Nejlepší french pressy 2024 a jak vybrat
Kvalitní káva i doma - snadno a levně s french pressem.
Jak vybrat french press
- French press je určený těm, kdo mají raději filtrovanou kávu, chtějí si ji déle vychutnávat a běžně pijí větší objem.
- Pořizovací cena french pressu není nijak vysoká, musíte ale počítat s tím, že je nutné pořídit ještě mlýnek na kávu.
- Pomocí french pressu připravíte také sypaný čaj nebo bylinkový nápoj.
French press - náš výběr
Nerezový french pressy
Cestovní french pressy
Jak vybrat french press
Výhody french pressu
Podle tradice má objev french pressu na svědomí Francouz z Provence. První french press byl ale vyrobený v Itálii, v Miláně ho sestrojil Attilio Calimani. Jeho výrobek měl kovové tělo, ze stejného materiálu bylo i sítko.
Káva se ve french pressu nevaří, neničí se tak cenné oleje ani drobné aromatické částečky. Voda má čas proniknout do buněčné struktury mleté kávy a vytáhnout z ní to nejlepší bez nadměrné hmotnosti. To zaručuje výsledný lahodný a voňavý nápoj. Dokonce se říká, že některé druhy kávy chutnají nejlépe právě z french pressu.
Tato konvička se skvěle hodí i pro nejvzácnější druhy kávy, nemusíte se bát ztráty chuti a vůně. Můžete ji používat doma a díky jejím malým rozměrům a skladnosti je možné brát ji i na cesty.
Víte, že…?
French press můžete použít také pro vaření čaje. Stačí kávu nahradit sypaným čajem a upravit dobu louhování. Doporučuje se používat zvlášť nádobu na kávu a zvlášť na čaj, aby nedocházelo k nechtěnému ovlivňování aroma a chutí.
Objem
Hlavním kritériem pro výběr je objem nádoby. Je tedy nutné vědět, pro kolik osob budete kávu připravovat a na jak velké šálky jste zvyklí.
Parametr french pressů se udává v milimetrech a počítá se s tím, že na jednu kávu postačí asi 150 mm. Pokud si nejste velikostí jistí, volte raději větší typ, u tohoto výrobku není nutné plnit jej až po okraj. Ve french pressu o objemu 800 ml tak připravíte kávu i pro jednu osobu.
Materiál a design
Co se týká materiálů, setkat se můžete se třemi druhy a to sklo, nerez a plast. Plastová varianta patří k nejlevnějším. Díky skleněné nádobě budete mít přehled o připravované kávě. V tomto případě je nutné s přístrojem manipulovat opatrně, aby nedošlo k jejímu poškození.
Nerez bývá nejdražší, ale má nejdelší životnost. Pro někoho může být nerez nevýhodný v tom, že nemůže sledovat proces přípravy kávy. Je také náročnější na údržbu, bývají na něm běžně vidět otisky a šmouhy.
Co se týká designu, zde nemusí platit pravidlo, co je levné, není hezké. V moderní kuchyni se neztratí model z nerezu, skla ani plastu. Výběr je veliký a nabízí také kombinování materiálů. Záleží tedy jen na vás, jakému materiálu dáte přednost. Vybírat můžete mezi klasikou i extravagantní elegancí. To nejdůležitější, čím je samotná příprava kávy, zůstává vždy stejná.
Náhradní díly a příslušenství
Tato nádoba není nijak složitá a při správné manipulaci vydrží mnoho let. Jediné co budete muset jednou za dva až tři roky vyměnit je sítko pístu, které se při pravidelném používání opotřebovává.
Doporučujeme proto nekupovat tento výrobek v supermarketech, ale u značkových prodejců, které nabízejí široký sortiment náhradních nádob i sítek.
Při přípravě kávy ve french pressu, můžete použít příslušenství, které vám pomůže dodržet správný postup.
Typ příslušenství | Popis |
---|---|
Odměrka na kávu | Jestliže si nejste jistí, kolik kávy přesně použít, pomůže vám praktická odměrka. Na trhu najdete plastovou i nerezovou variantu různých rozměrů. |
Dóza na skladování kávy | Pokud chcete udržet čerstvou chuť kávy po dlouhou dobu, pořiďte si vakuovanou dózu. Ta vám pomůže zachovat aroma zrnkové kávy. |
Konvička na mléko | Jestliže si nedovedete představit svoji oblíbenou kávu bez mléka, neměla by vám chybět praktická nerezová konvička. V konvičkách mléko také snadno napěníte. |
Náhradní skleněná nádobka | – Lze zakoupit různě velké nádobky, které vám umožní připravovat kávu a také například čaj. Každá značka má svůj typ nádobky. Vybírejte ji tedy podle značky výrobce vašeho french pressu. |
Mlýnek na kávu
Mlýnek na kávu je jedním z nejdůležitějších příslušenství pro správnou přípravu kávy. Jak už bylo řečeno, co se týká french pressu je nutné namlít kávu na hrubo. Jedině tak dosáhnete toho, že výsledný nápoj nebude obsahovat lógr.
Proto se v první řadě rozmyslete, jaký způsob mletí budete preferovat a kolik chcete do mlýnku investovat. Na výběr máte mezi ručním a elektrickým typem mlýnku.
Ruční mlýnek na kávu
Nabízí tradiční způsob mletí kávy, který se může stát součástí vašeho kávového rituálu. Pokud budete mlít jen pár gramů kávy denně, je pro vás ruční mlýnek to pravé. Kávu s ním umelete lépe, šetrněji a konečný výsledek bude lepší. Výhodou ručního mlýnku je jeho nižší pořizovací cena. Nevýhodou tohoto typu je námaha, kterou budete muset každý den vynakládat.
Nastavení hrubosti u ručního mlýnku je jednoduché. Stačí přitáhnout nebo povolit mlecí kameny. Tak vznikne větší nebo menší mezera. Potom už jenom zbývá vyzkoušet tu správnou velikost, která vám bude vyhovovat.
Elektrický mlýnek na kávu
Elektrický mlýnek na kávu nabízí jednoduchou a rychlou přípravu kávy. Stačí ji jen nasypat a mlýnek zapnout. Využijete ho zejména tehdy, pokud melete větší množství kávy denně nebo nechcete ručním mletím kávy ztrácet čas.
Pořizovací cena těchto mlýnků je vyšší. Nedoporučuje se kupovat ten nejlevnější model, v tomto případě je lepší vyšší investice. Některé levnější typy mohou díky nekvalitním nožům kávu při mletí zahřívat. V tomto případě může mít káva připálenou chuť. To lze vyřešit právě koupí kvalitnějšího mlýnku.
Hrubost mletí nastavíte u levnějších modelů pomocí nejrůznějších páček. Modernější a propracovanější mlýnky jsou vybaveny digitálními displeji, kdy si za pomoci tlačítka nebo dotykové obrazovky upravíte hrubost kávy.
Cena a značky
French press konvice jsou velmi levnou alternativní metodou přípravy kávy. V nabídce najdete levnější plastové varianty a také elegantní nerezové modely. Všechny cenové kategorie vám zajistí snadnou přípravu chutného nápoje. Vyšší cena vám neumožní snadnější nebo rychlejší přípravu. Nabídne pouze kvalitnější materiál, elegantnější provedení a především prověřenou značku výrobku, která nabízí i náhradní díly a příslušenství k jednotlivým modelům.
Mezi ověřené výrobce patří zejména italská značka Bialetti, nebo dánská společnost Bodum. Konvice této značky jsou dražší, cenově se pohybují v rozmezí 700 – 1 500 Kč. Výrobky jsou ale velmi kvalitní a precizně provedené. Mezi hlavní výhody této značky patří především to, že je jedním z lídrů v oblasti kávového a čajového příslušenství.
- French press konvičku pořídíte již za 200 Kč. Ve většině případů se jedná o kombinaci žáruvzdorného skla a plastu nebo nerezu. U konvice, kde je použit i nerez se nemusíte bát prasknutí pístu nebo jiné části. Konvice je menších rozměrů do 600 ml. Jsou vhodné také na přípravu sypaných čajů nebo jiných bylinkových nápojů.
- Za cenu do 500 Kč získáte kvalitní konvici, která navíc nabídne precizní provedení, kvalitní materiály a také elegantní vzhled. Může se jednat o výrobky, které kombinují všechny výrobní materiály. Objem nádoby může být i 1 litr.
- French press do 1 000 Kč je vyroben z kvalitních materiálů. Na rozdíl od levnějších typů nabízí elegantní design. Jedná se o výrobky od prověřených značek, ke kterým jsou snadno dostupné i náhradní díly.
- Cena nad 1 000 Kč. Zde už se jedná opravdu jen o celkový design výrobku. Tyto výrobky nabízí mnoho barevných provedeních. Na kvalitu nápoje nemají tyto konvice žádný vliv.
Příprava kávy a čištění
Prvním krokem přípravy kávu ve french pressu je její namletí na hrubo. Správná konzistence kávy by měla mít podobu krystalového cukru. Takto namletou kávu nasypejte do vyhřátého french pressu. Průměrně se používá 60 – 80 g kávy na 1 litr vody. Kávu poté zalijte vodou o teplotě 90°C. Pokud ohříváte vodu ve varné konvici, dosáhnete správné teploty tak, že po vypnutí konvice počkáte ještě asi půl minuty. Teprve poté kávu zalejete.
Poté nechejte kávu asi 2 minut louhovat. Káva začne stoupat vzhůru. To se z ní uvolňuje oxid uhličitý. Po 2 minutách kávu jemně promíchejte, aby mohla klesnout ke dnu. Po dalších 2 minutách přiklopte víčko se sítkem a opatrně stlačte až na dno. Při stlačování kávy postupujte opatrně, aby na vás horká káva nevystříkla. Po stlačení kávu hned slijte.
Káva by v žádném případě neměla obsahovat prášek. Pokud by nějaký obsahovala, bude to znamenat, že byla namleta příliš na jemno.
Po skončení přípravy je třeba french press vyčistit. Postup je následující. Nejdříve je třeba vyškrábat lógr. Poté vyndejte filtr, podržte ho jednou rukou a odšroubujte od pístu. Očistěte sítko vodou a vymyjte skleněnou nádobu.
Mnoho chutí kávy
Káva nabízí mnoho chutí a vůní. Na ty má vliv velké množství faktorů, je to odrůda kávovníku, půda, kde roste, způsob sběru a další.
Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv způsob přípravy, základem je vždy kvalitní surovina. Na trhu je velký výběr různých směsí, můžete koupit i kávu, která pochází z určité oblasti.
French press snese klasiku, to je káva s chutí kakaa, ořechů nebo čokolády. Tyto druhy kávu lze dolít mlékem. Připravit můžete i kávy ovocné, šťavnaté a nakyslé. Do těchto příchutí mléko nepatří.
Kvalitní značkovou kávu nabízejí specializované prodejny. Lze ji koupit také přes internet, kde se můžete s jednotlivými druhy kávy v klidu a pohodlí seznámit.
Víte, že…?
Pokud máte rádi ledovou kávu, použijte studenou vodu a nechejte stát french press přes noc v lednici. Takto připravená ledová káva je sladší a chutná jemněji, protože esenciální oleje nenaruší vaření v horké vodě.