Nejlepší překapávače na kávu 2025 a jak vybrat
Překapávač na kávu - do kanceláře i na doma.
Překapávač na kávu
- Překapávač je velmi jednoduché řešení, jak připravit opravdu kvalitní kávu.
- Do překapávače se používá velmi jemně mletá káva.
- Nejlevnější jsou manuální překapávače, moderní verzí jsou překapávače elektrické.
- Standardní všestranné varianty mohou mít objem okolo 1,5 litru, což je pro většinu příležitostí plně dostačující a vyhovující.
- Na výslednou chuť a kvalitu kávy má bezpochyby vliv také filtr, který do překapávače použijete.
Překapávač na kávu - náš výběr


Profi překapávače na kávu





Překapávače na kávu s mlýnkem



Překapávače s termo konvicí

Překapávač na kávu
Jak funguje překapávač
Překapávač (anglicky dripper) funguje velice jednoduše. Jde o to, aby se horká voda prodrala skrze namletou kávu, a do šálku vzala přes filtr to, co má. Podobný princip se využívá i u přípravy espressa, zde se pouze využívá tlaku.
- Před přípravou dejte kávu do zásobníku vždy čerstvou.
- Na jeden litr kávy spotřebujete přibližně 60 gramů kávy.
- Hodí se světle pražená, ve které lépe vynikne její chuť, a navíc není ani tak hořká.
Tip: Proces filtrace je spojen s Melittou Bentzovou, jejíž filtry pod značkou Melitta koupíte i dnes. Ikonou ve světě překapávačů je však značka Hario. Kávu z jejich V60 si dnes vychutnáte ve všech lepších kavárnách jako alternativu k espressu.
Chuť kávy z překapávače
Někteří pěstitelé kávy uvádí, že aroma jejich kávy vynikne pouze v případě, je-li káva připravována jako překapávaná.
Příkladem mluvícím za vše, je jedna z nejdražších káv světa, diamant mezi kávami, Jamaica Blue Mountain, pro jejíž přípravu se doporučuje právě metoda překapání.
- Překapávání trvá delší dobu než příprava espressa.
- Chuť kávy může být mírně nahořklá.
- Výslednou podobu nápoje ale ovlivňuje kvalita především filtru.
- Zda bude káva silnější nebo slabší ovlivňuje hrubost mletí kávových zrn.
- Čím jemněji jsou namletá, tím je chuť silnější.
Druhy překapávačů
V základním dělení můžeme překapávače rozdělit na manuální a elektrické. Oba typy mají své klady i zápory.
Manuální
Manuální překapávače na kávu fungují na principu fyziky. V praxi do nich nalijete horkou vodu o teplotě 93 stupňů Celsia, voda proteče filtrem a káva je hotová.
Od tohoto typu vás může odradit snad jen nutnost kupovat filtry. Pozor také v případě použití papírových filtrů. Káva může chutnat po papíru.
Výhody | Nevýhody |
---|---|
Nízká cena za šálek | Nutnost kupovat filtry |
Jednoduchá příprava |

Překapávač na kávu může být manuální nebo elektrický, iStock / Svetlana Evgrafova
Do kategorie manuálních překapávačů se řadí Hario V60, Chemex, a také Vacuum pot. Klenotem mezi těmito přístroji je takzvaný Karlovarský příbor. Jeho unikátnost spočívá v použitém materiálu – je totiž celý porcelánový, včetně filtru.
Tip: Setkat se také můžete s macerováním kávy metodou cold brew.
Elektrické
Do elektrického překapávače nemusíte nalévat horkou vodu – ohřeje ji za vás. Ta následně prokape přes filtr (většinou plastový) do šálku nebo konvičky. Většina překapávačů se postará o to, že hotová káva zůstane horká i několik hodin po přípravě.
Tento komfort vás ale bude něco stát. Cena lepších překapávačů šplhá k 5 000 korun.
S elektrickým překapávačem připravíte velké množství kávy a nemusíte neustále měnit filtr. Tato varianta je vhodnější pro ty, kteří si kávu dopřávají několikrát denně ve větším množství, nebo vaří pro větší počet lidí.
Výhody | Nevýhody |
---|---|
Velké množství kávy | Proces přípravy kávy nelze ovlivnit |
Stále teplá káva | Vyšší pořizovací náklady |
Není nutné servírovat okamžitě | Vyšší náklady na elektřinu |
Není nutné měnit filtry |
Parametry výběru
Rozdíl mezi manuálním a elektrickým překapávačem již znáte. Na co dalšího se při výběru zaměřit, abyste nesáhli vedle a nepořídili jen další “spotřebič” do domácnosti?
Objem
Hlavní výhodou překapávače je, že s ním připravíte větší množství kávy na jeden stisk tlačítka. Hlavním parametrem při výběru je objem konvice. Vhodné je vybírat podle toho, kolik kávy vypijete, nebo podle toho, pro kolik lidí bude káva nejčastěji vařena.
- Modely s nejmenším objem mají objem kolem 0,75 – 1 litr. Hodí se v případě, že kávu připravujete pouze sobě, případně partnerovi.
- Standardní všestranné varianty mohou mít objem okolo 1,5 litru, což je pro většinu příležitostí plně dostačující a vyhovující.
- Největší konvičky nabízejí objem až 2 litry. Vhodné jsou například do kanceláří, nebo pro opravdu velké rodiny, kde kávu pijí všichni členové.

Důležité je vědět, jak velký překapávač v domácnosti využijete, iStock / Arlette Lopez
Typ filtru
Na výslednou chuť a kvalitu kávy má bezpochyby vliv také filtr, který do překapávače použijete. Nevyplatí se šetřit. Vybírejte pouze kvalitní filtry, i za cenu toho, že si budete muset trochu připlatit.
- Papírový filtr: Je jednorázový. Po extrakci kávy jej jednoduše vyhodíte. Odpadá tak problém s celkovou údržbou. Na druhou stranu se zvyšují náklady na přípravu, neboť s každou přípravou musíte použít nový. Pozor, nekvalitní papírový filtr může negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.
- Plastový filtr: Je omyvatelný, lze ho použít opakovaně, a na chuť kávy nemá žádný vliv. Nevýhodou je nutnost pravidelného čištění.
Příkon
Tento parametr jednoduše vypovídá o tom, jak dlouho si na svůj šálek kávy budete muset počkat. Platí, čím vyšší výkon, tím rychleji se vám dostane do ruky hrníček s oblíbeným životabudičem.
Menší překapávače mají obvykle i nižší příkon. Nejnižší hodnoty se pohybují na hranici 500 W. Optimální variantou je příkon kolem 1 000 W.
Další funkce
Některé elektrické kávovary mají další funkce s nimiž bude používání ještě komfortnější.
- Časovač patří zcela právem k nejoblíbenějším funkcím. Vždyť koho by nelákalo ráno vstát a mít připravenou horkou kávu.
- Jednodušší modely mají obvykle automaticky nastavenou pouze dobu vypnutí – ta je spojena především s využitím ohřívací plotýnky. Dané modely kávu obvykle udržují 20 – 40 minut, ne déle, aby nedošlo ke ztrátě její kvality.
Další funkce naleznete přehledně popsané v následující tabulce.
Funkce | Účel |
---|---|
Anti-drip systém | Zamezí odkapávání tekutiny z přístroje. |
Automatické vypnutí | Pokud přístroj nějakou dobu nepoužíváte, sám se vypne. |
Automatické odvápnění | Automaticky odstraňuje vodní kámen. |
Ochrana proti přehřátí | Slouží jako bezpečnostní pojistka. |
Termoska | Pokud je káva připravena do integrované termosky, zůstává teplá ještě několik hodin po uvaření, aniž by ji překapávač jakkoliv ohříval. |
Design
Přestože vzhled překapávače nemá na výslednou chuť žádný vliv, hraje při výběru důležitou roli. Překapávač je v kuchyni neustále na očích, proto je vhodné volit takový, který bude ladit.
Obecně by se ale dalo říci, že je vhodnější výrobek, na kterém není vidět každá šmouha a prach. Tmavé matné povrchy jsou náchylnější k nečistotám a otisk prstu je na nich hned znát. Stříbrný povrch působí klasickým dojmem, ale skryje i menší množství prachu. Konečně záleží na vašem vkusu a stylu vaší kuchyně.
Cena
Nejlevnější překapávače seženete za pár stovek, cena těch dražších se může vyšplhat na několik tisíc, a to nemluvíme jen o elektrických. Od pořizovací ceny se odvíjí kvalita přístroje, velikost konvice, materiál, příkon, design i samotná značka přístroje. Nejlevnější kávovary často bývají méně kvalitní a nevydrží tak dlouho.
Na druhou stranu to nemusí nutně znamenat, že nejdražší výrobek je zaručeně ten nejlepší. Pokud nevíte, v jakých cenových relacích se překapávače kávy pohybují, přiblížíme vám cenové relace následujícími kategoriemi:
- Modely do 700 Kč: Nejlevnější cenová kategorie začíná zhruba na 300 korunách. Za tuto cenu koupíte levný manuální překapávač, ale i obyčejný elektrický. Takové přístroje se hodí na občasné používání.
- Modely od 700 do 1 500 Kč: Potřebujete obyčejný překapávač pro vícečlennou rodinu? V této kategorii jistě vyberete. Modely jsou především vybaveny větším objemem konvice, některé mají také funkci časovače.
- Modely do 3 000 Kč: Designové kousky s větším objemem konvice a doplňkovými funkcemi najdete v této cenové relaci. Kvalitní modely vám poslouží mnoho let.
- Modely nad 3 000 Kč: Kvalitní překapávače, za které by se nemusely stydět ani kavárny najdete v této kategorii. Pakliže nepatří mezi skutečné fajnšmejkry, mohou být pro vaši domácnost zbytečně vysokou investicí.
Tipy pro přípravu
- Voda pro přípravu nesmí být tvrdá. Ideální je filtr, přes který vodu takzvaně proženete.
- Pokud používáte papírový filtr, propláchněte jej před použitím horkou vodou. Zbavíte se tak případné papírové chuti kávy.
- Kávu samozřejmě používejte vždy čerstvou a ideálně jednodruhovou. Ideální poměr kávy na 125 ml je 7 gramů.
- Káva musí být správně namletá ve správném mlýnku. Moc hrubá vytvoří nechutný patok, příliš jemná buďto vůbec neproteče, nebo dosáhnete stejného výsledku jako s hrubou kávou.
- Voda by měla mít teplotu přesně 93 stupňů Celsia.
- Voda by měla být v nálevce zhruba 30 vteřin (až uvidíte, že unikají bublinky). Pak krouživým pohybem vodu pokračujte v lití dál.