Jak vybrat presovač
- presso připravíte i moka konvici i elektrickém kávovaru
- každý z přístrojů vyžaduje správný postup
- jednotlivé výrobky se značně liší cenou, ta může být v rozmezí 400 – 10 000 a více Kč
- příprava dobrého espressa se neobejde bez dalšího příslušenství
Presovač - náš výběr



Překapávače na kávu





Pákové presovače



Cestovní presovače



Presovače s mlýnkem



Jak vybrat presovač
Typy kávovarů
Mnoho spotřebitelů zná klasické kapslové nebo automatické kávovary. Jsou k dostání téměř v každém větším supermarketu. Možností, jak připravit dobré espresso je ale mnohem víc. K alternativním přípravám patří:
Moka konvička
V tomto případě nečekejte spotřebič velkých rozměrů, tento kávovar má tvar konvičky a je velice populární zejména v Itálii, kde je standardním vybavením každé domácnosti. Konvičky mají krásný design a s její pomocí dokážete připravit výbornou kávu.
Moka konvice jsou vyrobené z nerezu nebo hliníku. Kávovar vyrobený z hliníku má tu přednost, že natahuje aroma kávy, takže čím déle ji používáte, tím lépe bude káva chutnat. Moka konvičky nesmíte umývat s pomocí saponátu a nelze je umývat ani v myčce.
Moka konvice jsou různých velikostí a typů, jejich přednost je zejména jejich skladnost, hodí se tedy do každé domácnosti, leze ji snadno převážet například na chatu. Kávu lze připravovat na varných deskách, jsou konvice určené na indukční desky. Další možností je elektrická moka konvice, které jsou oproti klasickým konvicím dražší.
Tyto typy konvic jsou doporučovány i baristy, kteří zastávají názor, že se jedná o nejlepší variantu přípravy kvalitní domácí kávy, která je nenáročná a bude vás i bavit.

Oblíbenými presovači jsou moka konvice, iStock / Bartomeu Rotger Adrover
Cena konvic je od 400 Kč – 800 Kč, záleží především na velikosti konvice. Elektrické moka konvice pak stojí v rozmezí 1 500 Kč – 2 500 Kč. Mezi přední výrobce patří zejména italská značka Bialetti, díle pak Kaffia, Tescoma, Pezzetti a další.
Jak připravit kávu
Spodní nádobu kávovaru naplňte vodou až po vyznačenou rysku. Trychtýř naplňte mletou kávou a vložte do spodní nádoby. Do vrchní části nasaďte filtrovací víčko a těsnící gumičku a obě části kávovaru sešroubujte. Kávovar postavte na varnou desku a počkejte, až bude káva vybublávat z vrchního konce rourky. Jakmile kávovar přestane vydávat bublavý zvuk, vrchní nádoba se naplní kávou, kterou můžete ihned podávat.
Elektrické kávovary kávu udržují teplou ještě dalších 30 minut.
Chemex
Jestli má nějaký kávovar na přípravu filtrované káv opravdu styl a krásný design, je to určitě Chemex. Tento výrobek má tvar laboratorní baňky, jejíž úzkou část rozděluje dřevěný korzet, připevněný ke sklu koženou šňůrkou. Díky tomu se baňka pohodlně drží v ruce a nemusíte se bát spálení.
Zásadní roli ve výsledné dokonalé chuti kávy hrají filtry, které jsou až o 30°% silnější než klasické papírové filtry a jsou vyrobeny ze speciálního materiálu, který nepropustí nežádoucí kávovou sedlinu, ale nechá projít maximální množství esenciálních olejů.
Cena se pohybuje od 1 300 Kč – 1 500 Kč, další finanční položkou jsou pak papírové filtry. Ty se prodávají v balení po 100 ks a jejich cena je necelých 300 Kč. Značka výrobku je Chemex, nějaké výrobky pak nabízí i Hario Woodneck DPW.
Příprava kávy
Postup je velmi podobný obyčejnému překapávání. Do horní části skleněné nádoby vložte papírový filtr a řádně jej propláchněte větším množstvím horké vody, tím se zbaví nepříjemné papírové chutí a sklo se tak nahřeje. Tuto odpadní vodu po chvíli vylijte. Vsypte odpovídající množství hrubě mleté kávy, do které nelijte takové množství vody o teplotě cca 93°C, které veškerá materiál namočí.
Jakmile se začnou uvolňovat bubliny oxidu uhličitého a prokapávat první kapky do spodní části nádoby, dolijte vodu a promíchejte. Opakujte tak dlouho, dokud nespotřebujete všechnu vodu určenou k extrakci. Celý proces filtrování zabere asi 4 minuty. Nakonec odstraňte filtr se sedlinou a můžete kávu nalévat.
Džezva
Džezva na kávu, je starý způsob přípravy kávy, který se dnes využívá zejména v Turecku. Turecká káva je ale stále více populární i ve světě, a pokud i vy patříte k jejím milovníkům, nepohrdnete možností připravit si ji i v pohodlí domova.
V Česku vám tento typ kávy může připomínat klasického turka, ale není to to stejné. V džezvě káva nezůstává stát a neextrahují se z ní nežádoucí látky. Zvláštní je i slazení kávy a přidávání koření při přípravě. Vychází však z dlouholeté tradice.
Příprava kávy v džezvě u nás není moc známá, ale ve světě se v ní dokonce soutěží. Káva z džezvy chutná úplně jinak, než káva ze zalévané nebo tlakové extrakce. Sedlina se zde neodděluje od extraktu, jako je tomu v ostatních způsobech přípravy. Káva obsahuje sedlinu v nápoji, což nemusí všem vyhovovat. Je také nutné hlídat přípravu kávy, aby nepřetekla.
Na výrobu se používají různě zdobené kovové nádoby. Klasické tradiční džezvy se vyrábějí ručně z mědi a její vnitřní stěny jsou pocínované. K dostání jsou pak i nerezové výrobky. Tento výrobek se hodí svým designem do každé kuchyně a jeho výhodou je také nenáročná údržba.
Džezvy vás vyjdou podle velikosti a provedení asi na 350 Kč – 800 Kč.
Příprava kávy
Džezvu položte na zdroj tepla, přidejte cca 20 ml vody, cukr a koření. Počkejte, až se voda začne vařit a vznikne karamel. Přidejte kávu a dolijte zbytek vody do dvou třetin džezvy. Na jeden šálek kávy se zpravidla dávkují dvě lžičky kávy a jedna lžička cukru. Počkejte, až se káva začne vařit a dokud nedojde pěna až po okraj džezvy. Poté odeberte malé množství pěny do šálků. Kávu opět přiveďte k varu a opakujte ještě dvakrát stejný postup. Kávu tedy postupně přiveďte k varu 3x. Kávu z džezvy potom odstavte z vařiče a nechte ji cca 30 sekund v klidu tak, aby sedlina poklesla. Poté můžete servírovat.
Pákový kávovar
Příprava v pákovém kávovaru je ideální volba pro milovníky typických kávových specialit, jako je caffe crema a espresso.
K přípravě kávy pomocí tohoto kávovaru potřebujete základní znalosti o kávě. Káva se vkládá do páky a povětšinou se ručně zapíná průtok vody. Klíčové je zde kávu správně umlít a dělat správný objem ze správného množství. To jsou parametry, které přístroj zpravidla nehlídá.
V tomto případě se jedná o větší spotřebič, který zabírá více místa a jeho cena je oproti předešlým možnostem vysoká. Cena se může šplhat až k 10 000 Kč. Vše, co potřebujete vědět o těchto kávovarech, najdete pod heslem Pákový kávovar.

Pákové kávovary jsou nárořnější na přípravu kávy, iStock / efired
Víte, že…?
Handpresso je cestovní kávovar, díky kterému si můžete oblíbené espresso dopřát při každé cestě autem. Je na konci vybaven koncovkou do klasické 12 V zásuvky na zapalovač, proto nepotřebujete ani horkou vodu. Kávovar obsahuje 2 zaměnitelné nástavce, díky kterým můžete pro přípravu espressa využít ESE pody nebo mletou kávu vlastního výběru.
Dalšími alternativní způsob kávy nabízí French press, Vacuum poty nebo Aeropress. Pokud vám tento způsob kávy nevyhovuje a chcete něco jednoduššího, můžete vybírat z dalších možností, které nabízí tradiční kávovary. K těm patří Moccamaster, kapslový nebo automatický kávovar.

Lahodné presso připraví i překapávač na kávu, iStock / Arlette Lopez
Moccamaster
Moccamaster je produktem holandské společnosti Technivorm, jejíž cílem bylo vyrobit kvalitní kávovar na jednoduchou přípravu kávy. Výhodou této značky je unikátní tepelné těleso, které dokáže udržet teplotu vody na stejné úrovni po celou dobu extrakce. Káva je tak chutná, příjemná a dokonale aromatická.
Kávovar je elektrický, a dokáže připravit až 1, 25 l kávy, což je asi 10 šálků kvalitní kávy. Přístroj je pak k dostání také v menší verzi. Výrobky lze zakoupit v různých barevných provedeních a designech.
Co se týká údržby, je nutné po každém použití termosku vypláchnout horkou vodou bez použití saponátu nebo myčky. Jestliže máte doma tvrdou vodu, bude nutné čas od času kávovar odvápnit. Do kávovaru nalejte vodu, do které rozpustíte odvápňovací prášek. Kávovar zapněte a nechte roztok projet celým cyklem. Poté postup opakujte ještě 2x s čistou vodou, aby se kávovar dokonale vyčistil.
Co se týká ceny, je tento výrobek na pořízení nákladnější. Cena se pohybuje od 5 000 – 6 000 Kč. Do kávovaru je nutné dokupovat filtry, které vás vyjdou na cca 100 Kč. Výrobci také nabízí odvápňovací tablety. Výrobcem je Moccamaster KB a Technivorm.
Jak postupovat
Příprava netrvá déle než 6 minut, navzdory komplikované technologii má tento výrobek jen jedno tlačítko, se kterým ho celý ovládáte. Kávovar tak stačí pouze zapnout a vypnout. Hrubost kávy je střední, měla by připomínat mořskou sůl.
Kapslový kávovar
Jestliže nechcete ztrácet přípravou kávy čas, bude vám vyhovovat kapslový kávovar. Tento malý spotřebič vám připraví požadovanou kávu pomocí speciálních kapslí, které je nutné kupovat. Příprava je jednoduchá, ale cena jednoho šálku kávy je poměrně vysoká.
Automatický kávovar
Další spotřebič, který vám připraví oblíbenou kávu bez vaší asistence. Automatický kávovar má zabudovaný mlýnek i nádržku na vodu a ve většině případů i nádržku na mléko. Zmáčknutím jednoho tlačítka se provedou všechny úkony pro přípravu espressa, cappuccina a dalších nápojů. Tyto spotřebiče jsou ze šech dostupných kávovarů nejdražší.
Vše co potřebujete vědět o kapslových i automatických kávovarů najdete pod hesly Kapslový kávovar a Automatický kávovar
Víte, že…?
Největšími nepřáteli čerstvé kávy jsou vzduch a vlhkost. Čím déle je jejich vlivu vystavena, tím více negativně podepíše na její chuti. Aby si káva zachovala co nejvíce svých chuťových vlastností, je třeba držet se tzv. pravidla 15. Káva musí být upražená do 15 měsíců od sklizně, po upražení je třeba kávu umlít do 15 dnů, namletou kávu je třeba spotřebovat do 15 minut.