Udírna

Lahodné maso, ryby i další lahůdky - vyberte si udírnu.

ca. 7 100 CZK
ca. 4 500 CZK
ca. 8 900 CZK
ca. 4 300 CZK
ca. 23 000 CZK

Jak vybrat udírnu

Domácí uzení masa, klobás, ryb a sýrů je velmi populární a stále více rodin kouzlo uzení nově objevuje. Pořízení domácí udírny není limitováno vlastní zahradou, udit můžete také na balkonech bytů, některé udírny nabízí také možnost současně udit i grilovat. V případě domácí udírny si nemusíte lámat hlavu nad tím, kde seženete správné dřevo. V bytech můžete využít uzení pomocí elektrické udírny.

Velikost

Důležitým parametrem výběru je bezesporu velikost udírny. Je důležité promyslet pro kolik osob a jak často chcete domácí udírnu používat. U každého modelu je uvedený rozměr a také přibližné množství masa, ryb nebo klobás, které se do ní vejdou.

Mimo teleskopických udíren, které umožňují pouze kolmé uzení, tedy zavěšení na háčky, si můžete vybrat mezi uzením na roštech. Malé udírny můžete snadno přenášet a brát s sebou i při kempování.

Velká bude sloužit pouze na zahradě, vyudíte ale větší množství masa, klobás nebo ryb.

Vestavěná nebo přenosná

Udírna bývá často součástí venkovního krbu. Mnoho těchto udíren je domácí výroby. Uzení je zde delší, má ale svoje kouzlo. Pokud nemáte pro uzení vyhrazeno tolik času, nebo nechcete při přípravě spálit velké množství dřeva, je lepší investovat do udírny přenosné.

Přenosná

Přenosné udírny jsou malé a lehké, můžete je libovolně přenášet. Tyto malé udírny mohou pojmout až 5 kg masa. Tento typ nebývá tak vybavený, jsou vhodné zejména pro uzení ryb a jsou proto oblíbené především u rybářů. Přenosné udírny umožňují, stejně jako pevné, regulovat teplotu kouře a uzení je tedy přesně podle receptů, protože teplota tolik nekolísá. Uzení v této udírně je také podstatně rychlejší.

Pevná

Pevné udírny jsou trvale umístěné na jednom místě. Mohou pojmout 10 – 25 kg surovin. Lze v nich udit ve svislé poloze, ale i na roštech. Topit v nich můžete dřevem nebo pomocí spirály.
Multifunkční udírny pak umožňují také grilování, připravíte v nich ale také pizzu.

Typy udíren

Dnes již existuje několik typů udíren, každá umožňuje speciální postup uzení.

Typ Popis
Multifunkční Řadí se mezi nejoblíbenější domácí udírny. Má široké možnosti využití. Lze v nich udit maso, klobásy, ryby a sýry. Jako palivo je možné použít dřevo, dřevěnou drť nebo piliny. Lze je také doplnit o elektrickou topnou spirálu.
Izolované Jejich největší předností je celoroční využití. Klasické udírny se mohou používat do teploty do 5°C, pokud je teplota nižší, jejich používání se nedoporučuje.
Elektrické Další oblíbený typ a to zejména pro krátkou dobu uzení a jednoduchou obsluhu. Zdrojem tepla je spirála, která umožňuje přesnou regulaci teploty.
Digitální Tento typ umožňuje přesné nastavení času, teploty i celkového udícího procesu. Vše je automatické a k ovládání stačí digitální displej. Automatika se postará o vše, včetně správného dávkování dřevěných směsí. Pro někoho může být nevýhoda absence opravdového kouře. Lze ale pořídit speciální brikety s příchutěmi.
Gril s udírnou Gril i udírnu lze využívat najednou při jednom zatopení. Díky tomu můžete připravit více druhů jídla zaráz. Tímto řešením ušetříte také místo v zahradě.

Materiál

Udírny se vyrábějí ze zinku nebo nerezové oceli. Pozinkované jsou levnější. Před prvním použitím je třeba zapnout je na prázdno, aby se odstranil olejový film z povrchu.

Nerezové udírny jsou dražší, mají větší hmotnost a delší životnost. Kovové udírny jsou často elektrické, jejich výhodou je přesná kontrola teploty uzení. Manuální udírny můžete ovládat pomocí termostatu s regulačním knoflíkem, pomocí kterého nastavíte požadovanou teplotu.

Levnější kovové udírny mají topeniště, do kterého se přikládají piliny. Moderní jsou pak vybaveny generátorem kouře, kdy udírnu zapnete, nastavíte teplotu a už se o ni nemusíte starat.

Mezi oblíbené stále patří dřevěné udírny. Taková udírna není vyrobená ze dřeva celá, dřevěná je pouze udící komora, tedy prostor, kam se zavěšuje maso. Topeniště je kovové.

Topení

Ve všech udírnách je možné topit drobným dřevem, použít můžete i dřevěnou drť nebo piliny. Mezi nejvhodnější druh dřeva patří buk nebo dub. K dalším použitelným dřevinám patří také bříza, habr, jasan, topol nebo jilm. Také piliny na zasypání by měly být z tvrdého dřeva. Do udírny však nepatří dřevo z jehličnatých stromů, obsahuje totiž mnoho pryskyřic.

V přenosných a izolovaných udírnách lze topení dřevem nahradit topnou elektrickou spirálou, kde teplotu řídí integrovaný termostat. V přenosných udírnách je možné použít také plynový hořák.

Teploměr

Každá udírna by měla být vybavena teploměrem, díky kterému budete mít celý proces uzení pod kontrolou. I zde máte na výběr a pořídit můžete teploměr digitální se dvěma čidly a kabelem nebo digitální bezdrátový. Teploměr s čidly umožňuje měřit teplotu uvnitř i na povrchu masa a vydrží teplotu až 380°C.

  • Digitální bezdrátový lze používat pro teplotu do 300°C, jeho dosah je přibližně 40 m. Vpichové čidlo se umístí do prostoru udírny a teplotu můžete sledovat i z pohodlí domova.
  • Vpichový teploměr změří okamžitou teplotu uvnitř uzeného masa.
  • Bimetalový ukazuje teplotu v rozsahu 0 – 160°C. Má klasický ciferník s kruhovým číselníkem.

Princip udírny

Udírna se skládá ze čtyř částí a to ohniště, kouřovodu, udící skříně a komínu.

Ohniště

Musí být níže než udící skříň, oproti skříni je menší. Uvnitř ohniště se nachází rošt a pod ním popelník. Další možností umístění je ohniště, které se nachází mimo udírnu. V tomto případě je kouř z ohniště veden pomocí samostatného kouřovodu.

  • Vestavěné ohniště – u tohoto typu se hůř reguluje teplota kouře. Horkého a teplého dosáhnete snadno, studeného pouze s pomocí vzduchové klapky. Uvnitř ohniště se nachází rošt a vysunovací popelník, který vám usnadní vysypávání popela.
  • Oddělené ohniště – oddělení ohniště je praktičtější, umožňuje snadnější regulaci kouře, snadno dosáhnete i studeného kouře. Samostatné uzení je tepelně vyrovnanější a stálejší.

Kouřovod

Kouřovod může být zděný, nebo ho lze zakoupit vcelku a ke kamnům připevnit. Jeho sklon je dán výškovým rozdílem mezi ohništěm a skříní. Sklon ohniště by měl být kolem 5%, ideálně však 10%. Jeho délka bývá většinou dva až čtyři metry.

Udící skříň

Rozměr udící skříně volte podle množství masa, které budete preferovat. Za standardní rozměr se považuje 90 x 90 cm. Udící skříň je vždy umístěna nad ohniště. Součástí skříně je mříž, která rozptyluje kouř do celého prostoru udírny. Díky tomu je maso rovnoměrně vyuzené.

Ke strope udírny lze pevně ukotvit zařízení pro zavěšení surovin, pro případ, že by maso spadlo, je na mříži umístěna síť.

Komín

Komín může být vyroben z roury, můžete zakoupit i komínový vývod určený pro udírny. Komín lze opatřit ovladatelnou záklopkou, která poslouží pro regulaci obsahu kouře ve skříni.

Ceny

Pořízení udírny nemusí být velkou investicí. Pokud ji budete využívat občas, vyjde vás na 2 – 3 000 Kč. Velké udírny pak pořídíte do 10 000 Kč. Udírnu si můžete také vyrobit doma a to ze dřeva nebo z cihel. Návodů na stavbu udírny najdete několik. Mezi výrobce patří Kaiser, Rulyt, Bradley Smoker, Klarstein a další.

  • Do 2 000 Kč – za tuto cenu můžete pořídit malé přenosné udírny, které pojmou maximálně 5 kg masa. Tvar udíren je různý, válcové mohou být dlouhé až 90 cm a jsou vhodné zejména pro uzení ryb a klobás. Udit můžete pomocí dřeva i elektřiny. Dále zde pořídíte malé stolní udírny, kde lze udit pomocí elektrické topné spirály s regulací.
  • Od 2 000 Kč – 4 000 Kč – tato cenová kategorie už nabízí větší typy udíren, a to jak ocelové, tak dřevěné. Tvarem mohou připomínat válec, kvádr, nebo dřevěný domeček. Kapacita udíren je 15 – 20 kg. Kombinované typy nabízí využít také funkci grilu. Díky regulaci pomocí termostatu můžete udit studeným, teplým i horkým kouřem.
  • Od 4 000 Kč – 8 000 Kč – zde jsou nabízeny velké rozměry udíren, které lze používat také celoročně. Materiálem je kvalitní nerez i dřevo. Maso lze zavěsit na háčky, využít můžete také rošty. Udit můžete klasicky pomocí dřeva nebo topné spirály a uzenářských pilin. Dřevěné udírny pak umožňují udit studeným i teplým kouřem. Tyto modely jsou náročnější na prostor, a to díky kouřovodu, který je umístěn mimo udírnu.
  • Od 8 000 Kč a více – velké udírny pořídíte do 20 000 Kč. V tomto případě se jedná o zabudované typy a je na zvážení každého, jestli takovou udírnu pro domácí potřeby využije.

Víte, že…?

Udírnu vybírejte v takovém obchodě, ve kterém lze pořídit i náhradní díly popřípadě i servis v případě, že udírna nebude správně fungovat. Udírny mohou takový servis potřebovat do 5 – 7 let od pořízení.

Způsoby uzení

Jak již bylo zmíněno, udit můžete studeným, teplým nebo horkým kouřem. Každý způsob má svoje specifika.

  • Studený kouř – tento způsob je vhodný pro uzeniny s dlouhou dobou trvanlivosti a to klobás, trvanlivých salámů nebo šunky. Uzeniny se vkládají do udírny vyhřáté na 40°C, poté se sníží na teplotu 20°C. Uzení trvá minimálně den, udit můžete i dva až tři dny.
  • Teplý kouř – tento způsob je nejobvyklejší. Využijete je při uzení slaniny, masa nebo přeuzování klobás. Udí se při teplotě 60°C. V kouři zůstane asi 6 hodin. Maso můžete udit i 24 hodin. Výrobky uzené tímto způsobem nemají takovou trvanlivost, jsou ale vyhovující pro přímou spotřebu.
  • Horký kouř – tento způsob je vhodný pro maso. To před uzením naložte alespoň na 3 hodiny a okapané pak vložte do udírny vytopené na 60°C. Poté je třeba teplotu zvyšovat na 90 – 100°C. Celková doba uzení je 1 – 1,5 hodiny. Během uzení je potřeba přidávat vlhké piliny, dřevo samotné nevyvine dostatek kouře.
Nomination
Elektrická do bytu
Velká na zahradu
Gril s udírnou
Pro rybáře
Digitální
Image
Product
Klarstein Flintstone
RULYT
Smoky Fun
KAISER PADESÁTKA
Bradley Smoker 6 Digital
Materiál
zinkové
dřevěné
ocelové
nerezové
nerezové
Cena ca. 7 100 CZK ca. 4 500 CZK ca. 8 900 CZK ca. 4 300 CZK ca. 23 000 CZK
  Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena