Nejlepší konvektomaty 2025 a jak vybrat

Rychlé a zdravé vaření, to je konvektomat.

Autorka: Johana Malá | Aktualizováno: Leden 2025

VÍTĚZ SROVNÁNÍ
ALBA TPE 20 ARS

Jak vybrat konvektomat

  • Konvektomat je zařízení, které umožňuje připravovat pokrmy v páře.
  • Pára se vytváří při odpařování vody, proto tento přístroj funguje na základě vstřikování vody na topné těleso.
  • Nejdůležitějším parametrem, který je nutné před výběrem zohlednit je kapacita.
  • O uživatelský komfort se postará ovládání.

Konvektomat - náš výběr

ALBA TPE 20 ARS
Výrobce: Alba Hořovice
Zobrazit více
Elektrické pece ALBA TPE 20 ARS mají dva varianty designu obsahující jednu, dvě nebo tři trubky o rozměrech 540 x 700 x 280 mm. S výkonem 4 kW (2 x 2 kW) na trubku a celkovým příkonem 8 kW, umožňuje tento konvektomat přesnou regulaci teploty mezi 50 - 300 ° C. Jmenovité napětí je 3/N/PE AC 400 V, 50 Hz.
Zobrazit méně
Retigo Orange Vision 611 i
Výrobce: Retigo
Kapacita: 51 - 150
Zobrazit více
Konvektomat Retigo Orange Vision 611i se zaměřuje na klíčové funkce a automatické čištění. Jeho LED displej usnadňuje nastavení a ovládání. Tento model má kapacitu 51-150 jídel denně s rozměrem gastronádob GN 1/1 (530x325 mm). Nabízí různé zdroje tepla (elektřina nebo plyn) a systémy vývinu páry (injekční nebo bojlerový).
Zobrazit méně
Unox Arianna GO XEFT-04HS-EGDN
Výrobce: Unox
Zobrazit více
Konvektomat Unox Arianna GO XEFT-04HS-EGDN je kapesní pec s manuálním uzavíráním a otevíráním dveří shora dolů. Má elektrický příkon 3,5 kW, napětí/frekvenci 230 V/50-60 Hz a rozměry 600 x 669 x 500 mm. Nabízí kapacitu 4x 460x330, maximální teplotu předehřátí 260°C a 99 pečících programů. Vybaveno technologiemi AIR.Plus a DRY.Plus pro řízení vzduchu a vlhkosti v komoře. Dodává se s 4 kusy plechu TG 305.
Zobrazit méně

Domácí konvektomaty

BARTSCHER AT90-DIG
Výrobce: Bartscher
Zobrazit více
Konvektomat Bartscher AT90-DIG, číslo A120799, je z nerezové oceli a určen pro gastronomické provozy. Jeho rozměry jsou 595x615x575 mm, výkon 2,67kW/230V, a obsahuje 4 kolejnice. Má zvukový signál, časové nastavení od 0 do 120 minut, regulaci teploty od 50°C do 300°C a dotykový displej.
Zobrazit méně
Technologis YXD-4A
přečíst recenzi
Výrobce: Technologis
Zobrazit více
Konvektomat Technologis YXD-4A disponuje komorou o rozměrech 4xGN 43,6 x 31,4 cm, určenou pro gastronomické účely a výkonem 3,5 kW. Zařízení se hodí pro přípravu pokrmů v menších až středních kuchyních díky své účinnosti a kompaktnímu provedení.
Zobrazit méně
Hendi H227077
Výrobce: Hendi
Zobrazit více
Konvektomat Hendi H227077 se vyznačuje nerezovým pláštěm, dvojitým prosklením dvířek a nezahřívajícím se sklem. Tento přístroj nabízí možnost nastavení teploty mezi 50-300°C a manuální časovač 0-120 minut. Funkce zvlhčování je řízena tlačítkem. Zařízení má kapacitu 4 plechů o rozměrech 436x315 mm a celkový objem 62 litrů.
Zobrazit méně

Profesionální konvektomaty

NORDline Nerone MID 7 H2O
Systém vytváření páry: nástřikový
Zobrazit více
Konvektomat NORDline Nerone MID 7 H2O je digitální horkovzdušný přístroj s přivlhčováním, zajišťující udržení šťavnatosti pokrmů. Nabízí nastavitelnou regulaci páry (10-100%), kombinovaný režim pečení, napojení na vodovod i odpad, teplotní sondu delta T a kapacitu 7 x GN 1/1 nebo rošt 600 x 400 mm. Celkový příkon je 10,7 kW.
Zobrazit méně
NORDline Nerone MID 10 H2O
Systém vytváření páry: nástřikový
Zobrazit více
Konvektomat NORDline Nerone MID 10 H2O je vybaven funkcí přivlhčování párou pro udržení šťavnatosti produktů. Umožňuje regulaci páry od 10 do 100 %, kombinovaný režim pečení s parou, napojení na vodovod a odpad. Disponuje opláštěním z nerezové oceli, dvojitým prosklením dveří a digitálním ovládáním. Má kapacitu 10 x GN 1/1 nebo rošt 600 x 400 mm. Celkový příkon činí 12,7 kW.
Zobrazit méně
Retigo Blue Vision B 1011i
Výrobce: Retigo
Systém vytváření páry: nástřikový
Dotykový displej: ano
Kapacita: 151 - 250
Zobrazit více
Konvektomat Retigo Blue Vision 1011i je navržen pro provozy s kapacitou 151-250 jídel denně a pracuje s gastronádobami GN 1/1 (530x325 mm). Tento elektrický model (400 V / 3N) je injekční a nabízí automatické mytí, trojité dveřní sklo a dotykový ovládací panel. Přístroj má rozšířenou kapacitu s 10 zásuvami GN 1/1 + 1 extra zásuvou a celkovým příkonem 18,6 kW.
Zobrazit méně
NORDline Nerone MID 5 H2O
Systém vytváření páry: nástřikový
Zobrazit více
Konvektomat NORDline Nerone MID 5 H2O je digitálně řízený s funkcí zvlhčování. Umožňuje regulaci páry v rozmezí 10-100 % a kombinovaný režim pečení s párou. Má nerezové opláštění a vnitřek, dvojitě prosklené dveře a vnitřní osvětlení. Celkový příkon zařízení je 6,45 kW a kapacita 5 x GN 1/1 nebo rošt 600 x 400 mm.
Zobrazit méně
Retigo O-2011 i
Kapacita: 400 - 600
Sous-vide: ano
Systém vytváření páry: nástřikový
Gril: ano
Dotykový displej: ano
Zobrazit více
Konvektomat Retigo O-2011 i je vybaven digitálním ovládacím panelem, teplotní sondou a 99 programy s 5 kroky. Pracuje v režimech horkého vzduchu (30-300 °C), kombinovaném (30-300 °C), páry (99-130 °C) a BIO vaření (30-98 °C). Umožňuje regeneraci, banket systém a má jednu rychlost ventilátoru. Nabízí možnost připojení přes USB nebo LAN.
Zobrazit méně

Konvektomaty Sous-vide

MIELE DGC 7351
Výrobce: Miele
Gril: ano
Zobrazit více
Konvektomat MIELE DGC 7351 nabízí černý design s LED osvětlením a síťovým propojením. Disponuje textovým displejem se senzorovým ovládáním DirectSensor a parní technologií MonoSteam. S funkcí TasteControl a klimatickým pečením je zaměřen na správně propečené pokrmy. Udržba je usnadněna díky vybavení PerfectClean. Objem zásobníku na čerstvou vodu je 1,0 l.
Zobrazit méně
Retigo Blue Vision 1011 b
Výrobce: Retigo
Kapacita: 151 - 250
Dotykový displej: ano
Systém vytváření páry: boilerový
Sous-vide: ano
Zobrazit více
Konvektomat Retigo Blue Vision 1011 b je vybaven 8" dotykovým displejem, 11 kapsacími pro gastronádoby GN 1/1 (530x325 mm) a šestibodovou teplotní sondou. Jeho kapacita činí 150-250 jídel denně. Celkový příkon je 18,6 kW a hlučnost do 70 dBA. Nabízí různé režimy vaření a možnost připojení k dalšímu příslušenství.
Zobrazit méně
Retigo O-2011 i
Kapacita: 400 - 600
Sous-vide: ano
Systém vytváření páry: nástřikový
Gril: ano
Dotykový displej: ano
Zobrazit více
Konvektomat Retigo O-2011 i je vybaven digitálním ovládacím panelem, teplotní sondou a 99 programy s 5 kroky. Pracuje v režimech horkého vzduchu (30-300 °C), kombinovaném (30-300 °C), páry (99-130 °C) a BIO vaření (30-98 °C). Umožňuje regeneraci, banket systém a má jednu rychlost ventilátoru. Nabízí možnost připojení přes USB nebo LAN.
Zobrazit méně
Retigo B 611i
Výrobce: Retigo
Systém vytváření páry: boilerový
Sous-vide: ano
Kapacita: 51 - 150
Dotykový displej: ano
Zobrazit více
Konvektomat Retigo B 611i je českého výrobce a disponuje injekčním systémem vývinu páry. Jeho kapacita je 6x GN 1/1 (530x325 mm) a je vhodný pro provozy s kapacitou 51-150 jídel denně. Vybaven je dotykovým panelem, trojitým dveřním sklem, elektrickým zdrojem tepla (400 V / 3N) a řadou funkcí pro různé druhy vaření a pečení.
Zobrazit méně

Konvektomaty s grilem

Retigo Orange Vision O 611i
Kapacita: 100 - 150
Sous-vide: ano
Systém vytváření páry: nástřikový
Gril: ano
Dotykový displej: ano
Zobrazit více
Konvektomat Retigo Orange Vision O-611i je vhodný pro provoz s kapacitou 51-150 jídel denně. Gastronádoby mají rozměr GN 1/1 (530x325mm) a zařízení je vybaveno dotykovým panelem, teplotní vpichovou sondou, USB rozhraním a LAN připojením. Nabízí různé režimy vaření a funkce pro moderní gastronomii.
Zobrazit méně
Zobrazit kompletní nabídku Konvektomat

Jak vybrat konvektomat

Princip přípravy jídla

Jak již víte, jídlo se připravuje na základě páry. Jak se ale pára dostane do přístroje se podíváme nyní podobněji a s ohledem na dva možné způsoby, jeho výhody a nevýhody.

Vznik páry v prostoru

Pára se vytváří při odpařování vody, to známě všichni. Proto tento přístroj funguje na základě vstřikování vody na topné těleso. Příprava páry touto metodou trvá déle, nejčastěji se tedy objevuje u levnějších modelů. Dalším záporem může být tvrdost vody, která zanáší varný prostor. Máte-li tedy velmi tvrdou vodu, doporučujeme používat změkčovač vody.

Automatický bojler

U kuchyňského spotřebiče s bojlerem se nepoužívá voda uvnitř nádoby. Pára se do ní dostává právě z bojleru, který je jednodušší na manipulaci, a hlavně díky němu dochází k efektivní regulaci páry. Systém je sám schopen upozornit, dojde-li k jeho zavápnění. Po celou dobu používání se o konvektomat nemusíte téměř starat.

Víte, že…?

Konvektomat
ALBA TPE 20 ARS

Z výše uvedeného je patrné, že konvektomatu musíte poskytnout přísun vody. V ideálním případě zvolte takový, který se na vodu napojí, aniž byste neustále doplňovali nádržku.

Kapacita

Ještě než navštívíte kamennou prodejnu či e-shop, zamyslete se, co všechno a pro kolik osob budete jídlo připravovat. Nejčastěji se konvektomat prodává ve velikosti mikrovlnné trouby s rozměry od 35 x 60 cm až do 60 x 60 cm. Kapacita se však dělí podle počtu polic či jídel.

Pohled do otevřené trouby

Domácí konvektomat nabízí menší vnitřní prostor, iStock / DenBoma

Počet polic

Čím více polic, tím více jídla, ale také větší prostor pro výhřev. K dostání jsou tři druhy, z nichž se pro domácí účely používají pouze první dva.

  • Malý konvektomat: obsahuje 3–6 polic
  • Střední konvektomat: pro přípravu pokrmů je k dispozici 6–10 polic
  • Velké konvektomaty: v restauracích či školních jídelnách se využívají stroje s 12–24 policemi

Počet připravovaných jídel

Domácí konvektomaty
BARTSCHER AT90-DIG

Tímto parametrem se můžete řídit, pokud plánujete pořídit konvektomat pro profesionální použití. Pro vyjádření množství se používá ukazatel gastro nádoby, značené jako GN 1/1. Ta představuje rozměr 530 x 325 x 65 mm. V bodech níže uvádíme počet jídel v závislosti na počtu gastro nádob.

  • do 50 jídel – 3 až 5 GN
  • do 150 jídel – 5 až 10 GN
  • do 300 jídel – 6 až 10 GN

Ovládání konvektomatu

Manipulace s konvektomat je velmi jednoduchá a intuitivní. I přesto se dělí na tři typy ovládání.

OvládáníDetail
MechanickéK dispozici jsou tlačítka, kolečka, díky nimž se přístroj zapíná, nastavuje teplota aj.
ElektronickéNení nic jiného než, dotykový displej. Takové konvektomaty jsou modernější a snadněji zapadnou do kuchyně, pokud si potrpíte na design.
ElektromechanickéKombinace výše uvedeného. Dotyková tlačítka jsou převážně pro ovládání funkcí a teplota se většinou nastavuje kolečkem.

Pro základní ovládání, jako jsou regulace teploty, rychlé zchlazení, odložený start, vlhčení, přepínání horkého vzduchu na vaření či regeneraci, vám bohatě postačí mechanické či elektromechanické ovládání. Snížíte si tak celkovou cenu za konvektomat, která není úplně nízká.

Doplňkové funkce

Profesionální konvektomaty
NORDline Nerone MID 7 H2O

Domácí konvektomaty jsou vybaveny několika dalšími funkcemi, které jednak usnadní přípravu jídla, ale také posunou vaše gastronomické umění na vyšší úroveň:

  • Gril
  • Metoda sous-vide
  • Teploměr
  • Automatická příprava pokrmů
  • Automatické čištění stroje
  • Otevírání konvektomatu stiskem jednoho tlačítka
Profesionální kuchyně s konvektomatem

Konvektomat bývá součástí profesionálních kuchyní. Tyto spotřebiče mají mnoho funkcí., iStock / Wirestock

Víte, že…?

Pokud potřebujete během několika málo minut nakrmit hladové krky, můžete připravit například plněné knedlíky za 10 minut, hranolky za 10-15 minut a k tomu anglický rostbíf a máte jídlo do 30 minut hotové.

Cena a značka

Vzhledem k tomu, že konvektomat byl ještě donedávna součástí pouze profesionálních zařízení, je ho na trhu menší množství než ostatních spotřebičů. Nicméně mezi prověřené výrobce patří Gastro, Unox, Retigo, Hendi aj. Bohužel díky jeho omezenému zastoupení na trhu tomu odpovídá i vyšší cena.

Cena do 10 000 Kč

Konvektomaty Sous-vide
MIELE DGC 7351

Zklameme vás, pokud jste očekávali, že do 10 000 Kč zakoupíte přístroj. V této cenové kategorii bývá dostupné pouze jeho příslušenství. Nejčastěji se jedná o podstavce či tepelné kryty.

Cena od 10 000 Kč do 20 000 Kč

Při ceně nad 10 000 Kč máte k dispozici základní modely konvektomatů s vstřikováním vody na tepelná tělesa. Ovšem čím více se budete blížit k hranici 20 000, můžete narazit i na několik dalších funkcí navíc, jak jsme již dnes uvedli.

Cena nad 20 000 Kč

Domácí konvektory s automatickým bojlerem se pohybují nad 20 000 Kč. S rostoucí cenou se bude zvyšovat i jeho kapacita. Není však výjimkou pořídit konvektomat za cenu 50 000 Kč nebo dokonce 600 000 Kč, ale to je spíše už pro restaurační zařízení s velkým počtem návštěvníků.

Otázky a odpovědi

Co je konvektomat?

Konvektomat je zařízení, které umožňuje připravovat pokrmy v páře. Přístroje vhodné do běžné domácnosti jsou tedy označovány i jako parní trouba, kterou lze využít k různým způsobům přípravy jídla.

Jak se konvektomat čistí?

U domácích konvektomatů je stejně jako u pečící trouby možné využít samočistící programy. Samočistící funkce jsou dostupné spíše u dražších přístrojů, u těch levnějších bude tedy údržba složitější. Čas od času je nutné konvektomat odvápnit, na tuto skutečnost vás upozorní kontrolka. Kromě odvápnění je pochopitelně nutné konvektomat po každém znečištění otřít.
Zobrazit kompletní nabídku Konvektomat