Jak vybrat cooker
- Pod označením cooker se prakticky skrývají elektrické hrnce na vaření.
- Existuje několik základních typů podle konkrétního pokrmu, který v něm lze připravit nebo se jedná o multifunkční cookery.
- Objem a tvar hrnce ovlivňuje počet porcí a způsob přípravy pokrmů. Vybírat je možné z různých materiálů s různými vlastnostmi.
- Z dalších parametrů lze sledovat příkon nebo způsob ohřevu. Výběr může ovlivnit také množství funkcí.
Cooker - náš výběr




Cooker rýžovary




Cooker pomalé hrnce





Cooker multifunkční hrnce




Cooker polévkovary




Jak vybrat cooker
- Pod označením cooker se prakticky skrývají elektrické hrnce na vaření.
- Existuje několik základních typů podle konkrétního pokrmu, který v něm lze připravit nebo se jedná o multifunkční cookery.
- Objem a tvar hrnce ovlivňuje počet porcí a způsob přípravy pokrmů. Vybírat je možné z různých materiálů s různými vlastnostmi.
- Z dalších parametrů lze sledovat příkon nebo způsob ohřevu. Výběr může ovlivnit také množství funkcí.
Jaké typy existují
Typy elektrických hrnců se odvíjí od nabídky funkcí, respektive buď se jedná o dražší modely multifunkčních elektrických hrnců, nebo o přístroje, které se specializují na jeden typ vaření. Jednat se může o:
Jaký zvolit objem
Objem je základní parametr při výběru elektrického hrnce. Prakticky určuje počet porcí a tedy množství jídla, které v rámci jednoho vaření bude možné připravit. Obecně se objem cookerů pohybuje v rozmezí od 1,5 l až po 7 l.
Počet porcí | Doporučený objem hrnce v litrech |
---|---|
2 – 3 | 3 |
3 – 4 | 4 |
5 – 6 | 5 |
7 – 8 | 6 |
Kromě počtu osob je dobré brát v potaz také to, jak velké kusy potravin se budou v hrnci nejčastěji vařit.
- Pro přípravu velkých kusů masa jako je např. drůbež v celku se doporučuje objem minimálně 6 litrů.
- Pro přípravu marmelád, povidel apod. bude dostačující malý hrnec o objemu do 3 litrů.

Ovládání je velmi jednoduché, iStock / Mikhail Dmitriev
Víte, že…?
Při vaření se doporučuje naplnit hrnec minimálně do poloviny jeho objemu a maximálně do 2/3. Tímto způsobem bude dosaženo nejlepších výsledků při vaření.
Jaké tvary pomalých hrnců se prodávají
Tvar hrnce úzce souvisí s jeho objemem. Prakticky určuje, co se do hrnce vejde, případně jakým způsobem bude možné potraviny upravovat. Běžně se prodávají cookery:
- Kulaté – určené na vaření polévek, omáček, gulášů apod.
- Oválné – hodí se na vaření velkých kusů masa
- Hranaté – vhodný pro větší kusy masa; nejskladnější varianta
Výrobní materiál
Mezi základní vlastnosti materiálu, ze kterého se elektrické hrnce vyrábí, patří nepřilnavost a dobré vodivé vlastnosti. Zpravidla se tedy používá:
- Kamenina
- Keramika
- Litina
- Kov s nepřilnavým povrchem
Za kvalitnější jsou obecně považovány hrnce z kameniny nebo keramiky. Litinové a kovové hrnce je možné používat i na předpřípravu na sporáku. Poklice těchto hrnců je nejčastěji vyrobena ze skla, které umožňuje sledovat přípravu pokrmů, aniž by se musela nádoba otevřít.
Víte, že…?
Při nákupu je dobré si ověřit, zda je vnitřní hrnec vyroben z takového materiálu, který je možné v případě potřeby umístit přímo na sporák. Většinu pokrmů je nutné předpřipravit ať už orestováním základu nebo zatažením masa mimo elektrický hrnec. Ušetří to práci a bude k umývání méně nádobí.
Příkon
Příkon ovlivňuje jednak spotřebu elektrické energie, ale také rychlost zahřátí hrnce, případně délku vaření. Hodnoty se nejčastěji pohybují v rozmezí 160 až 250 W. Tyto hodnoty jsou považovány za ideální z hlediska energetické náročnosti. Dále platí pravidlo, že čím bude hrnec větší, tím větší bude mít i příkon. S vysokými hodnotami příkonu je třeba počítat u multifunkčních hrnců, zde se pohybuje kolem 1000 W a více.
Jakým způsobem se pokrmy ohřívají
U cookerů lze rozlišit dvojí typ ohřevu:
- Spodní – častější typ; určen ke smažení, dušení
- Horní – umožňuje grilovat, zapékat
Existují modely, které nabízí obě možnosti. U těchto hrnců je pak více způsobů přípravy pokrmů.
Funkce a vlastnosti
Digitální panel s displejem umožní jednoduché nastavení potřebných programů. Možnost mytí v myčce zase usnadní čištění hrnce. Mezi funkce, které zpříjemní používání hrnce, dále patří:
- Regulace teploty
- Časovač
- Automatické vypnutí
- Funkce ohřevu, programy vaření
- Automatické míchání

Největší předostí multi-cookerů je množství funkcí, iStock / Nature, food, landscape, travel
- Recepty
Z bezpečnostní funkcí se uvádí např. uzamykání krytu, snížení tlaku nebo vybavení hrnce protiskluzovými nožkami.
Výrobci a ceny
Jako výrobce elektrických hrnců lze uvést např. Royal Catering, Crockpot, Tefal, Bartscher nebo Sencor.
Cenově se např. pomalé hrnce pohybují mezi částkou 500 Kč a 7000 Kč.
- Rýžovary lze koupit za 400 Kč až 14000 Kč.
- Polévkovary stojí zhruba 1500 Kč až 4000 Kč.
- Nejlevněšjí multifunkční hrnce lze koupit i za méně než 1000 Kč, nejdražší stojí kolem 20000 Kč.