Nejlepší generátory kouře 2024 a jak vybrat
Příslušenství k elektrické udírně.
Jak vybrat generátor kouře?
- Generátory studeného kouře jsou nejčastěji součástí elektrických udíren, ale jsou modely, které lze využít i u běžných typů, případně grilů.
- Některé modely vyžadují pro svůj provoz elektrickou energii, ale jsou i takové, co fungují naprosto samostatně.
- Topná část generátoru má za úkol spalovat udící špalíky nebo štěpku. Tak vytváří aromatický kouř, který proudí do udírny. Vhodně zvolené dřevo pak dodá masu nejen typické aroma, ale také barvu.
Generátor kouře - náš výběr
Jak vybrat generátor kouře?
Typy
Generátor kouře je zpravidla jednou ze součástí elektrických udíren. Nicméně se dají dokoupit i samostatně a to v několika variantách:
- Modely určené pro konkrétní udírny daných značek
- Univerzální generátory určené pro jakýkoli typ udíren
U jednotlivých výrobků si vždy ověřte, zda se hodí pro vaši udírnu. Některé modely lze využít i na klasickém grilu.
Víte, že…?
Uzení studeným kouřem je technika, která probíhá zpravidla při teplotě do 30°C a trvá 3 dny, někdy i déle. Je vhodná k přípravě trvanlivých výrobků, jako jsou např. klobásy, salámy a maso. Trvanlivost se následně zvyšuje dle konkrétní potraviny na 14 dnů až 3 měsíce. Tento způsob patří k jednomu z nejstarších způsobů, jak konzervovat maso.
Konstrukce
Z konstrukčního hlediska se dá říct, že existují dva typy generátorů:
- Elektrické – zpravidla se jedná o válec, který funguje jako násypka napájená kompresorem s kouřovým potrubím
- Bez nutnosti elektrické energie – jednoduché generátory ve tvaru spirály nebo členěného obdélníku; při zapálení na jednom konci dochází k postupnému prohořívání štěpky a vzniku kouře; díky svým malým rozměrům můžete tento generátor snadno přepravovat; je vhodný také pro používání v grilech s víkem
Velikost, kapacita
Samotné rozměry nejsou tak důležité, jako fakt, že velikost generátoru prakticky ovlivňuje jeho kapacitu, tedy množství topiva, které do něj můžete v jednu chvíli vložit. Jeho prohořívání pak trvá různě dlouhou dobu, což by mělo být deklarované výrobcem. Nejčastěji se jedná o řády hodin od 2 do 10. Takže pokud chcete udit studeným kouřem déle, je nutné čas od času přisypat topivo.
Materiál
- Většina generátorů kouře bude pravděpodobně vyrobena z ušlechtilé oceli. Ta je totiž více než vhodná pro používání při zpracování potravin. Navíc je odolná i vůči většímu žáru.
- Obecně u výrobků, které jsou určeny pro práci s potravinami, je dobré ověřit si jejich zdravotní nezávadnost. To by mělo být deklarováno příslušným certifikátem.
Topivo
Kvalitní topivo je nedílnou součástí procesu uzení. Používají se špalíčky nebo štěpka z ovocných, ale i dalších stromů. Každá má své aroma a surovinám dodává specifickou chuť. V tabulce níže najdete stručný přehled nabídky na trhu.
Typ dřeviny | Charakteristika | Využití |
---|---|---|
Buk | Univerzální dřevina | Drůbež, vepřové i hovězí maso |
Vysoká výhřevnost | Ryby | |
Středně silné, vyvážené aroma | Zvěřina | |
Kouř barví maso do zlatožluté až světle hnědé barvy | Sýry atd. | |
Dub | Tradiční dřevina pro uzení | Hovězí, vepřové maso |
Ořechové aroma | Zvěřina | |
Silný kouř barví maso do zlata, lehce do hněda | Drůbež | |
Olše | Jemně nasládlé aroma | Ryby |
Maso barví do žluté až nazlátlé barvy | Drůbež | |
Sýry | ||
Ovocná dřeva | Používá se např. hrušeň, jabloň, třešeň, švestka | Drůbež |
Dřeviny jsou vhodné na kombinování s výše uvedenými | Vepřové i hovězí maso | |
Ryby |
Víte, že…?
Při používání generátoru kouře nezapomínejte ani na pravidelnou údržbu. Prakticky je nutné zařízení po každém použití řádně vyčistit případně omýt běžným saponátem. To se týká i generátorů v elektrických udírnách.
Výrobci a ceny
Mezi výrobce mimo jiné patří např. Dymbox, FOREST LEGEND, BIOWIN, Kaiser udírny nebo Royal Catering.
Ceny se pak pohybují v rozpětí od necelého 1000 Kč do cca 10000 Kč.
Spodní cenovou hranici zastupují klasické generátory kouře, které ke svému fungování nepotřebují přívod elektrického proudu. Od cca 3000 Kč začínají generátory s kompresorem.