Nejlepší udírny 2025 a jak vybrat

Lahodné maso, ryby i další lahůdky - vyberte si udírnu.

Autorka: Alena Rajnochová | Aktualizováno: Prosinec 2025

VÍTĚZ SROVNÁNÍ
Homelux HMLX 7001
45 %
★★★★★
★★★★★

Jak vybrat udírnu

  • Udit domácí uzeniny, maso a sýry můžete v pevné nebo přenosné udírně.
  • Mezi oblíbené patří elektrické udírny, kromě nich můžete využívat udírny multifunkční, izolované, digitální nebo pořídit udírnu s grilem.
  • Rozhodující je i palivo, které budete při uzení používat. Vybírat budete mezi briketami, šťepkou.

Udírna - náš výběr

Homelux HMLX 7001
přečíst recenzi
Výrobce: Homelux
Hmotnost: 14 kg
Varianta: na dřevo
Maximální teplota: 120 °C
Počet háčků: 14 ks
Zobrazit více
Udírna Homelux HMLX 7001 je zařízení pro domácí přípravu uzených potravin, vhodné pro teplé i studené uzení. Umožňuje zpracování cca 6-7 kg potravin, jako masa, ryb, klobás či sýrů. Konstrukce z 1mm silného pozinkovaného plechu, regulace vzduchu a kouře. Příslušenství zahrnuje teploměr, háčky, rošty a zásobníky.
Zobrazit méně
Kaiser '100' elektrická přenosná udírna
přečíst recenzi
Výrobce: Kaiser
Hmotnost: 17 kg
Materiál: ocelové
Varianta: elektrické
Maximální teplota: 110 °C
Nerezové: ano
Zobrazit více
Počet roštů: 2 ks
Počet háčků: 10 ks
S prosklenými dveřmi: ano
Elektrická přenosná udírna Kaiser '100' nabízí prostornější variantu menšího modelu "Padesátka". Navržena pro až 15 kg masa, 25 středních pstruhů nebo 50 klobás. Termostat integrovaný do topné spirály řídí teplotu mezi 60-110°C. Dodávané příslušenství zahrnuje rošty, háčky, teploměr a misek.
Zobrazit méně
Bradley Smoker 4 Digital
přečíst recenzi
Výrobce: Bradley
Hmotnost: 21 kg
Materiál: nerezové
Varianta: elektrické
Digitální: ano
Maximální teplota: 120 °C
Zobrazit více
Nerezové: ano
Počet roštů: 4 ks
S generátorem kouře: ano
Elektrická udírna Bradley Smoker 4 Digital je vybavena digitálním ovládacím panelem pro nastavení teploty, doby uzení a provozu topného tělesa. Umožňuje automatické podávání udících briketek po 20 minutách a vytváření konzistentního kouře. K dispozici jsou 4 rošty na uzení. Materiál splňuje zdravotní normy a hmotnost činí 21 kg.
Zobrazit méně
Rulyt Tohos zahradní velká
přečíst recenzi
Výrobce: Rulyt
Materiál: dřevěné
Varianta: na dřevo
Maximální teplota: 75 °C
Zobrazit více
Domácí udírna Rulyt Tohos zahradní velká je vyrobena ze smrkových palubek o tloušťce 19 mm a má rozměry 66 x 57 x 115 cm. Uvnitř najdete dřevěné podpěry pro zavěšení masa s kapacitou 15 až 30 kg. Topeniště a teploměr nejsou součástí balení a udírna je dodávána v demontovaném stavu.
Zobrazit méně

Dřevěné udírny

Rulyt Tohos zahradní velká
přečíst recenzi
Výrobce: Rulyt
Materiál: dřevěné
Varianta: na dřevo
Maximální teplota: 75 °C
Zobrazit více
Domácí udírna Rulyt Tohos zahradní velká je vyrobena ze smrkových palubek o tloušťce 19 mm a má rozměry 66 x 57 x 115 cm. Uvnitř najdete dřevěné podpěry pro zavěšení masa s kapacitou 15 až 30 kg. Topeniště a teploměr nejsou součástí balení a udírna je dodávána v demontovaném stavu.
Zobrazit méně
Tohos KOMPLET SET malá
přečíst recenzi
Počet háčků: 6 ks
Varianta: na dřevo
Hmotnost: 25 kg
Materiál: dřevěné
Zobrazit více
Domácí udírna na maso a uzeniny ze 19 mm smrkových palubek s rozměry 59 x 49 x 110 cm. Kapacita 15-20 kg. Topeniště (59x49 cm) s podstavcem a kouřovodem. Kouřovod z válcované oceli, průměr 120 mm, délka 1 m. Vestavěný teploměr, regulace teploty klapkou. Přiloženo 2 tyče a 6 háků na maso.
Zobrazit méně
Drevo-Pe Dřevěná s topeništěm 01
přečíst recenzi
Hmotnost: 31 kg
Materiál: dřevěné
Varianta: na dřevo
Zobrazit více
Dřevěná udírna Drevo-Pe s topeništěm 01 má rozměry 50x50x77 cm s celkovou výškou 125 cm a stěnou o tloušťce 2 cm. Equipována je dvířky, odnímatelnou střechou a dvěma kouřovody. Vyrobená z borovicového dřeva umožňuje jak teplé, tak studené uzení.
Zobrazit méně
Ohenvzahrade Zahradní dřevěná malá boční vstup
přečíst recenzi
Výrobce: Ohenvzahrade
Hmotnost: 30 kg
Materiál: dřevěné
Varianta: na dřevo
Zobrazit více
Zahradní dřevěná udírna značky Ohenvzahrade má rozměry 50 x 50 x 111 cm s 20 mm tloušťkou smrkové desky. Vybavena sedlovou střechou s komínem, regulovatelným topeništěm (30 x 25 x 25 cm) a spojovací 100 cm dlouhou rourou. Obsahuje též 6 nerezových háčků, 3 dřevěné příčníky a deflektor kouře.
Zobrazit méně

Elektrické udírny

Kaiser '100' elektrická přenosná udírna
přečíst recenzi
Výrobce: Kaiser
Hmotnost: 17 kg
Materiál: ocelové
Varianta: elektrické
Maximální teplota: 110 °C
Nerezové: ano
Zobrazit více
Počet roštů: 2 ks
Počet háčků: 10 ks
S prosklenými dveřmi: ano
Elektrická přenosná udírna Kaiser '100' nabízí prostornější variantu menšího modelu "Padesátka". Navržena pro až 15 kg masa, 25 středních pstruhů nebo 50 klobás. Termostat integrovaný do topné spirály řídí teplotu mezi 60-110°C. Dodávané příslušenství zahrnuje rošty, háčky, teploměr a misek.
Zobrazit méně
Bradley Smoker 4 Digital
přečíst recenzi
Výrobce: Bradley
Hmotnost: 21 kg
Materiál: nerezové
Varianta: elektrické
Digitální: ano
Maximální teplota: 120 °C
Zobrazit více
Nerezové: ano
Počet roštů: 4 ks
S generátorem kouře: ano
Elektrická udírna Bradley Smoker 4 Digital je vybavena digitálním ovládacím panelem pro nastavení teploty, doby uzení a provozu topného tělesa. Umožňuje automatické podávání udících briketek po 20 minutách a vytváření konzistentního kouře. K dispozici jsou 4 rošty na uzení. Materiál splňuje zdravotní normy a hmotnost činí 21 kg.
Zobrazit méně
Borniak BBDS 70 Simple
přečíst recenzi
Výrobce: Borniak
Hmotnost: 26 kg
Materiál: nerezové
Varianta: elektrické
S grilem: ano
Digitální: ano
Zobrazit více
Maximální teplota: 150 °C
Nerezové: ano
Počet roštů: 1 ks
S generátorem kouře: ano
Udírna Borniak BBDS 70 Simple je nerezovou konstrukcí s digitálním ovládáním a automatickým generátorem kouře. Nabízí izolaci z polyuretanové pěny a 1000 W topné těleso. Kapacita komory je 70 litrů, komín má průměr 80 mm. Přístroj má vnější rozměr 63x104x40 cm a nabízí provozní teploty do 150°C.
Zobrazit méně

Udírny s grilem

Borniak BBDS 70 Simple
přečíst recenzi
Výrobce: Borniak
Hmotnost: 26 kg
Materiál: nerezové
Varianta: elektrické
S grilem: ano
Digitální: ano
Zobrazit více
Maximální teplota: 150 °C
Nerezové: ano
Počet roštů: 1 ks
S generátorem kouře: ano
Udírna Borniak BBDS 70 Simple je nerezovou konstrukcí s digitálním ovládáním a automatickým generátorem kouře. Nabízí izolaci z polyuretanové pěny a 1000 W topné těleso. Kapacita komory je 70 litrů, komín má průměr 80 mm. Přístroj má vnější rozměr 63x104x40 cm a nabízí provozní teploty do 150°C.
Zobrazit méně
G21 Kansas BBQ
přečíst recenzi
Výrobce: G21
Hmotnost: 57 kg
Materiál: ocelové
Varianta: na dřevo
S grilem: ano
Počet háčků: 6 ks
Zobrazit více
Zahradní udírna G21 Kansas BBQ je multifunkční gril s udírnou pro milovníky grilování a uzení. S pěti nerezovými rošty a šesti háčky pro uzeniny nabízí mraky možností přípravy pokrmů. Grilovací plocha 43x39 cm, celkové rozměry 98x142x65 cm. Vestavěný teploměr a inteligentní systém regulace vzduchu.
Zobrazit méně
Borniak BBDS 150 Simple
přečíst recenzi
Výrobce: Borniak
Varianta: elektrické
Digitální: ano
S generátorem kouře: ano
Hmotnost: 35 kg
Materiál: ocelové
Zobrazit více
S grilem: ano
Maximální teplota: 150 °C
Digitální nerezová udírna Borniak BBDS 150 Simple nabízí vylepšenou izolaci, výkonnější topnou spirálou pro uzení až do teploty 150°C, 6 pozic pro udící rošty, automatický generátor kouře na dřevěnou štěpku s adaptérem kouře. Funkce zahrnují jednoduché ovládání pomocí digitálního panelu a zásuvku pro vysoušeč.
Zobrazit méně

Plechové udírny

EXCELLENT 2 v 1 KO-Y64950130
Materiál: plechové
Varianta: na dřevo
S grilem: ano
Zobrazit více
Udírnu 2 v 1 KO-Y64950130 od značky EXCELLENT lze využít jako udírnu nebo gril. Výška 55 cm, průměr 41 cm, tloušťka stěny 0,5 mm a váha 4 kg. Uvnitř najdete rošt s průměrem 37,5 cm a teploměr. Součástí balení je také set grilovacího nářadí (kleště, vidlička, obracečka).
Zobrazit méně
Pit Boss 3 Series
Výrobce: Pit Boss
S prosklenými dveřmi: ano
Materiál: plechové
Maximální teplota: 177 °C
Varianta: elektrické
Digitální: ano
Zobrazit více
Hmotnost: 30 kg
Elektrická udírna Pit Boss 3 Series disponuje čtyřmi rošty, digitálním ovládáním, prosklenými dvířky pro kontrolu uzení a sondou na maso. Dvouplášťová konstrukce umožňuje uzení při teplotách 38° C - 177° C. Vícepolohový regálový systém poskytuje dostatek vnitřního prostoru. Zásobník štěpek s předním plněním poskytuje uzení až 2 hodiny na jedno naplnění.
Zobrazit méně
Zobrazit kompletní nabídku Udírna

Jak vybrat udírnu

Velikost

Důležitým parametrem výběru je bezesporu velikost udírny. Je důležité promyslet pro kolik osob a jak často chcete domácí udírnu používat. U každého modelu je uvedený rozměr a také přibližné množství masa, ryb nebo klobás, které se do ní vejdou.

Mimo teleskopických udíren, které umožňují pouze kolmé uzení, tedy zavěšení na háčky, si můžete vybrat mezi uzením na roštech.

  • Malé udírny můžete snadno přenášet a brát s sebou i při kempování.
  • Velká bude sloužit pouze na zahradě, vyudíte ale větší množství masa, klobás nebo ryb.

Vestavěná nebo přenosná

Udírna bývá často součástí venkovního krbu. Mnoho těchto udíren je domácí výroby. Uzení je zde delší, má ale svoje kouzlo. Pokud nemáte pro uzení vyhrazeno tolik času, nebo nechcete při přípravě spálit velké množství dřeva, je lepší investovat do udírny přenosné.

Přenosná

Udírna
Homelux HMLX 7001

Přenosné udírny jsou malé a lehké, můžete je libovolně přenášet. Tyto malé udírny mohou pojmout až 5 kg masa. Tento typ nebývá tak vybavený, jsou vhodné zejména pro uzení ryb a jsou proto oblíbené především u rybářů. Přenosné udírny umožňují, stejně jako pevné, regulovat teplotu kouře a uzení je tedy přesně podle receptů, protože teplota tolik nekolísá. Uzení v této udírně je také podstatně rychlejší.

Pevná

Pevné udírny jsou trvale umístěné na jednom místě. Mohou pojmout 10 – 25 kg surovin. Lze v nich udit ve svislé poloze, ale i na roštech. Topit v nich můžete dřevem nebo pomocí spirály.
Multifunkční udírny pak umožňují také grilování, připravíte v nich ale také pizzu.

Dřevěná udírna v zahradě

Součástí pevné udírny může být i gril, iStock / beekeepx

Typy udíren

Dnes již existuje několik typů udíren, každá umožňuje speciální postup uzení.

TypPopis
MultifunkčníŘadí se mezi nejoblíbenější domácí udírny. Má široké možnosti využití. Lze v nich udit maso, klobásy, ryby a sýry. Jako palivo je možné použít dřevo, dřevěnou drť nebo piliny. Lze je také doplnit o elektrickou topnou spirálu.
IzolovanéJejich největší předností je celoroční využití. Klasické udírny se mohou používat do teploty do 5°C, pokud je teplota nižší, jejich používání se nedoporučuje.
ElektrickéElektrická udírna je oblíbený typ a to zejména pro krátkou dobu uzení a jednoduchou obsluhu. Zdrojem tepla je spirála, která umožňuje přesnou regulaci teploty.
DigitálníTento typ umožňuje přesné nastavení času, teploty i celkového udícího procesu. Vše je automatické a k ovládání stačí digitální displej. Automatika se postará o vše, včetně správného dávkování dřevěných směsí. Pro někoho může být nevýhoda absence opravdového kouře. Lze ale pořídit speciální brikety s příchutěmi.
Gril s udírnouGril i udírnu lze využívat najednou při jednom zatopení. Díky tomu můžete připravit více druhů jídla zaráz. Tímto řešením ušetříte také místo v zahradě.

Materiál

Dřevěné udírny
Rulyt Tohos zahradní velká

Udírny se vyrábějí ze zinku nebo nerezové oceli.

  • Pozinkované jsou levnější. Před prvním použitím je třeba zapnout je na prázdno, aby se odstranil olejový film z povrchu.
  • Nerezové udírny jsou dražší, mají větší hmotnost a delší životnost.

Kovové udírny jsou často elektrické, jejich výhodou je přesná kontrola teploty uzení. Manuální udírny můžete ovládat pomocí termostatu s regulačním knoflíkem, pomocí kterého nastavíte požadovanou teplotu.

Levnější kovové udírny mají topeniště, do kterého se přikládají piliny. Moderní jsou pak vybaveny generátorem kouře, kdy udírnu zapnete, nastavíte teplotu a už se o ni nemusíte starat.

  • Mezi oblíbené stále patří dřevěné udírny. Taková udírna není vyrobená ze dřeva celá, dřevěná je pouze udící komora, tedy prostor, kam se zavěšuje maso. Topeniště je kovové.

Víte, že…?

Elektrické udírny
Kaiser '100' elektrická přenosná udírna

Oblíbený je i gril s udírnou.

Topení

Ve všech udírnách je možné topit drobným dřevem, použít můžete i dřevěnou drť nebo piliny. Mezi nejvhodnější druh dřeva patří buk nebo dub. K dalším použitelným dřevinám patří také bříza, habr, jasan, topol nebo jilm. Také piliny na zasypání by měly být z tvrdého dřeva. Do udírny však nepatří dřevo z jehličnatých stromů, obsahuje totiž mnoho pryskyřic.

V přenosných a izolovaných udírnách lze topení dřevem nahradit topnou elektrickou spirálou, kde teplotu řídí integrovaný termostat. V přenosných udírnách je možné použít také plynový hořák.

Teploměr

Udírny s grilem
Borniak BBDS 70 Simple

Každá udírna by měla být vybavena teploměrem, díky kterému budete mít celý proces uzení pod kontrolou. I zde máte na výběr a pořídit můžete teploměr digitální se dvěma čidly a kabelem nebo digitální bezdrátový. Teploměr s čidly umožňuje měřit teplotu uvnitř i na povrchu masa a vydrží teplotu až 380°C.

  • Digitální bezdrátový lze používat pro teplotu do 300°C, jeho dosah je přibližně 40 m. Vpichové čidlo se umístí do prostoru udírny a teplotu můžete sledovat i z pohodlí domova.
  • Vpichový teploměr změří okamžitou teplotu uvnitř uzeného masa.
  • Bimetalový ukazuje teplotu v rozsahu 0 – 160°C. Má klasický ciferník s kruhovým číselníkem.

Princip udírny

Udírna se skládá ze čtyř částí a to ohniště, kouřovodu, udící skříně a komínu.

Ohniště

Musí být níže než udící skříň, oproti skříni je menší. Uvnitř ohniště se nachází rošt a pod ním popelník. Další možností umístění je ohniště, které se nachází mimo udírnu. V tomto případě je kouř z ohniště veden pomocí samostatného kouřovodu.

  • Vestavěné ohniště – u tohoto typu se hůř reguluje teplota kouře. Horkého a teplého dosáhnete snadno, studeného pouze s pomocí vzduchové klapky. Uvnitř ohniště se nachází rošt a vysunovací popelník, který vám usnadní vysypávání popela.
  • Oddělené ohniště – oddělení ohniště je praktičtější, umožňuje snadnější regulaci kouře, snadno dosáhnete i studeného kouře. Samostatné uzení je tepelně vyrovnanější a stálejší.

Kouřovod

Plechové udírny
EXCELLENT 2 v 1 KO-Y64950130

Kouřovod může být zděný, nebo ho lze zakoupit vcelku a ke kamnům připevnit. Jeho sklon je dán výškovým rozdílem mezi ohništěm a skříní. Sklon ohniště by měl být kolem 5%, ideálně však 10%. Jeho délka bývá většinou dva až čtyři metry.

Udící skříň

Rozměr udící skříně volte podle množství masa, které budete preferovat. Za standardní rozměr se považuje 90 x 90 cm. Udící skříň je vždy umístěna nad ohniště. Součástí skříně je mříž, která rozptyluje kouř do celého prostoru udírny. Díky tomu je maso rovnoměrně vyuzené.

Ke strope udírny lze pevně ukotvit zařízení pro zavěšení surovin, pro případ, že by maso spadlo, je na mříži umístěna síť.

Makrely v udírně

Velikost vnitřního prostoru vybírejte s oledem na množství surovin. které budete udit najednou, iStock / v_zaitsev

Komín

Udírna
Bradley Smoker 4 Digital

Komín může být vyroben z roury, můžete zakoupit i komínový vývod určený pro udírny. Komín lze opatřit ovladatelnou záklopkou, která poslouží pro regulaci obsahu kouře ve skříni.

Ceny

Pořízení udírny nemusí být velkou investicí. Pokud ji budete využívat občas, vyjde vás na 2 – 3 000 Kč. Velké udírny pak pořídíte do 10 000 Kč. Udírnu si můžete také vyrobit doma a to ze dřeva nebo z cihel. Návodů na stavbu udírny najdete několik. Mezi výrobce patří Kaiser, Rulyt, Bradley Smoker, Klarstein a další.

  • Do 2 000 Kč – za tuto cenu můžete pořídit malé přenosné udírny, které pojmou maximálně 5 kg masa. Tvar udíren je různý, válcové mohou být dlouhé až 90 cm a jsou vhodné zejména pro uzení ryb a klobás. Udit můžete pomocí dřeva i elektřiny. Dále zde pořídíte malé stolní udírny, kde lze udit pomocí elektrické topné spirály s regulací.
  • Od 2 000 Kč – 4 000 Kč – tato cenová kategorie už nabízí větší typy udíren, a to jak ocelové, tak dřevěné. Tvarem mohou připomínat válec, kvádr, nebo dřevěný domeček. Kapacita udíren je 15 – 20 kg. Kombinované typy nabízí využít také funkci grilu. Díky regulaci pomocí termostatu můžete udit studeným, teplým i horkým kouřem.
  • Od 4 000 Kč – 8 000 Kč – zde jsou nabízeny velké rozměry udíren, které lze používat také celoročně. Materiálem je kvalitní nerez i dřevo. Maso lze zavěsit na háčky, využít můžete také rošty. Udit můžete klasicky pomocí dřeva nebo topné spirály a uzenářských pilin. Dřevěné udírny pak umožňují udit studeným i teplým kouřem. Tyto modely jsou náročnější na prostor, a to díky kouřovodu, který je umístěn mimo udírnu.
  • Od 8 000 Kč a více – velké udírny pořídíte do 20 000 Kč. V tomto případě se jedná o zabudované typy a je na zvážení každého, jestli takovou udírnu pro domácí potřeby využije.

Víte, že…?

Udírnu vybírejte v takovém obchodě, ve kterém lze pořídit i náhradní díly popřípadě i servis v případě, že udírna nebude správně fungovat. Udírny mohou takový servis potřebovat do 5 – 7 let od pořízení.

Způsoby uzení

Dřevěné udírny
Tohos KOMPLET SET malá

Jak již bylo zmíněno, udit můžete studeným, teplým nebo horkým kouřem. Každý způsob má svoje specifika.

  • Studený kouř – tento způsob je vhodný pro uzeniny s dlouhou dobou trvanlivosti a to klobás, trvanlivých salámů nebo šunky. Uzeniny se vkládají do udírny vyhřáté na 40°C, poté se sníží na teplotu 20°C. Uzení trvá minimálně den, udit můžete i dva až tři dny.
  • Teplý kouř – tento způsob je nejobvyklejší. Využijete je při uzení slaniny, masa nebo přeuzování klobás. Udí se při teplotě 60°C. V kouři zůstane asi 6 hodin. Maso můžete udit i 24 hodin. Výrobky uzené tímto způsobem nemají takovou trvanlivost, jsou ale vyhovující pro přímou spotřebu.
  • Horký kouř – tento způsob je vhodný pro maso. To před uzením naložte alespoň na 3 hodiny a okapané pak vložte do udírny vytopené na 60°C. Poté je třeba teplotu zvyšovat na 90 – 100°C. Celková doba uzení je 1 – 1,5 hodiny. Během uzení je potřeba přidávat vlhké piliny, dřevo samotné nevyvine dostatek kouře.

Otázky a odpovědi

Lze udírnu vybavit ventilátorem?

Ventilátor nepatří do udíren, které umožňují spalování dřeva. Vzduch rozháněný pomocí ventilátoru může způsobit vznícení briket nebo štěpek.

Jakým příslušenstvím udírnu doplnit?

Chybět by vám neměl především teploměr. Kromě něho je možné koupit rošty, závěsné tyče, podstavce, z náhradních dílů je to potom topná spirála.
Zobrazit kompletní nabídku Udírna