25 nejlepších konvektomatů 2023
Rychlé a zdravé vaření, to je konvektomat.
Jak vybrat konvektomat
- Konvektomat je zařízení, které umožňuje připravovat pokrmy v páře.
- Pára se vytváří při odpařování vody, proto tento přístroj funguje na základě vstřikování vody na topné těleso.
- Nejdůležitějším parametrem, který je nutné před výběrem zohlednit je kapacita.
- O uživatelský komfort se postará ovládání.
Konvektomat - náš výběr


Domácí konvektomaty
Profesionální konvektomaty


Konvektomaty Sous-vide



Konvektomaty s grilem


Jak vybrat konvektomat
Princip přípravy jídla
Jak již víte, jídlo se připravuje na základě páry. Jak se ale pára dostane do přístroje se podíváme nyní podobněji a s ohledem na dva možné způsoby, jeho výhody a nevýhody.
Vznik páry v prostoru
Pára se vytváří při odpařování vody, to známě všichni. Proto tento přístroj funguje na základě vstřikování vody na topné těleso. Příprava páry touto metodou trvá déle, nejčastěji se tedy objevuje u levnějších modelů. Dalším záporem může být tvrdost vody, která zanáší varný prostor. Máte-li tedy velmi tvrdou vodu, doporučujeme používat změkčovač vody.
Automatický bojler
U kuchyňského spotřebiče s bojlerem se nepoužívá voda uvnitř nádoby. Pára se do ní dostává právě z bojleru, který je jednodušší na manipulaci, a hlavně díky němu dochází k efektivní regulaci páry. Systém je sám schopen upozornit, dojde-li k jeho zavápnění. Po celou dobu používání se o konvektomat nemusíte téměř starat.
Víte, že…?
Z výše uvedeného je patrné, že konvektomatu musíte poskytnout přísun vody. V ideálním případě zvolte takový, který se na vodu napojí, aniž byste neustále doplňovali nádržku.
Kapacita
Ještě než navštívíte kamennou prodejnu či e-shop, zamyslete se, co všechno a pro kolik osob budete jídlo připravovat. Nejčastěji se konvektomat prodává ve velikosti mikrovlnné trouby s rozměry od 35 x 60 cm až do 60 x 60 cm. Kapacita se však dělí podle počtu polic či jídel.
Počet polic
Čím více polic, tím více jídla, ale také větší prostor pro výhřev. K dostání jsou tři druhy, z nichž se pro domácí účely používají pouze první dva.
- Malý konvektomat: obsahuje 3–6 polic
- Střední konvektomat: pro přípravu pokrmů je k dispozici 6–10 polic
- Velké konvektomaty: v restauracích či školních jídelnách se využívají stroje s 12–24 policemi
Počet připravovaných jídel
Tímto parametrem se můžete řídit, pokud plánujete pořídit konvektomat pro profesionální použití. Pro vyjádření množství se používá ukazatel gastro nádoby, značené jako GN 1/1. Ta představuje rozměr 530 x 325 x 65 mm. V bodech níže uvádíme počet jídel v závislosti na počtu gastro nádob.
- do 50 jídel – 3 až 5 GN
- do 150 jídel – 5 až 10 GN
- do 300 jídel – 6 až 10 GN
Ovládání konvektomatu
Manipulace s konvektomat je velmi jednoduchá a intuitivní. I přesto se dělí na tři typy ovládání.
Ovládání | Detail |
---|---|
Mechanické | K dispozici jsou tlačítka, kolečka, díky nimž se přístroj zapíná, nastavuje teplota aj. |
Elektronické | Není nic jiného než, dotykový displej. Takové konvektomaty jsou modernější a snadněji zapadnou do kuchyně, pokud si potrpíte na design. |
Elektromechanické | Kombinace výše uvedeného. Dotyková tlačítka jsou převážně pro ovládání funkcí a teplota se většinou nastavuje kolečkem. |
Pro základní ovládání, jako jsou regulace teploty, rychlé zchlazení, odložený start, vlhčení, přepínání horkého vzduchu na vaření či regeneraci, vám bohatě postačí mechanické či elektromechanické ovládání. Snížíte si tak celkovou cenu za konvektomat, která není úplně nízká.
Doplňkové funkce
Domácí konvektomaty jsou vybaveny několika dalšími funkcemi, které jednak usnadní přípravu jídla, ale také posunou vaše gastronomické umění na vyšší úroveň:
- Gril
- Metoda sous-vide
- Teploměr
- Automatická příprava pokrmů
- Automatické čištění stroje
- Otevírání konvektomatu stiskem jednoho tlačítka
Víte, že…?
Pokud potřebujete během několika málo minut nakrmit hladové krky, můžete připravit například plněné knedlíky za 10 minut, hranolky za 10-15 minut a k tomu anglický rostbíf a máte jídlo do 30 minut hotové.
Cena a značka
Vzhledem k tomu, že konvektomat byl ještě donedávna součástí pouze profesionálních zařízení, je ho na trhu menší množství než ostatních spotřebičů. Nicméně mezi prověřené výrobce patří Gastro, Unox, Retigo, Hendi aj. Bohužel díky jeho omezenému zastoupení na trhu tomu odpovídá i vyšší cena.
Cena do 10 000 Kč
Zklameme vás, pokud jste očekávali, že do 10 000 Kč zakoupíte přístroj. V této cenové kategorii bývá dostupné pouze jeho příslušenství. Nejčastěji se jedná o podstavce či tepelné kryty.
Cena od 10 000 Kč do 20 000 Kč
Při ceně nad 10 000 Kč máte k dispozici základní modely konvektomatů s vstřikováním vody na tepelná tělesa. Ovšem čím více se budete blížit k hranici 20 000, můžete narazit i na několik dalších funkcí navíc, jak jsme již dnes uvedli.
Cena nad 20 000 Kč
Domácí konvektory s automatickým bojlerem se pohybují nad 20 000 Kč. S rostoucí cenou se bude zvyšovat i jeho kapacita. Není však výjimkou pořídit konvektomat za cenu 50 000 Kč nebo dokonce 600 000 Kč, ale to je spíše už pro restaurační zařízení s velkým počtem návštěvníků.
Otázky a odpovědi
Co je konvektomat?
Jak se konvektomat čistí?
Různé typy produktů porovnejte zde.