Elektrická udírna

Pro vnitřní i venkovní uzení.

ca. 21 000 CZK
ca. 18 000 CZK
ca. 4 000 CZK
ca. 28 500 CZK
ca. 15 000 CZK

Jak vybrat elektrickou udírnu

  • Elektrické udírny se dělá v základu na přenosné typy a pevné typy.
  • V současné době zažívají elektrické udírny velký rozmach, neboť je lze velmi snadno používat iv bytech
  • Uzení se rozděluje na různé typy dle rozdílných teplot, a to již od pouhých 20 °C.

Kdy se bude hodit

Elektrická udírna rozhodně nebývá zcela obvyklým vybavením domácností. Její vlastnictví však přináší velmi široké možnosti, jak nakládat s různými druhy masa. Maso vyuzené v domácí elektrické udírně se totiž nikdy nevyrovná uzenému masu, které pořídíte v obchodech.

Základní dělení

Před samotným výběrem udírny je dobré se rozhodnout, jaký druh bude pro vaše nároky nejlepší, kolik potravin budete chtít udit a rovněž jak často bude ve vašem případě uzení probíhat. Odpověď na tyto otázky vám zásadním způsobem napomůže lépe zvolit vhodný typ elektrické udírny.

2 udící komory
KAISER elektrická udírna DVOUSTOVKA, nerez s izolací

Přenosné udírny

Dle názvu tohoto typu udírny lze vydedukovat, že přenosné udírny přináší výhody v podobě nízké hmotnosti, díky čemuž jsou snadno přenositelné z jednoho místa na druhé. Samozřejmě je potřeba myslet na to, že přenosné udírny bývají něco menší a jste tak limitováni prostorem, respektive kapacitou udírny pro uzené maso. U přenosných udíren se hovoří většinou o 5 kilogramech masa. Pro občasné uzení na chalupách či i balkonech jsou však přenosné udírny velmi dobrou volbou.

Pevné udírny

Pevná udírna je klasická a má pevně dané místo na vaší zahradě či pozemku. Nelze ji tedy nikam posouvat, na druhou stranu bývá výrazně větší a v jednu chvílí v ní můžete udit větší porce masa. Střední typy pevných udíren pojmou zhruba 10 kilogramů masa, větší typy však nemají problém i s více než 20 kilogramy masa.

Typy elektrických udíren výhody nevýhody
přenosné nízká hmotnost, přenositelnost menší objem
pevné větší objem (lze udit více kilogramů masa) nelze ji přesouvat

Typy udíren

Elektrické udírny můžeme na dnešním trhu rozdělit na tři základní typy.

Přenosná
Bradley Smoker Originál

Klasická udírna

Klasická elektrická udírna má jakožto zdroj tepla topnou spirálu, která umožňuje přesnou regulaci teploty. Elektrické uzení se těší značné oblibě, a to proto, že je jednoduché na obsluhu a poměrně rychlé. Výhodou je také malá spotřeba energie.

Digitální elektrická

Uzení v digitální elektrické udírně patří taktéž k oblíbeným typům v dnešní době. Digitální vymoženost nabízí výhodu spočívající v možnosti nastavení přesné teploty, času uzení i samotného udícího procesu. Vše probíhá automaticky a vy jako uživatel případně jen upravujete věci skrze digitální displej. Automatika dokáže zajistit vše, a to včetně dávkování dřevěných směsí, které jsou nezbytné pro proces uzení.

S grilem

Některé elektrické udírny jsou navíc vybaveny ještě grilem, který lze v jeden moment využívat i s udírnou. Při uzení tak lze grilovat maso, ale například připravit i chutnou domácí pizzu.

Teplé i studené uzení
Homelux 7000ES

Víte, že…?

Zahradní udírna má mnoho podob. Oblíbené jsou nejen elektrické, ale i dřevěné nebo zděné udírny.

Materiály udíren

Každá udírna musí být vyrobena z nějakých materiálů, v dnešní době se obvykle a nejčastěji využívá následující druhy materiálů.

  • ocel: udírny z ocele se vyrábějí převážně ze silnostěnných plechů a nechybí jim povrchová úprava proti nepříznivému počasí. Ocelová udírna bývá dražší a těžší, avšak pyšní se dlouhou životností.
  • pozinkový materiál: cenově dostupnější alternativou k oceli jsou udírny z pozinkovaných materiálů.
Digitální
Borniak UWD 150 Simple
  • dřevo: specifickým materiálem je dřevo, které se používá u domácích typů elektrických udíren a jeho nasazení je odůvodněno jedinečnou vůní.
  • cihly: historicky nejpoužívanější druh materiálu, avšak dnes již používaný opět jen sporadicky a obvykle pouze u domácích elektrických udíren.

Ceny

  • Základní modely elektrických udíren jsou cenově poměrně dostupné a pořídíte je už od hranice 5 000 Kč, kdy získáte kompaktní a přenosnou elektrickou udírnu, kde však musíte počítat s tím, že najednou nemůžete udit více než 10 kilogramů masa.
  • Kolem hranice 7 000 Kč již elektrické udírny zvládají uzení přibližně 15 kilogramů masa v jeden moment.
  • Od hranice 10 000 Kč se sice nemusí nutně zvětšovat objem uzení masa, avšak udírny bývají kvalitnější a vybaveny izolací, která snižuje spotřebu.
  • Pokud hodláte udit například více než 20 kilogramů masa naráz, počítejte s elektrickou udírnou s cenou kolem 20 000 Kč.
Česká značka
KAISER elektrická udírna OSMDESÁTKA nerez s izolací

Otázky a odpovědi

K čemu se elektrická udírna používá?

Typicky se elektrická udírna využívá k uzení různých druhů masa či sýrů. Potěší, že ji můžete v případě přenosného modelu využívat v místě, kde se zrovna nacházíte. Některé modely jsou vhodné například i na balkóny bytů či domů.

Jaký zvolit materiál udírny?

Při koupi nové elektrické udírny budete moci vybírat zpravidla mezi ocelí a pozinkovaným plechem. Vhodnější je odolnější ocel, která je však dražší. Pokud nejste náročný uživatel, chybu neuděláte ani s cenově dostupnějším pozinkem.

Různé typy produktů porovnejte zde.

Jméno
2 udící komory
Přenosná
Teplé i studené uzení
Digitální
Česká značka
Image
Produkt
KAISER elektrická udírna DVOUSTOVKA, nerez s izolací
Bradley Smoker Originál
Homelux 7000ES
Borniak UWD 150 Simple
KAISER elektrická udírna OSMDESÁTKA nerez s izolací
Cena ca. 21 000 CZK ca. 18 000 CZK ca. 4 000 CZK ca. 28 500 CZK ca. 15 000 CZK
  Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena
Michal Pavlíček

About the Author

About the Author

Již během studií na gymnáziu jsem měl možnost si vyzkoušet redaktorskou činnost v několika internetových magazínech věnujících se mobilním telefonům. O danou tematiku jsem se zajímal v podstatě od mala a psaní mě bavilo vždy. Jakožto redaktor pracuji dnes a denně již více než 12 let, avšak zaměření pouze jedním směrem se jevilo občas jako lehce svazující. Proto jsem zhruba před 2 lety zkusil také copywriting, kdy vytvářím texty rozličného obsahu a dozvídám se spoustu nových informací z různých oborů.