Trouba na pizzu

Pro milovníky této pochoutky.

ca. 2 200 CZK
ca. 19 000 CZK
ca. 1 300 CZK
ca. 1 200 CZK
ca. 1 500 CZK

Jak vybrat troubu na pizzu

  • Před samotným výběrem trouby/pece na pizzu je nutné si ujasnit, kde ji chcete primárně používat. Pro domácí použití se totiž hodí jiné typy než pro venkovní přípravu.
  • Z dalších parametrů je dobré sledovat např. příkon, maximální teplotu pečení nebo údaje u pečící desce.
  • Pokud patříte mezi šikovné kutily a toužíte po peci na vaší terase či v zahradním altánu, můžete si ji postavit i svépomocí.

Typy

Náš trh nabízí několik základních typů pecí na pizzu. Při jeho výběru zohledněte především to, kde chcete pizzu připravovat, zda doma nebo např. na zahradě.

Elektrická

Elektrické pece na pizzu představují moderní řešení pro váš byt či dům. V nabídkách jsou modely menších či větších rozměrů. Menší pece vypadají jako palačinkovače nebo klasické pánve a patří mezi přenosné přístroje. Střed pak představují pece, které připomínají mikrovlnou troubu. Větší varianty pak mohou být buď jednokomorové, nebo dvoukomorové. Navíc v nich můžete připravovat i další pokrmy. Jsou tedy vhodné nejen pro domácí používání ale i např. pro menší gastronomické provozy. Elektrické pece patří mezi cenově dostupné varianty.

Oblíbená
G3Ferrari G1000610

Plynová

Plynové pece jsou určeny téměř výhradně do interiéru. Vždy se jedná o statická zařízení. Jejich použití je obdobné jako u elektrických modelů. Kromě pizzy v nich tedy můžete připravovat i jiné pokrmy. Nejčastěji se jedná o modely:

  • Jednokomorové
  • Dvoukomorové
  • Více komorové

Na tento typ pecí narazíte častěji v restauracích než v domácnostech. Jejich nevýhodou je náročnější údržba. Také je nutné zajistit kvalitní odvětrávání. Na druhou stranu můžete počítat s nižšími provozními náklady.

Rychlá
Sage SPZ820BSS

Na dřevo, uhlí

Jedná se o tradiční pece, které zaručí, že vaše pizza bude mít opravdu d. Dřevo dokonalá. Dřevo totiž dodává pokrmu jeho specifickou chuť, samotná pec pak autenticitu přípravy.
Tyto zděné varianty se ale do klasických kuchyní příliš nehodí, protože se jedná o prostorově nákladné řešení. Jejich umístění se tedy doporučuje spíše do exteriéru např. na terasu, do zahradních altánů nebo mohou být součástí zahradních kuchyní.
Počítat musíte s poměrně vysokou pořizovací cenou a také náročnou údržbou.

Pizza pec s grilem

Jedná se o kombinaci klasického grilu a pece na pizzu na dřevo nebo uhlí, kterou opět využijete především v exteriéru. Do výbavy těchto výrobků patří:

  • Rošt na grilování
  • Kámen na pizzu – pokládá se přímo na rošt
Dostupná
Bomann MPO 2246 CB

Na plynovou varnou desku

Kompaktní a cenově dostupná alternativa. Jedná se o kovový box s deskou na grilování. Umisťují se na plynovou varnou desku, ale i na klasický gril. Pizza se vkládá dovnitř boxu. Toto řešení je nejen praktické, ale i skladné.

Víte, že…?

Pokud se setkáte s pojmem prefabrikovaná pec na pizzu, znamená to, že se jedná o pec tvořenou ze zděných odlitků, které pouze sestavíte na dané místo a připojíte ke komínu. Některé modely tohoto typu mohou mít řešené také komínové vývody. Tyto pece je možné umístit jak v interiéru, tak exteriéru.

Teplota

Pokud chcete doma připravit pizzu, která bude chutnat jako ta z pizzerie, potřebujete spotřebič, který se ohřeje na hodnotu kolem 400°C. Nejčastěji se uvádí rozmezí mezi 350 a 430 °C. Běžné domácí trouby disponují teplotou kolem 200 až 250°C, což je pro přípravu pizzy nedostačující.
I nejlevnější modely přenosných elektrických pecí určených na přípravu pizzy dosahují maximálních teplot přes 300°C. Čím větší teplota pak bude, tím lepší a chutnější je pizza v peci připravená.

Elektrická trouba
Clatronic MPO 3520

Příkon

U elektrických modelů je příkon jeden ze stěžejních parametrů. Jako u jiných elektrických spotřebičů zde platí, že čím vyšší hodnota příkonu, tím vyšší spotřeba energie, ale zároveň bude pec disponovat vyšší maximální teplotou.
Příkon se pak běžně pohybuje v rozmezí 1200 až 1800 W.

Pečící deska

U pečící desky můžete sledovat dva základní parametry a to průměr a materiál.

Průměr

Průměr pečící desky udává, jak maximálně velkou pizzu budete moci v troubě připravit. Průměr tedy přizpůsobte počtu členů vaší rodiny nebo příležitostem, při kterých budete pizzu nejčastěji připravovat. Větší pizza samozřejmě zasytí větší počet strávníků.

Objem 14 litrů
Efbe OT 900 RI

Materiál

Desky na pečení se vyrábí z následujících materiálů:

  • Smaltovaná plocha, teflon – levnější výrobky
  • Přírodní kámen, keramika – zajistí kvalitnější výsledek; dobře vedou a kumulují teplo, takže se pizza bude péct rovnoměrně

Výrobci a ceny

Mezi výrobce pecí na pizzu patří např. Pizza Master, GGF, Hendi, Bartscher nebo Zio Ciro.
Ceny se pak dle konkrétních typů pohybují v rozmezí od necelého 1000 Kč do cca 700000 Kč. Mezi nejlevnější výrobky patří malé přenosné přístroje. V horní hranici se jedná o profi spotřebiče vhodné i do velkých stravovacích provozů.

Typ pece Cenové rozpětí
Elektrická 1000 Kč až 220000 Kč
Plynová 12000 Kč až 120000 Kč
Na dřevo, uhlí 36000 Kč až 200000 Kč

Otázky a odpovědi

Chci si pec na pizzu vyrobit sám. Je to možné?

Všechno je možné. Ověřené návody, které vás stavbou provedou krok za krokem, najdete i na internetu. Pokud jste opravdu šikovný kutil, můžete si tedy svépomocí postavit vlastní, zcela funkční pec, která bude přesně podle vašich představ.

Jakou pec mám zvolit pro používání v kuchyni?

Pokud vybíráte troubu nebo pec na pizzu jako další spotřebič do vaší kuchyně, zaměřte se zejména na elektrické nebo plynové modely. V nabídkách najdete širokou škálu od malých přenosných přístrojů až po velké pece, které mohou v jistých případech nahradit klasickou troubu.

Různé typy produktů porovnejte zde.

Jméno
Oblíbená
Rychlá
Dostupná
Elektrická trouba
Objem 14 litrů
Image
Produkt
G3Ferrari G1000610
Sage SPZ820BSS
Bomann MPO 2246 CB
Clatronic MPO 3520
Efbe OT 900 RI
Výrobce
G3Ferrari
Sage
Bomann
Clatronic
Efbe-Schott
Časovač
Příkon
1200 W
1000 W
1000 W
1200 W
Horkovzduch
Funkce pánve
Cena ca. 2 200 CZK ca. 19 000 CZK ca. 1 300 CZK ca. 1 200 CZK ca. 1 500 CZK
  Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena
Klára Machátová

About the Author

About the Author

Do týmu copywriterů, jsem se dostala na mateřské dovolené. Práce mě baví a psaním produktových článků, kterým se v současné době věnuji, si nejen rozšiřuji rozhled v nejrůznějších oblastech, ale také získávám celou řadu důležitých informací. Nejblíže mi jsou témata související s péčí o děti, ale také zdraví či dům a zahradu.