Fondue

Skvělý pomocník na party, romantika ve dvou i rodinná večeře - vyberte si fondue právě pro Vás.

ca. 500 CZK
ca. 500 CZK
ca. 800 CZK
ca. 1 800 CZK
ca. 1 800 CZK
ca. 500 CZK
 

Jak vybrat fondue

Čekáte v nejbližší době partu přátel a přemýšlíte, jakým občerstvením byste je překvapili? Máme pro vás tip na pohoštění, které bude vyžadovat málo práce, a navíc si s ním užijete i zábavu. Řešením je fondue. Pod tímto názvem se skrývá sada misek a vidliček s jedním ohřívačem, který rozpustí např. čokoládu, ve které se namáčí nakrájené ovoce. Dnes se podíváme, odkud se k nám tento způsob podávání dostal a poradíme, jak vybrat ten správný v závislosti na surovině.

Fondue není jen o jídle. Jeho smyslem je přimět rodinu či přátele k jednomu stolu, aby svůj volný čas trávili dohromady, bavili se a pojídali při tom dobré jídlo, které si díky speciálně sadě nádobí připraví. Fondue je jednak název pro sadu misek, vidliček a ohřívače, ale také pro rozpuštěný sýr. V poslední době se tím však označuje jakákoliv surovina, která je připravovaná tímto způsobem.

Typ fondue

Výběr správného fondue není tak jednoduchý, jak se může na první pohled zdát, ale také to není nic složitého. Jde jen o to, rozhodnout se, jaký typ budete chtít připravovat. Jak jsem již zmínili prvním připravovaným pokrmem byl sýr, postupně se však rozvinulo i připravování masa, ryb, ale i čokolády ve které se namáčí ovoce.

Výrobní materiál

Záměrně jej uvádíme již nyní, protože správné občerstvení připravíte jen díky vhodně zvolenému materiálu. Kotlík nebo chcete-li vrchní nádoba je vyrobena v kovovém (měď nebo ocel) či keramickém provedení. Toto rozdělní je zejména díky odlišným vlastnostem připravovaného pokrmu. Obecně platí, že nerezovou konstrukci používáme k přípravě „hlavních“ jídel a keramiku na rozehřátí čokolády či přípravě jiných desertů, které vás jen napadnou.

Typ materiálu Výhody Nevýhody
Kov Rychlé zahřátí nádoby Riziko popálení
  Téměř nerozbitné Čokoláda se v nádobě připaluje
Keramika Ideální pro sladké pokrmy Pomalejší zahřátí
    Možnost rozbití
    Zahřívá se svíčkou
    Nelze v nich připravit sýr nebo maso

Tepelná energie

Bez ní bychom se neobešli. Původně se samozřejmě používala svíčka, která se pro přípravu čokolády používá ještě dnes, ale na rozpuštění sýru bychom čekali hodně dlouho. Proto výrobci dodávají set s hořákem na plyn či líh. Jestliže však neradi manipulujete s hořlavými materiály, jsou pro vás na trhu rovněž elektrické ohřívače.

Výhodou plynu, lihu i elektřiny je jejich univerzální použití na všechny slané pokrmy. Pro čokoládu lze místo svíčky použít i speciálně upravené gely, které zamezí nechtěnému připalování k nádobě. Elektrický ohřev je oblíbený zejména díky snadné regulaci tepla, ale musíte se obejít bez plamínku ohně, což někomu může vadit, jelikož to nemusí již připomínat tradiční fondue.

Víte, že…?

Roztavenou směs je dobré připravit na sporáku dříve, než ji vložíte nad plamen fondue. Výrazně si tak urychlíte proces rozpuštění.

Správný typ

Představili jsme vám již jednotlivé výrobní materiály a způsoby ohřevu a teď se zaměříme na použití k různým druhům fondue.

Sýrové fondue

Opět začínáme tím nejstarším. Pro sýrové fondue se dokonalé hodí smaltový kotlík s plochým dnem. Energii můžete využít jak z plynových hořáků, tak i elektrickou.

Masové fondue

Určitě kov, jiné řešení neexistuje. Ideálně vybírejte měď nebo ocel. Plamen musí být natolik silný, aby voda či vývar v nádobě byl neustále v bodu varu.

Rybí fondue

To, co platí pro masové fondue platí i zde, hlavně nezapomeňte na dostatečně silný oheň.

Čokoládové fondue

Kov dejte stranou a zvolte raději keramiku. Prodává se i porcelán, nicméně keramika je odolnější. Pro rozpuštění nalámané čokolády postačí malý plamínek od svíčky.

Fondue set

Fondue není jen o nádobě umístěné nad teplem, ale součástí jsou i doplňky, bez kterých se při správném stolování neobejdete.

  • Nádoba: Jste dva, čtyři nebo vás bude u stolu šest a víc? Nevadí. Vybírat můžete z několika různých provedení. Větší nádoba se však neztratí.
  • Vidličky: Slouží jako klasický příbor. Na vidličku napíchnete surovinu a tu v případě sýrového či čokoládové fondue namočíte v nádobě. Když zvolíte masovou či rybí variantu, naberte kus pokrmu a vložíte jej do nádoby, kde se uvaří a poté vyjměte. Jsou vyrobeny z kovu a konce pro uchycení jsou buď keramické, plastové nebo dřevěné.
  • Lžíce: Není obvyklá, ale setkat se s ní můžete. Až na napichování plní stejnou funkci jako výše zmíněné vidličky.
  • Misky: Oceníte pro přípravu několika druhů omáček, které se hodí k uvařenému masu.
  • Talíře: Plní funkci servírování. Ničím speciálním se od klasických talířů neliší.
  • Podstavec pro svíčku / hořák: Pro ohřívání čokolády se využívá svíčka, ale to už vy, pozorní čtenáři, víte. Podstavec je buď součástí nádoby, nebo se jedná o kovou konstrukci, do které se umisťuje svíčka a nad ní keramická miska. Hořák, už jsme se mu také věnovali, je buď plynový, nebo elektrický.
  • Teploměr: Ne vždy je součástí balení a vždy ho jednoduše dokoupíte nebo lze použít i klasický kuchyňský, který máte doma k dispozici.

Údržba

Není vůbec složitá. Jen nechte po použití nádobu dostatečně vychladnout, abyste předešli popálení. Zejména u kovových kotlíků, které drží teplotu déle. Jakmile je nádoba studená, pokud to lze, můžete ji vložit i do myčky. Vidličky doporučujeme opláchnout ve dřezu a hořák stačí otřít vlhkým hadříkem a připravit fondue pro další použití.

Nejznámější značky

Fondue sety nabízejí značky, které prodávají spotřební zboží do kuchyně. My vám dnes představíme ty, s nimiž se na našem trhu můžete setkat nejčastěji.

BANQUET: Cílem značky, je nabízet zákazníkům takové produkty, které splňují jejich požadavky s citem pro design. Ve svém portfoliu mají přes dva tisíce položek a stále se snaží je rozšiřovat.

lamart: Své jméno nese po uznávaném francouzském kuchaři Pieru Lamartovi. A to vám už napoví, že nabízí kvalitní kousky s vytříbeným stylem.

Tescoma: Všem známá značka kuchyňských produktů, kterou není nutné blíže představovat.

Princess: Cit pro design, jenž působí velmi luxusním dojmem. Nejenže si skvěle pochutnáte, ale můžete se kochat i dokonalým provedením.

Cena

Cenové náklady nejsou nijak závratné, jelikož pořízení fondue setu si může dovolit téměř každý. Ještě jednou, než se vrhneme na cenu, si dovolíme připomenout dva body, které ovlivní váš nákup. Hlavním parametrem je výrobní materiál, dle kterého volíte i typ připravovaného fondue. Pamatujte si, že do kovové nádoby nepatří čokoláda. A v druhém kroku se rozhodněte, který zdroj energie vám je bližší.

Cena do 499 Kč

V obchodě s kuchyňským zbožím seženete malé fondue pro dvě osoby, ale i čtyři osoby. Set je vhodný pro přípravu čokolády. Zdrojem energie je čajová svíčka. V balení je kovová konstrukce, nádoba a vidličky.

Cena od 500 Kč do 999 Kč

Chcete-li připravovat slané pokrmy, vyberete si v této kategorii. Nádoba je až pro 13 ks masa či ryby. Sady nejčastěji obsahují nádobu, hořák, 6 vidliček a držák na vidličky.

Víte, že…?

Jestliže jsou u stolu milovníci jen vařeného nebo grilovaného masa a vy chcete vyhovět všem. Podívejte se po takovém fondue, které má dva hořáky, přičemž na jednom je umístěna nádoba s vodou a nad druhým je lávový kámen.

Cena od 1000 Kč

Za designem protkané sety si rozhodně připlatíte. Při ceně nad „tisícovku“ se setkáte již s elektrickým hořákem, velkou nádobou, miskami, talířky a deseti vidličkami k tomu. Můžete tak na večeři pozvat i babičku s dědou.

Tradiční fondue

Základ tradičního švýcarského sýrového fondue byl připravován ze dvou sýrů, bílého suchého vína a mouky. Jedním ze sýrů byl ementál a druhý Gruyère (tvrdý sýr s obsahem tuku 49 až 53 % v sušině). Právě tyto druhy po rozpuštění v bílém víně vytvořily správnou konzistenci. Pokud sýry nebyly dostatečně zralé, přidala se trocha višňovice, aby směs získala správnou kyselost. Dnes se tento recept dělá výjimečně a v jednotlivých kraji ve Švýcarsku se připravuje jinak. Základem je však vždy sýr Gruyère.

Naše české fondue vychází z tradiční receptu, ale jsme zvyklí přidávat navíc ještě česnek. Samozřejmě si každý může směs připravit podle své libosti, ať už bude mít sýrový základ či nikoliv.

Další známou variací je čínské fondue. Hlavními surovinami jsou různé druhy masa, ryb a krabů a to všechno je vařené v bujonu.

Stolování

Závěrem si dovolíme ještě informace k správnému stolování, jelikož pojídání fondue je společenskou záležitostí a ta vyžaduje určitá pravidla.

  • Chléb napíchněte na vám přidělenou vidličku a lehce jej poválejte v připravené omáčce.
  • Než budete chtít kousek chlebu sníst, nechte ho chvíli okapat. Sýr se zatáhne a vychladne.
  • Vidličku nikdy neolizujte, jelikož ji budete ještě používat pro nabrání omáčky, kterou společně s vámi konzumují ostatní členové u stolu.
  • Vidličku nemusíte vůbec strkat do úst. Namočený chléb stačí druhou vidličkou stáhnout na servírovací talířek a poté sníst.
  • Při fritování vložte maso do horkého oleje a počkejte, než bude hotové. Poté jej vyjměte na talířek. Pro nabrání omáčky využijte jinou vidličku, aby se zabránilo zanesení oleje omáčkou.

A teď už nám nezbývá nic jiného než vám jen popřát dobrou chuť a vychutnat si nejen pokrm, ale užít si i společně strávené chvíle s přáteli.

Nomination
Na maso i ryby
Čokoládové
Pro velkou rodinu
Keramické
Sýrová klasika
S grilovacím kamenem
Romantika ve dvou
Image
Product
Lamart LT7031FONDUE Siers
Tescoma Delícia 630101
SEVERIN FO 2400
Kela TESSIN 10 ks
Küchenprofi Set ZÜRICH
Lamart LT7032
Kela Fondue Alma
Cena ca. 500 CZK ca. 500 CZK ca. 800 CZK ca. 1 800 CZK ca. 1 800 CZK ca. 500 CZK  
  Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena Aktuálni cena