Jak vybrat elektrickou udírnu
- Elektrické udírny se dělá v základu na přenosné typy a pevné typy.
- V současné době zažívají elektrické udírny velký rozmach, neboť je lze velmi snadno používat iv bytech
- Uzení se rozděluje na různé typy dle rozdílných teplot, a to již od pouhých 20 °C.
Elektrická udírna - náš výběr





Kaiserovy elektrické udírny





Rybářské elektrické udírny





Profi elektrické udírny





Elektrické udírny s generátorem kouře





Jak vybrat elektrickou udírnu
Kdy se bude hodit
Elektrická udírna rozhodně nebývá zcela obvyklým vybavením domácností. Její vlastnictví však přináší velmi široké možnosti, jak nakládat s různými druhy masa. Maso vyuzené v domácí elektrické udírně se totiž nikdy nevyrovná uzenému masu, které pořídíte v obchodech.
Základní dělení
Před samotným výběrem udírny je dobré se rozhodnout, jaký druh bude pro vaše nároky nejlepší, kolik potravin budete chtít udit a rovněž jak často bude ve vašem případě uzení probíhat. Odpověď na tyto otázky vám zásadním způsobem napomůže lépe zvolit vhodný typ elektrické udírny.
Přenosné udírny
Dle názvu tohoto typu udírny lze vydedukovat, že přenosné udírny přináší výhody v podobě nízké hmotnosti, díky čemuž jsou snadno přenositelné z jednoho místa na druhé. Samozřejmě je potřeba myslet na to, že přenosné udírny bývají něco menší a jste tak limitováni prostorem, respektive kapacitou udírny pro uzené maso. U přenosných udíren se hovoří většinou o 5 kilogramech masa. Pro občasné uzení na chalupách či i balkonech jsou však přenosné udírny velmi dobrou volbou.
Pevné udírny
Pevná udírna je klasická a má pevně dané místo na vaší zahradě či pozemku. Nelze ji tedy nikam posouvat, na druhou stranu bývá výrazně větší a v jednu chvílí v ní můžete udit větší porce masa. Střední typy pevných udíren pojmou zhruba 10 kilogramů masa, větší typy však nemají problém i s více než 20 kilogramy masa.
Typy elektrických udíren | výhody | nevýhody |
---|---|---|
přenosné | nízká hmotnost, přenositelnost | menší objem |
pevné | větší objem (lze udit více kilogramů masa) | nelze ji přesouvat |
Typy udíren
Elektrické udírny můžeme na dnešním trhu rozdělit na tři základní typy.
Klasická udírna
Klasická elektrická udírna má jakožto zdroj tepla topnou spirálu, která umožňuje přesnou regulaci teploty. Elektrické uzení se těší značné oblibě, a to proto, že je jednoduché na obsluhu a poměrně rychlé. Výhodou je také malá spotřeba energie.
Digitální elektrická
Uzení v digitální elektrické udírně patří taktéž k oblíbeným typům v dnešní době. Digitální vymoženost nabízí výhodu spočívající v možnosti nastavení přesné teploty, času uzení i samotného udícího procesu. Vše probíhá automaticky a vy jako uživatel případně jen upravujete věci skrze digitální displej. Automatika dokáže zajistit vše, a to včetně dávkování dřevěných směsí, které jsou nezbytné pro proces uzení.
S grilem
Některé elektrické udírny jsou navíc vybaveny ještě grilem, který lze v jeden moment využívat i s udírnou. Při uzení tak lze grilovat maso, ale například připravit i chutnou domácí pizzu.
Víte, že…?
Zahradní udírna má mnoho podob. Oblíbené jsou nejen elektrické, ale i dřevěné nebo zděné udírny.
Materiály udíren
Každá udírna musí být vyrobena z nějakých materiálů, v dnešní době se obvykle a nejčastěji využívá následující druhy materiálů.
- ocel: udírny z ocele se vyrábějí převážně ze silnostěnných plechů a nechybí jim povrchová úprava proti nepříznivému počasí. Ocelová udírna bývá dražší a těžší, avšak pyšní se dlouhou životností.
- pozinkový materiál: cenově dostupnější alternativou k oceli jsou udírny z pozinkovaných materiálů.
- dřevo: specifickým materiálem je dřevo, které se používá u domácích typů elektrických udíren a jeho nasazení je odůvodněno jedinečnou vůní.
- cihly: historicky nejpoužívanější druh materiálu, avšak dnes již používaný opět jen sporadicky a obvykle pouze u domácích elektrických udíren.
Ceny
- Základní modely elektrických udíren jsou cenově poměrně dostupné a pořídíte je už od hranice 5 000 Kč, kdy získáte kompaktní a přenosnou elektrickou udírnu, kde však musíte počítat s tím, že najednou nemůžete udit více než 10 kilogramů masa.
- Kolem hranice 7 000 Kč již elektrické udírny zvládají uzení přibližně 15 kilogramů masa v jeden moment.
- Od hranice 10 000 Kč se sice nemusí nutně zvětšovat objem uzení masa, avšak udírny bývají kvalitnější a vybaveny izolací, která snižuje spotřebu.
- Pokud hodláte udit například více než 20 kilogramů masa naráz, počítejte s elektrickou udírnou s cenou kolem 20 000 Kč.
Otázky a odpovědi
K čemu se elektrická udírna používá?
Jaký zvolit materiál udírny?
Různé typy produktů porovnejte zde.