Nejlepší dílenské svěráky 2024 a jak vybrat

Autorka: Martina Kopřivová | Aktualizováno: Květen 2024

VÍTĚZ SROVNÁNÍ
York 125 Standard 01.01.01.04.0.0
98 %
★★★★★
★★★★★

Jak vybrat dílenský svěrák

  • Dílenský svěrák je k dostání ve dvou podobách, oblíbenější jsou svěráky York, pro častější používání je vhodnější svěrák Kasper.
  • Svěráky se vyrábějí v několika provedeních, zvolit můžete svěrák dílenský, truhlářský, modelářský a strojní.
  • Svěráky je možné k pracovnímu stolu uchytit pomocí šroubu nebo svěrky.
  • Zásadní roli hraje také rozpětí čelistí.

Dílenský svěrák - náš výběr

York 125 Standard 01.01.01.04.0.0
přečíst recenzi
Výrobce: York
Max. rozevření čelistí: 115 mm
Druh: zámečnické
S kovadlinou: ano
Typ: svěráky
Svěrák Proteco dílenský 125 mm 10.151-125
přečíst recenzi
Výrobce: Proteco
Max. rozevření čelistí: 125 mm
Druh: stolní
S kovadlinou: ano
Typ: svěráky
Zobrazit více
Svěrák Proteco dílenský 125 mm 10.151-125 představuje nástroj z šedé litiny s ocelovými čelistmi kalenými na 45 HRC. Obsahuje rotaci L-P o 45° a čtyři otvory pro upevnění na základně. Jeho tělo obsahuje velkou kovadlinku a vratidlo se šroubem s antikorozní úpravou.
Zobrazit méně
York 100 Standard 01.01.01.03.0.0
přečíst recenzi
Výrobce: York
Max. rozevření čelistí: 105 mm
Druh: otočné
S kovadlinou: ano
Typ: svěráky
Extol premium 8812613 svěrák s kovadlinou 125mm
Max. rozevření čelistí: 125 mm
Druh: stolní
S kovadlinou: ano
Typ: svěráky
Magg 30702260 Mini svěrák otočný 60 mm
přečíst recenzi
Výrobce: Magg
Max. rozevření čelistí: 50 mm
Druh: otočné
S kovadlinou: ano
Typ: svěráky
Zobrazit více
Mini svěrák MAGG 30702260 disponuje čelistmi o šířce 60 mm a maximálním rozevřením 50 mm. Toto plně otočné zařízení, se otáčí o 360 stupňů, umožňuje připojení do 45 mm silné pracovní plochy. Mohou být upnuté objekty s maximální silou 1,5 kN. Jeho hmotnost činí 1800 g.
Zobrazit méně

Otočné dílenské svěráky

Extol premium 8812623 svěrák otočný 125 mm 10.4kg
přečíst recenzi
Max. rozevření čelistí: 125 mm
Druh: otočné
S kovadlinou: ano
Typ: svěráky
Zobrazit více
Extol premium 8812623 je robustní dílenský svěrák s otočnou konstrukcí a kovadlinou. Tělo, základna a pohyblivé rameno jsou z jednoho kusu šedé litiny pro zvýšenou pevnost. Šířka rýhovaných a tvrzených čelistí je 125 mm s maximálním rozevřením 100 mm a upínací silou 10 kN. Hmotnost svěráku je 7,5 kg.
Zobrazit méně
ERBA Svěrák litinový 100 mm ER-53030
Výrobce: Erba
Druh: otočné
Typ: svěráky
Genborx Dílenský otočný svěrák Genborx 460-0302
přečíst recenzi
Výrobce: Genborx
Druh: otočné
S kovadlinou: ano
Typ: svěráky
Zobrazit více
Genborx otočný svěrák Genborx 460-0302 je kompaktní, ale robustní model. S šířkou čelisti 60 mm a stejným maximálním rozevřením je vyroben z kalené oceli. Upíná se většinou na pracovní stůl. Vlastnosti zahrnují otočný talíř a kovadlinu. Rozměry balení jsou 165 x 190 x 80 mm a hmotnost 2,3 kg.
Zobrazit méně
Svěrák FORTUM 4752624
přečíst recenzi
Výrobce: Fortum
Max. rozevření čelistí: 160 mm
Druh: otočné
S kovadlinou: ano
Typ: svěráky
Zobrazit více
Svěrák FORTUM 4752624 je ruční nářadí vytvořené ze speciální litiny SG Iron. Jeho části obsahují kovadlinu a čelist vytvrzenou na HRC 50 - 54. To umožňuje maximální rozevření 110, 135 nebo 160 mm. Je určený pro průmyslové a profesionální použivání.
Zobrazit méně

Zámečnické dílenské svěráky

York 125 Standard 01.01.01.04.0.0
přečíst recenzi
Výrobce: York
Max. rozevření čelistí: 115 mm
Druh: zámečnické
S kovadlinou: ano
Typ: svěráky
TONA EXPERT svěrák E090403
Výrobce: Tona expert
Druh: zámečnické
S kovadlinou: ano
Typ: svěráky
Zobrazit více
Der TONA EXPERT E090403 ist ein Dílenský Svěrák mit einer Klemmbreite von 15 cm. Er hat eine drehbare Basis und eine große Amboss. Die Backen sind gefräst, was ein genaues Spannen ermöglicht. Es kann ohne Schlüssel oder Werkzeuge bedient werden. Maximale Backenöffnung ist 154 mm und sein Gewicht beträgt 14 kg.
Zobrazit méně
Svěrák FORTUM 4752623
přečíst recenzi
Výrobce: Fortum
Max. rozevření čelistí: 135 mm
Druh: otočné
S kovadlinou: ano
Typ: svěráky
Zobrazit více
Svěrák FORTUM 4752623. Jedná se o otočný svěrák vyrobený z litiny typu SG Iron se součástí kovadliny a vytvrzenou otočnou čelistí na úrovni HRC 50 - 54. Maximální rozevření čelisti dosahuje 110, 135 nebo 160 mm. Je prodej na kus. Svěrák je záruční dobu 2 roky.
Zobrazit méně
Stanley svěrák 1-83-068
Výrobce: STANLEY
Max. rozevření čelistí: 150 mm
Druh: stolní
Zobrazit více
Stanley svěrák 1-83-068 nabízí základnu z litiny s možností otočení a zablokování, což rozšiřuje jeho užití. Může být připevněn k pracovní desce přes montážní otvory. Jeho šrouby mají frézované závity pro plynulý posuv čelistí. Chromované příslušenství odolává korozi. Maximální upínací síla: 80% z 2200 kg před deformací.
Zobrazit méně

Dílenské svěráky York

York 125 Standard 01.01.01.04.0.0
přečíst recenzi
Výrobce: York
Max. rozevření čelistí: 115 mm
Druh: zámečnické
S kovadlinou: ano
Typ: svěráky
York 150 Standart 150 mm 01.01.01.05.0.0
přečíst recenzi
Výrobce: York
Druh: zámečnické
S kovadlinou: ano
Typ: svěráky
Zobrazit více
York 150 Standard je svěrák s šířkou čelistí 150 mm, vyrobený z ocelolitiny, s čelistmi ze kalené oceli (45 HRC +/- 5 HRC). Má maximální rozevření čelistí 125 mm, integrovanou otočnou deskou +/- 35°, válcové vedení a ovládací madlo s koncovkami. Ke zpevnění ke základové desce slouží matice. Jeho hmotnost činí 30 kg.
Zobrazit méně
York svěrák Extra 150 s čelistmi na trubky
Výrobce: York
Druh: trubkové
Typ: svěráky
Zobrazit více
York Extra 150 je řemeslnický svěrák se speciálními čelistmi pro trubky. Je vyroben z oceli kalené na 45 HRC ± 5 HRC a jeho šířka čelisti je 150 mm. Má základovou desku pro otáčení o 360° a vyrábí se pouze v modré barvě. Jeho hmotnost je 17 kg.
Zobrazit méně
York yrk svěrák 080 STANDARD
přečíst recenzi
Výrobce: York
Max. rozevření čelistí: 70 mm
Druh: otočné
S kovadlinou: ano
Typ: svěráky
Zobrazit více
York svěrák 080 STANDARD je výrobek české firmy s ocelovými čelistmi o šířce 80 mm, kalení 45 HRC +/- 5 HRC. Poskytuje maximální rozevření 70mm a válcové vedení. Disponuje integrovanou otočnou deskou +/- 35°, kovadlinou a upevněním maticemi. Jeho hmotnost je 6 kg.
Zobrazit méně
Zobrazit kompletní nabídku Dílenský svěrák

Jak vybrat dílenský svěrák

Typy dílenských svěráků

To první, na co se Vás zeptají, když přijdete do obchodu pro kutily s tím, že potřebujete svěrák, je otázka jestli to bude „York“ nebo „Kasper“. Někdy je to otázka podobná jako výběr mezi levicí a pravicí nebo něčím podobným, prostě buď anebo. Podle čeho vybrat, na jakou stranu se přiklonit?

Svěrák v dílně

Dílenský svěrák najdete téměř v každé dílně, iStock / Krzysztof12

York

Tento typ svěráků se asi většině vybaví jako první a taky je více rozšířený. Funguje tak, že ke stolu připevněna zadní část a naopak přední část se zavírá a otvírá. Tyto svěráky jsou rozšířenější a levnější. Jejich výhodou je to, že v nich můžete uchytit materiál, který Vám čouhá přes hranu stolu směrem k podlaze. U svěráků York se setkáte i s tím, že můžete upínání různě otáček a přizpůsobit tak uchycení materiálu. Nevýhoda Yorku je všeobecně slabší tuhost sevření.

Kasper

Tyto svěráky mají přední část upevněnou ke stolu a čelisti proti sobě působí prizmaticky. Díky tomu dosahují pevnější upevnění opracovávaného předmětu. Zároveň čelisti v tomto případě nepřesahují přes okraj desky stolu, takže jste omezeni v manipulaci s větším materiálem. Svěráky Kasper jsou méně rozšířené a cenově nákladnější, hodí se více do profesionálních dílen anebo pro ty nejnáročnější kutily.

Konstrukce svěráku

Dílenský svěrák
York 125 Standard 01.01.01.04.0.0

Pro různé práce potřebujete svěráky o různých konstrukcích. Asi si nebudete kupovat na každou činnost zvláštní svěrák, ale podle toho, čemu se věnujete nejčastěji, tak si vyberte z provedení svěráku, jeho velikost a také otvoru čelistí.

Provedení

Svěráky se vyrábějí v několika provedeních, podívejme se na 4 nejčastější – dílenský, truhlářský, modelářský a strojní.

ProvedeníPopis
Dílenský svěrákJe univerzální, zahrnuje obě výše zmíněné kategorie York a Kasper. V jeho konstrukci je kovadlina, na které můžete kout opracovávaný materiál. Tyto svěráky jsou z litiny a čelisti ocelové, takže jsou dost pevné a vydrží úder kladivem.
Truhlářský svěrákJe ze dřeva a je součástí truhlářské hoblice. Tyto svěráky umožňují upevnit například celé prkno na plocho, a dá se tak opracovat celá strana. Zároveň na rozdíl od dílenského svěráku s ocelovými čelistmi nenechají ve dřevě stopy po čelistech.
Modelářský svěrákJe rozdílný proti běžnému dílenskému svěráku méně masivní konstrukci a maximální pohyblivostí. To, že tento svěrák nemusí být tolik masivní, takže se dá vyrobit například z hliníku nebo zinku je dáno tím, že modelařina je jemná činnost a materiály jsou často křehké. Díky tomu, že tyto svěráky jsou postaveny na kulovém kloubu, tak se dají ohýbat a naklánět všemi směry.
Strojní svěrákJe pomůcka při práci se stolní vrtačkou nebo frézou. Tento svěrák se hodí hlavně ve chvíli, kdy se dá upevnit k pracovní desce stroje. Potom do svěráku vložíte obrobek a manipulujete se svěrákem. Jednak máte během práce pevnější uchopení materiálu a také je to bezpečnější, než manipulovat rukou kolem běžícího stroje.

Velikost a rozevření čelistí

Velikost svěráku a to, jak moc se dají rozevřít čelisti, spolu úzce souvisí, dá se říct, že platí přímá úměra. A v neposlední řadě tyto dva faktory dost výrazně ovlivňují i cenu svěráku.

  • Ty nejmenší svěráky se dají rozevřít na 63 mm, jedná se o typy York a hodí se pro dílny, kde se pracuje výhradně s malými obroky.
  • Ty největší svěráky dosahují rozsahu čelistí až 150 mm a hodí se logicky vzato k obrábění větších věcí. V těchto velikostech se nabízí svěráky York i Kasper, takže je na vašem zvážení, po jakém typu sáhnete.
Svěrák na pracovní desce

Svěrák je nutné precizně uchytit, iStock / Omar Osman

Uchycení

Otočné dílenské svěráky
Extol premium 8812623 svěrák otočný 125 mm 10.4kg

Uchycení svěráku úzce souvisí s jeho velikostí. Na výběr jsou dvě možnosti jak uchytit svěrák k pracovní ploše:

  • svěrkou
  • šrouby

Svěrky

Menší svěráky ke stolu připevníte pomocí svěrky, kterou klíčkem přitáhnete k pracovní desce a svěráku. Podobný princip známe například z kuchyňských mlýnků na maso. Výhodou těchto svěráku je mobilita, takže s nimi můžete pracovat na různých místech, případně pokud víte, že svěrák delší dobu nebudete potřebovat, tak ho můžete odmontovat a schovat, aby nezavázel. Hodí se tedy pro méně časté využití a méně náročně kutily.

Šrouby

Kdo je náročnější a vybral si pořádný svěrák, tak si ho bude muset připevnit ke stolu na pevno. Teda ne že by se šrouby nedaly povolit, ale když už máte ve stole udělané díry, tak kam jinam byste svěrák přenášeli. Navíc pro upevnění svěráku se používají pořádné šrouby, takže je utáhnout a opět povolit (nebo naopak), není žádná sranda. Za to získáte větší svěrák, pro pevné upevnění i větších materiálů.

Práce na svěráku

Dílenské svěráky se liší i velikostí čelistí, iStock / Toa55

Čelisti svěráku

Zámečnické dílenské svěráky
TONA EXPERT svěrák E090403

O čelistech svěráku už byla řeč. Jak bylo uvedeno, při výběru svěráku řešíme jejích maximální rozpětí. Teď se ale podívejme na jejich materiál a povrch. Standardní čelisti jsou vyrobeny z oceli a mají vroubky, což pomůže k opravdu pevnému uchopení. Problém nastává, pokud potřebujeme uchytit kulatinu anebo měkčí materiál, do kterého by se nám ocelové vroubky zaryly.

  • Pokud víte, že to bude Váš případ, můžete si vybrat svěrák s vyměnitelnými čelistmi, anebo s příslušenstvím v podobě vložek na čelisti.
  • Pro práci s měkkým materiál, do kterého by se mohly otisknout vroubky, můžete použít čelisti nebo vložky s korkovým povrchem.
  • Pro upevnění kulatiny ve svěráku se hodí čelisti nebo vložky s prizmatickými drážkami. Pokud tedy už při pořízení svěráku víte, že to bude Váš případ, tak se rozhlédněte po svěráku, který má širší výbavu.

Výrobce a cena

Svěráky pro dílny dodává na trh vícero výrobců, kteří se většinou zaměřují na celkové vybavení dílny, ale existují i svěrákoví specialisté. Jedna taková firma se nachází i v České republice a příhodně se jmenuje York, stejně jako její produkty. Můžete sáhnout také po osvědčených značkách jako Extol, Stanley, Makita nebo Toya.
Cena svěráků se zásadně odvíjí od jeho velikosti a robustnosti. Čím větší a pevnější svěrák, tím bude dražší. Z toho vyplývá, že levnější jsou menší Yorky, takže se vyplatí hlavně pro kutily, kteří nechtějí investovat do svěráku tolik, jako profesionálové, kteří se prací v dílně živí.

  • Do 1000 Kč se dá pořídit menší svěrák s upínací kličkou a s rozpětím čelistí kolem 70 mm. Jedná se výhradně o dílenské svěráky York.
  • Pokud chcete investovat od 1000 až po 3000 Kč, tak si můžete pořídit ty největší York svěráky, případně si vybrat masivnější svěráky Kasper nebo modelářské či strojní svěráky. Za tuto cenu by si měl ke spokojenosti vybrat běžný kutil.

Otázky a odpovědi

Jak vybrat dílenský svěrák?

Nejprve byste si měli ujasnit, jaký typ svěráku preferujete. Dále je nutné zvolit vhodnou velikost a ujasnit si i rozevření čelistí, které potřebujete. V neposlední řadě zvolte optimální uchycení svěráku a kvalitního výrobce, od kterého si tento výrobek pořídíte.

Lze u svěráku využít nějaké funkce?

Praktická je kovadlina a točna, která Vám umožní svěrák otočit o 120 nebo 360°. Točnu využijete na obrábění dlouhých výrobků, které by jinak nebylo možné uchytit.
Zobrazit kompletní nabídku Dílenský svěrák