Nejlepší generátory kouře 2024 a jak vybrat

Příslušenství k elektrické udírně.

Autorka: Klára Machátová | Aktualizováno: Únor 2024

VÍTĚZ SROVNÁNÍ
ENERGY NE03008

Jak vybrat generátor kouře?

  • Generátory studeného kouře jsou nejčastěji součástí elektrických udíren, ale jsou modely, které lze využít i u běžných typů, případně grilů.
  • Některé modely vyžadují pro svůj provoz elektrickou energii, ale jsou i takové, co fungují naprosto samostatně.
  • Topná část generátoru má za úkol spalovat udící špalíky nebo štěpku. Tak vytváří aromatický kouř, který proudí do udírny. Vhodně zvolené dřevo pak dodá masu nejen typické aroma, ale také barvu.

Generátor kouře - náš výběr

Generátory kouře do udírny

Generátory kouře Borniak

Zobrazit kompletní nabídku generátorů kouře

Jak vybrat generátor kouře?

  • Generátory studeného kouře jsou nejčastěji součástí elektrických udíren, ale jsou modely, které lze využít i u běžných typů, případně grilů.
  • Některé modely vyžadují pro svůj provoz elektrickou energii, ale jsou i takové, co fungují naprosto samostatně.
  • Topná část generátoru má za úkol spalovat udící špalíky nebo štěpku. Tak vytváří aromatický kouř, který proudí do udírny. Vhodně zvolené dřevo pak dodá masu nejen typické aroma, ale také barvu.

Typy

Generátor kouře je zpravidla jednou ze součástí elektrických udíren. Nicméně se dají dokoupit i samostatně a to v několika variantách:

  • Modely určené pro konkrétní udírny daných značek
  • Univerzální generátory určené pro jakýkoli typ udíren

U jednotlivých výrobků si vždy ověřte, zda se hodí pro vaši udírnu. Některé modely lze využít i na klasickém grilu.

Víte, že…?

Uzení studeným kouřem je technika, která probíhá zpravidla při teplotě do 30°C a trvá 3 dny, někdy i déle. Je vhodná k přípravě trvanlivých výrobků, jako jsou např. klobásy, salámy a maso. Trvanlivost se následně zvyšuje dle konkrétní potraviny na 14 dnů až 3 měsíce. Tento způsob patří k jednomu z nejstarších způsobů, jak konzervovat maso.

Profesionální elektrická udírna

Bez generátoru kouře se neobejdou elektrické udírny, iStock / Kutredrig

Konstrukce

Generátor kouře
ENERGY NE03008

Z konstrukčního hlediska se dá říct, že existují dva typy generátorů:

  • Elektrické – zpravidla se jedná o válec, který funguje jako násypka napájená kompresorem s kouřovým potrubím
  • Bez nutnosti elektrické energie – jednoduché generátory ve tvaru spirály nebo členěného obdélníku; při zapálení na jednom konci dochází k postupnému prohořívání štěpky a vzniku kouře; díky svým malým rozměrům můžete tento generátor snadno přepravovat; je vhodný také pro používání v grilech s víkem

Velikost, kapacita

Samotné rozměry nejsou tak důležité, jako fakt, že velikost generátoru prakticky ovlivňuje jeho kapacitu, tedy množství topiva, které do něj můžete v jednu chvíli vložit. Jeho prohořívání pak trvá různě dlouhou dobu, což by mělo být deklarované výrobcem. Nejčastěji se jedná o řády hodin od 2 do 10. Takže pokud chcete udit studeným kouřem déle, je nutné čas od času přisypat topivo.

Materiál

  • Většina generátorů kouře bude pravděpodobně vyrobena z ušlechtilé oceli. Ta je totiž více než vhodná pro používání při zpracování potravin. Navíc je odolná i vůči většímu žáru.
  • Obecně u výrobků, které jsou určeny pro práci s potravinami, je dobré ověřit si jejich zdravotní nezávadnost. To by mělo být deklarováno příslušným certifikátem.

Topivo

Kvalitní topivo je nedílnou součástí procesu uzení. Používají se špalíčky nebo štěpka z ovocných, ale i dalších stromů. Každá má své aroma a surovinám dodává specifickou chuť. V tabulce níže najdete stručný přehled nabídky na trhu.

Typ dřevinyCharakteristikaVyužití
BukUniverzální dřevinaDrůbež, vepřové i hovězí maso
 Vysoká výhřevnostRyby
 Středně silné, vyvážené aromaZvěřina
 Kouř barví maso do zlatožluté až světle hnědé barvySýry atd.
DubTradiční dřevina pro uzeníHovězí, vepřové maso
 Ořechové aromaZvěřina
 Silný kouř barví maso do zlata, lehce do hnědaDrůbež
OlšeJemně nasládlé aromaRyby
 Maso barví do žluté až nazlátlé barvyDrůbež
  Sýry
Ovocná dřevaPoužívá se např. hrušeň, jabloň, třešeň, švestkaDrůbež
 Dřeviny jsou vhodné na kombinování s výše uvedenýmiVepřové i hovězí maso
  Ryby

Víte, že…?

Generátory kouře do udírny
Homelux Generátor studeného kouře do udírny, 3625

Při používání generátoru kouře nezapomínejte ani na pravidelnou údržbu. Prakticky je nutné zařízení po každém použití řádně vyčistit případně omýt běžným saponátem. To se týká i generátorů v elektrických udírnách.

Dvorek s grilem a jídelním stolem

Některé generátory lze používat i s domácím grilem, iStock / RossHelen

Výrobci a ceny

Mezi výrobce mimo jiné patří např. Dymbox, FOREST LEGEND, BIOWIN, Kaiser udírny nebo Royal Catering.
Ceny se pak pohybují v rozpětí od necelého 1000 Kč do cca 10000 Kč.
Spodní cenovou hranici zastupují klasické generátory kouře, které ke svému fungování nepotřebují přívod elektrického proudu. Od cca 3000 Kč začínají generátory s kompresorem.

Otázky a odpovědi

Mám podomácku vyrobenou udírnu, jaký generátor kouře je pro ni vhodný?

Na našem trhu najdete celou řadu výrobků, které jsou de facto univerzální. To znamená, že je můžete použít v jakémkoli typu udírny. Pokud si ale nejste jistí, je dobré obrátit se na prodejce ve specializovaných obchodech nebo přímo na výrobce konkrétního vámi vybraného modelu.

Které dřevo je pro uzení studeným kouřem nejlepší?

Pro studené uzení se nejčastěji používají ovocné druhy dřevin např. švestka nebo třešeň. Využít můžete také bukové dřevo, které se v udírnách používá asi nejčastěji. Příliš ostrou příchuť dodává masu a uzeninám dřevo z dubu a olší, proto se k uzení příliš nedoporučuje.
Zobrazit kompletní nabídku generátorů kouře