následně pokrm ohřeje.
Způsob ohřevu
Z hlediska způsobu, jakým ohřev potravin probíhá, je možné rozlišit dva typy.
Vodní lázeň
Přístroje jsou opatřeny nádobou na vodu. Ta je zahřívána prostřednictvím topných těles. Horká voda pak přihřívá a udržuje teplé potraviny umístěny ve speciálních nádobách, které mohou mít různé velikosti.
Suchý ohřev
Jedná se o modernější přístup k ohřevu potravin. Fungovat může na základě:
- Ohřevu nádob s potravinami zespod
- Halogenovými žárovkami či lampami určenými k ohřevu potravin ze shora
- Kombinací obou typů
Materiál
Výběr materiálu je důležitý zejména z hlediska údržby. Zpravidla se ohřívače jídla vyrábí z následujících materiálů:
- Plast – jedná se o zdravotně nezávadné plasty, které jsou odolné vůči vysokým teplotám; tento materiál najdete zejména u cestovních boxů nebo dětských ohřívačů jídla; obecně se jedná o levnější výrobky
- Nerezová ocel – používá se u celé škály ohřívačů potravin od malých přístrojů určených na ohřev jedné porce až pro vysoce profesionální modely; výhodou tohoto materiálu je odolnost vůči mechanickému poškození a trvalé nečistotě
Výrobci a ceny
- Do částky 1000 Kč koupíte zcela výhradě malé ohřívače jídla ve formě cestovních boxů nebo ohřívačů dětské stravy. Výrobky disponují malým objemem kolem 0,5 – 1 litru. Většina ohřívačů je vyrobena z plastu. Mezi výrobce patří např. BABY ONO, De Gusto nebo INNOVA GOODS.
- Od 1000 Kč do 10000 Kč najdete v nabídkách stolní ohřívače potravin a velké stacionární a mobilní ohřívače vhodné pro profesní použití z nerezové oceli, ale také např. infračervené ohřívače. S nárůstem ceny zpravidla roste také objem jednotlivých přístrojů, ale také jejich výkonnost. Najdete zde modely jak typu vodní lázeň, tak suchý ohřev. Z výrobců lze uvést např. značky DEMA, ODELA nebo BUFFALO.
- Nad cenu 10000 Kč koupíte zpravidla vysoko objemové kombinované ohřívače (spodní i horní ohřev) určené především pro profesionální použití. Patří sem značka Import.