Jak vybrat troubu na pizzu
- Před samotným výběrem trouby/pece na pizzu je nutné si ujasnit, kde ji chcete primárně používat. Pro domácí použití se totiž hodí jiné typy než pro venkovní přípravu.
- Z dalších parametrů je dobré sledovat např. příkon, maximální teplotu pečení nebo údaje u pečící desce.
- Pokud patříte mezi šikovné kutily a toužíte po peci na vaší terase či v zahradním altánu, můžete si ji postavit i svépomocí.
Trouba na pizzu - náš výběr
Domácí trouby na pizzu


Venkovní trouby na pizzu



Trouby na pizzu G3Ferrari



Trouby na pizzu Ariete
Jak vybrat troubu na pizzu
Typy
Náš trh nabízí několik základních typů pecí na pizzu. Při jeho výběru zohledněte především to, kde chcete pizzu připravovat, zda doma nebo např. na zahradě.
Elektrická
Elektrické pece na pizzu představují moderní řešení pro váš byt či dům. V nabídkách jsou modely menších či větších rozměrů. Menší pece vypadají jako palačinkovače nebo klasické pánve a patří mezi přenosné přístroje. Střed pak představují pece, které připomínají mikrovlnou troubu. Větší varianty pak mohou být buď jednokomorové, nebo dvoukomorové. Navíc v nich můžete připravovat i další pokrmy. Jsou tedy vhodné nejen pro domácí používání ale i např. pro menší gastronomické provozy. Elektrické pece patří mezi cenově dostupné varianty.
Plynová
Plynové pece jsou určeny téměř výhradně do interiéru. Vždy se jedná o statická zařízení. Jejich použití je obdobné jako u elektrických modelů. Kromě pizzy v nich tedy můžete připravovat i jiné pokrmy. Nejčastěji se jedná o modely:
- Jednokomorové
- Dvoukomorové
- Více komorové
Na tento typ pecí narazíte častěji v restauracích než v domácnostech. Jejich nevýhodou je náročnější údržba. Také je nutné zajistit kvalitní odvětrávání. Na druhou stranu můžete počítat s nižšími provozními náklady.
Na dřevo, uhlí
Jedná se o tradiční pece, které zaručí, že vaše pizza bude mít opravdu d. Dřevo dokonalá. Dřevo totiž dodává pokrmu jeho specifickou chuť, samotná pec pak autenticitu přípravy.
Tyto zděné varianty se ale do klasických kuchyní příliš nehodí, protože se jedná o prostorově nákladné řešení. Jejich umístění se tedy doporučuje spíše do exteriéru např. na terasu, do zahradních altánů nebo mohou být součástí zahradních kuchyní.
Počítat musíte s poměrně vysokou pořizovací cenou a také náročnou údržbou.
Pizza pec s grilem
Jedná se o kombinaci klasického grilu a pece na pizzu na dřevo nebo uhlí, kterou opět využijete především v exteriéru. Do výbavy těchto výrobků patří:
- Rošt na grilování
- Kámen na pizzu – pokládá se přímo na rošt
Na plynovou varnou desku
Kompaktní a cenově dostupná alternativa. Jedná se o kovový box s deskou na grilování. Umisťují se na plynovou varnou desku, ale i na klasický gril. Pizza se vkládá dovnitř boxu. Toto řešení je nejen praktické, ale i skladné.
Víte, že…?
Pokud se setkáte s pojmem prefabrikovaná pec na pizzu, znamená to, že se jedná o pec tvořenou ze zděných odlitků, které pouze sestavíte na dané místo a připojíte ke komínu. Některé modely tohoto typu mohou mít řešené také komínové vývody. Tyto pece je možné umístit jak v interiéru, tak exteriéru.
Teplota
Pokud chcete doma připravit pizzu, která bude chutnat jako ta z pizzerie, potřebujete spotřebič, který se ohřeje na hodnotu kolem 400°C. Nejčastěji se uvádí rozmezí mezi 350 a 430 °C. Běžné domácí trouby disponují teplotou kolem 200 až 250°C, což je pro přípravu pizzy nedostačující.
I nejlevnější modely přenosných elektrických pecí určených na přípravu pizzy dosahují maximálních teplot přes 300°C. Čím větší teplota pak bude, tím lepší a chutnější je pizza v peci připravená.
Příkon
U elektrických modelů je příkon jeden ze stěžejních parametrů. Jako u jiných elektrických spotřebičů zde platí, že čím vyšší hodnota příkonu, tím vyšší spotřeba energie, ale zároveň bude pec disponovat vyšší maximální teplotou.
Příkon se pak běžně pohybuje v rozmezí 1200 až 1800 W.
Pečící deska
U pečící desky můžete sledovat dva základní parametry a to průměr a materiál.
Průměr
Průměr pečící desky udává, jak maximálně velkou pizzu budete moci v troubě připravit. Průměr tedy přizpůsobte počtu členů vaší rodiny nebo příležitostem, při kterých budete pizzu nejčastěji připravovat. Větší pizza samozřejmě zasytí větší počet strávníků.
Materiál
Desky na pečení se vyrábí z následujících materiálů:
- Smaltovaná plocha, teflon – levnější výrobky
- Přírodní kámen, keramika – zajistí kvalitnější výsledek; dobře vedou a kumulují teplo, takže se pizza bude péct rovnoměrně
Výrobci a ceny
Mezi výrobce pecí na pizzu patří např. Pizza Master, GGF, Hendi, Bartscher nebo Zio Ciro.
Ceny se pak dle konkrétních typů pohybují v rozmezí od necelého 1000 Kč do cca 700000 Kč. Mezi nejlevnější výrobky patří malé přenosné přístroje. V horní hranici se jedná o profi spotřebiče vhodné i do velkých stravovacích provozů.
Typ pece | Cenové rozpětí |
---|---|
Elektrická | 1000 Kč až 220000 Kč |
Plynová | 12000 Kč až 120000 Kč |
Na dřevo, uhlí | 36000 Kč až 200000 Kč |
Otázky a odpovědi
Chci si pec na pizzu vyrobit sám. Je to možné?
Jakou pec mám zvolit pro používání v kuchyni?
Různé typy produktů porovnejte zde.